Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι. Η φύση εκδικείται τα παιδιά της, που τη βιάζουν καθημερινά. Ό,τι και να πεις είναι λίγο μπροστά στην καταστροφή…

Οι νταραβεριτζήδες ενημέρωσης της Nova, μητρικών και θυγατρικών «έπιασαν δουλειά» – Απειλητικό ύφος και αλαζονεία

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι οι σοβαρότατες αποκαλύψεις του Mega, αλλά και του Ant1 που ακολούθησε τα συγκλονιστικά στοιχεία που παρέθεσε το Μεγάλο Κανάλι, σχετικά με τις «επενδύσεις» της Nova (αλλά και της γενικότερης πολιτικής της όπως προκύπτει) προκαλούν πλήθος ερωτημάτων και ανοίγουν ένα μείζον ζήτημα που αφορά την Πολιτεία αλλά και το τηλεοπτικό – και όχι μόνο- κοινό!

Μέχρι εδώ όλα καλά! Και λίγο πολύ την υπόθεση την γνωρίζετε ή την έχετε ήδη πληροφορηθεί!

Εκείνο που δεν γνωρίζετε όμως είναι, πως για την απάντηση της Nova και την δημοσιοποίηση της σε προβεβλημένες ενημερωτικές ιστοσελίδες, «έπιασαν δουλειά» οι νταραβεριτζήδες της Ενημέρωσης του συνδρομητικού καναλιού και των λοιπών θυγατρικών και μητρικών εταιριών, που με απειλητικό ύφος και αυθάδη συμπεριφορά έπαιρναν τηλέφωνα σε μεγάλα σάιτ και «ζητούσαν τον λόγο» γιατί δεν έχουν αναρτήσει το Δελτίο Τύπου- απάντηση της Nova προς Mega – Ant1 και μάλιστα σε προβεβλημένη θέση, δηλαδή ψηλά στη θεματογραφία!!!


Άσχετο: Κάποια φίλησε έναν «πρίγκιπα» και μεταμορφώθηκε σε βάτραχο…


Η επόμενη ημέρα των τραπεζών: Ακροβολίζονται ξένοι και Έλληνες, για τον ρόλο του στρατηγικού επενδυτή

*** Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έντονες παρασκηνιακές κινήσεις, εκπορευόμενες από ξένα κέντρα, αλλά και εγχώρια συμφέροντα και οι οποίες αφορούν στον πλήρη έλεγχο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την επομένη της αποεπένδυσης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και την επομένη των αυξήσεων κεφαλαίου που προετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν οι 4 συστημικές τράπεζες, αμέσως μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας. Το όλο σκηνικό που εξελίσσεται στο παρασκήνιο, περιλαμβάνει τα πάντα: Ετερόκλητες έως σήμερα συμμαχίες εγχώριων γκρουπ και επιχειρηματιών, μπροστινοί συμφερόντων που θέλουν να δείχνουν ότι δεν έχουν εμπλοκή στα τεκταινόμενα, αλλά επιθυμούν διακαώς τον έλεγχο μέρους τουλάχιστον του τραπεζικού συστήματος, ανάμιξη ισχυρών πολιτικών παραγόντων, παρεμβάσεις ισχυρών πρεσβειών για λογαριασμό ξένων συμφερόντων, χρηματοπιστωτικών οίκων και μεγάλων Funds. Βεβαίως, τα χτυπήματα κάτω από το τραπέζι (προς το παρόν, τουλάχιστον) έχουν αρχίσει ήδη, για όσους παρατηρούν με προσοχή τις εξελίξεις του τελευταίου τριμήνου, δηλαδή άρχισαν ακόμα και πριν τις πρώτες εκλογές του Μάϊου. Με ότι αυτό σημαίνει , σε ελεύθερη μετάφραση, σε σχέση και με τις πολιτικές εξελίξεις.

*** Η κυβέρνηση φαίνεται να είναι αμέτοχη, προς το παρόν, αυτών των διεργασιών μεγάλης ισχύος, αν και οι ισχυροί παίκτες την έχουν ήδη πλησιάσει και έχουν συνομιλήσει με κάποια εκ των κορυφαίων στελεχών της, όχι αναγκαστικά μόνο υπουργών, αλλά και συμβούλων, οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν, εξ αντικειμένου, τακτικές επαφές με μεγάλα ξένα χρηματοοικονομικά κέντρα και οργανισμούς. Αυτό που διαμηνύουν έμπειροι τραπεζικοί παράγοντες, είναι ότι σε λίγο πλέον δεν θα υπάρχει “αντιπολίτευση”, ούτε καν η υποτυπώδης σημερινή, στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών. Γεγονός που ανοίγει τον δρόμο σε όλους όσοι θέλουν και θα επιδιώξουν με κάθε τρόπο, να καταλάβουν προσεχώς, τη θέση του στρατηγικού επενδυτή στην τράπεζα που έκαστος έχει θέσει ως πρώτο ή δεύτερο στόχο.

Ο Πόλσον μηδενίζει τη συμμετοχή του στην Alpha, ο Ολλανδός έρχεται! Η Optima και το ερωτηματικό με Βαρδινογιάννη! Τα funds που «βλέπουν» Τρ. Πειραιώς!

*** Πως διαμορφώνεται μέχρι τώρα η εικόνα στις 4 συστημικές τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις παραγόντων ημεδαπής και αλλοδαπής, όπως αυτές προκύπτουν από τη συμμετοχή τους σε τραπεζικά road shows και από τις επαφές τους, με τους μέχρι τώρα πρωταγωνιστές – ιδιώτες (μεγαλο ή μικρο)μετόχους – των εξελίξεων: Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι ο Πόλσον θα μηδενίσει τη συμμετοχή του στην Alpha Bank, προκειμένου να επικεντρώσει την προσοχή του στην Τράπεζα Πειραιώς. Για την Πειραιώς, όμως, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από αμερικανικά, καναδικά, ευρωπαϊκά και ινδικά (!) κεφάλαια. Στην Alpha Bank τώρα, ο πρώτος ενδιαφερόμενος είναι ο Ολλανδός Χόλνερμαν, αλλά υπάρχει ακόμα πλειάδα ενδιαφερομένων, ξένων χαρτοφυλακίων, αλλά και τραπεζών. Ερωτηματικό παραμένει, αν τελικά ο όμιλος Βαρδινογιάννη συμμαχήσει μαζί του ή όχι, ανάλογα με τις ευρύτερες επιχειρηματικές εξελίξεις, αλλά και με την πορεία της Optima Bank. Το κυριότερο φιλέτο, όμως, είναι η Εθνική τράπεζα. Εδώ, η μάχη θα είναι άγρια, ιδίως αν η κυβέρνηση αποφασίσει να πωλήσει σε έναν μόνο ενδιαφερόμενο το 20% σε πρώτη φάση ή θα υιοθετήσει την εισήγηση ξένου συμβούλου, να δώσει το 10% σε ξένους και το άλλο 10% σε Έλληνες επενδυτές, δηλαδή σε εφοπλιστές, με τους οποίους ούτως ή άλλως συνομιλεί.

Έσκασε στα χέρια του Κικίλια η «βόμβα» των πυρκαγιών – Θα βλαστημάει την ώρα και τη στιγμή που δέχτηκε τη θέση!

Πλέον και ο πιο αδαής έχει καταλάβει ότι ο Βασίλης Κικίλιας βλαστημάει την ώρα και την στιγμή που δέχτηκε αυτή τη θέση. Από τα σαλόνια του Τουρισμού, τις μεγάλες εκθέσεις στην Ευρώπη και τα Εμιράτα, από τα 5στερα και τα μονοπάτια του κρασιού πήγε στα αλώνια του Αμαρουσίου, τις φωτιές, τα ξενύχτια και τα συνεχή τηλέφωνα του Μεγάρου Μαξίμου στο πορτοκαλί για να δούνε αν σβήστηκαν οι εστίες…

Μεγάλη κόντρα μεταξύ υφυπουργού και Διοικητή Οργανισμού!

Μου λένε οι πηγές μου ότι υπάρχει μία μεγάλη κόντρα ανάμεσα στον υφυπουργό και σε διοικητή μεγάλου οργανισμού. Όπως μου είπαν είναι κόντρα από τα παλιά.Οι δύο άντρες ποτέ δεν τα πήγανε καλά λόγω διαφορετικής ιδιοσυγκρασίας. Αφενός ο υφυπουργός δεν θα κάτσει να διαπραγματευτεί την αρμοδιότητά του και ο διοικητής – ο οποίος λειτουργεί ιδιαίτερα αυτόνομα μέσα στην κυβέρνηση- δεν θέλει να δίνει αναφορά στον υπουργό του. Για να δούμε πότε θα ξεφύγει η κατάσταση…

Οι τσάντες Birkin της Hermes και η Αριστερά της υψηλής κοινωνίας

Η Έλενα Ακρίτα των τσαντών Βirkin (10-15 χιλιάδες η μία) και των σπιτιών στο Λονδίνο έδωσε τη στήριξή της στην Έφη Αχτσιόγλου από τα Γιαννιτσά επειδή είναι γυναίκα όμορφη, βίγκαν και όχι μία άπλυτη ζαία… Κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι… Η Αριστερά της Βουκουρεστίου εν δράση…

Έρχεται η Εύη Δραμαλιώτη στο Μέγαρο Μαξίμου!!! Ποιος την φέρνει;;;

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα έρθει μία νέα παρουσία μου λένε… Πρόκειται για την Έυη Δραμαλιώτη , του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Ποιος την έφερε εκεί, θα με ρωτήσετε και θα έχετε δίκιο… Ο Μάκης Βορίδης είναι ο συνδετικός της κρίκος, μιας και είναι φίλοι. Να! Βλέπετε ότι μετράει πολύ η γνώμη του Μάκη πλέον στο Μαξίμου….

Η διοικητική εμπειρία (!!!!) του Κώστα Καραμανλή

Θα σταθώ στο μεγάλο γεγονός της ανάληψης της θέσης του προέδρου της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών από τον Κώστα Καραμανλή.

Όπως μας πληροφορεί το δελτίο τύπου, για την θέση εκτιμήθηκε πολύ η διοικητική εμπειρία του πρώην πρωθυπουργού… Κανονικά σε αυτό το σημείο θα έπρεπε να σκίσω το δελτίο αλλά εντάξει ας το προσπεράσουμε… Είναι καλό που θα απασχολείται ο πρώην πρωθυπουργός αλλά το σκέφτηκε καλά;

Από πρωθυπουργός να γίνει πρόεδρος συνεταιρισμού; Παλιά λέγαμε από δήμαρχος κλητήρας… Ε αυτό είναι χειρότερο…

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και γιατί δεν μπαίνουν στα προγράμματα χρηματοδότησής τους

*** Έναν ακόμα μεγάλο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία αποτελεί το πρόβλημα της μη χρηματοδότησης χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παρά τα διάφορα προγράμματα που εξήγγειλαν οι τράπεζες. Οι ενώσεις που εκφράζουν τα συμφέροντα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επιμένουν και μάλιστα με στοιχεία, ότι οι μεγάλες τράπεζες, με τα κριτήρια που βάζουν, ουσιαστικά ακυρώνουν στην πράξη τις εξαγγελίες τους για στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Με αποτέλεσμα η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα να βρίσκεται εδω και χρόνια ουσιαστικά, αποκλεισμένη από τη δυνατότητα δανεισμού με χαμηλά επιτόκια, πολύ περισσότερο από πέρυσι, όταν τα επιτόκια αυξήθηκαν και εμποδίζουν ακόμα και ισχυρές επιχειρήσεις να δανειστούν. Οι τράπεζες σήμερα απέχουν μακράν από τον στόχο τους να σταθούν δίπλα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με χρηματοδοτικές λύσεις που να είναι συμφέρουσες. Σύμφωνα μάλιστα, ακόμα και με καταγγελίες, οι τράπεζες δεν είναι δεκτικές ή συνεργάσιμες, ακόμη και με εκείνες τις ΜμΕ που δυσκολεύτηκαν στο παρελθόν, αλλά πλέον έχουν εξυγιανθεί.

*** Μια από τις βασικές προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αποτελεί η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η πρόσβαση τους στην απαραίτητη χρηματοδότηση ώστε να μεγαλώσουν και να γίνουν ανταγωνιστικές. Όλα όμως κρίνονται στην πράξη, εκεί που αποδεικνύεται ότι τα λόγια και οι προθέσεις δεν αρκούν. Ένας από τους βασικούς στόχους του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης. Και αφού αυτός ο στόχος είναι ανέφικτος απευθείας μέσω των τραπεζών, αυτό σχεδιάζεται να καταστεί δυνατόν μέσω αναπτυξιακών οργανισμών, με κυρίαρχο και ενισχυμένο τον ρόλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB). Τα πρώτα βήματα προγράμματα θα αποτελούνται από δάνεια που θα
συγχρηματοδοτούνται και από τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα έχουν και τις απαραίτητες εγγυήσεις, για τα ποσά που τους αντιστοιχούν. Ήδη κάποια κινητικότητα παρατηρείται σε κάποια προγράμματα της Αναπτυξιακής, όπως τα «Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενα Δάνεια» και τα «Δάνεια Ψηφιακής Αναβάθμισης». Μιλάμε, όμως για πολύ μικρό επιχειρήσεων που έχουν δείξει μέχρι τώρα ενδιαφέρον, καθώς υπάρχει και δυσπιστία και φοβία για την επόμενη ημέρα και τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στις μελλοντικές υποχρεώσεις τους. Για τα δάνεια αυτά η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα καταβάλλει άτοκα το 40% του κεφαλαίου και το υπόλοιπο 60% χορηγείται μέσω τραπεζών, με επιτόκια χαμηλότερα τουλάχιστον κατά 25 μονάδες από αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις.

Ιδιωτικές εταιρείες αναχρηματοδότησης δανείων, θα αντικαταστήσουν δημόσιους φορείς και προγράμματα

*** Ένα νέο μοντέλο και αναχρηματοδότησης δανείων και έμμεσης χρηματοδότησης επιχειρήσεων από ιδιωτικές εταιρείες και ιδιωτικά κεφάλαια σχεδιάζει η κυβέρνηση να φέρει με ειδικό νομοθέτημα, προκειμένου να υπερβεί πολλαπλά προβλήματα στην αγορά και να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις. Έχοντας υπόψη της τις τραγελαφικές καταστάσεις με τα διάφορα κατά διαστήματα προγράμματα ΤΕΠΙΧ και ειδικότερα όσα συνέβησαν με το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, στο οποίο, ενώ η συμμετοχή του κράτους ήταν 40%, οι τράπεζες ζητούσαν εγγυήσεις στο σύνολο του ποσού χρηματοδότησης, η κυβέρνηση φέρεται να έχει αποφασίσει να δοκιμάσει και αυτή τη συνταγή. Το ΤΕΠΙΧ βέβαια κάλυπτε και αναχρηματοδοτούσε υφιστάμενα ενήμερα επιχειρηματικά δάνεια και ο νέος θεσμός, μάλλον σε πρώτη δοκιμαστική, όπως λένε, περίοδο, θα κάνει το ίδιο, με στόχο όμως να καλύψει και προβληματικά δάνεια επιχειρήσεων, που θα κρίνεται (από ποιους;) ότι έχουν προοπτικές βιωσιμότητας. Κατ΄αυτόν τον τρόπο, ελπίζεται ότι σταδιακά θα εμπεδοθεί ένα θετικό κλίμα μεταξύ των μικρομεσαίων ειδικά επιχειρήσεων, δίνοντας λύσεις που σήμερα είναι ανύπαρκτες και οδηγούν σε μαρασμό χιλιάδες επιχειρήσεις, που αποτελούν το κορμό του ελληνικού επιχειρείν.

Ο «Ηρακλής ΙΙΙ» κινδυνεύει να γίνει… Πουαρό, λόγω Eurostat

*** Μεγάλες, αλλά και μικρότερες τράπεζες, περιμένουν με αγωνία τις κυβερνητικές αποφάσεις για την λειτουργία του “Ηρακλή ΙΙΙ”, στον οποίο θα ενταχθούν τα εναπομείναντα κόκκινα δάνεια των 4 συστημικών τραπεζών και τα κόκκινα των μικρότερων, μη συστημικών και συνεταιριστικών τραπεζών. Πλην, όμως, οι καλές προθέσεις και οι θετικές κυβερνητικές διαθέσεις δεν αρκούν. Το πλαίσιο πλέον έχει γίνει κατά πολύ αυστηρότερο, κοστίζει για το Δημόσιο πολύ περισσότερο και δεν είναι σαφές ακόμα αν οι αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες θα εγκρίνουν την λειτουργία του, στην ίδια βάση με τους προηγηθέντες Ηρακλείδες. Και αυτό γιατί ναι μεν η ΕΚΤ μάλλον έχει πειστεί, αλλά η παρέμβαση της Eurostat έχει αλλάξει το πρότερο μοντέλο και πρέπει πρώτα να διασφαλιστεί από την κυβέρνηση ότι οι εγγυήσεις που θα δώσει για τον “Ηρακλή ΙΙΙ”, δεν θα εγγραφούν στο δημόσιο χρέος. Ειδικά μάλιστα τώρα, που η Ελλάδα δεν θέλει με κανέναν τρόπο να δημιουργηθούν τέτοια προβλήματα, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό την προσπάθεια ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Υπάρχει βέβαια και το πρόβλημα, του ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο βάρος του ρίσκου, το Δημόσιο ή οι αγοραστές των νέων τιτλοποιήσεων. Γιατί, αν το πάρουν οι αγοραστές-επενδυτές, αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το ή τα bonus που θα απαιτήσουν για να προχωρήσουν στην αγορά. Μέχρι το τέλος του χρόνου, μάλλον θα έχουν ξεκαθαρίσει κάπως τα πράγματα, αλλιώς θα ζητήσουμε από τον… Ηρακλή Πουαρό, να μας βρει τον φταίχτη και τη λύση.

Ενδιαφέρουν

*** Η ανάδειξη του πέμπτου μη συστημικού τραπεζικού πόλου, από τη συνένωση Attica Bank και Παγκρήτια θα δημιουργήσει μια μεγάλη, υγιή και κερδοφόρο μη συστημική τράπεζα που θα αποτελεί μια ισχυρή εναλλακτική επιλογή για ιδιώτες και επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρομεσαίες, που βρίσκουν πόρτες κλειστές. Σύμφωνοι. Αρκεί να μην τορπιλίσουν “κάποιοι” την όλη προσπάθεια. ήδη, άρχισαν οι “πυροβολισμοί”, από εσωτερικά και εξωτερικά πυρά…

*** Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες σημειώνουν πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού και πως δεν αναμένει η οικονομία των ΗΠΑ να μπει σε ύφεση. “Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί αλλά η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι αρκετά ισχυρή. Δεν περιμένω ύφεση”, είπε η Γέλεν από την Ινδία όπου συμμετέχει σε σύνοδο οικονομικών αξιωματούχων της Ομάδας των 20 (G20). “Τα πιο πρόσφατα δεδομένα για τον πληθωρισμό είναι αρκετά ενθαρρυντικά”, καθησύχασε τη διεθνή κοινότητα, μηδενίζοντας έτσι ουσιαστικά τις πιθανότητες αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων αυτή την περίοδο

*** Τις εξελίξεις στα της Αττικής Οδού, με την κατάθεση των 6 τελικά προσφορών, τις είδατε. Το Radar.gr επιβεβαιώθηκε πλήρως για τη μη συμμετοχή της First Sentier στον διαγωνισμό, μαζί με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η κατάληξη και η επιλογή του σχήματος, θα κρίνει πολλά και για τα επόμενα μεγάλα έργα – ΒΟΑΚ, Επεκτάσεις, πακέτο 22 αεροδρομίων κλπ

*** Κάτι σας είχα αναφέρει για την ασπαρτάμη και το ότι η απαγόρευσή της ως καρκινογόνα ουσία ή απλώς και μόνο η κατάταξή της στις καρκινογόνες, θα έχει επίπτωση σε πολλές εταιρείες τροφίμων και ποτών, μεταξύ αυτών και μια μεγάλη εισηγμένη. Χθες, η Coca Cola κατέγραψε πτώση 5%, παρά κάτι…

*** Πτώση και για τις τραπεζικές μετοχές. Με κακό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, είναι δέλεαρ για ξένους και εγχώριους επενδυτές η κατοχύρωση μεγάλων κερδών

*** Μυτιληναίος, Aegean, Jumbo έγραψαν νέα υψηλά χθες, εν μέσω αρνητικού κλίματος.

ΚΟΥΙΖ 1: Ποιος πρέσβης μεγάλης χώρας, φέρεται να έχει θερμό, πολύ θερμό ενδιαφέρον για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών; Και γιατί ακριβώς ανησυχεί, άραγε;

ΚΟΥΙΖ 2: Ποια είναι τα μέλη της (άτυπης;) επιτροπής που επεξεργάζονται τις νέες προτάσεις για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς και του χρηματιστηρίου; Μετέχουν μήπως και πρώην ή νυν χρηματιστές;

ΚΟΥΙΖ 3: Εικονικοί επενδυτές και κρυφοί υποκινητές. Και στη μέση οι πραγματικοί επενδυτές. Παλιά ελληνική παροιμία συνιστά όλο αυτό…

Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Η Ελάδα πάλι καίγεται, καίγονται πολύτιμοι πνεύμονες πρασίνου, ζώα, πουλιά, ο πλούτος της φύσης καταστρέφεται. Η κλιματική αλλαγή, την οποία ακόμα και σήμερα την αντιμετωπίζουμε σα να αφορά άλλους, έχει τους δικούς της νόμους, όχι των αφρόνων ανθρώπων. Προσοχή μεγάλη, είμαστε ακόμα στην αρχή ενός καλοκαιριού, με υψηλότατες θερμοκρασίες και με ριπές αέρα να επιταχύνουν την καταστροφή. Ας ελπίσουμε να συμβεί το μικρότερο κακό…

Διαβάστε περισσότερα