Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι, του καύσωνος σε όλες τις πτώσεις από σήμερα, για αυτό προσοχή…

Ποιος θα μάζευε τις καβαλίνες των αλόγων; Ειδικό σώμα (ή εταιρία καθαριότητας) με διαγωνισμό αλά Notis; Όπως οι Δομές και ο Φράχτης του Έβρου

Δεν μπορεί να αντιληφθεί κανείς την σπουδή του Νότη Μηταράκη να κάνει την Αθήνα Λονδίνο και να δημιουργήσει έφιππο τμήμα της Αστυνομίας, που αποτέλεσε μια γκάφα ολκής για την οποία ήδη εξετέθη στα μάτια του πρωθυπουργού!

Φαντάζεστε λοιπόν να είχαμε και άλογα στο πολύβουο Κέντρο της Αθήνας, να περπατάνε στην πλατεία Συντάγματος, να κατεβαίνουν την Ερμού και να αράζουν στην πλατεία Κλαυθμώνος;

Πάλι καλά που του έκοψε το βήχα ο Μητσοτάκης διότι θα μας παίρνανε με τις ντομάτες!

Ήδη λογίζεται ως μία πρώτη γκάφα της κυβέρνησης.

Μία απορία μόνο, τις καβαλίνες ποιος θα τις μάζευε καθημερινά;

Μήπως αυτός ο ευρηματικός Νότης θα έφτιαχνε και ένα Ειδικό Σώμα συλλογής περιττωμάτων με διαγωνισμό στο ΑΣΕΠ;

Ή θα προχωρούσε στη διενέργεια μειοδοτικού διαγωνισμού αλά Notis;

Δηλαδή αντίστοιχο με τις δομές, τον Φράχτη του Έβρου, τις υπηρεσίες Seciurity, την σίτιση κλπ! Καταλάβατε…

Πουθενά στο κάδρο ο Μιλτιάδης… Εκτός και από το ζήτημα της ακτοπλοίας (εισιτηρίων – φωτιά) που είναι και η αρμοδιότητα του! Γιατί;

Ξέρετε σε όλη αυτή τη ιστορία με τους ακτοπλόους, κάτι δεν μου κάθεται καλά…

Δεν βλέπω πουθενά τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Είδαμε να σηκώνει πολιτικά όλη την πρόθεση της κυβέρνησης για μειώσεις τιμών στα εισιτήρια ο Άκης Σκέρτσος και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Πουθενά δεν είδαμε τον Μιλτιάδη…

Μήπως ο Μιλτιάδης έχει μπει στο περιθώριο για συγκεκριμένους λόγους;

Μήπως έχει γίνει κάτι που έχουν ενοχλήσει τον Πρωθυπουργό;

Δεν ξέρω, ερωτήματα θέτω και μάλιστα εύλογα.

Δεν θέλω να πιστεύω ότι έχει τεθεί στο περιθώριο ο συμπαθής κατά τ’ άλλα Μιλτιάδης…

Προσοχή τα χέρια που φιλάτε… κύριοι υπουργοί!

Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σε όλους τους βουλευτές και κυρίως τους υπουργούς – ειδικά αυτούς που σταυροκοπιούνται δίχως αύριο – να είναι πολύ προσεκτικοί ποιους ασπάζονται και ποια χέρια φιλάνε…

Διότι ενίοτε αυτά τα χέρια να μην είναι και τόσο καθαρά.

Ενίοτε αυτά τα χέρια να έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα φερειπείν.

Και επειδή οι καιροί είναι πολύ επικίνδυνοι, να κοντεύουν να χαρακτηριστούν και αυτοί που απλά ασπάζονται από σεβασμό…

Προς γνώση και συμμόρφωση από εδώ και πέρα…

Η Εφη της Αριστεράς με μπόλικο χαβιάρι – Η εκλεκτή της Τρόικας- και βασική συνομιλητής- την εποχή των μνημονίων!

Μου έκανε μεγάλη εντύπωση η σημειολογία της υποψηφιότητας της Έφης Αχτσιόγλου.

Στο Ωδείο Αθηνών δίπλα στη αρχοντική Ριγίλλης που είναι το άντρο της Κεντροδεξιάς.

Ούτε στου Ψυρρή που πήγε ο Τσακαλώτος, ούτε στους βοσκότοπους του Πολάκη στην Κρήτη μαζί με τα κρικρι, ούτε στις υπόγες της Κουμουνδούρου που βρίσκεται ο Παππάς.

Μιλάμε για την Κεντροαριστερά του πιάνου, των γαλλικών και του χαβιαριού!

Αυτή την παράταξη θέλει να αναδείξει η αστή Έφη… Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Έφη υπήρξε η εκλεκτή της Τρόικας, βασική συνομιλητής της και προσωπικότητα αποδοχής από τις Μεγάλες Δυνάμεις που επέβαλαν τα μνημόνια!

Για να μην ξεχνιόμαστε …

Έσβηνε το πόνο του με τσίπουρο ο υπουργός, που έμεινε εκτός νυμφώνος…

Στο ταβερνάκι «Ελιά κ’ Τσίπουρο» δίπλα στο υπουργείο Εξωτερικών, στον πεζόδρομο της Ζαλοκώστα, εθεάθη προχθές το μεσημέρι να πνίγει τον πόνο του με τσίπουρο πρώην υπουργός της κυβέρνησης…

Ούτε τώρα πήρε κάποια θέση στη νέα κυβέρνηση αφού όταν ήταν υπουργός είχε κάνει αρκετές πατάτες…

Έτοιμοι προς εκτέλεση 12.650 πλειστηριασμοί, αλλά ο Φορέας Αγοράς και Επαναμίσθωσης Ακινήτων υφίσταται μόνο στα χαρτιά

*** Η κυβέρνηση, προφανώς ανήσυχη για το θέμα των επικείμενων πλειστηριασμών και των διαστάσεων που μπορει να λάβει κατά τους επόμενους μήνες, σπεύδει, επιλέγοντας μία νομοθετική ρύθμιση, η οποια θα ορίζει ένα πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων από την πλευρά των servicers, ώστε να μετριάσει κατά το δυνατόν τις αρνητικές συνέπειες. Οι διαχειριστές, δηλαδή, θα υποχρεωθούν, με βάση όσα ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με την Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, να τηρούν και να παρέχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες. Όταν δεν θα τηρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, τότε θα ποινές ποινές, ανάλογα με την παράλειψη, τη συχνότητα και τη δυστροπία συμμόρφωσης.

*** Ποια είναι η κατάσταση τώρα, από το 2017, μέχρι και σήμερα; Η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση της Ε.Ε. σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όπως προκύπτει από έρευνα του δικτύου European Cities Investigative Journalism Accelerator (ECIJA) , με τη συνεργασία Tagesspiegel, IRPI, Mediapart, El Salto και Reporters United. Σύμφωνα με τα δεδομένα που άντλησε και επεξεργάστηκε το Reporters United από την πλατφόρμα e auction.gr, 169.748 πλειστηριασμοί έχουν επισπευσθεί από τράπεζες και servicers μέσα στο διάστημα Οκτώβριος 2017 – Μάιος 2023, με τους διαχειριστές να έχουν τον πρώτο λόγο μετά το 2021. Από αυτούς τους πλειστηριασμούς έχουν ολοκληρωθεί 53.653, ενώ 56.407 έχουν ανασταλεί, 47.038 έχουν ματαιωθεί και 12.650 είναι αναρτημένοι και έτοιμοι προς διενέργεια.

*** Σε ό,τι αφορά στον υπό σύσταση Φορέα Αγοράς και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, στον οποίο θα μεταφερθούν τα δάνεια και τα ακίνητα (πρώτη κατοικία) όσων ευάλωτων καταναλωτών δηλώσουν πτώχευση, τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά, καθώς οι ενδιαφερόμενοι κρίνουν ασύμφορη την εμπλοκή τους, με βάση τα όσα έχουν εξαγγελθεί μέχρι τώρα. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, χθες οι servicers κατέθεσαν μια σειρά από προτάσεις, με στόχο ο φορέας να καταστεί ελκυστικός στα ξένα funds, που έχουν πάρει τον σχετικό φάκελο. Οι ενδιαφερόμενοι ουσιαστικά ζητούν μεγαλύτερη εμπλοκή του δημοσίου, με αιχμή την αύξηση της στεγαστικής επιδοματικής πολιτικής προς τους δανειολήπτες που θα ενταχθούν στον φορέα, αλλά και φορολογικές ελαφρύνσεις. Σε κάθε περίπτωση, αν η κυβέρνηση δεν ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα της λειτουργίας του Φορέα Ακινήτων, παρακάμπτοντας προβλήματα και αγκυλώσεις, το πιθανότερο είναι να βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων μελλοντικά και να τρέχει τελευταία στιγμή να βρει τρόπους να καλύψει τις κοινωνικές ανάγκες.

Η παύση επιδοτήσεων στο ρεύμα, θέτει σοβαρούς προβληματισμούς ως προς τον χειρισμό του από την κυβέρνηση

*** Ένα ακόμα θέμα που χρήζει αντιμετώπισης από την κυβέρνηση, αποτελεί η κατάσταση που θα δημιουργηθεί για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, αλλά και επιχειρήσεις με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς είναι αποφασισμένη και σε κοινοτικό επίπεδο η παύση των επιδοτήσεων. Σήμερα μάλιστα λαμβάνονται και οι επίσημες αποφάσεις της Ε.Ε. Ο υπουργός Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στη Βουλή ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο για την στήριξη των καταναλωτών μετά την παύση των επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα. Ναι μεν αποτελεί πρόκληση το όλο θέμα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αλλά ρυθμιστικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, που θα μείωναν το κόστος στην πηγή, ειδικά ενόψει αυξημένων τιμών το χειμώνα, δεν φαίνεται προς το παρόν να υπάρχουν και να προκρίνονται. Άλλωστε, όπως ομολογείται και από κυβερνητικούς παράγοντες, η πρόσδεση της χώρας στο φυσικό αέριο, μπορεί κάποιες περιόδους να ωφέλησε, αλλά οι πλέον κερδισμένοι ήταν οι ενεργειακές εταιρείες, με τη συσσώρευση τεράστιων (ουρανοκατέβατων) κερδών, αφού δεν υπήρχε καν ένας ανώτατος συντελεστής, που να βάζει φρένο στην εκτίναξη των τιμών. Επειδή, λοιπόν, το θέμα των επιδοτήσεων πρέπει να θεωρείται λήξαν οριστικά, μένει να δούμε τι μετρα θα επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ώστε να συγκρατήσει τα τιμολόγια, από σήμερα μέχρι και τον ερχόμενο χειμώνα, που όλοι εύχονται να είναι ήπιος όπως ο περυσινός.

Η ισχυρή δυναμική του Χρηματιστηρίου και η «αλλαγή φρουράς» των ξένων κεφαλαίων, μετά την επενδυτική βαθμίδα

*** Η απόλυτα ικανοποιητική πορεία του Χρηματιστηρίου μέχρι σήμερα, χωρίς ακραίες συμπεριφορές άλλων εποχών, η οποία δεν περιλαμβάνει μόνο ορισμένες ισχυρές εταιρείες και τράπεζες, έχει δηλαδή σημαντικό βάθος, που καθημερινά διευρύνεται και σε άλλους τίτλους εταιρειών της μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, δείχνει ότι η συγκεκριμένη αγορά έχει ωριμάσει σε μεγάλο βαθμό. Ταυτόχρονα, η θετική πορεία βασικών δεικτών της οικονομίας – ρυθμοί ανάπτυξης, περιορισμός ανεργίας, αυξημένα κέρδη κλπ. – και οι θετικές αναλύσεις σύσσωμης της διεθνούς των αναλυτών, αυξάνουν τις προσδοκίες, όχι μόνο για συντήρηση του θετικού μομέντουμ, αλλά και για ανοδική πορεία και κατά τους επόμενους μήνες. Είναι βέβαιο ότι ένα μεγάλο μέρος των επενδυτών έχει προεξοφλήσει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και ταυτόχρονα διαπιστώνουν ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα και πλέον η ανάπτυξη θα είναι δυνατή και το 2023 και τα εταιρικά κέρδη θα υποστηρίξουν τις αποτιμήσεις. Η ανοδική κίνηση στη χρηματιστηριακή αγορά ήδη εισέρχεται σταδιακά σε νέα φάση, καθώς πλέον συμμετέχει και η μικρή κεφαλαιοποίηση, έχοντας εταιρείες υγιείς και με προοπτικές στη σύνθεσή της.

*** Υπο αυτές τις συνθήκες, σημαντικά ξένα κεφάλαια των αναδυόμενων αγορών έχουν ήδη αποκομίσει και συνεχίζουν να καρπούνται μεγάλα κέρδη, από τα μεγαλύτερα των διεθνών αγορών. Το θέμα είναι να μην υπάρξουν αναταράξεις, όταν θα ανακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα και τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει, λόγω περιορισμών του καταστατικού τους, να ρευστοποιήσουν μεγάλες θέσεις που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, σε αναπτυσσόμενες αγορές, όπως η ελληνική. Το ιδιαιτέρως θετικό είναι βέβαια ότι θα έρθουν πολλαπλάσια κεφάλαια που επενδύουν σε αναπτυγμένες αγορές, αφού η επενδυτική βαθμίδα θα μας ανεβάσει σε αυτή την κατηγορία και χρηματιστηριακά. Η αλλαγή θα γίνει, αλλά εκεί ελλοχεύει ο κίνδυνος απότομων αυξομειώσεων των τιμών και εκεί ακριβώς χρειάζεται η μεγαλύτερη προσοχή, μέχρι να ολοκληρωθεί η αντικατάσταση των ξένων κεφαλαίων. Όλα αυτά βέβαια από Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, πλην εξαιρετικών εκπλήξεων από κάποιον από τους οίκους αξιολόγησης

Ενδιαφέρουν

*** Ολοκληρώθηκε χθες, με εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή, το deal μεταξύ Δομικής Κρήτης του Γιώργου Συνατσάκη και της Adamas του Δημήτρη Κούτρα. Ο τελευταίος απέκτησε το 29,31% της εισηγμένης κατασκευαστικής εταιρείας, ενώ ο Συνατσάκης έχει πλέον το 42%. Η συμφωνία, όπως εδώ και μεγάλο διάστημα σας είχα αναφέρει είχε κλειστεί, απλά υπήρχε το θέμα του ομολογιακού, το οποίο μόλις μεταφέρθηκε στην Optima Bank, μέσα σε λίγες ημέρες λύθηκε και η εξαγορά προχώρησε. Η συμφωνία των δύο πλευρών περιλαμβάνει την εκτέλεση όσων έργων αναλαμβάνει το γκρουπ στην υπολοιπη Ελλάδα, πλην Κρήτης, από την πλευρά Κούτρα και τα έργα της Κρήτης θα τα εκτελεί η Δομική. Στην Κρήτη, βέβαια κυριαρχεί το έργο του ΒΟΑΚ και οι δεκάδες υπεργολαβίες, αλλά υπάρχουν και άλλα μικρότερα έργα, καθόλου αμελητέας σημασίας. Βίον ανθόσπαρτον, λοιπόν και καλές δουλειές.

*** Εξηγήθηκε χθες η αυξημένη συναλλακτικότητα στον Άβακα. Ο μεγαλομέτοχος Χρήστος Ιωάννου, ρευστοποίησε ένα πακέτο 2,2 εκατ. μετοχών της εισηγμένης και η συμμετοχή του έπεσε στο 31,801%. Από το πακέτο αυτό, 1,3 εκατ. μετοχές αγόρασε ο μέτοχος Κων/νος Κουβαράς και 900.000 μετοχές ο μέτοχος Κων/νος Μιτζάλης. Τα ακριβή ποσοστά των δύο τελευταίων, δεν αναφέρονται, οπότε μάλλον βρίσκονται κάτω του 5%. Μετοχικές ανακατατάξεις, που αιτιολογούν σε σημαντικό βαθμό και την απογείωση της μετοχής το τελευταίο διάστημα.

*** Σε θετική τροχιά παραμένει η χρηματιστηριακή αγορά, κρατώντας τον τζίρο της στα 110 εκατ. ευρώ, με τα πακέτα να ανέρχονται μόλις σε 9,5 εκατ. ευρώ. Το ήμισυ περίπου του τζίρου προήλθε από τις τραπεζικές μετοχές.

*** Aegean και Jumbo πέταξαν σε νέα υψηλά και κατά τα φαινόμενα, δεν πρόκειται να μείνουν εδώ. Οι εκθέσεις άλλωστε, τους δίνουν το δικαίωμα να προσδοκούν νέες κορυφές.

*** Έχει απόθεμα ακόμα ο πωλητής στον ΑΔΜΗΕ, κρατώντας χαμηλά τη μετοχή. Να σκεφτείτε, με τον Γενικό Δείκτη στις 950 μονάδες, η μετοχή βρισκόταν στα 2,90 ευρώ, τώρα, με τον Δείκτη στα σημερινά επίπεδα, βρίσκεται στα 2,25 ευρώ.

*** Η Ιντρακόμ, ολοένα και σε υψηλότερα επίπεδα. Λόγω μερίσματος, μόνο, ή λόγω φημών για ενδιαφέροντα επιχειρηματικά νέα; Και η Quest στα ίδια και καλύτερα μονοπάτια.

*** Πολύ καλό το σχόλιο του συναδέλφου Βαγγέλη Δουράκη, το οποίο αντιγράφω όπως το δημοσίευσε στα social media:
Να το πούμε και αυτό: Βγαίνει κορυφαίος υπουργός (σ.σ.: ξέρετε ποιος εσείς) και δηλώνει «Θυμάστε, ότι με κορόιδευαν ορισμένοι της Αριστεράς ότι πήγαινα κάθε Πέμπτη σε σουπερμάρκετ για το καλάθι; Όταν σταμάτησα να πηγαίνω γιατί παραιτήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και μείναμε στην υπηρεσιακή, έγιναν όλες οι αυξήσεις».. Η ταπεινή μου άποψη είναι ότι δεν τον βοηθάει αυτή η τοποθέτηση.. Γιατί; Μα γιατί εμμέσως παραδέχεται ότι έστω και όταν δεν ήταν υπουργός προέκυψε «κύμα» αισχροκέρδειας στα ράφια και εφόσον παραδέχεται ότι αυτή την στιγμή τα super market αισχροκερδούν δεν θα έπρεπε να εγκρίνει ούτε ο ίδιος ούτε ολόκληρη η Κυβέρνηση την παροχή του περιβόητου market pass! Γιατί;;; Γιατί πλέον και με την βούλα το Κράτος επιδοτεί την αισχροκέρδεια!!! Δίνουμε δηλαδή λεφτά του φορολογούμενου για να τροφοδοτήσουμε τα αδικαιολόγητα κέρδη των super market; Έχει άδικο;

*** Οι ακτοπλόοι επιδοτούνται κάθε χρόνο με 130 εκατ. ευρώ για τις λεγόμενες άγονες γραμμές και από πέρυσι την άνοιξη, για να μην πω από τις αρχές του 2022 κερδίζουν μεγάλα ποσά από τις αυξήσεις στα εισιτήρια. Οι τιμές στα καύσιμα έχουν μειωθεί κατά 45% περίπου, αλλά τα μονοπώλια της ακτοπλοΐας, ούτε σεντς παρακάτω. Και φτάσαμε στο σημείο να τους φέρεται η Πολιτεία “με το γάντι”, για να μην τους… κακοκαρδίσει. Μα είναι χειρισμοί αυτοί, να περιμένει η κυβέρνηση τις προτάσεις του, λέει, όταν έχει ουσιαστικά τιμολογηθεί, με κλεισμένα εισιτήρια, όλη η θερινή σεζόν, μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου; Άλλη λύση, δεν υπάρχει;

Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Το θερμόμετρο χτυπάει 40αρια από σήμερα, για αυτό, το νού σας. Λίγες και απαραίτητες μετακινήσεις. Την καλημέρα μου!