Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι…
Αποκλειστικό 1: Ετοιμάζεται “Ηρακλής” 3 για Attica Bank και Συνεταιριστικές τράπεζες
*** Ο “Ηρακλής 1” απορρόφησε μεγάλο μέρος των κόκκινων δανείων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και ο “Ηρακλής 2” συμπλήρωσε το παζλ με νέα πακέτα προβληματικών δανείων, ελαφρύνοντας κατά πολλά δις ευρώ τους ισολογισμούς τους και επιτρέποντας τους να περάσουν στην κερδοφορία μετά από πολλά δίσεκτα χρόνια. Έχουν μείνει εκτός μέχρι στιγμής δύο πακέτα της Εθνικής τράπεζας (Frontier II) και της Πειραιώς (Sunrise III), που πρέπει να ενταχθούν και αυτά για να ολοκληρωθεί ο κύκλος αυτός. Η ολοκλήρωση αυτή φυσικά αφορά στις συστημικές τράπεζες. Τι γίνεται, όμως, με τις άλλες τράπεζες, όπως η Attica Bank και κάποιες Συνεταιριστικές τράπεζες;
*** Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα Ελλάδος, σε συνεννόηση με τη διοίκηση της Attica Bank, ετοιμάζει το έδαφος για έναν “Ηρακλή 3”, στον οποίο θα ενταχθούν πρωτίστως τα κόκκινα δάνεια της συγκεκριμένης τράπεζας, αλλά και προβληματικά δάνεια και ορισμένων Συνεταιριστικών τραπεζών, ώστε να εκκαθαριστεί πλήρως το τραπεζικό τοπίο από τέτοιου είδους δάνεια, που αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξή τους και την εξυγίανσή τους. Πληροφορίες, οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αναφέρουν ότι είναι πιθανό να ενταχθούν στο νέο, τρίτο κατά σειρά “Ηρακλή” και τα εναπομείναντα πακέτα των δύο συστημικών τραπεζών. Αυτή η διαδικασία, εφόσον προχωρήσει και λάβει τις ευλογίες του υπουργείου Οικονομικών, θα έχει πρόσθετες εγγυήσεις από το Δημόσιο. Η Attica Bank από την πλευρά της θα εκδώσει ένα υγιές senior ομόλογο, έναντι του ποσού των κόκκινων δανείων που θα ενταχθούν, το οποίο θα είναι εξασφαλισμένο από το ελληνικό δημόσιο για την αποπληρωμή του. Με απλά λόγια, όπως συνηθίζουν να λένε τραπεζικοί παράγοντες και αναλυτές, το παθητικό το φτιάχνεις, το ενεργητικό όμως;
*** Παράγοντες της αγοράς, που ερωτήθηκαν για το σχέδιο δημιουργίας ενός “Ηρακλή ΙΙΙ”, θεωρούν ότι είναι άδικο να μην ενταχθεί και η Attica Bank στα ευεργετήματα που απόλαυσαν οι άλλες τράπεζες. Γιατί πλέον και η σχετική διαφάνεια στα οικονομικά της υπάρχει πλέον, αλλά και ισχυρός στρατηγικός επενδυτής προέκυψε και ήδη έχει συνεισφέρει κεφάλαια εξυγίανσης και θα συνεχίσει να το κάνει. Επιπλέον, τα προβλήματα της εν λόγω τράπεζας διαπερνούν όλο το πολιτικό σύστημα, που επί χρόνια γνώριζε και ωφελήθηκε από την όλη κατάσταση (διορισμοί, δάνεια σε ημετέρους κλπ), αλλά και οι ίδιες οι συστημικές τράπεζες επίσης ωφελήθηκαν. Γιατί, λοιπόν, να μην πάρει και αυτή το μέρισμα εγγυήσεων του Δημοσίου που δικαιούται;
*** Στο ίδιο πακέτο του νέου, τρίτου “Ηρακλή”, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, θα ενταχθούν και όσα προβληματικά δάνεια έχουν οι λειτουργούσες συνεταιριστικές τράπεζες, προκειμένου να λήξει οριστικά ο βραχνάς αυτός για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος. Μέχρι στιγμής, παρότι είναι απολύτως λογικό να συμβεί, δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε, αν θα ενταχθούν και τα κόκκινα δάνεια της Παγκρήτιας τράπεζας, που οδεύει προς συγχώνευση με την Attica Bank. Προφανώς και θα υπάρχει πρόνοια από τον Επόπτη και για την περίπτωσή της, αλλά η στήλη δεν έχει κατορθώσει να το τσεκάρει από τις πηγές της. Άλλωστε, οι εγγυήσεις του Δημοσίου για τα κόκκινα δάνεια, δεν εγγράφονται στο χρέος. Αυτά, μέχρι νεοτέρας.
Η φοροδιαφυγή δεν είναι 60 δισ., αλλά υπερβαίνει τα 100 δισ. ευρώ!/Τι δεν υπολόγισε και δεν μας είπε ο Στουρνάρας
*** Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Γιάννης Στουρνάρας, σε μία απλή (έως και απλοϊκή) καταγραφή της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, την υπολόγισε σε 60 δισ., καθώς δηλώνονται 80 δισ. και η κατανάλωση φτάνει τα 140 δισ. ευρώ. Σωστή η αριθμητική. Αλλά, υπάρχουν και άλλες παράμετροι, που ανεβάζουν το σχετικό νούμερο, πολύ πάνω από τα 100 (!) δισ. ευρώ. Δεν είναι μόνο οι κάρτες ξένων τραπεζών, που αναφέραμε στο χθεσινό μας σχόλιο. Υπάρχουν πολύ μεγάλα ποσά εκατομμυρίων και δισεκατομμυρίων, που δεν είναι καταγράψιμες και ανεβάζουν στα ύψη το σύνολο της φοροδιαφυγής στη χώρα μας.
*** Κι αν απορείτε τι δεν καταγράφεται, σπεύδω αμέσως στις συναλλαγές και στις μεθόδους που δεν περνούν από κανέναν έλεγχο: Οι συναλλαγές factoring μέσω Μάλτας, οι συναλλαγές εντός και εκτός χώρας μέσω fintech και οι συναλλαγές των tour operators με ξενοδοχεία, είναι μερικές από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις διακίνησης τεράστιων ποσών, τα οποία δυστυχώς δεν καταγράφονται, αποτελώντας μόνιμη πληγή απώλειας εσόδων εκατοντάδων εκατομμυρίων για το ελληνικό δημόσιο. Λύσεις, προς το παρόν και ενώ βρισκόμαστε στην κορύφωση της ψηφιακής εποχής, δεν φαίνεται να υπάρχουν ή αν υπάρχουν, δεν εφαρμόζονται.
Αποκλειστικό 2: Οι προσπάθειες αλλαγών CEO στις τράπεζες, σκόνταψαν και στην επικείμενη αλλαγή ηγεσίας του SSM
*** Εδώ και αρκετές ημέρες η στήλη έχει αναφερθεί σε έναν υπόγειο πόλεμο που βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, ο οποίος είχε ως πρωταγωνιστές πρώην τραπεζίτες και κορυφαία τραπεζικά στελέχη, πρώην και εν ενεργεία και είχε ως κεντρικό στόχο (και έχει ακόμα) τις αλλαγές διευθυνόντων συμβούλων στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και κυρίως σε δύο εξ αυτών. Οι προσπάθειες αυτές ξεκίνησαν περίπου από τις αρχές του περασμένου φθινοπώρου και σταδιακά επιχειρήθηκε να δημιουργηθούν ρήγματα στις ομάδες στήριξης των CEO κάθε τράπεζας. Ως ένα βαθμό, μάλιστα, υπήρξαν κάποια σημαντικά αποτελέσματα, που δημιούργησαν την αίσθηση ότι ο στόχος θα επιτευχθεί, τουλάχιστον ως προς τους κύριους στόχους της. Οι πληροφορίες της στήλης κατέληγαν στην κατηγορηματική διάψευση αυτών των φημών, από πηγές που είχαν επαφή και ενημέρωση από την Φρανκφούρτη.
*** Κατά πληροφορίες, για την κίνηση αυτή ενημερώθηκε “κάποια στιγμή” και ο επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου (SSM) της ΕΚΤ, ο Αντρέα Ενρία. Υπάρχουν, όμως, αντικρουόμενες απόψεις για το ποια πλευρά ενημέρωσε τον ευρωπαίο Επόπτη. Αυτή που μεθόδευε τις αλλαγές, επικαλούμενη “σωρεία λαθεμένων επιλογών”, προκειμένου να έχει την εύνοιά του ή η πλευρά των άμεσα θιγομένων, που κάποια στιγμή έγιναν κοινωνοί, μέσω τρίτων προσώπων, του υπόγειου πολέμου που εξυφαίνονταν εν αγνοία τους, με στόχο την εκπαραθύρωσή τους; Το θέμα είναι ότι η θητεία του Ενρία ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες και ήδη έχει η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων λήγει σε λίγες ημέρες, την 23η Ιουνίου. Για το λόγο αυτό, δεν θα μπορούσε να λάβει την οποιαδήποτε σχετική απόφαση στο εναπομείναν διάστημα μέχρι τη λήξη της θητείας του. Αλλά, ακόμα χειρότερα για τους εμπνευστές αυτής της πρωτοφανούς στα τραπεζικά χρονικά μεθόδευσης, η… μουσική που θα παίζει ο νέος επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, κατά τις πληροφορίες της στήλης, είναι φαν των… ενορχηστρώσεων του Μπαχ και ταυτόχρονα γνωρίζεται χρόνια, με έναν εκ των στόχων που είχε θέσει η συγκεκριμένη ομάδα πρώην τραπεζιτών και πρώην και νυν τραπεζικών στελεχών. Μεγαλύτερη ατυχία από αυτή, δεν μπορούσε να υπάρξει, αν οι πληροφορίες μας επιβεβαιωθούν…
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και οι αποφάσεις Fed και ΕΚΤ στο ραντάρ των αγορών
*** Τα θετικά νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, αν και όχι εντυπωσιακά, εντούτοις λειτουργούν ευεργετικά για τις χρηματαγορές. Σήμερα, θα μάθουμε τις αποφάσεις της Ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ για τη συνέχιση ή όχι των αυξήσεων στα επιτόκια, αν και όλα συγκλίνουν στο ότι θα έχουμε μια έστω και προσωρινή στάση, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα μέχρι την επόμενη συνεδρίαση. Και αύριο, θα έχουμε την βέβαιη αύξηση των επιτοκίων από τη δική μας ΕΚΤ κατά 0,25%, παρά τις υφεσιακές καταστάσεις που επιτείνονται στις ευρωπαϊκές οικονομίες.
*** Στις ΗΠΑ, λοιπόν, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 4% σε ετήσια βάση τον Μάιο και βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021, καταγράφοντας πτώση για 11ο διαδοχικό μήνα. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης κινήθηκε 0,1% υψηλότερα, έναντι ανόδου 0,4% τον Απρίλιο, μήνα κατά τον οποίο ο δείκτης είχε καταγράψει ετήσια άνοδο 4,9%. Μεθαύριο Παρασκευή θα μάθουμε και τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, η πορεία του οποίου πολλά θα κρίνει στη συνέχεια, για οικονομίες, επιχειρήσεις κααι κυρίως για τους καταναλωτές. Πρώτιστο ενδιαφέρον, το που κινήθηκε ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, όπως και η πορεία του δομικού πληθωρισμού. Κατά τις εκτιμήσεις ο πληθωρισμός Μάϊου κινήθηκε στο επίπεδο του 6,1%.
Ενδιαφέρουν
*** Κόπωση χθες στη χρηματιστηριακή αγορά. Είπαμε, δεν μπορεί να έχουμε μόνο κέρδη, το ζητούμενο είναι να διατηρηθούν οι ανοδικές τάσεις και το αγοραστικό ενδιαφέρον. Ρευστοποιήσεις πάντα υπάρχουν και αποτελούν υγεία σε μία αγορά, που δεν άγεται και φέρεται από φήμες ή μεμονωμένα γεγονότα, αλλά στηρίζεται στην θετική πορεία των εισηγμένων επιχειρήσεων.
*** Και επιπλέον, οι μετοχές που πρωταγωνίστησαν μέχρι τώρα στην μεγάλη άνοδο, δεν μπορεί καθημερινά να παράγουν μόνο κέρδη. Τη σκυτάλη πρέπει να πάρουν – και μακάρι να πάρουν – και άλλες υγιείς και αναπτυσσόμενες εταιρείες, αρκεί να στηριχτούν.
*** Χθες είχαμε και το Συνέδριο της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης στη Γενεύη, με τη συμμετοχή, εκτός από τη διοργανώτρια ΕΧΑΕ και των εταιρειών : Πλαστικά Θράκης, ACAG, ΟΛΠ, Profile, Cenergy, ΕΥΔΑΠ, Dimand, ΕΛΧΑ, ΑΔΜΗΕ, Κρι Κρι, Entersoft και BriQ. Για να δούμε τι ενδιαφέρον υπήρξε και αν η όλη προσπάθεια φέρει αποτελέσματα.
*** Στις 22 Ιουνίου στο Παρίσι είναι η επόμενη παρουσίαση των ίδιων εταιρειών και η τρίτη είναι προγραμματισμένη για τις 31 Οκτωβρίου στη Φρανκφούρτη. Από την ακινησία και την προβολή μόνο συγκεκριμένων και ισχυρών εισηγμένων εταιρειών, σαφώς το εγχείρημα της ΕΧΑΕ έχει νόημα και ουσία. Για να δούμε, η αγορά έτσι κι αλλιώς χρειάζεται διάχυση του ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών, προκειμένου να έχει διάρκεια η θετική της πορεία.
*** Οι μεγάλοι όγκοι στη μετοχή της Δομικής, για δεύτερη ημέρα, δείχνουν ότι η συμφωνία επετεύχθη, όπως ήδη σας έχω αναφέρει. Περισσότερα, προσεχώς…
*** Στα 6 ευρώ “σκαλώνει” η μετοχή της Cenergy. Αν το υπερβεί, τότε πάει για αρκετά υψηλότερα επίπεδα, ειδικά αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία ότι το επικείμενο placement αργεί. Την Παρασκευή μάλιστα η μετοχή της θα ενταχθεί στην σύνθεση του FTSE 25, στην θέση του ΟΛΠ στην προγραμματισμένη αναδιάρθρωση δεικτών.
ΚΟΥΙΖ
(Για πολύ πολύ δυνατούς λύτες): Γνωρίζει κάποιος ποια είναι η εν λόγω κυρία και για που προορίζεται;
Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!