Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Είμαι υποχρεωμένος εκ των πραγμάτων και οφείλω να ομολογήσω, ότι ανησυχώ πλέον σε υπέρμετρο βαθμό σχετικά με φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα στο ελληνικό χρηματιστήριο, τα οποία παραπέμπουν στη φούσκα του 1999, την εποχή των «παιχνιδιών» με τα «μικρά» χαρτιά, τις …μαϊμουδιές, τις εξαγορές – γιαλαντζί και την ενεργό επανεμφάνιση προσώπων που χαρακτήρισαν με τις πράξεις και συμπεριφορές τους, τις πιο σκοτεινές εποχές του Χρηματιστηρίου!

Δυστυχώς οι κάθε λογής μεγαλομανείς απατεωνίσκοι, λαμόγια, άξεστοι και αμόρφωτοι που από τις στάνες και τα πρόβατα ανακάλυψαν τον κόσμο της αγοράς, «είδαν φως και μπήκαν» και ανελίχθηκαν μέσα από παράνομες πράξεις (για τις οποίες τελούν υπό τον έλεγχο των Αρχών, Διοικητικών και Ποινικών και διώκονται από την Δικαιοσύνη), φέρονται και πάλι να αναμειγνύονται σε νέα – προσχεδιασμένα- χρηματιστηριακά κόλπα, όπου κυριαρχούν οι αποκαλούμενες …αλλαξοκωλιές και στο τέλος θα την πληρώσουν και πάλι οι μικροί, που θα μπουν τελευταίοι και οι πονηροί θα …ξεφορτώσουν στα κεφάλια τους!

Δεν αναφέρομαι σε κάτι συγκεκριμένο, για να μην παρεξηγηθώ, απλώς κάνω μια γενική διαπίστωση για περίεργα φαινόμενα και επικίνδυνες μεθόδους τις οποίες παρατηρώ και για τις οποίες ως δημοσιογράφοι και άνθρωποι της αγοράς είμαστε υποχρεωμένοι να αναδείξουμε για την προστασία του επενδυτικού κοινού!

Προσοχή στις μαϊμουδιές λοιπόν και δεσμεύομαι απέναντι στην αγορά «ότι είμαστε εδώ» για να αναδείξουμε και όχι να συγκαλύψουμε, οποιαδήποτε ενέργεια ή πράξη απειλεί την χρηματιστηριακή ομαλότητα και τα συμφέροντα των μικρών – κυρίως – επενδυτών!

Για ένα να είστε βέβαιοι: ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΞΟΥΜΕ!

ΥΓ. Για λόγους αρχής είμαστε υποχρεωμένοι να επιστήσουμε την προσοχή της Επ. Κεφαλαιαγοράς και των Αρχών της Δικαιοσύνης!

Κουίζ – Ο ερωτευμένος Σαίξπηρ!

Ποιον (εκ των κορυφαίων κυβερνητικών) πολιτικό παράγοντα αποκαλούν στην πιάτσα «ο ερωτευμένος Σαίξπηρ», για τον οποίο ισχυρίζονται ότι έχει χάσει τα μυαλά του και έχει αποσταθεροποιηθεί;

Όχι, δεν είναι αυτός που -ίσως- νομίζετε…

Για να ξέρετε… Άννα Μισέλ για Υπ. Προ. Πο.!

Αποκαλύψαμε χθες από την στήλη «Area 51» ότι για το Υπ. Προστασίας του Πολίτη εξετάζεται από τον πρωθυπουργό «γυναίκα έκπληξη»!!!

Και στο ίδιο θέμα γίνεται αναφορά μεταξύ άλλων και για το όνομα της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου η οποία φέρεται να επανέρχεται σε υπουργικά οφίτσια δριμύτερη!

Λέτε τελικά η Αννα Μισέλ να είναι η διάδοχος του Τάκη Θεοδωρικάκου;

Τον οποίο εσχάτως δεν ακούω καθόλου σε κυβερνητικά χείλη και ανησυχώ …

Οι τράπεζες και τα κεφάλαια της ΕΚΤ που πρέπει να επιστρέψουν – Ορόσημο η 28η Ιουνίου

*** Μέσα στο γενικότερο θετικό κλίμα που έχουν δημιουργήσει οι θετικές εκθέσεις για την Ελλάδα, η προσμονή της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, η καλύτερη άλλων ευρωπαϊκών χωρών πορεία της ανάπτυξης και η καλή πορεία του χρηματιστηρίου, ορισμένα πράγματα που θα δυσκολέψουν από την επόμενη ημέρα των εκλογών, διαφεύγουν της προσοχής όλων μας, αν και δεν θα έπρεπε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες, συνεπώς και οι ελληνικές, θα πρέπει να επιστρέψουν άμεσα τα κεφάλαια που τους παρείχε η ΕΚΤ, δίνοντάς τους μάλιστα και τόκο (0,5%), προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την οικονομία κατά την περίοδο της πανδημίας. Πρόκειται για τα δάνεια γνωστά με τα αρχικά TLTROs, τα οποία απέφεραν σημαντικά κέρδη στις τράπεζες και τώρα η ΕΚΤ θέλει εύλογα να τα πάρει πίσω, έχοντας αρχίσει τις προσπάθειες από τους τελευταίους μήνες του 2022. Το συνολικό ποσό για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, που δεν έχει επιστραφεί μέχρι τώρα, υπερβαίνει τα 700 δισ. ευρώ.

*** Πόσα όμως πρέπει να επιστρέψουν οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες στην ΕΚΤ; Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σχετικά πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος, προκύπτει ότι ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ στο τέλος Απριλίου περιορίστηκε στα 28 δισ. ευρώ περίπου, από 50,8 δισ. ευρώ που ήταν την ίδια περίοδο ένα χρόνο πριν. Δηλαδή, 22 δισ. ευρώ δανεισμού επέστρεψαν το τελευταίο έτος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οι τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank. Και απομένουν άλλα 28 δισ. ευρώ να επιστραφούν μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 28 Ιουνίου. Προφανώς, καμία τράπεζα δεν είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο, εκτός και αν μας εκπλήξουν θετικά, βασιζόμενες στην αύξηση των καταθέσεων που σημειώθηκε πέρυσι, με το κύμα να ανακόπτεται εφέτος. Αυτά τα κεφάλαια, λοιπόν είτε αποπληρωθούν τώρα είτε με διακανονισμό και ακριβό πλέον επιτόκιο, σημαίνει ότι θα λείψουν από τα ταμεία των τραπεζών, συνεπώς και από τα διαθέσιμα κεφάλαια που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες και τις επενδύσεις εκατοντάδων επιχειρήσεων. Το συνολικό ποσό, μόνο ευκαταφρόνητο δεν είναι και μένει να δούμε κατά πόσο θα είναι διαχειρίσιμο, από τον επόμενο κιόλας μήνα…

Τα ακριβά επιτόκια της ΕΚΤ ακρίβυναν και το κόστος δανεισμού του Ταμείου Ανάκαμψης – Σύσταση νέου βοηθητικού ταμείου

*** Κράμερ εναντίον Κράμερ! Η άνευ προηγουμένου αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, έχει δημιουργήσει προβλήματα ακόμα και στα κεφάλαια που δανείζεται η Ε.Ε. για λογαριασμό του Ταμείου Ανάκαμψης (Next Generation EU). Η εκτίναξη των επιτοκίων, φυσιολογικά έφερε και την απότομη αύξηση του κόστους χρηματοδότησης των προγραμμάτων της. Για το λόγο αυτό η Κομισιόν αναγκάστηκε να προτείνει ουσιαστικά ένα νέο ταμείο – μηχανισμό για την κάλυψη του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης, που να μπορεί να κινηθεί αποτελεσματικότερα για τη συγκέντρωση των απαραίτητων κεφαλαίων. Το νέο αυτό ειδικό ταμείο ονομάστηκε «Μέσο EURI» και θα καλύπτει αποκλειστικά το επιπλέον κόστος (γίνεται λόγος για πολλά δισ. ευρώ…) που προκύπτει από τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις του Ταμείου Ανάπτυξης, οι οποίες σημειωτέων έγιναν το 2020.

ΕΚΤ: Εμμονή στελεχών της με τις μισθολογικές αυξήσεις – Δεν θα υπερβούν το 5%, αλλά συνιστούν… απειλή!

*** Φαίνεται ότι πράγματι τα στελέχη της ΕΚΤ έχουν μία μόνιμη και μονόπλευρη εμμονή, σχετικά με τις αυξήσεις μισθών, θεωρώντας ότι αποτελούν τροχοπέδη και…απειλή για την επάνοδο του πληθωρισμού στο 2%. Δεν εξηγούνται αλλιώς οι σχεδόν καθημερινές δηλώσεις μελών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τελευταία αυτή του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της, Madis Muller. Ο οποίος δήλωσε με έμφαση ότι «αν οι αυξήσεις των μισθών – οι οποίες έχουν επιταχυνθεί στην Ευρωζώνη – παραμείνουν τόσο απότομες, τότε ίσως η πτώση του πυρήνα του πληθωρισμού να είναι πιο αργή από ό,τι προβλέπεται επί του παρόντος». Το ίδιο αναφέρεται και σε άρθρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου επισημαίνεται ότι η αύξηση των μισθών στην ευρωζώνη αναμένεται να είναι «πολύ ισχυρή» μέσα στη χρονιά.

*** Αλλά, τι αυξήσεις μισθών έχουμε μέχρι τώρα στην ευρωζώνη, όταν ήδη βρισκόμαστε στα μέσα της χρονιάς; Είναι τόσο μεγάλες που να…τρέμει το φυλλοκάρδι των μελών της ΕΚΤ και να μην κλείνουν μάτι το βράδυ; Σύμφωνα, λοιπόν, με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, οι ακαθάριστοι μισθοί στην ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 4,5% το 2022, αλλά με πληθωρισμό στα ύψη. Και φέτος αναμένεται να αυξηθούν σε ετήσια βάση κατά 5,2%, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ. Αυτές οι αυξήσεις μισθών, λοιπόν, έφτασαν να θεωρούνται “βασική απειλή” για τις πληθωριστικές προοπτικές της Ευρωζώνης, έστω και αν συνιστούν «μια κάποια προσέγγιση ανάμεσα στους μισθούς και τα αυξημένα ποσοστά πληθωρισμού» που παρατηρούνται από το 2021, όπως ευθέως ομολογείται από την ίδια την Κεντρική Τράπεζα…

Ασυγκράτητες οι τιμές διαμερισμάτων/Έτρεξαν με 14,5% στο 1ο τρίμηνο

*** Πολλές φορές από αυτή τη στήλη, έχουμε καταγράψει την ασύμμετρη αύξηση των ακινήτων στη χώρα μας, την ώρα που τα διαθέσιμα εισοδήματα ακολουθούν αντίστροφη πορεία και εν πάση περιπτώση, ακόμα και αν αυξάνονται, δεν ακολουθούν επ ουδενί την ίδια αυξητική πορεία. Επιπλέον, στην Ευρώπη, ήδη έχει αρχίσει η αντίθετη πορεία και στις περισσότερες χώρες η πτώση των τιμών είναι σημαντική και μεγάλα οικιστικά πρότζεκτ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αναχρηματοδότησης, συνιστώντας ένα πρώτο στάδιο της φούσκας που σχηματίστηκε τα τελευταία χρόνια. Δείτε τώρα τι γίνεται στη χώρα μας. Με βάση τα διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, εκτιμάται ότι το α’ τρίμηνο του 2023 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 14,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Το 2022, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 11,7% (αναθεωρημένα στοιχεία), έναντι αύξησης 7,6% το 2021. Δηλαδή, μεσοσταθμικά, μιλάμε για μία αύξηση τιμών στα διαμερίσματα που υπερβαίνει το 40%.

*** Η αύξηση των τιμών στο α’ τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 ήταν 12,8% για τα νέα διαμερίσματα, τα ηλικίας έως 5 ετών, και 15,6% για τα παλιά, τα ηλικίας άνω των 5 ετών. Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων το α’ τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 ήταν 16,5% στην Αθήνα, 16,1% στη Θεσσαλονίκη, 13,1% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 10,6% στις λοιπές περιοχές της χώρας. Μιλάμε πάντα για τα επίσημα στοιχεία, γιατί αν πάμε στα ανεπίσημα και τις πραγματικές αυξήσεις, τότε το ποσοστό αύξησης διπλασιάζεται τουλάχιστον.

Ενδιαφέρουν

*** Τίτλοι τέλους για μία από τις παλαιότερες χρηματιστηριακές εταιρείες, την Πήγασος, που κάποτε είχε πλασαριστεί μέσα στις μεγαλύτερες της αγοράς. Το πελατολόγιό της το παίρνει η Δεπόλλας κατά βάση και λιγότερο η Solidus του Σίνου. Ο ιδιοκτήτης της, ο εφοπλιστής Καρνέσης, είναι γεγονός ότι από το 2006 που την απέκτησε, έβαλε πολλά κεφάλαια για να την κρατήσει, άλλαξε πολλές διοικήσεις, αλλά καμία δεν μπόρεσε να την επαναφέρει σε ανεκτό σημείο. Κρίμα, γιατί δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί την από πέρυσι πολύ καλή και αποδοτική χρηματιστηριακή αγορά.

*** Σας ανέφερα μόλις προ ολίγων ημερών ότι βρίσκονται στα σκαριά 4 μεγάλες επενδύσεις, βιομηχανικές, αλλά και στον αγροτοδιατροφικό τομέα. Προσθέτω σήμερα ότι τα κεφάλαια αυτά προέρχονται και από την Ευρώπη και από την Ασία και από ΗΠΑ-Καναδά. Για να δούμε, τι θα δούμε…

*** Οι πληροφορίες μου επιμένουν ότι τυπικά πράγματα μένουν πλέον για την ανακοίνωση του deal Δομικής – Κούτρα και των εταιρειών του. Το θέμα του ομολογιακού που σας είχα αναφέρει σε προηγούμενα σχόλια, λύνεται πλέον, καθώς υπήρξε απεμπλοκή των Alpha Bank-Sepal και το δάνειο μεταφέρθηκε στην Optima, αν σωστά με πληροφορούν.

*** Θα υποβληθούν τελικά σήμερα οι προσφορές για τον οδικό άξονα Λαμίας-Καρπενησίου ή θα πάμε για νέα μικρή παράταση;

*** Ολίγον καθυστερημένο, αλλά ενδιαφέρον. Χαμός από μοντέλα της Louis Vuitton την Κυριακή στην Ύδρα, εξαιτίας εκδηλώσεων που απλώθηκαν και σε απέναντι περιοχές υψηλής τουριστικής επισκεψιμότητας. Το όλο event, πάντως, είχε πολύ πολύ υψηλή κάλυψη.

Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Υπομονή, 4 και 1 έμειναν, ανασύρατε ταυτότητες και όποιο άλλο δημόσιο έγγραφο πιστοποιεί την ταυτοπροσωπία σας. Την καλημέρα μου!