Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Ανακύκλωση δοκιμασμένων στελεχών στα οικονομικά υπουργεία – Ζητούμενο η γρήγορη προσαρμογή και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

*** Μεγάλες εκπλήξεις ορισμού υπουργών στα οικονομικά υπουργεία, πέραν των ουσιαστικά προαναγγελθέντων, δεν υπήρξαν τελικά. Αλλά, το θέμα είναι ο κάθε νέος υπουργός να προσαρμοστεί γρήγορα στα νέα του καθήκοντα και να συνεργαστεί αρμονικά με τους υφισταμένους του και το στελεχιακό δυναμικό που θα βρει στο νέο του πόστο.

Γιατί αποτελεί κακή συνήθεια και όχι πάντα αποδοτική, τουλάχιστον για ένα πρώτο διάστημα, η αλλαγή όλου του διευθυντικού δυναμικού, από κάθε νέο υπουργό, γεγονός που έχει σοβαρές επιπτώσεις στη λήψη γρήγορων και κρίσιμων αποφάσεων.

Οι δοκιμασμένοι στα δύσκολα Χατζηδάκης και Παπαθανάσης και ο Σταϊκούρας για την παρουσία του οποίου δεν χάρηκαν οι εργολάβοι!

Η απόφαση του πρωθυπουργού να εμπιστευθεί το κρισιμότερο υπουργείο, το υπουργείο Οικονομικών, στον δοκιμασμένο στα δύσκολα Κωστή Χατζηδάκη και κατά δεύτερο λόγο στον επίσης δοκιμασμένο Νίκο Παπαθανάση, φαίνεται ότι συγκεντρώνει θετικές γνώμες από την αγορά. Αρκεί αυτό να πιστοποιηθεί σύντομα, γιατί μιλάμε για το πιο “βαρύ” για το μέλλον της οικονομίας υπουργείο.

Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, τα ηνία δόθηκαν στον πρώην τσάρο της οικονομίας, τον Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος πολλές φορές είχε έρθει σε σύγκρουση με κορυφαία στελέχη του Μαξίμου.

Στο χώρο των κατασκευαστικών εταιρειών, πάντως, οι πρώτες αντιδράσεις που υπήρξαν δεν ήταν… ενθουσιώδεις, καθώς έχει τη φήμη του λεπτολόγου, που καθυστερεί τη λήψη αποφάσεων.

Ο αμφιλεγόμενος Σκρέκας, το άγνωστο αντικείμενο για τον Σκυλακάκη και το αντιδημοφιλές υπουργείο του Άδωνι!

Ο Κώστας Σκρέκας, μεταπήδησε στο υπουργείο Ανάπτυξης, στο οποίο η θητεία του Άδωνι Γεωργιάδη χαρακτηρίστηκε και από επιτυχίες και από αμφιλεγόμενα αποτελέσματα και πρακτικές. Αυτή την εικόνα πρέπει να αλλάξει ο νέος υπουργός, ο οποίος δεν έφυγε και με… δάφνες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στο οποίο θα δοκιμαστεί τώρα ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε ένα άγνωστο αντικείμενο, αλλά έχοντες δίπλα του τους έμπειρους υφυπουργούς Σδούκου και Ταγαρά. Στο σκληρό και αντιδημοφιλές υπουργείο Εργασίας θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του ο Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά έχει δίπλα του ένα γνώστη των ασφαλιστικών θεμάτων, τον Τσακλόγλου, που θα του αφαιρέσει ένα μεγάλο βάρος, από τα όσα σχεδιάζεται να γίνουν στον συγκεκριμένο τομέα.

Η «ατυχής» και υψηλού ρίσκου επιλογή Αυγενάκη και τα γνωστά λημέρια για Μιλτιάδη και Όλγα!

Ίσως η πιο “ατυχής”, όπως χαρακτηρίζεται και μεγάλου ρίσκου επιλογή να είναι αυτή του Λευτέρη Αυγενάκη για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και οι δύο υφυπουργοί που τον πλαισιώνουν είναι άπειροι και μάλιστα σε ένα τόσο κρίσιμο και παραγωγικό υπουργείο.

Στο Ναυτιλίας ο Βαρβιτσιώτης δεν θα έχει πρόβλημα προσαρμογής σε λίγο πολύ γνωστά λημέρια.

Και τέλος, στο Τουρισμού, η Όλγα Κεφαλογιάννη αναλαμβάνει σε μία κρίσιμη περίοδο για τον ελληνικό τουρισμό, ενώ θα πρέπει να βρει και την κατάλληλη χημεία με την υφυπουργό της, την Έλενα Ράπτη.

Χρηματιστήριο: Οι επενδυτές κατοχυρώνουν κέρδη, από την πρώτη ημέρα ανάδειξης σταθερής κυβέρνησης/ Κρίσιμη η εβδομάδα

*** Θα θυμάστε ότι στα χθεσινά σχόλια, στο τέλος τους, εφιστούσαμε την προσοχή των επενδυτών και την αποφυγή φαινομένων άλλων εποχών, επισημαίνοντας ότι η αγορά έχει μέλλον για όλους, περισσότερο όμως για τους μεθοδικούς και τους υπομονετικούς. Αρχικά, υπήρξε χθες μία μικρή ανοδική κίνηση, αλλά μόλις τα μεγάλα σπίτια άρχισαν τις καραβιές, φυσιολογικό ήταν να ακολουθήσουν και οι μικρότερης δυναμικής επενδυτές, προσφέροντας με μεγάλη ευκολία τα χαρτιά τους. Τα σημάδια υπήρχαν από την περασμένη εβδομάδα, αλλά μάλλον κανείς δεν προέβλεψε τη μεγάλη πτώση και τις μαζικές απώλειες σε όλα τα ισχυρά χαρτιά και στις τράπεζες. Βέβαια, υπάρχει το διαχρονικό “αγόραζε στη φήμη και πούλα στην είδηση”, αλλά εδώ δεν είχε ακριβώς την ίδια σημασία και εφαρμογή. Μετά από πολύ μεγάλα κέρδη, είναι φυσιολογικό να κατοχυρωθούν κέρδη, πολύ περισσότερο που κλείνει την Παρασκευή το πρώτο εξάμηνο. Αλλά, η αγορά χρειάζεται παρακολούθηση, συνδυαστικές κινήσεις και γρήγορες επιλογές, όταν χρειάζεται, καθώς και αποφυγή έστω και περιορισμένης έκτασης πανικού. Είπαμε, η αγορά έχει τα ρίσκα της και έχει τους δικούς της κανόνες, είναι πολλές φορές σαν τον γκρουπιέρη, πρέπει να τον (την) ακολουθείς και να μην πας κόντρα.

Λεπτομέρειες απομένουν για το «γάμο» Δομικής και Adams Group του Δημήτρη Κούτρα

***Πλήρης η επιβεβαίωση της στήλης για τη Δομική, με ανακοίνωση από την ίδια την εταιρεία, η οποία αναφέρει ότι, απαντώντας σε σχετική επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και σε συνέχεια σχετικής επικοινωνίας με τον βασικό μέτοχό της, Γεώργιο Συνατσάκη, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι ο εν λόγω μέτοχος βρίσκεται όντως σε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με την κυπριακή εταιρεία ADAMS GROUP, συμφερόντων του Δημητρίου Κούτρα, για την αγορά από την τελευταία εταιρεία μετοχών του κ. Συνατσάκη στη ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται μεν σε στάδιο το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί προχωρημένο, πλην όμως δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία και, επομένως, η συμμετοχή της εταιρείας ADAMS GROUP στο μετοχικό σχήμα της ΔΟΜΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ θα εξαρτηθεί από την έκβαση των διαπραγματεύσεων ως προς τα ζητήματα, για τα οποία δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία. Μάλιστα.
Να προσθέσω ότι το συζητούμενο ποσοστό κυμαίνεται από 25%-30% και σε κάθε περίπτωση ο Συνατσάκης δεν θέλει να κατέλθει κάτω του 33,34%, για ευνόητους λόγους, θέμα που κατά πληροφορίες συνδυάζεται και με το ομολογιακό, που σας έχω αποκαλύψει ότι μεταφέρθηκε επιτυχώς στην Optima Bank, από τις Alpha Bank-Sepal.

Alpha Finance: Παραμένει ελκυστική η αγορά, αλλά κάποιες αποτιμήσεις βρίσκονται ψηλά – Στις 20 Οκτωβρίου η επενδυτική βαθμίδα;

*** Σε σημαδιακή ημέρα δημοσιοποιήθηκε η έκθεση της Alpha Finance, για τις προοπτικές της οικονομίας και της χρηματιστηριακής αγοράς. Ειδικότερα για το Χρηματιστήριο αναφέρει ότι η εταιρική κερδοφορία παραμένει σταθερή και σε πολλές περιπτώσεις βελτιώνεται σημαντικά σε ετήσια βάση, αποτελώντας βασικό μοχλό της απόδοσης της αγοράς. Παρά το ράλι, η ελληνική αγορά παραμένει ελκυστική από πλευράς αποτίμησης, όταν λαμβάνεται ως σύνολο, καθώς διαπραγματεύεται με 8,9 φορές τον δείκτη αποτίμησης P/E για φέτος. Και αμέσως μετά ακολουθεί η προειδοποίηση: «Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνουμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι αποτιμήσεις έχουν φτάσει σε επίπεδα άμεσα συγκρίσιμα με τις αντίστοιχες της Ευρωζώνης ή έχουν αναπροσαρμοστεί πολύ γρήγορα, δεδομένης της απότομης αύξησης των τιμών των μετοχών».

*** Για τη νέα κυβέρνηση, την οικονομία και την επενδυτική βαθμίδα, η χρηματιστηριακή εταιρεία αναφέρει ότι “το κυβερνών κόμμα έχει πλέον ισχυρότερη εντολή να επιταχύνει τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα, με θετικές επιπτώσεις στην οικονομία και την αγορά» .Το μακροοικονομικό περιβάλλον γίνεται πιο υποστηρικτικό, όπως αντικατοπτρίζεται στη συνεχή αναθεώρηση αναβάθμισης του εγχώριου ΑΕΠ, το οποίο αναμένεται τώρα να αυξηθεί κατά περίπου 2,4% στο έτος έναντι 1% για την Ευρωζώνη (εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής). Οι καλύτερες μακροοικονομικές προοπτικές σε συνδυασμό με την εξάλειψη του κινδύνου πολιτικής αστάθειας θα ανοίξουν τον δρόμο για την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα. Οι θετικές ενδείξεις σχετικά με την ατζέντα μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή του προϋπολογισμού θα πρέπει να μετατρέψουν τις πιθανότητες σε βεβαιότητα αργότερα μέσα στο έτος, με την 20ή Οκτωβρίου (προγραμματισμένη αναθεώρηση από την S&P) να εμφανίζεται ως πιθανή ημερομηνία για την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα.

Κατοικίες: Στην Ελλάδα δυσεύρετες και πανάκριβες, στη Γερμανία οι τιμές συνεχίζουν να πέφτουν

*** Το θέμα της στέγης στη χώρα μας, από όπου κι αν το πιάσεις, δεν πρόκειται να βρεις άκρη, δυστυχώς. Το τι γίνεται πραγματικά στην αγορά, δεν περιγράφεται και η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να το δει άμεσα. Δεν μπορεί ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. να νοικιάζεται πάνω από 500 ευρώ και αν είναι κάποιος τυχερός να το βρει και να το κλείσει. Πως ακριβώς θα το κλείσει; Θα πληρώνει επίσημα, με απόδειξη και δήλωση στην Εφορία 300 ευρώ και 200 μαύρα! Βλέπετε πως βγαίνουν τα επίσημα στοιχεία, που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και πως χάνονται πολύτιμοι φόροι; Και μη μου πει κάποιος ότι δεν συμβαίνει κατά κόρον, γιατί έχει πάνω από από 10 πρόσφατα παραδείγματα. Και ενώ συμβαίνει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση στην Ελλάδα, σε όλη την Ελλάδα, στην Ευρώπη συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Στη Γερμανία έχουμε πτώση-ρεκόρ για τις τιμές κατοικιών. Υποχώρησαν 6,8% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, καθώς το υψηλότερο κόστος δανεισμού και η ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη επηρέασαν τη μεγαλύτερη αγορά ακινήτων της Ευρώπης. Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία δήλωσε ότι ο δείκτης των τιμών κατοικιών έκανε τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από τότε που ξεκίνησαν να τηρούνται αρχεία, το 2000! Αλλά, η Γερμανία δεν έχει τουρισμό, δεν έχει έξαρση του Airbnb, δεν έχει ψηφιακούς νομάδες, αλλά έχει θεσμούς και φορείς που ελέγχουν και πολίτες που έχουν επίγνωση της κατάστασης.

Ενδιαφέρουν

*** Δύο γενικές συνελεύσεις σήμερα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, της Alpha Bank και της Πειραιώς. Και οι δύο χθες πιέστηκαν πολύ στο χρηματιστήριο, καθώς είναι φανερό πως όσοι μπήκαν χαμηλά και γράφουν μεγάλα κέρδη, τα κατοχυρώνουν ευλόγως.

*** Στην εταιρεία Winex του Αλέξανδρου Εξάρχου πέρασαν, μέσω εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής, τα τρία εκατομμύρια μετοχές με δικαίωμα ψήφου, της εταιρείας ΙΝΤΡΑΚΑΤ, που κατείχε ο Δημήτρης Κούτρας, συνολικής αξίας 6,45 εκατ. ευρώ, με 2,15 ευρώ εκάστη. Στη Winex συμμετέχουν και οι εφοπλιστές Μπάκος και Καϋμενάκης. Η στήλη σας το είχε έγκαιρα αναφέρει, τώρα ήρθε και η επίσημη επιβεβαίωση.

*** Θέλουν λέει οι Αμερικανοί της Ellington, με κάποιον τρόπο να μείνουν στην Attica Bank; Περίεργα πράγματα μαθαίνω, όπως και ότι έχουν στείλει σχετική επιστολή στον Επόπτη. Έχουν το ομόλογο βέβαια ακόμα και προφανώς δεν θέλουν να χάσουν χρήματα, αλλά νομίζω ότι δεν τους θέλει κανείς πλέον στα πόδια του.

*** Θα το παλέψει η ΕΚΤΕΡ το θέμα της ακυρωθείσας από το ΣτΕ τουριστικής επένδυσης στην Πάρο. Κάποιοι, πάντως, μιλάνε για κάποιες πολύ επιλεκτικές αποφάσεις, όταν κλείνουν τα μάτια για άλλες εξόφθαλμες περιπτώσεις και τις εγκρίνουν σε χρόνο dt.

*** ΑΒΑΞ, το χαρτί που εκπλήσσει ευχάριστα με την πορεία του κατά τους τελευταίους 2-3 μήνες. Έργα έχει, πολλά, σύμφωνοι, αλλά την πριμοδοτεί και το Δημόσιο με τις αβελτηρίες του, που τις πληρώνει με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Ακόμα να έρθουν οι 2 μετροπόντικες για τη Γραμμή 4 του Μετρό, αλλά τα 60 έπεσαν. Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, ακούγονται και άλλα πράγματα στην αγορά, που πολύ πιθανόν να παίζουν το ρόλο τους και σήμερα και ίσως αύριο περισσότερο, αν με εννοείται.

Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Έχουμε νέα κυβέρνηση, με ανακυκλούμενα, άρα και έμπειρα πρόσωπα στα κορυφαία υπουργεία, αλλά και αρκετά νέα στις θέσεις των υφυπουργών. Πολύ νωρίς ακόμα για κρίσεις, μόνο επισημάνσεις και γενικές καταγραφές, ώσπου να παραχθεί το πρώτο έργο. Την καλημέρα μου!