Καλή σας ημέρα κυρίες και κύριοι…

Το τρίγωνο της αμαρτίας: τα μαύρα ράσα, τα φρούτα που βγάζει η Καλαμάτα, το γιουσουφάκι, οι δήθεν έρευνες – συμβόλαιο και ο υπόγειος ρόλος μικρομέγαλου παράγοντα

Σας έχουμε αποκαλύψει στο πρόσφατο παρελθόν και επανερχόμαστε, ότι σε μια εποχή κατά την οποία η Πελοπόννησος προσπαθεί να πάρει κεφάλι σε σχέση με τις Κυκλάδες, όσον αφορά την διαδοχή στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο όταν και αν προκύψει, υπάρχει μια υπόγεια και περίεργη διασύνδεση, τόσο απλή όμως όσο και η εξίσωση των τριών που μαθαίναμε στην αριθμητική στο Δημοτικό!

Ο αστικός μύθος στα νότια της Πελοποννήσου μιλάει για την στενή επαφή των φιλόδοξων «Μαύρων ράσων» με «γιουσουφάκια» – δήθεν δημοσιογράφους, που όταν δεν χορεύουνε τον «χορό της κοιλιάς» μπροστά στα αδηφάγα βλέμματα αυτοαποκαλούμενων Ιερέων, διενεργούν «έρευνες» (στην πραγματικότητα πληρωμένα συμβόλαια), είτε για τις «υποκλοπές», είτε εσχάτως για νέα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα που μπήκαν δυνατά στον εγχώρια σκακιέρα!

Από πίσω τους, κυριολεκτικά και μεταφορικά, φέρεται να βρίσκεται «μικρομέγαλος» παράγοντας της πιάτσας, γνωστός νταραβεριτζής και με άκρες σε συστήματα, που κινείται υπογείως τόσο λόγω προσωπικής εμπάθειας όσο και λόγω προσωπικού οικονομικού οφέλους σε «δουλειές» όπου υπάρχουν συγκρούσεις!

Το ζήτημα που εγείρεται είναι ότι οι υπογείως βαλλόμενοι, τον πήραν χαμπάρι! Οπότε το μέλλον προβλέπεται γεμάτο εκπλήξεις!
Συνεχίζεται …

Η πρώτη επιτυχία Βορίδη στην Βουλή ως «Αντ’ αυτού» -Έβαλε τους ψεκασμένους της Νίκης στη θέση τους!

Σας είχαμε ειδοποιήσει για τον αναβαθμισμένο ρόλο του Μάκη Βορίδη στην κυβέρνηση και την εκπροσώπηση του Πρωθυπουργού στις δύσκολες συνεδριάσεις της Βουλής.

Σας πληροφορώ ότι ήταν όλοι ευχαριστημένοι που ο Μάκης έβαλε στη θέση τους τους ψεκασμένους της ΝΙΚΗΣ. Και πολύ περισσότερο ο Πρωθυπουργός.

Με τις ευλογίες Χατζηδάκη, η καλή του φίλη Ελένη Γιώτη ΓΓ Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο νεότευκτο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής – Την ήθελε η Ζαχαράκη;

Πάτησε πόδι ο Κωστής Χατζηδάκης και η καλή του φίλη Ελένη Γιώτη θα γίνει γενική γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο νεότευκτο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής. Δεν ξέρω αν την ήθελε η Σοφία Ζαχαράκη, το πιθανότερο είναι πως όχι. Αλλά δεν μπορούσε να μην δεχτεί αυτό που θέλει ο κουμπάρος της. Έτσι λοιπόν συμφώνησε να μπει στη γενική γραμματεία. Καλά ξεμπερδέματα…

Για την Γενική Γραμματεία Ισότητας ακούγεται η Μαίη Ζαννή, εγγονή του Γιώργου Ράλλη!

Σε μία άλλη γενική γραμματεία, αυτή της Ισότητας ακούγεται ότι θα πάει η Μαίη Ζαννή. Η Μαίη, η εγγονή του Γιώργου Ράλλη, είναι προστατευόμενη του Πρωθυπουργού και υπήρξε και στο γραφείο του Γρηγόρη Δημητριάδη. Όμως, τώρα θα αποκτήσει ένα αντικείμενο που την αντιπροσωπεύει πολύ.

Εγείρει βέτο για την Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα στο Βίλνιους ο πρωθυπουργός, στη συνάντηση που θα έχει με τον Ράμα της Αλβανίας για το ζήτημα Μπέλερη!

O Πρωθυπουργός σήμερα στο Βίλνιους θα δει -εκτός από τον Ερντογάν- και τον Έντι Ράμα, τον πρωθυπουργό της Αλβανίας. Οπως έμαθα θα είναι ιδιαίτερα σκληρός στο θέμα του κρατούμενου Μπέλερη και με τα πολλά θα εξηγήσει στον συνομιλητή του ότι αν δεν ελευθερωθεί ο ομογενής εκλεγμένος δήμαρχος, η Αλβανία δεν θα δει Ευρώπη για τα επόμενα 50 χρόνια…

Υπερδιπλάσιες οι τιμές στις ακτοπλοϊκές γραμμές μεταξύ των νησιών των Αζορών, από ότι στις Κυκλάδες

Ψάχνοντας για εισιτήρια μεταξύ των νησιών των Αζορών ανακάλυψα ότι οι τιμές σε αντίστοιχες αποστάσεις για τα ελληνικά νησιά είναι διπλάσιες .

Δύο παραδείγματα: Η απόσταση μεταξύ Praia da Vitoria – Graciosa είναι περίπου 90 νμ. Το εισιτήριο με πλοίο κάνει 27,5 ευρώ όταν το αντίστοιχο για Πάρο ( ίδια απόσταση ) έχει μεταξύ 50-60 ευρώ.

Παρομοίως το εισιτήριο μεταξύ Santa Cruz das Frores – Corvo έχει δέκα ευρώ , ενώ για Αίγινα 19 ευρώ ( με ταχύπλοα) .

Αυτό γιατί οι ακτοπλοϊκές στην Ελλάδα δεν τηρούν κανένα κανόνα μεταφορικού ισοδύναμου της ΕΕ, με την ανοχή των εκάστοτε κυβερνήσεων αλλά τιμολογούν ότι τους κατέβει παραβαίνοντας και ευρωπαϊκούς κανόνες .

Το καλύτερο το άφησα για το τέλος Κέρκυρα – Παξοί 35 ευρώ , Κέρκυρα – Άγιοι Σαράντα ( Αλβανία , ίδια απόσταση ) 19 ευρώ .

Να γιατί κόλλησαν τα υδροπλάνα !

 

Επιτόκια: «Μην περιμένετε “εξομάλυνση”, τουλάχιστον πριν οι τράπεζες να έχουν εικόνα για τα ετήσια κέρδη τους»!

*** Το θέμα της χθεσινής ημέρας φυσικά ήταν η απογευματινή συνάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, με τους τραπεζίτες – προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών. Πέραν όλων των άλλων θεμάτων, συζητήθηκε φυσικά και το θέμα της προκλητικής διαφοράς μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και επιτοκίων χορηγήσεων. Από τις σχετικές ανακοινώσεις, όχι μόνο δεν προκύπτει ότι οι τραπεζίτες έδειξαν διάθεση υποχώρησης από τις θέσεις τους, αλλά ουσιαστικά από τη συζήτηση προέκυψε αυτό που λένε με ποδοσφαιρικούς όρους, ότι “η μπάλα πετάχτηκε στην εξέδρα”. Ποια εξέδρα; Μα αυτή της συμφωνίας για διεξαγωγή ευρείας ενημερωτικής εκστρατείας εκ μέρους των τραπεζών σε σχέση με άλλα τραπεζικά προϊόντα, τα οποία διαθέτουν, πέραν των καταθέσεων ταμιευτηρίου και έχουν πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις για τους καταθέτες Δηλαδή, εσείς τι αντιλαμβάνεστε, ότι έχουν πρόθεση, διάθεση οι τράπεζες να μειώσουν τα κέρδη τους, μειώνοντας την ψαλίδα των επιτοκίων, τη μεγαλύτερη που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη;

*** Σαφώς, ο νέος υπουργός δεν ήθελε να οξύνει από τώρα τις μεταξύ τους σχέσεις, δεν είναι άλλωστε των…μπινελικίων. Και για το λόγο αυτό προτίμησε, σε αυτή τουλάχιστον τη φάση, την επιλογή της διαλλακτικής στάσης. Αναζητώντας, μέσω των πηγών μου, τις πραγματικές διαθέσεις των τραπεζών, για το θέμα των επιτοκίων, αυτό που εισέπραξα από τρία τραπεζικά στελέχη τριών διαφορετικών τραπεζών, συγκλίνει απολύτως στο ακόλουθο συμπέρασμα:

Αν οι τράπεζες, δεν έχουν καθαρή εικόνα για τα κέρδη του 2023, από τα οποία θα πρέπει να δώσουν και μέρισμα, δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν τη σημερινή τους πολιτική. Και αυτό το έχει εμπεδώσει πλέον η κυβέρνηση, ουσιαστικά το έχει αποδεχτεί και για το λόγο αυτό ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο στη Βουλή και για δάνεια από μη τραπεζικούς φορείς. Ποιους ακριβώς, πέραν της Αναπτυξιακής τράπεζας, στην οποία όμως εμπλέκονται και οι συστημικές και πέραν της πολύ περιορισμένης παρέμβασης που μπορεί να υπάρξει από φορείς μικροπιστώσεων (μέχρι 25.000), όπως η γαλλική AFI (άδεια Μάιος 2023) και η Microsmart (άδεια Μάρτιος 2023) και o πρώτος φορέας που έλαβε το “πράσινο φως” (Ιανουάριος 2022), δηλαδή το επαγγελματικό ταμείο των μηχανικών με την ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions; Μένει να δούμε, προφανώς, κάποιες κινήσεις και ενέργειες στο προσεχές μέλλον…

Ο ΟΟΣΑ καρφώνει Λαγκάρντ-ΕΚΤ: Ανακοινώνουν αυξήσεις επιτοκίων, χωρίς καμία πραγματική υπόδειξη για το τι θα ακολουθήσει!

*** Δεν είναι και τόσο σύνηθες, ένας διεθνής οργανισμός, να “σφάζει”, έστω “με το βαμβάκι”, έναν άλλο διεθνή οργανισμό και μάλιστα για ένα θέμα που αποτελεί το κυριότερο στην ημερήσια διάταξη της διεθνούς οικονομίας, εδώ και έναν χρόνο. Η επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Clare Lombardelli, σε δηλώσεις της σχετικά με τα επιτόκια και τις αυξήσεις από τις κεντρικές τράπεζες, αφού επισήμανε ότι «η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής είναι πολύ αβέβαιη», προφανώς ως προς τα αποτελέσματά της, στάθηκε ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στην Κριστίν Λαγκάρντ. Αναγνώρισε φυσικά ότι αντιμετωπίζει μια δύσκολη δουλειά αναφορικά με την απόφαση πότε θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια, επειδή είναι δύσκολο να μετρηθεί ο αντίκτυπος της σύσφιξης, δηλαδή του κλεισίματος ουσιαστικά της στρόφιγγας του φθηνού χρήματος.

*** Αλλά εκεί που δεν χαρίστηκε η Clare Lombardelli, ήταν στο θέμα των προοπτικών των αυξήσεων επιτοκίων, αναφέροντας δηκτικά ότι “οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι οποίοι έχουν μεν δώσει σήμα για μια αύξηση επιτοκίων αργότερα αυτόν τον μήνα, χωρίς όμως καμία πραγματική υπόδειξη για το τι θα ακολουθήσει”! Και προσέθεσε ότι η πρόκληση είναι ιδιαίτερα μεγάλη στην τρέχουσα συγκυρία στην Ευρώπη, επειδή ακόμη και όταν η μέτρηση του πληθωρισμού μειώνεται, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη ισχύς στις πιέσεις του δομικού πληθωρισμού, δηλαδή, η μέτρηση που δεν λαμβάνει υπόψη ασταθή στοιχεία, όπως η ενέργεια. Το γεγονός αυτό άλλωστε αποτελεί και το μεγαλύτερο πεδίο διαμάχης, για όσους έχουν την ευθύνη των τελικών αποφάσεων, αναφερόμενη προφανώς στις αποκλίνουσες απόψεις πολλών κεντρικών τραπεζιτών, που ζητούν τουλάχιστον ηπιότερη νομισματική πολιτική. Τέλος, το στέλεχος του ΟΟΣΑ, ανέφερε και κάτι που θα το βρουν οι τράπεζες και οι οικονομίες μπροστά τους, το γεγονός δηλαδή ότι πλέον, μετά τον τελευταίο κύκλο του αυξανόμενου κόστους δανεισμού, το υψηλότερο ποσοστό δανείων είναι σταθερού επιτοκίου, πράγμα που θολώνει την εικόνα για τους κεντρικούς τραπεζίτες.

ΕΛΤΑ: Απαξιώνουν το πολυτιμότερο περιουσιακό τους στοιχείο, το πανελλαδικό δίκτυο

*** Οι μακροχρόνιες περιπέτειες των Ελληνικών Ταχυδρομείων, που αποτελούσαν και αυτά, όπως κάθε ΔΕΚΟ, καταφύγιο αποτυχημένων πολιτικών ή υποψήφιων βουλευτών και κάθε λογής πολιτικάντηδων, δεν αναιρούν, για όποιον έχει ζήσει στην επαρχία και ειδικά σε απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές, τον πολύτιμο ρόλο που διαδραμάτισαν επί δεκαετίες στην εξυπηρέτηση των κατοίκων. Και όχι μόνο στην αποστολή γραμμάτων και δεμάτων, αλλά και χρημάτων. Από τα εμβάσματα συγγενών που ξενιτεύτηκαν και έστελναν ενισχύσεις σε όσους άφησαν πίσω, μέχρι και τις συντάξεις γερόντων, που δεν είχαν άλλο τρόπο να μετακινηθούν. Η εκάστοτε κεντρική διοίκηση, βέβαια, ανάλογα με την εκάστοτε κυβέρνηση, ποτέ ουσιαστικά δεν φρόντισε να αξιοποιήσει αυτό το μεγάλο πλεονέκτημα, του να έχει το μεγαλύτερο δίκτυο πρόσβασης σε όλη τη χώρα. Τουναντίον, σταδιακά το μείωσε σε μεγάλο βαθμό, στο βωμό δήθεν των κατά καιρούς προσπαθειών εξυγίανσης, την ώρα που τα οικονομικά σκάνδαλα διαδεχόταν το ένα το άλλο. Έφταιγε βλέπετε ο ταχυδρόμος στα ορεινά της Ευρυτανίας, της Καρδίτσας, της Αιτωλοακαρνανίας, του Έβρου, της Κοζάνης, της Αρκαδίας, της Ηλείας, της Αχαΐας, των Ιωαννίνων, του Ηρακλείου κλπ, που έπαιρνε ένα μικρό μισθό, πηγαινοερχόμενος συνήθως με τα πόδια μεγάλες αποστάσεις με χιόνια και με καυτό ήλιο, για να πάει και στο πιο απομακρυσμένο σπίτι την αλληλογραφία ή τη σύνταξη.

*** Και σήμερα, πάμε για νέα συρρίκνωση. Για…”εξυγίανση”, με λουκέτο καλοκαιριάτικα σε 40 καταστήματα σε όλη τη χώρα! Και αυτό γιατί, λέει, το νέο πρόγραμμα εξυγίανσης, απαιτεί αυξημένο προσωπικό σε περιοχές με μεγάλη κίνηση και “υβριδικό” μοντέλο εργασίας. Ποιο είναι το υβριδικό, δεν μας εξηγεί η ανακοίνωση των ΕΛΤΑ. Αυτό που συμβαίνει, με απλά λόγια και χωρίς να δαιμονοποιούμε καμία κατάσταση, είναι ότι ουσιαστικά αποψιλώνεται το δίκτυο, με ταχείς ρυθμούς, προς τέρψη των ιδιωτικών εταιρειών. Ίσως, όπως καταγγέλλεται και από μερίδα εργαζομένων και για προετοιμασία ιδιωτικοποίησης των ίδιων των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Αλλά, ακόμα και έτσι να είναι, καταστρέφεις το μεγάλο σου πλεονέκτημα, το πανελλαδικό σου δίκτυο; Άραγε, ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών , ο κ. Σταϊκούρας, τι γνώμη έχει για την εξέλιξη αυτή, ήταν ενήμερος ή ήταν απόφαση προκατόχων του και απλώς δεν αντέδρασε;

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών προωθούν σύνδεση τιμών με τον πληθωρισμό/Αυξήσεις και εντός διάρκειας των συμβολαίων!

*** Διαβάζω, όπως ίσως και πολλοί από εσάς, φίλες και φίλοι, ότι οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών πιέζουν με κάθε τρόπο, κάθε εμπλεκόμενη αρχή και υπουργείο, προκειμένου να συνδεθούν οι λογαριασμοί των πελατών τους με την εκάστοτε πορεία του πληθωρισμού. Μιλάμε για πρωτοφανείς απαιτήσεις, οι οποίες φυσικά θα αυξήσουν σε σημαντικό βαθμό τους ήδη “φουσκωμένους”, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη λογαριασμούς, βάση των ακριβών τιμολογίων τους. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και ήδη έχει εγείρει τις πρώτες αντιδράσεις, αν και ακόμα δεν έχει πάρει την αναλογούσα δημοσιότητα. Πολύ περισσότερο, όταν οι εταιρείες θέλουν να έχουν το ελεύθερο να αυξάνουν τους λογαριασμούς, ανάλογα με την πορεία του πληθωρισμού, ακόμα και μέσα στη χρονική περίοδο που διαρκεί ένα συμβόλαιο και μάλιστα χωρίς προειδοποίηση. Δεν ξέρω τι θα κάνει τελικά η κυβέρνηση και πως θα αντιδράσει, τι θα εισηγηθεί με απλά λόγια ο αρμόδιος υπουργός, αλλά δεν μπορεί εν μέσω ακρίβειας ο καταναλωτής να επωμιστεί μία ακόμα αύξηση. Θυμίζω, πάντως, ότι και οι τρεις εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχουν ξένη ιδιοκτησία, ενώ και οι τρεις μετέχουν έργων ψηφιακού μετασχηματισμού δεκάδων εκατομμυρίων, από κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, αν αυτό λέει κάτι σε κάθε αρμόδιο φορέα ή υπηρεσία ή πρόσωπο.

Ενδιαφέρουν

*** Το Χρηματιστήριο, δεν πέφτει, για έναν απλό, πολύ απλό λόγο. Δεν υπάρχουν πωλητές, με διάθεση να ρίξουν μεγάλες ποσότητες, οπότε εύλογα ο Γενικός Δείκτης, ακόμα και με τον μειωμένο τζίρο των 70 και κάτι εκατ. ευρώ, δεν πιέζεται και μάλιστα κινείται ανοδικά, βασιζόμενες κάθε φορά σε κάποιες από τις “σταθερές” του, τα χαρτιά δηλαδή που έχουν δυναμική και προσελκύουν και στα τωρινά επίπεδα αγοραστικό ενδιαφέρον.

*** Επιπλέον, συχνά – πυκνά έρχονται και νέες εκθέσεις ξένων οίκων, που τροφοδοτούν την αγορά και τους επενδυτές με νέα στοιχεία, δεδομένα και νέες τιμές στόχους, διατηρώντας το ευνοϊκό κλίμα και τους τίτλους σε υψηλά επίπεδα. Άλλωστε οι ξένοι, κυρίως Αμερικάνοι, Καναδοί και κάποιοι βορειοευρωπαίοι, θέλουν να βάλουν στο ΧΑ και τα μεγάλα τους ταμεία, προσδοκώντας σε σημαντικές αποδόσεις, υψηλότερες των ομολόγων, συν το αναμενόμενο μέρισμα και από τις τράπεζες το 2024, από την κερδοφορία της τρέχουσας χρήσης.

*** Θετικά, φυσικά, λειτουργούν για το Χρηματιστήριο και τα όσα ανακοίνωσε ο νέος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τις μειώσεις φόρων. Αυτό που πάντως πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι ότι το 50% της αναμενόμενης ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, έχει παιχτεί, προεξοφληθεί από τους ξένους επενδυτές και μόνον απρόοπτα εξωτερικά γεγονότα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά, την περαιτέρω πορεία στο ΧΑ. Σύμφωνα δε με χρηματιστηριακούς παράγοντες εφεξής η αγορά θα κυλάει με σχετικά μικρές διακυμάνσεις, διατηρώντας την ανοδική της πορεία και αποφέροντας αποδόσεις, μικρότερες των μέχρι σήμερα ομολογουμένως πολύ υψηλών.

*** Μεγάλα κέρδη για Aegean, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Πειραιώς, Εθνική, ΑΒΑΞ, Jumbo, Σαράντη, Cenergy, αλλά και Space, Profile, Mevaco, Μινέρβα. Η Δομική, μετά το πρόσφατο ράλι, φυσιολογικά υποχώρησε χθες, πιέστηκαν ΔΕΗ, Eurobank, όπως και η Ίλυδα. Αντέδρασε στις πιέσεις ο Μυτιληναίος, όχι όμως και η Motor Oil.

*** Τον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο η Optima Bank, του ομίλου Βαρδινογιάννη. Δηλαδή…22 χρόνια μετά την είσοδο της Motor Oil, τότε που κινδύνευσε η εισαγωγή της λόγω της επίθεσης και της κατάρρευσης των Δίδυμων Πύργων.

ΚΟΥΙΖ

Ποια εταιρεία κινητής, για να σου στείλει αναλυτικό λογαριασμό (υπέρογκων) χρεώσεων, αρχικά σου λέει σε 10 μέρες, μετά σε 20 και μετά τις διαμαρτυρίες πάλι 10! Αλλά, ακόμα τίποτα, ούτε ταχυδρομικά ούτε μέσω mail κι ας έχουν περάσει 25 μέρες! Επανέρχομαι…

Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Προσοχή στον καύσωνα που έρχεται με άγριες διαθέσεις, ειδικά από αύριο μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα. Νεράκι μαζί σας, καπέλο, ελαφριά ανοιχτόχρωμα ρούχα και φυσικά χώρους με κλιματισμό. Την καλημέρα μου!