Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι. Νέο κύμα καύσωνα από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα. Πάρτε μέτρα προφύλαξης, νεράκι μαζί σας, καπέλο, δροσερά μέρη, για όσους μετακινούνται αναγκαστικά. Καλή δύναμη, καλές αντοχές, ειδικά στους εργαζόμενους…

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν και το έλλειμα της Αντιπολίτευσης!

Για να δείτε το μέγεθος του ελλείμματος στην αντιπολίτευση, κανένα κόμμα , κανένας αρχηγός εώς τώρα δεν έχει ζητήσει ενημέρωση στην Βουλή από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για την συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.

Αφού ειπώθηκαν τόσο σοβαρά θέματα για την Χάγη, για την Θράκη και τις ελληνοτουρκικές διαφορές. Θα πάει να ενημερώσει μόνο τη Βουλή ο Γιώργος Γεραπετρίτης την Παρασκευή.

Κανείς άλλος στην κυβέρνηση από το Ποτάμι;

Μαθαίνω ότι άλλος ένας Ποταμίσιος μπήκε στην κυβέρνηση. Ο Νίκος Μηλαπίδης, που κάποτε υπηρέτησε τον Σταύρο Θεοδωράκη σε μεγάλο βαθμό όντας διευθυντής στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, βρήκε θέση στην γενική γραμματεία κοινωνικών ασφαλίσεων. Οι Ποταμίσιοι πάνε να γίνουν οι “μενσεβίκοι” της Νέας Δημοκρατίας πλέον…

Η οργή (περί αδικίας) κυβερνητικής αξιωματούχου που θεωρεί εαυτόν …ριγμένο!

Ριγμένη θεωρεί τον εαυτό της γυναίκα κυβερνητική αξιωματούχος. Δεξιά και αριστερά λέει πόσο ‘άδικα” της φέρθηκε το σύστημα…

Το χειρότερο είναι ότι είδε άλλα πρόσωπα με τα οποία δεν τα πήγαινε καλά, να έχουν ανέβει ψηλότερα. Δεν το δέχεται ο μεγάλος εγωισμός που έχει και η τεράστια ιδέα που έχει για τον εαυτό της.

Γιατί «τα έχει πάρει» με τον Νίκο Παππά η οικογένεια Τσίπρα – Το μαξιλάρι των 37 δις. και η υπερφορολόγηση!

Να ξέρετε, ότι τα έχει πάρει η οικογένεια Τσίπρα και ο ίδιος ο Αλέξης με τον Νίκο Παππά που είπε ότι τα 37 δις μαξιλάρι ήταν προιόν υπερφορολογησης.

Διότι ουσιαστικά συντάχθηκε με τη γραμμή της ΝΔ που έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φορολόγησε τους πάντες για να έχει αυτό το μαξιλάρι.

Μάλιστα, τον Νίκο Παππά άδειασε και η Εφημερίδα των Συντακτών υποστηρίζοντας ότι ο Νίκος Παππάς δεν προήλθε τώρα, ήταν βασικός υπουργός και συνδιαμορφωτής των πολιτικών της κυβέρνησης 2015-2019…

Ο Ανδρουλάκης, ο ΓΑΠ, ο Σκανδαλίδης και η προσέγγιση στον Τεμπονέρα!

Αυτός ο Ανδρουλάκης, όλο δεν θέλει την συνεργασία στις αυτοδιοικητικές εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ξύνεται στην γκλίτσα του τσομπάνη.

Έβαλε, λένε, τον ΓΑΠ και τον Σκανδαλίδη να πιάσει τον Διονύση Τεμπονέρα για να κατέβει στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας ως ανεξάρτητος και να πάρει στήριξη από το ΠΑΣΟΚ και σίγουρα και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Προφανώς, ο Τεμπονέρας τούς αρνήθηκε διότι πολύ απλά δεν τον ενδιαφέρει η Περιφέρεια. Άλλο θέλει εκείνος…

Άλλωστε, και στον ΣΥΡΙΖΑ που του το πρότειναν, τους είπε όχι. Πάντως, ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πολύ σταθερός και ακέραιος άνθρωπος, Not…

Ο εκλογικός νόμος για τους απόδημους, η κυβίστηση Βελόπουλου, η αποφυγή στήριξης Μητσοτάκη και η «μομφή» από τους Σπαρτιάτες

Τελικά τα περισσότερα κόμματα θα ψηφίσουν το εκλογικό νόμο για τους απόδημους Έλληνες που αίρει όλα τα εμπόδια. Αυτό που μου έκανε ως τεράστια κυβίστηση είναι η άρνηση του Βελόπουλου να στηρίξει το νομοσχέδιο ενώό ταν είχε ψηφιστεί ο πρώτος νόμος τον είχε στηρίξει.

Όπως μου είπαν δεν θέλει να υπερψηφίσει κανένα νόμο του Μητσοτάκη για να δείξει ότι δεν είναι κόμμα-πατερίτσα της ΝΔ. Θέλει να βγάλει αυτή τη ρετσινιά με την οποία τον κατηγορούν οι Σπαρτιάτες (ότι δίνει βοήθεια στα δύσκολα στον Μητσοτάκη) και πάνω σε αυτή την προσπάθειά του γίνει μία τραγική μειοψηφία.

Η υποψηφιότητα Πτωχού και η σκοπιμότητα της επιστροφής Πέτρου Δούκα και Δ. Καμπόσου στην ΝΔ!

Μεγάλο μυαλό και παλιός κοινοβουλευτικός μου έδωσε μία άλλη εξήγηση για το γεγονός ότι η ΝΔ έφερε πίσω τόσο τον Πέτρο Δούκα όσο και τον Δημήτρη Καμπόσο.

Ο πρώτος είναι δήμαρχος Σπάρτης και ο δεύτερος είναι δήμαρχος Άργους.

Ο λόγος είναι ότι η ΝΔ θέλει στην Πελοπόννησο να κερδίσει ο Δημήτρης Πτωχός και έτσι θα πρέπει να τον στηρίξει όλη η ΝΔ στην Πελοπόννησο, άρα και στους μεγάλους δήμους.

Αν δεν τους γυρνούσαν πίσω, τότε και οι δύο θα στήριζαν τον Πέτρο Τατούλη. Το ακούω όλο αυτό…

Θα σταματήσουν οι αυξήσεις επιτοκίων, κάνουν ζημιά στην οικονομία – Τελευταία αύξηση προαναγγέλλει ο Στουρνάρας

*** Ο προβληματισμός πολλών κεντρικών τραπεζιτών – μελών της ΕΚΤ, για την αυξητική πορεία των επιτοκίων, ήταν διάχυτος εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, καθώς διέβλεπαν ότι η ζημιά που προκαλείται στις οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης είναι μεγάλη και ο κίνδυνος εκτροχιασμού τους σε κατάσταση ύφεσης ακόμα μεγαλύτερος. Πλην, όμως, επικρατούσαν οι απόψεις των σκληρών τραπεζιτών των κεντρικών και βόρειων χωρών, με προεξάρχοντα τον πρόεδρο της Bundesbank, Χοακίμ Νάγκελ, ο οποίος τον Μάιο δήλωνε ότι χρειάζονται πολλές ακόμα αυξήσεις από την ΕΚΤ. Φυσικά, στην ίδια σκληρή γραμμή είχε ταχθεί και η Κριστίν Λαγκάρντ, αν και αρχικά φαινόταν να κρατάει μία σχετική ουδέτερη στάση, μεταξύ των δύο αντιτιθέμενων απόψεων στα όργανα της Κεντρικής τράπεζας. Το τελευταίο διάστημα, όμως, φαίνεται ότι κάτι αλλάζει. Και αυτό, δεν οφείλεται στην αλλαγή άποψης των σκληρών τραπεζιτών, αλλά στο γεγονός ότι ο πληθωρισμός, παρά τις αντιστάσεις του, δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, αλλά και στο γεγονός ότι οι πληγές σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες αυξάνονται και απειλούν την όποια ευστάθειά τους σήμερα. Εργοστάσια κλείνουν, η ακρίβεια θερίζει, η ανεργία κατά τόπους αυξάνεται, οι επιχειρήσεις ασθμαίνουν και πνίγονται από την έλλειψη ρευστότητας. Όλα αυτά, δεν αποτελούν πρόσκαιρα πλήγματα, αλλά, όπως συμφωνούν οικονομολόγοι και αναλυτές, ακόμα και αν δεν γινόταν καμία άλλη αύξηση επιτοκίων, θα παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πολύ περισσότερο, που δεν αναμένεται, μετά την παύση των αυξήσεων, τα επιτόκια να επανέλθουν στα πρότερα επίπεδα, πριν το τέλος του 2024, το νωρίτερο!

*** Σε αυτό το πνεύμα κινείται και η λογική του δικού μας κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος, σε συνέντευξή του (στο CGTN Europe) ανέφερε ότι είναι αρκετή μία ακόμα αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τονίζοντας ότι η περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μπορεί να βλάψει την οικονομία. Η ΕΚΤ, όπως είναι γνωστό, αύξησε τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών στη συνεδρίαση που πραγματοποίησε στις 22-23 Ιουνίου και δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε μία ακόμα αύξηση αυτό τον μήνα. Έχουν, πάντως, ιδιαίτερη σημασία τα λόγια που χρησιμοποίησε ο κ. Στουρνάρας, λέγοντας ότι «Μπορεί να έχουμε μία ακόμα κίνηση 25 μονάδων βάσης την επόμενη εβδομάδα, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θα πάμε πέρα από αυτό». «Θα σταματήσουμε εκεί. Αυτή είναι η άποψη μου» πρόσθεσε. Σχετικά με το ποιο είναι το επιχείρημα υπέρ της διακοπής των αυξήσεων επιτοκίων ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Το επιχείρημα ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί και έχουμε διαπιστώσει ότι είμαστε σε εκείνο το βέλτιστο σημείο όπου περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων μπορεί να βλάψουν την οικονομία». Έστω και τώρα, λοιπόν, ας αντιληφθούν οι κεντρικοί τραπεζίτες, ότι οι οικονομίες της Ευρώπης υποφέρουν και το ακριβό χρήμα και οι κλειστές στρόφιγγες του τραπεζικού συστήματος, δεν μπορεί να συνεχιστούν ως πολιτική υποχώρησης του πληθωρισμού, γιατί ταυτόχρονα υποχωρούν σε πολύ επικίνδυνο βαθμό βασικές γραμμές αντοχής οικονομιών, επιχειρήσεων και καταναλωτών.

Περιμένοντας το «δώρο» – προπομπό της αναβάθμισης από τη Scope στις 4 Αυγούστου

*** Η προσοχή όλων, κυβέρνησης, αγοράς, επιχειρηματιών, χρηματιστηρίου, τραπεζών, επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο προς την πρώτη κρίσιμη ημερομηνία σε σχέση με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αυτή της 4ης Αυγούστου. Ημερομηνία, κατά την οποία η γερμανική Scope θα δώσει τον χρησμό της για τη χώρα μας, με τις προσδοκίες όλων να προεξοφλούν το θετικό σενάριο της αναβάθμισης, έστω και αν η εν λόγω εταιρεία δεν έχει ακόμα όλες τις πιστοποιήσεις των άλλων οίκων αξιολόγησης. Μέχρι τώρα, η Scope βαθμολογεί την ελληνική οικονομία με ΒΒ+, μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, ενώ η προγραμματισμένη αναθεώρηση του rating έχει οριστεί για τις 4 Αυγούστου. Χθες, πήραμε μία γεύση, από τις εκτιμήσεις του οίκου για την ελληνική οικονομία, στην εξαμηνιαία έκθεση για τις προοπτικές της χώρας. Η ανάπτυξη στην Ελλάδα αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2,3% φέτος (το ποσοστό αναβαθμίστηκε από την πρόβλεψη της Scope για 1,3%), πριν φτάσει στο 1,6% το επόμενο έτος. Η Scope βλέπει τον εναρμονισμένο πληθωρισμό να υποχωρεί από 9,3% σε ετήσια βάση το 2022 σε 4,0% φέτος και 3,3% το 2024. Ο οίκος αναμένει ότι σε ένα αισιόδοξο σενάριο χωρίς σημαντικά πισωγυρίσματα, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας θα μειωθεί στο 161,2% φέτος και θα μειωθεί περαιτέρω στο 142,2% έως το 2028. Αυτό αντιπροσωπεύει σημαντική μείωση από το υψηλό όλων των εποχών του 206,3% το 2020. Μαζί με όλα αυτά, όμως, υπάρχουν και οι παρατηρήσεις – εντοπισμοί από τον γερμανικό οίκο, ο οποίος αναφέρει ότι οι προοπτικές για την αξιολόγηση της Ελλάδας επηρεάζονται από το ακόμη υψηλό δημόσιο χρέος, τις ευπάθειες στον τραπεζικό τομέα (παρά τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων), τις αβεβαιότητες σχετικά με την ανθεκτικότητα του πλαισίου δημοσιονομικής πολιτικής της Ελλάδας δεδομένης της ελαφρύτερης ευρωπαϊκής δημοσιονομικής εποπτείας και της βελτιωμένης πρόσβασης στην αγορά και τέλος από τους μακροπρόθεσμους πολιτικούς κινδύνους. Υπομονή και προσμονή, λοιπόν, σε 15 ημέρες θα ξέρουμε.

Αυξήθηκε ο δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη – Το καλύτερο άλλοθι για την τελευταία (;) αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

*** Ακόμα και να ήθελε η ΕΚΤ να μην αυξήσει την επόμενη εβδομάδα τα επιτόκια, ίσως για τελευταία φορά, τα στοιχεία του δομικού πληθωρισμού που ανακοίνωσε η Eurostat της δίνουν τα καλύτερο άλλοθι για να προχωρήσει στην κίνηση αυτή, με αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης. Ο υποκείμενος πληθωρισμός στην ευρωζώνη, λοιπόν, δηλαδή ο βασικός δείκτης μέτρησης της ανόδου των τιμών για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιταχύνθηκε περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί τον Ιούνιο, ενισχύοντας το σενάριο για αύξηση των επιτοκίων που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τα πλέον ευμετάβλητα στοιχεία όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, αυξήθηκε κατά 5,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όπως ανακοίνωσε χθες η Eurostat. Η προκαταρκτική εκτίμηση ήταν για αύξηση 5,4% από 5,3% που ήταν τον Μάιο, είχαμε δηλαδή μία αύξηση της τάξης του 0,2%.

Βγαίνει από την εσωστρέφεια η Attica Bank – Διεκδικεί μερίδια με νέα χρηματοδοτικά προγράμματα για Μικρομεσαίους

*** Το καλύτερο αντίδοτο στην εσωστρέφεια, είναι να βγεις στην αγορά και να μετρήσεις τις δυνάμεις σου. Η Attica Bank, επιδεικνύοντας ισχυρά αντανακλαστικά, μετά το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για άντληση ρευστότητας με ανταγωνιστικούς όρους από το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα κεφαλαίου κίνησης «Δάνεια Ρευστότητας Επιχειρήσεων» της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) αλλά δεν κατέστη δυνατό να ικανοποιηθεί πλήρως, διαθέτει ένα νέο προϊόν. Το «Attica Liquidity Rebound» για την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων σε κεφάλαιο κίνησης με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Προσφέρεται με ανταγωνιστικό σταθερό επιτόκιο καθ΄ όλη τη διάρκεια του δανείου και με διάρκεια αποπληρωμής μέχρι 6 έτη, ενώ παρέχεται η δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 12 μήνες. Το ύψος της χρηματοδότησης μπορεί να ανέλθει μέχρι και ένα (1) εκατ. ευρώ και δίνεται η δυνατότητα εφάπαξ ή τμηματικών εκταμιεύσεων του δανείου, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης.

Ενδιαφέρουν

*** Δεδομένων των συνθηκών, η χθεσινή συνεδρίαση ήταν αρκούντως ενδιαφέρουσα και με τζίρο σαφώς ικανοποιητικό για μέσα καλοκαιριού. Το ακόμα καλύτερο είναι ότι καθημερινά οι πρωταγωνιστές της ανόδου εναλλάσσονται, πλην ελαχίστων, που…μονοπωλούν το ενδιαφέρον με την μακρά θεαματική πορεία τους.

*** Ένα μικρό φρένο στις κατασκευαστικές υπήρξε. Άλλωστε, τα κέρδη που έχουν αποφέρει αποτελούν μεγάλο πειρασμό για την κατοχύρωσή τους, πέραν όλων των άλλων ιδιαιτεροτήτων.

*** Στις μικρές κατασκευαστικές, πάντως, θα υπάρξουν και άλλες εξελίξεις. Το πότε και σε τι ακριβώς θα συνίστανται – εξαγορές, συγχωνεύσεις, μόνιμες συνεργασίες κλπ – είναι το ερώτημα.

*** Έπαιξαν χθες ΔΕΗ (η Goldman Sachs αύξησε κατά τι το ποσοστό της), ΟΤΕ, Μυτιληναίος, το δίδυμο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο ΑΔΜΗΕ και άλλες…χρηματιστηριακές δυνάμεις.

*** Ήρθε και η δημόσια πρόταση από την ΕΛΓΕΚΑ. Δεν είδα και πολλούς ενθουσιασμένους για την τιμή εξαγοράς που δίνει. Αλλά δεν είδα και πολλούς να…στεναχωριούνται από την έξοδό της. Οι λόγοι αρκετοί, θα αρκεστώ σε έναν: δύσκολη, έως δύστροπη εταιρεία και είχε σίγουρη μπροστά της αύξηση κεφαλαίου. Καλό ή κακό που φεύγει από το Χρηματιστήριο; Κακό, δεν ήταν η χειρότερη περίπτωση, υπάρχουν άλλες με διαφορά μπροστά της, αλλά παραμένουν στο ταμπλό.

*** Μετρητά 13,4 εκατ. ευρώ, από ίδια κεφάλαια και δανεισμό από ξένη τράπεζα, έδωσε η Attica Group για να αγοράσει νέο πλοίο, το οποίο και ναύλωσε μέχρι το τέλος του χρόνου στην εταιρεία από την οποία το αγόρασε.

*** Τεχνική Ολυμπιακή…ακινήτων! Πήρε τελικά τα 186 ακίνητα από την Intrum, μέσω της θυγατρικής της Luxure Life, δίνοντας προκαταβολή 4,6 εκατ. ευρώ, έναντι του συνολικού τιμήματος “έως 19,8 εκατ. ευρώ”. Αυτό το “έως” με προβλημάτισε ομολογώ κάπως…

*** Να μην είμαι μέτοχος της Βιοκαρπέτ, να εισπράξω την επιστροφή του 0,023 ευρώ ανά μετοχή, που προέρχεται από την θυγατρική της κατά 98,39% Εξάλκο.

*** Φούντωσαν πάλι, μαζί με τις πυρκαγιές, τα σενάρια για την Ελινόιλ. Θα διαψευστούν και πάλι απ/ο τον βασικό της μέτοχο ή… ωρίμασε κάποια πρόταση;

*** Μετοχή για…ιδιώτες επενδυτές, με νοοτροπία θεσμικού όμως, η AS Company.

*** Πάλι θα μπλέξουμε με τα…Άλευρα. Ο Λούλης εδώ και 2-3 ημέρες θυμήθηκε ότι είναι… εισηγμένος και έφτασε με αλματάκια στα επίπεδα που είχε βρεθεί στην περίοδο covind. Παίγνιο στα παλαιότερα πρότυπα, με βάση και τις εξελίξεις στα σιτηρά; Και γιατί τότε δεν ακολουθεί ο Κεπενός; Απαντήσεις, συντόμως…

ΚΟΥΙΖ 1: Υπάρχει ένας πρόεδρος στην πιάτσα, που κατέχει πάνω από 5% μιας εισηγμένης. Διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν αυτός που “χτύπαγε χωρίς έλεο” τη μετοχή της. Προς το παρόν, τουλάχιστον…

ΚΟΥΙΖ 2: Σε ποια φάση βρίσκονται τα σχέδια ανάδειξης του φιλόδοξου τραπεζίτη, σε Νο1, σε άλλη τράπεζα, πλην της σημερινής που εργάζεται; Το Μαξίμου είναι ενήμερο και τι γνώμη έχει για τις υπόγειες διεργασίες;

Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Άλλες φωτιές σε ύφεση, άλλες αναζωπυρώνονται, αλλού φυτρώνουν καινούργιες. Και από σήμερα, νέο μεγαλύτερο σε ένταση κύμα καύσωνα. Το νού σας. Και εύχομαι να είναι καλύτερες οι επόμενες ημέρες.

Διαβάστε περισσότερα