Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Στα δίχτυα του ΣΔΟΕ και της Αρχής για το ξέπλυμα:

1. Νεαρός επιχειρηματίας, που ερευνάται για υπέρμετρο πλουτισμό (Πόθεν έσχες) και νομιμοποίηση εσόδων μετά από ανώνυμη καταγγελία

Δύο βαρβάτες υποθέσεις έχουν πέσει στα χέρια του ΣΔΟΕ και της Αρχής για το ξέπλυμα και αφορούν έναν νεαρό επιχειρηματία που διαχειρίζεται όμιλο και έναν γνωστό και αμφιλεγόμενο εφοπλιστή!

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, μετά από ανώνυμη καταγγελία, προφανώς στα πλαίσια του ανταγωνισμού και του ξεκαθαρίσματος επιχειρηματικών λογαριασμών, τόσο ο ΣΔΟΕ όσο και η Αρχή για το ξέπλυμα ξεκίνησαν έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων, των οικονομικών συναλλαγών και των τραπεζικών και χρηματιστηριακών λογαριασμών του νεαρού επιχειρηματία, καθώς η υπόθεση του έχει ενταχθεί στην διακρίβωση του πόθεν έσχες!

2. Πολύ γνωστός εφοπλιστής που «σήκωσε» προσωπικά από εταιρικό λογαριασμό ένα πολύ μεγάλο ποσό σε μετρητά! Χτύπησε κόκκινο στην ΤτΕ που ενημέρωσε τις ανεξάρτητες Αρχές!

Την ίδια ώρα, μετά από σήμα συστημικής τράπεζας προς την ΤτΕ, που με τη σειρά της παρέπεμψε το θέμα στην Αρχή για το ξέπλυμα, ερευνάται γνωστός εφοπλιστής ο οποίος «σήκωσε» προσωπικά, ως φυσικό πρόσωπο, ένα τεράστιο ποσό σε μετρητά από εταιρικό λογαριασμό, γεγονός που προκάλεσε υποψίες και υπόνοιες ως προς τη σκοπιμότητα της εν λόγω μη σύννομης συναλλαγής!

Η Αρχή για το ξέπλυμα χειρίζεται ήδη την υπόθεση η οποία φέρεται να έχει «ουρά» και πιθανόν να συνδέεται ακόμη και με παράνομες χρηματιστηριακές και άλλες – ύποπτες- δραστηριότητες!

«Άρπαξε ένα δεκάρικο μαύρο» για το προξενιό με τους Άραβες – «Η πολύ μεγάλη δουλειά», οι «χοντρές μίζες», ο εγχώριος ισχυρός όμιλος και ο «μεσάζοντας» υπεράνω υποψίας!

Σε μία πολύ «μεγάλη δουλειά» της εγχώριας επιχειρηματικής σκηνής, στην οποία ενεπλάκησαν Άραβες επενδυτές που μετείχαν στην διαδικασία, φημολογείται εντόνως στην αγορά ότι «έπεσαν χοντρές μίζες»!!!

Και πως «τα άρπαξε» εγχώριος μεσολαβητής (υπεράνω υποψίας) που έκανε το προξενιό μεταξύ Αράβων και μεγάλου ελληνικού ομίλου!

Ακούγεται στην αγορά ότι «η αρπαχτή» ήταν «ένα δεκάρικο», ποσόν λογικοφανές τόσο βάσει του deal, όσο και σε σχέση με τις δουλειές που επακολούθησαν στην συνέχεια! Ποιοι είναι άραγε οι 3 συντελεστές του deal, του λαδώματος και της αρπαχτής;

Ένα κουίζ για βαθιά μυημένους στα άδυτα της επιχειρηματικής – και όχι μόνο- ζωής της χώρας…

Όταν οι πονηροί «πρώην» πάνε να παραστήσουν τους νταβατζήδες – Κουίζ για πολύ μυημένους – Υπόθεση «εκβιασμών», «απειλών», διλημμάτων και «βιομηχανίας σκανδάλων»!

Μαθαίνω ότι σε υπόθεση μείζονος σημασίας για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την επιχειρηματική ζωή της χώρας, που πριν από μερικούς μήνες βρισκόταν σε εξέλιξη προκαλώντας σημαντικές παρενέργειες και αντιδράσεις, στο βαθμό που είχε ολοκληρωθεί, εμπεριέχονται «απειλές», «εκβιασμοί», «διλήμματα» και άλλα πολλά που εκτοξεύονται αφειδώς προκειμένου να κατευνάσουν καταστάσεις και να επιτύχουν σκοπιμότητες!

Οι καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα από το παρασκήνιο, κάνουν λόγο για «βιομηχανία σκανδάλων», για απειλές περί απάτης και υπεξαιρέσεων καθώς και για χρήμα που πέφτει στο τραπέζι ως αντιστάθμισμα των αντανακλαστικών αντιδράσεων!

Μέχρι εδώ όμως σήμερα! Ξέρουμε, (σας) βλέπουμε, μαθαίνουμε και γράφουμε! Όταν οι «πονηροί πρώην» ξαφνικά πάνε να παραστήσουν και τους νταβατζήδες …

Η αγροτική παραγωγή μετράει πληγές – Προς νέο κύμα ακρίβειας σε εποχικά και άλλα είδη καλλιεργειών – Τροφοδοτείται ο πληθωρισμός

*** Σοβαρά πλήγματα έχει δεχτεί μέχρι τώρα η γεωργική παραγωγή στη χώρα μας, εξαιτίας κυρίως των συνεχών πολύ υψηλών θερμοκρασιών, που “έκαψαν” μεγάλες ποσότητες από εποχικά είδη καλλιεργειών, αλλά και εξαιτίας είτε των χαμηλών βροχοπτώσεων σε πολλές περιοχές είτε των καταστροφικών συνεπειών από απότομες μπόρες και χαλαζοπτώσεις που προηγήθηκαν, στερώντας από την κατανάλωση την αναγκαία επάρκεια και βάζοντας φωτιά κυριολεκτικά στις τιμές. Δεν είναι μόνο τα επίσημα στοιχεία που προέρχονται από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Ιουλίου, με βάση τα οποία στα φρούτα είχαμε τον αυξήσεις 19,4% και στα λαχανικά 15,5%. Όποιος περνάει από τους πάγκους μιας οποιασδήποτε λαϊκής αγοράς, διαπιστώνει ιδίοις όμμασι τις τιμές που προσφέρονται στους πάγκους όλα τα οπωροκηπευτικά και τα λαχανικά, όπως και τα φρούτα.

***Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το οποίο βέβαια ενέχει και το στοιχείο της αισχρής κερδοσκοπίας, το γεγονός ότι τα “βασιλικά” σύκα πωλούνται ακόμα και στα 15 ευρώ το κιλό! Το ίδιο προϊόν πέρυσι τέτοια περίοδο δεν κόστιζε πάνω από 5 ευρώ… Όσο για τις ντομάτες, που αποτελούν απαραίτητο συστατικό καλοκαιρινών γευμάτων, για έλληνες και τουρίστες, οι κλιματικές συνθήκες οδήγησαν και στο να μειωθεί δραστικά η παραγωγή τους και να “χαλάσει” η ποιότητα όσων ποσοτήτων απέμειναν. Και για να καλυφθεί μέρος της ζήτησης τουλάχιστον, γίνονται εισαγωγές από την κεντρική Ευρώπη για λογαριασμό των μεγάλων αλυσίδων λιανικής.

***Εκεί, όμως, που η καταστροφή, λόγω των συνεχόμενων καυσώνων, ήταν σχεδόν ολοκληρωτική, ήταν στα φασολάκια, που “φούσκωσαν”, δηλαδή έγιναν ακατάλληλα για κάθε ανθρώπινη χρήση και μόνο για ζωοτροφή πήγαν όποιες ποσότητες δεν θάφτηκαν στα χωράφια για λίπασμα. Απώλειες υπάρχουν και στην παραγωγή σταφυλιών που χτυπήθηκαν και από τον καύσωνα, τον περονόσπορο και την ανυδρία, όταν τη χρειαζόταν, με αποτέλεσμα η ποιότητα των ελληνικών σταφυλιών να υποβαθμιστεί και οι εξαγωγές του προϊόντος να μειωθούν σε πρωτοφανή επίπεδα, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία.

***Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και στον τομέα της ελιάς, που χτυπήθηκε η παραγωγή της την περίοδο της καρποφορίας των δέντρων. Με αποτέλεσμα, εκεί που όλοι οι παραγωγοί περίμεναν μία καλή χρονιά, σε πολλές περιοχές οι καταστροφές έπληξαν το ήμισυ και πλέον της παραγωγής, γεγονός που ήδη έχει εκτινάξει τις τιμές του ελαιολάδου σε πολύ υψηλά επίπεδα, συρρικνώνοντας παράλληλα και τη διαθεσιμότητα βρώσιμων ελιών. Όλα τα προαναφερόμενα είδη, όπως και πάρα πολλά που δεν αναφέρονται (εσπεριδοειδή, λαχανικά, κηπευτικά, όσπρια κλπ) αποτελούν ουσιαστικά τρόφιμα πρώτης ανάγκης για κάθε οικογένεια, εκτινάσσοντας έτσι τις δαπάνες τους και τον προϋπολογισμό τους και ταυτόχρονα συνεισφέροντας σημαντικές μονάδες αύξησης του πληθωρισμού.

***Αλλά, υπάρχει μία ακόμα παράμετρος που αφορά στο επόμενο στάδιο, αυτό της δευτερογενούς παραγωγής και επεξεργασίας πολλών από τα προαναφερόμενα προϊόντα, που αποτελούν και αιχμή του δόρατος σημαντικών εξαγωγικών τομέων. Θεωρείται βέβαιο ότι πολλές μικρές ή μεγαλύτερες μονάδες επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων είτε θα δουλέψουν για περιορισμένο σχετικά διάστημα είτε καθόλου, καθώς οι ποσότητες δεν επαρκούν για τη λειτουργία τους. Με ότι κι αν αυτό σημαίνει για τις ίδιες, τους τοπικούς παραγωγούς που θα μείνουν χωρίς εισόδημα και τους εποχικά εργαζόμενους σε τέτοιες επιχειρήσεις.

Η JP Morgan προμοτάρει και αυτή τις τράπεζες – Οι πωλητές όμως χαλάνε το έργο

*** Μία ακόμα ανάλυση, αυτή τη φορά από την JP Morgan, ήρθε για να ενισχύσει τις προηγηθείσες, που βλέπουν θετικές προοπτικές για τις τράπεζες και δίνουν νέες τιμές στόχους. Τι λέει στην ανάλυσή του ο ξένος οίκος; Η άνοδος στις τραπεζικές μετοχές θα συνεχιστεί, γιατί κατά την εκτίμησή του συντρέχουν σοβαροί λόγοι. Ιδού τι αναφέρει στο πιο επίμαχο θεωρώ κομμάτι της ανάλυσης της η JP Morgan: «Πιστεύουμε ότι το φετινό ράλι (+38%) έχει περαιτέρω περιθώριο λόγω των προαναφερθέντων λόγων: α) ελκυστικές αποτιμήσεις με τον δείκτη P/E, 49% φθηνότερα από τις αναδυόμενες αγορές (EM), β) συνεχιζόμενες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που υποστηρίζονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και ενισχυμένες από τη μεγάλη εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, που αναμένεται να διατηρήσουν την αύξηση του ΑΕΠ υψηλότερα από την ΕΕ και ανθεκτική στους παγκόσμιους κινδύνους ύφεσης και γ) τη συνεχιζόμενη δυναμική στις ελληνικές τράπεζες.

***Συμμεριζόμαστε τη συναίνεση ότι η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα (IG) θα έρθει φέτος και θα δώσει ώθηση για το κλίμα». Εσείς, αν τα συμμερίζεστε όλα αυτά, πράξατε αναλόγως. Αλλά, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι δεν είναι πάντα “αθώες” οι αναλύσεις και οι εκθέσεις των ξένων. Η προϊστορία στο ΧΑ έχει πολλά παραδείγματα… Το πρόβλημα είναι ότι, χθες τουλάχιστον, το έργο το χάλασαν οι πωλητές, που κατά βάση είναι ξένοι, ή και…”ξένοι”, αν με εννοείτε οι κάπως σχετικοί τουλάχιστον. Σε βραχυπρόθεσμη βάση, βέβαια, ποτέ δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, οπότε υπομονή και εγκαρτέρηση.

Λιμάνι Βόλου: Φτωχή η «σοδειά» προσφορών- Φήμες και για μικρότερα των αναμενομένων τιμήματα

*** Τελικά, τα λιμάνια δεν είναι όλα ίδια σε προοπτικές καθώς τα φιλέτα έφυγαν ήδη ή στην περίπτωση του λιμανιού του Βόλου ισχύουν όσα κάνουν το γύρο της αγοράς για “γνωστό ήδη νικητή”; Βέβαια, πάντα διοχετεύονται παρόμοιες φήμες και πληροφορίες από όποιον θεωρεί ότι έχει συμφέρον από την δημοσιοποίησή τους, αλλά στην προκειμένη περίπτωση κάποιοι ισχυρίζονται ότι “το πράγμα είναι μιλημένο εδώ και μήνες”. Η στήλη δεν σπεύδει φυσικά να υιοθετήσει όσα ακούγονται στην πιάτσα, απλώς τα αναφέρει, με την επισήμανση ότι, αν επιβεβαιωθούν, τότε κάτι δεν πάει καλά με τις παραχωρήσεις – τουλάχιστον των λιμανιών, που φωτογραφίζονται για “μοίρασμα εκ των προτέρων της πίτας”. Στο δια ταύτα τώρα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν μετείχε στην τελική διαδικασία και είχε ενημερώσει σχετικά (…) με αποτέλεσμα να υποβληθούν τέσσερις (4) προσφορές στον διαγωνισμό για την απόκτηση τουλάχιστον του 67% της εταιρείας Οργανισμός Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ), ήτοι:

– Την κοινοπραξία Goldair Cargo – Goldair Handling
– Την κοινοπραξία Israel Shipyards – Χαλυβουργία Ελλάδος
– Τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ)
– Και την Mariner Capital

Το ΤΑΙΠΕΔ υπόσχεται ότι η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών θα εκκινήσει άμεσα, για να αποσφραγιστούν και να γίνουν γνωστές οι οικονομικές προσφορές των επενδυτών που πληρούν τους όρους του διαγωνισμού. Για να δούμε, τι θα δούμε…

Ενδιαφέρουν

*** Νεότερα σήμερα θα προκύψουν από τη Σύνοδο των BRICS στη Νότια Αφρική, αλλά και από τη Fed, που συνεδριάζει στο Jackson Hole. Ειδήσεις θα βγουν, ούτως ή άλλως, το θέμα είναι ποια υποδοχή θα έχουν από τις αγορές.

*** Αποδεικνύεται ότι οι θετικές εκθέσεις δεν έχουν πάντα, “ετοιμα στο πιάτο” τα κέρδη για τους επενδυτές – των τραπεζών, στην προκειμένη περίπτωση. Τρεις εκθέσεις, δύο προχθές και μία χθες από την JP Morgan, δεν γλίτωσαν Πειραιώς και Εθνική από την πτώση και με μεγάλο τζίρο μάλιστα. Σε αντίθετη τροχιά, οι άλλες δύο συστημικές. Αλλά, μην προβληματίζεστε, “ζεστά” κέρδη είναι και ρευστοποιούνται.

*** Κακή χθες η εικόνα συνολικά της αγοράς. Η αυξημένη προσφορά δεν απορροφάται, οι πωλητές επιμένουν και ρίχνουν κι άλλο τις τιμές, με τον τζίρο να παραμένει χαμηλός. Και όποτε η αγορά δεν έχει τζίρο, ρέπει προς το κόκκινο…

*** Στις 7 Σεπτεμβρίου αν δεν απατώμαι, η Aegean θα ανακοινώσει αποτελέσματα εξαμήνου. Και τα οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες θα είναι από καλά, έως πολύ καλά. Λέτε για το λόγο αυτό να τον αφήνουν τον συστηματικό πωλητή να…εκτίθεται;

*** Αναβλήθηκε η Γ.Σ. της Λάμψα, μετά από αίτημα κυπριακής εταιρείας-μετόχου, που κατέχει το 1/20 του μετοχικού κεφαλαίου. Κίνηση με ουσία και μέλλον ή κίνηση αντίδρασης, επειδή αγνοήθηκε και δεν ενημερώθηκε εγκαίρως κατ΄ιδίαν και όχι μέσω του Τύπου;

*** Τελικά, η ηλικία δεν έχει σχέση μόνο με τις συντάξεις, αλλά και με τα εκτός σχεδίου ακίνητα! Αυτό, δηλαδή, η ηλικία καταχώρησής του, θα είναι το σοβαρότερο κριτήριο για την οικοδόμηση παρόμοιων οικοπέδων, όπως φημολογείται. Τα παράπονα και τα αιτήματα βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, για περαιτέρω “ρυθμίσεις”, φαίνεται ότι “κάηκαν” μαζί τα χιλιάδες στρέμματα δάσους…

*** Ενδιαφέρουσες εξελίξεις σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Jumbo; Οσονούπω ή από Σεπτέμβριο;

*** Intracom: Αύριο 25 Αυγούστου λήγει η περίοδος αποδοχής της Δημόσιας Πρότασης για την Κλουκίνας – Λάππας. Σημαντικά κέρδη χθες για τη μετοχή (+ 3,45%) και με αυξημένο όγκο.

ΚΟΥΙΖ 1(των καταστροφικών ημερών): Αληθεύει ότι η χώρα μας πήρε μόλις και μετά βίας ένα (1) εκατ. ευρώ, από τα συνολικά 180 εκατ., που μπορούσε να πάρει από κοινοτικά κονδύλια για την πολιτική προστασία και την ανάσχεση των πυρκαγιών; Αν δεν είναι ανακριβές, κάποιοι πρέπει να κάτσουν στο σκαμνί

ΚΟΥΙΖ 2: Υπάρχει ενδιαφέρον για την Ελινόιλ, επιμένουν κάποιοι και βλέπουν εξελίξεις μέσα στο χρόνο αυτό. Καλή εταιρεία, ενδιαφέρον κλάδος. Χθες έκλεισε με άνοδο 2,77%, με κεφαλαιοποίηση στα 62 εκατ. ευρώ και κοντά στα υψηλά της η μετοχή της εταιρείας. Τι να πω, πολλές φορές πάει η στάμνα για νερό… (πετρέλαι, εν προκειμένω).

Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Στάχτες χιλιάδες εκτάσεις σε όλη τη χώρα και τις πραγματικές συνέπειες της καταστροφής, θα τις δούμε με τις πρώτες βροχές… Και συνεχίζουν να καίγονται ακόμα, μαυρίζοντας ουρανό και ψυχές. Την καλημέρα μου…

Διαβάστε ακόμη: