Δεν χωρεί αμφιβολία ότι 3 κορυφαίοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν κάνει κατά τον τελευταίο χρόνο παραπάνω από αισθητή την παρουσία τους, μονοπωλώντας το ενδιαφέρον και την προσοχή της αγοράς με τις επιθετικές κινήσεις τους!

Ο όμιλος Ελλάκτωρ του Ολλανδού Χόλτερμαν, η Μότορ Όιλ του ομίλου Βαρδινογιάννη (που κατέχει το 30% του Ελλάκτωρα) καθώς και η φιλόδοξη επιθετική τριανδρία των Εξάρχου, Μπάκου, Καυμενάκη διά μέσω της Ιντρακάτ και όχι μόνον, αποτελούν τους πρωταγωνιστές της επιχειρηματικής πιάτσας και της χρηματιστηριακής αγοράς σε βαθμό που λίγο – πολύ, όλη η ειδησεογραφία κινείται πέριξ των τριών αυτών κορυφαίων ομίλων, που έχουν πλέον επεκταθεί σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων!

Και η αλήθεια είναι πως την ώρα τούτη η «υπόθεση Άκτωρ» που από την Ελλάκτωρ των Χόλτερμαν – Βαρδινογιάννη πουλήθηκε στην Ιντρακάτ των Εξάρχου- Μπάκου – Καυμενάκη, έφερε τους 3 ομίλους πιο κοντά, καθώς στην πράξη διαπιστώθηκε πως αυτά που τους ενώνουν είναι πιο πολλά από αυτά που τους χωρίζουν!

Και οι αντιπαραθέσεις του παρελθόντος με αφορμή την μετοχική εξουσία του Ελλάκτωρα φαίνεται πως ανήκουν πια οριστικά στο παρελθόν, ως μια παρένθεση στις μεταξύ τους σχέσεις!

Επί της ουσίας, για να καταστούμε σαφείς, οι τρεις ισχυροί όμιλοι την ώρα τούτη έχουν τρία κοινά ενδιαφέροντα: Τις Παραχωρήσεις, τις Τράπεζες και τα Media!

Ο όμιλος Ελλάκτωρ (Χόλτερμαν – Βαρδινογιάννης) επιδεικνύει αδιαμφισβήτητα πολύ ισχυρό ενδιαφέρον για τις Παραχωρήσεις (ενίσχυσε πρόσφατα το ποσοστό του στην Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου) με έμφαση την Αττική οδό, την οποία διαχειρίζεται ως παραχωρησιούχος μαζί με τη Αβαξ και τη γαλλική Egis, ενώ θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την εκ νέου παραχώρηση της! Με την επίσης γαλλική Meridiam , που αντικαθιστά επισήμως την Ardian, όπως πρώτο και μόνο είχε αποκαλύψει το Radar σε ανύποπτη χρονική στιγμή!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις Παραχωρήσεις επιδεικνύει και η Ιντρακάτ η οποία προέβη σε μια πολύ σοβαρή συμμαχία με την κορυφαία πορτογαλική εταιρία διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων Brisa!

Ο όμιλος Εξάρχου- Μπάκου – Καυμενάκη, έχει ήδη επιδείξει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και για το τραπεζικό σύστημα, όπου ήδη δημιουργεί τον 5ο τραπεζικό πόλο με Τράπεζα Αττικής, Παγκρήτια και Συνεταιριστική Σερρών!

Με το τραπεζικό σύστημα ήδη ενασχολείται η οικογένεια Βαρδινογιάννη μέσω της Optima που τα πηγαίνει εξαιρετικά, ενώ ο Χόλτερμαν έχει ήδη αποκτήσει το 5,6% της Alpha bank της οποίας έχει καταστεί ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος ξεπερνώντας τον αμερικανό Πόλσον (4,9% που βαίνει συνεχώς μειούμενο)!

Επιπροσθέτως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ολλανδός του Ελλάκτωρα θα επιδείξει ενδιαφέρον και για την Εθνική, εάν και όταν το ΤΧΣ πωλήσει το 20% ή το 30% των μετοχών της!

Ο τρίτος κοινός τόπος ενδιαφέροντος των πανίσχυρων ομίλων είναι τα ΜΜΕ, όπου η οικογένεια Βαρδινογιάννη κατέχει τους τηλεοπτικούς σταθμούς Alpha και Star, ενώ δυναμικά εμπλέκεται με τα Media και η ισχυρή τριανδρία Εξάρχου, Μπάκου, Καυμενάκη με την απόκτηση περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών και όχι μόνο!

Για τον Χόλτερμαν του Ελλάκτωρα έχει κατά καιρούς γραφτεί και ακουστεί περί ενδιαφέροντος για την Καθημερινή και τον ΣΚΑΙ, χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο αρμοδίως, ούτε να προκύπτει βάσει των πληροφοριών!

Σε όλο αυτό το σκηνικό των ΜΜΕ πάντως φέρεται να εμπλέκεται ο Σέρβος Τσόλακ της United media (υπάλληλος του οποίου είναι ο γνώριμος μας Ν. Σταθόπουλος) ο οποίος αναδεικνύεται σε μπαλαντέρ επί τη βάσει των μετοχικών θέσεων που χτίζει και τα κεφάλαια που εκπροσωπεί!

Η σταθερότητα και οι προοπτικές οικονομίας, επιχειρήσεων και Χρηματιστηρίου, συνεχής πόλος έλξης ξένων κεφαλαίων

*** Η Ελλάδα, προς το παρόν αντιστέκεται, προσφέρει πολλές ευκαιρίες για ασφαλείς επενδύσεις και κερδίζει κατά κράτος ή στο νήμα άλλες αγορές, με τις οποίες μέχρι πριν λίγα μόλις χρόνια ούτε μπορούσε να διανοηθεί ότι θα συγκρινόταν, πολύ περισσότερο ότι θα υπερτερούσε. Με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο, εμποδίζοντας τις Κεντρικές Τράπεζες – Fed και EKT, κυρίως, αλλά και τις άλλες ομολόγους τους – να σταματήσουν τις αυξήσεις επιτοκίων, οι κινήσεις του διεθνούς επενδυτικού κεφαλαίου έχουν περιοριστεί σημαντικά, καθώς το αυξημένο κόστος χρήματος αποτελεί εμπόδιο στα σχέδιά τους. Η περιορισμένη διάθεση ανάληψης ρίσκου μεταφράστηκε σε προσεκτικές κινήσεις, τόσο στον τομέα των μετοχικών αξιών, με τις μετοχικές αγορές να καταγράφουν μόνο μικρά κέρδη σε μηνιαίο επίπεδο, στον απόηχο των τραπεζικών αναταράξεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, επηρεάζοντας άμεσα και τους βασικότερους δείκτες οικονομικής ανάπτυξης και εν γένει δραστηριότητας.

*** Παρά ταύτα, η Ελλάδα, εν μέσω αυτού του κλίματος αβεβαιότητας, προσελκύει πλέον ολοένα και περισσότερο την προσοχή ξένων επενδυτικών κεφαλαίων είτε αυτά προορίζονται για επενδύσεις κεφαλαίου σε επιχειρήσεις, με συμμετοχές ή εξαγορές είτε σε μετοχικές τοποθετήσεις και σε τοποθετήσεις ομολογιακών εκδόσεων. Ειδικότερα ως προς την έλευση ξένων κεφαλαίων στη χρηματιστηριακή μας αγορά, είναι βέβαιο ότι η εισροή τους συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, καθώς η κερδοφόρος πορεία σχεδόν όλων των εισηγμένων εταιρειών κατά τη διάρκεια της περασμένης χρήσης και η εξ ίσου καλή πορεία και κατά το πρώτο τρίμηνο, δεν αφήνει καθόλου αδιάφορα τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια. Άλλωστε, τα μεγέθη των ελληνικών εταιρειών, όπως αυτά καταγράφονται μέσω των αποτιμήσεων τους στο Χρηματιστήριο, είναι πολύ μικρά για το εύρος των κεφαλαίων που διαχειρίζονται τα μεγάλα ξένα funds και οι ξένες επενδυτικές τράπεζες. Αν προστεθεί και η προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας – την οποία, σημειωτέων, έχουν προεξοφλήσει μεγάλοι ξένοι οίκοι και επενδυτικά χαρτοφυλάκια – τότε η ελληνική αγορά καθίσταται λίαν επιλέξιμη, ως στόχος ασφαλών επενδύσεων και φυσικά με την προοπτική επίτευξης αυξημένων κερδών. Και όλα αυτά, όταν σε άλλες αγορές χωρών κυριαρχεί η επιφυλακτικότητα και η αβεβαιότητα.

Στενός πρώην συνεργάτης – και προσωπικός φίλος- του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος απαλλάχτηκε από ποινική υπόθεση λόγω παραγραφής, διενεργεί έρευνες για μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι τον προτιμούν από τους δημοσκόπους!

***Μαθαίνω ότι, πρώην στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη – και προσωπικός του φίλος- ο οποίος απαλλάχθηκε από βαριά κατηγορία λόγω παραγραφής, φέρεται να διενεργεί έρευνες για λογαριασμό επιχειρηματιών, οι οποίοι παρεμπιπτόντως τον εμπιστεύονται ως προς την ακρίβεια και ανάλυση, πολύ περισσότερο από επώνυμους και προβεβλημένους δημοσκόπους της πιάτσας, που ως γνωστόν έχουν την τάση να ωραιοποιούν, να στρογγυλεύουν και να …μαγειρεύουν!

***Υπό το πρίσμα αυτό, ο κάποτε εξ απόρρητων του πρωθυπουργού (κατά το διάστημα που διετέλεσε αρχηγός της ΝΔ) και πρώην βουλευτής πανέμορφου νησιού του Ιονίου Πελάγους, φέρεται να έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής στους υψηλούς επιχειρηματικούς κύκλους που του αναθέτουν πλήθος ερευνών και του ζητούν την παροχή υπηρεσιών – συμβουλών!

Πλειστηριασμοί, ένα από μεγαλύτερα προβλήματα της νέας κυβέρνησης – Ποιες προτάσεις έχουν πέσει μέχρι τώρα στο τραπέζι

*** Ξαφνικά, βέβαια, δεν λύθηκαν ως δια μαγείας, όλα τα προβλήματα της χώρας. Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, έφυγε μεν από τις τράπεζες, λύνοντάς τους ένα υπαρξιακό κυριολεκτικά πρόβλημα επιβίωσης, αλλά τώρα πλέον έχει μεταφερθεί στους servicers και φυσικά στην κυβέρνηση, την επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Μιλάμε για ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που θα κληθεί εκ των πραγμάτων να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, καθώς αυτό ευθέως παραπέμπει, όχι μόνο σε οικονομικά δεδομένα, αλλά σε κοινωνικο-πολιτικά. Η προ μηνών απόφαση του Αρείου Πάγου, που έλυσε κυριολεκτικά τα χέρια των διαχειριστών, ναι μεν διευκολύνει τα μάλα το έργο τους, αλλά από την άλλη, οι πρακτικές που συνήθως ακολουθούν (δικαιολογημένα, ίσως, ως ένα βαθμό, αλλά όχι πάντα) μπορεί να ξεσηκώσουν ευρύτερες κοινωνικές αντιδράσεις, που μπορεί με τη σειρά τους να έχουν απρόβλεπτες πολιτικές συνέπειες.

*** Πέραν αυτών, η πίεση από την πλευρά των δανειστών, δηλαδή της Ε.Ε. και των αρμόδιων οργάνων της, θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξηθεί, καθώς οι προβλεπόμενοι στόχοι παραμένουν άπιαστοι. Είναι γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό πλειστηριασμών καταλήγουν άγονοι, για μιά σειρά λόγους, θέμα που απασχολεί και φυσικά θα απασχολήσει από την επομένη της εκλογής νέας κυβέρνησης, όλους τους εμπλεκόμενους. Ενδιαφερόμενοι αγοραστές ακινήτων και κατοικιών εν γένει υπάρχουν μεν, αλλά διαπιστώνεται ότι δεν έχουν οι περισσότεροι την απαιτούμενη οικονομική επιφάνεια, για να προχωρήσουν στην εξαγορά με την καταβολή μετρητών. Για αυτό το λόγο, όπως βεβαιώνουν τραπεζικές πηγές, έχουν γίνει μέχρι τώρα απανωτές συσκέψεις, μεταξύ εκπροσώπων των Servicers, των τραπεζών και στελεχών του υπουργείου Οικονομικών επί προηγούμενης κυβέρνησης, ώστε να εξευρεθούν τρόποι διευκόλυνσης υποψηφίων αγοραστών.

*** Σύμφωνα με μαρτυρίες παρισταμένων στις εν λόγω συσκέψεις, προτάθηκε ακόμα και η χαμηλότοκη χρηματοδότηση τους και η δυνατότητα αποληρωμής του απαιτούμενου κεφαλαίου με δόσεις, προκειμένου να αυξηθεί το ενδιαφέρον δυνητικών αγοραστών. Πηγή μάλιστα που έχει πρωτογενή πληροφόρηση από τις εταιρείες διαχείρισης, ισχυρίζεται ότι δεν αποκλείστηκε η δυνατότητα, ακόμη και πρώην ιδιοκτητών, ειδικά κατοικιών, να χρηματοδοτηθούν με ένα μέρος του απαιτούμενου κεφαλαίου, εφόσον έχουν τη δυνατότητα να εισφέρουν εφάπαξ, τουλάχιστον ένα ποσοστό της τάξης του 30% τουλάχιστον του ποσού που θα καταλήξει ο εκπλειστηριασμός. Στην προοπτική αυτή, όμως, αν οι σχετικές πληροφορίες αληθεύουν, λέγεται ότι αντέδρασαν οι τράπεζες, φοβούμενες νέο κύκλο αναβίωσης κόκκινων δανείων. Σε κάθε περίπτωση, όλα είναι ανοιχτά στο τραπέζι των συζητήσεων, καθώς όλοι θέλουν να προχωρήσουν αυτές οι διαδικασίες, αλλά με τρόπο που δεν θα προκαλεί την κοινωνία και δεν θα δημιουργεί μείζονα πολιτικά προβλήματα και ταυτόχρονα θα μειώνει το πολύ μεγάλο ακόμα απόθεμα ακινήτων και κυρίως κατοικιών.

*** Θυμίζω ότι, με βάση τα επίσημα στοιχεία, το 2022 από τις 51.960 δημοπρασίες, διενεργήθηκαν 38.896 (75%), ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2023, έγιναν 11.012 ηλεκτρονικές δημοπρασίες. Αυτό, όμως, που δημιουργεί εύλογες και σοβαρές ανησυχίες για τη συνέχεια, είναι το γεγονός πως ένα τεράστιο ποσοστό, της τάξης του 78% (!) των πλειστηριασμών που ολοκληρώθηκαν, ήταν ανεπιτυχείς. Από μόνο του αυτό το στοιχείο αυξάνει κατακόρυφα τους προβληματισμούς όλων για τη συνέχεια, πολύ περισσότερο, καθώς δεν διαφαίνεται να υπάρχει κάποια άλλη εναλλακτική λύση, πολύ περισσότερο που οι εξελίξεις από το συναφές μέτωπο του Φορέα Ακινήτων, μόνο θετικές και βοηθητικές δεν είναι.

Οι διαρροές κύκλων της Εύας Καϊλή ότι οι σχέσεις της με το Κατάρ τελούσαν υπό την «έγκριση» της κεντρικής εξουσίας και αποσκοπούσαν στην επιρροή των Αράβων για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με Ερντογάν!

***Κυκλοφορεί εσχάτως μια διαρροή από κύκλους της Εύας Καϊλή, της αντιπροέδρου της Κομισιόν που έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα λόγω του Qatargate και μόλις πρόσφατα αποφυλακίστηκε από τις βελγικές φυλακές με περιοριστικούς όρους, ότι οι σχέσεις τις οποίες είχε αναπτύξει με το Κατάρ είχαν την εγχώρια έγκριση άνωθεν!

***Υπό την έννοια πως οι σχέσεις της με το Κατάρ, τελούσαν υπό την ενημέρωση – έγκριση της Κεντρικής Εξουσίας και αποσκοπούσαν στην επιρροή (οικονομική και πολιτική) των Αράβων προς την Τουρκία, ούτως ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση με τον Ερντογάν και να εκτονωθεί η τεταμένη τον καιρό εκείνη Ελληνο-τουρκική κρίση!

***Οι διαρροές αυτές από νομικούς και πολιτικούς κύκλους της Εύας Καϊλή, κάνουν έναν κύκλο στην πιάτσα τις τελευταίες ημέρες και προφανώς αποσκοπούν αφενός να παρουσιαστούν οι σχέσεις της πρώην προφυλακισμένης αντιπροέδρου της ΕΕ με το Κατάρ ως ενταγμένες σε έναν εθνικό διπλωματικό σχεδιασμό, αφετέρου να υποδηλώσει την παρουσία της στο σύστημα και να μεταφέρει μήνυμα ότι κάποια στιγμή, αν δεν στηριχθεί, πιθανόν να αρχίσει να αναφέρεται πιο ειδικά και συγκεκριμένα σε πρόσωπα και καταστάσεις!

Φορέας Πώλησης – Επαναμίσθωσης Ακινήτων: Πάει πίσω ενάμιση χρόνο (!), με απαίτηση των ενδιαφερόμενων εταιρειών

*** Εδώ ισχύει επακριβώς το “ζήσε Μάη μου…”. Αρχικά, ο Φορέα Πώλησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, μετά από παλινωδίες και μπρος πίσω, ήταν να τεθεί σε εφαρμογή το ερχόμενο φθινόπωρο. Αλλά η σύστασή του, μετατέθηκε για το β’ εξάμηνο του 2024! Οι αιτίες, βασικά είναι δύο, πέραν αρκετών ρυθμίσεων που απαιτούνται για την ουσιαστική λειτουργία του θεσμού. Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες, δεν μπορούν να βρουν εύκολα την απαιτούμενα κεφάλαια αγοράς πρώτων κατοικιών, που εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 2 δισ. ευρώ, ειδικά τώρα που τα επιτόκια έχουν καταστήσει πανάκριβο το χρήμα και οι στρόφιγγες, ακόμα και από τα επιθετικά χαρτοφυλάκια, έχουν στερέψει. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι επενδυτές θεωρούν σημαντικό “δέλεαρ” τις σταθερές καταβολές του Δημοσίου, υπό τη μορφή μηνιαίας επιδότησης, της τάξης των 70 – 210 ευρώ, επί του μισθώματος που θα πρέπει να καταβάλουν όσοι οφειλέτες ενταχθούν στο πρόγραμμα. Βέβαια, βρισκόμαστε ακόμα στα πρώτα βήματα, δυστυχώς, της όλης διαδικασίας, καθώς είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθεί υπουργική απόφαση, που θα περιγράφει με αναλυτικό τρόπο όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, οι οποίες δεν αποσαφηνίζονται στον νόμο 4738 του 2020 (!) που διέπει τη σύσταση και λειτουργία του Φορέα. Αρκετές εξ αυτών (υποτίθεται ότι) συζητούνται ήδη μεταξύ της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) και των ενδιαφερόμενων επενδυτών. Όπως είναι ήδη γνωστό, ο Φορέας θα είναι ιδιωτικός και θα αποκτά την πρώτη κατοικία ευάλωτων οφειλετών που πτωχεύουν, με την υποχρέωση να τους τα μισθώνει για 12 χρόνια, δίνοντάς τους στη συνέχεια το δικαίωμα επαναγοράς, με όρους.

Συνεχίζουν το ράλι οι ελληνικές εξαγωγές/ Θα υπερβούν τα 100 δισ. ευρώ το 2023

*** Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών έχουν εξελιχθεί σε βασικό οικονομικό πυλώνα για την Ελλάδα και αποτελούν ταυτόχρονα πρεσβευτή της χώρας σε όλες τις διεθνείς αγορές, πιστοποιώντας τις παραγωγικές δυνατότητες της οικονομίας. Η αξία τους, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών, εκτιμάται ότι θα υπερβεί εφέτος τα 100 δισ. ευρώ. Πλέον, το ευχάριστο είναι ότι οι πωλήσεις ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό δεν αφορούν μόνο τον πρωτογενή τομέα, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και την τεχνολογία: το 15% των ελληνικών εξαγωγών αφορά τεχνολογικά προϊόντα, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα παράγει και εξάγει τεχνολογία. Η θετική πορεία των εξαγωγών δεν φαίνεται να ανακόπτεται ούτε το 2023. Ήδη, οι εξαγωγές «τρέχουν» με ρυθμό αύξησης κατά 18%. Πέρυσι, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 36%, σε σχέση με το 2021 και έφτασαν στα 55 δισ. σε ό,τι αφορά τα προϊόντα και στα 35 δισ. στις υπηρεσίες, αποτελώντας πλέον το 27% του ΑΕΠ. Και αυτό συνέβη, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και την ενεργειακή κρίση, στοιχείο ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Ο Συμεών Διαμαντίδης, πρόεδρος του ΣΕΒΕ, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) επισήμανε την ανάγκη κεφαλαιοποίησης του θετικού momentum, με κινήσεις όπως το άνοιγμα νέων αγορών, τη σύναψη συμφωνιών σε επίπεδο Ε.Ε. και εθνικό, αλλά και την είσοδο των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη διαδικασία των εξαγωγών: Σήμερα, το 80% των εξαγωγών γίνεται από το 20% των επιχειρήσεων και αν μπουν και οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλύτερα.

Ορίστηκε ο προσωρινός ανάδοχος λειτουργίας του μετρό Θεσσαλονίκης/ Θα εξελιχθεί σε οριστικό

Ο πρόεδρος της «Ελληνικό Μετρό ΑΕ» (μετά την επίσημη μετονομασία της Αττικό Μετρό), Νίκος Ταχιάος, ανακοίνωσε ότι ορίστηκε ο προσωρινός ανάδοχος για τη λειτουργία του μετρό Θεσσαλονίκης. «Είμαστε στο τέλος και αυτής της επιλογής, της εταιρείας που θα λειτουργήσει το μετρό της Θεσσαλονίκης. Την προηγούμενη εβδομάδα κλήθηκε ο προσωρινός ανάδοχος να υποβάλει τα δικαιολογητικά ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι για να προχωρήσει η διαδικασία στο επόμενο στάδιο που είναι η ανακήρυξη του ως οριστικού αναδόχου», είπε χαρακτηριστικά. Ο προσωρινός ανάδοχος είναι μία γαλλο-ιταλική σύμπραξη «μία κοινοπραξία που συμμετέχουν η εταιρεία ATM, που λειτουργεί το Μετρό του Μιλάνο και ο γαλλικός όμιλος EGIS, με την εμπειρία της Metro Service, που λειτουργεί το Μετρό της Κοπεγχάγης, το οποίο είναι ίδιο με το δικό μας μετρό…». Συμπλήρωσε δε πως «ποτέ δεν ήταν στις προθέσεις της Αττικό Μετρό να κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που θα αναδείκνυε μια διαγωνιστική διαδικασία», αποκλείοντας την τριετή μεταβατική λειτουργία από τον ανάδοχο κατασκευής του έργου. Μάλιστα, “ότι…είπανε, νερό κι αλάτι”.

Ενδιαφέρουν

*** Με κλειστές χθες τις αγορές Ν. Υόρκης και Λονδίνου, ο τζίρος της χρηματιστηριακής αγοράς κρατήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα (97 εκατ.), γεγονός που υποδηλώνει ότι πλέον επενδύουν και ελληνικά κεφάλαια στο ΧΑ. Το ιδιαίτερα θετικό είναι ότι, όπως σας έχω πει προ ημερών, η πολυπόθητη διάχυση της ανόδου αποτελεί γεγονός. Χθες, πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι κλάδοι Πληροφορικής και Κατασκευών, καθώς θα εισπράξουν σημαντικά οφέλη από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

*** Για την υπόθεση της Δομικής και του deal με τον Δημήτρη Κούτρα, σας προϊδέασα από την ημέρα που ρευστοποιήθηκε το πακέτο των 500.000 μετοχών της Ιντρακάτ. Τώρα, αναμένονται οι εξελίξεις από τα…δικηγορικά γραφεία, την (μία) τράπεζα του ομολογιακού και από την κατάληξη ενός μικρού έργου (εξόδων του Προαστιακού Αθήνας-Κιάτου) και δύο θυγατρικών, ενός εκάστου των Συνατσάκη-Κούτρα.

*** Ο πλέον εύστοχος ιδιώτης μεγαλοεπενδυτής του ΧΑ, μαθαίνω ότι εστιάζει τώρα, μετά την Πειραιώς και στην Aegean. Νομίζω, “φαίνεται” και στο ταμπλό.

*** Κάτι σας χρωστάω. Από τη χθεσινή εξαγορά της Μότορ Όιλ, ξέχασα να αναφέρω ότι ποσοστό περίπου 49% στις 3 θυγατρικές της εξαγοραζόμενης κατέχει η ΔΕΗ.

*** Δεν πιέστηκε χθες στο κλείσιμο, ως…είθισται, η μετοχή του ΟΤΕ. λόγω κλειστών ξένων αγορών που προανέφερα ή μήπως κάνουν διαλείμματα τα… “παιδιά”;

*** Έγκαιρα η στήλη κατέγραψε τα προβλήματα που ανέκυψαν με την Avramar, την εταιρεία που ελέγχει πλέον Νηρέα, Σελόντα και Ανδρομέδα και έχει ως μετόχους το αμερικανικό fund Amerra και την αραβικών συμφερόντων Mubadala. Η τελευταία, είναι πυρ και μανία με το αμερικανικό fund, καταλογίζοντάς του πολλά και σοβαρά, για το γεγονός ότι άφησε ανεξέλεγκτη την κατάσταση και η εταιρεία έφτασε σε τέτοιο στάδιο που να ζητάει για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες νέα δάνειο 30 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες και νέα ρύθμιση των παλιών δανείων, των 350 εκατ. ευρώ. Οι πιστωτές, δίνουν μεγάλο αγώνα να μην προκύψουν ανεπιθύμητες εξελίξεις, που να θέτουν σε κίνδυνο τα κεφάλαια που έχουν δανείσει. Παρεμπιπτόντως, οι πρώην μέτοχοι των τριών εταιρειών ιχθυοκαλλιεργειών, γνωρίζει κανείς σε ποια οικονομική κατάσταση βρίσκονται σήμερα;

*** Από το φθινόπωρο σας είχα αναφέρει ένα προς ένα τα ονόματα των Ελλήνων εφοπλιστών, που μετέφεραν καύσιμα από τη Ρωσία – πετρέλαιο, αλλά και φυσικό αέριο κυρίως. Τώρα, τους…ανακάλυψαν Ουκρανοί, Ευρωπαίοι και κάποιοι “πονηροί” δικοί μας.

Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!