Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι.

Σοφότεροι γίνατε ή όχι από το debate των έξι πολιτικών αρχηγών;

Σαφώς και πρέπει να γίνονται συχνότερα, ακόμα και θεματικά debate εν μέσω κυβερνητικών θητειών, αλλά εδώ κάναμε να τους… μαζέψουμε περί τα 10 σχεδόν χρόνια.

Λέτε το επόμενο να γίνει πολύ σύντομα;

Τα καινούρια κόλπα των βασικών μετόχων – Δανείζουν με υψηλά επιτόκια τις εταιρίες τους – Από το ΚΡΙ ΚΡΙ, στο Intercontinental…

Η άνοδος των επιτοκίων στα ύψη φαίνεται πως δημιουργεί μια νέα φάμπρικα, ένα νέο κόλπο των βασικών μετοχών για να αποκομίζουν εκ του ασφαλούς υψηλές αποδόσεις!

Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε υπέπεσε στην αντίληψη μας το φαινόμενο αυτό δυο φορές!

Η αρχή έγινε με την εταιρία ΚΡΙ ΚΡΙ και την έκδοση ομολογιακού (δανεισμός από τους βασικούς μετόχους) με υψηλό επιτόκιο, ενώ όπως διαπίστωσα συνεχίσθηκε στο Intercontinental όπου επίσης οι βασικοί μέτοχοι, γνωστή επιχειρηματική οικογένεια, δάνεισαν με επιτόκιο κοντά στο 10%!!! (9,9%)!

Φαινόμενα των καιρών …

4 κουίζ για δυνατούς λύτες

Επειδή όσο πλησιάζουμε στις των εθνικές εκλογές γίνεται λόγος πολύς σχετικά με παράγοντες της κεντρικής εξουσίας, νταραβεριτζήδες μεγάλων projects, λαμόγια των ισολογισμών και αξιοσέβαστες κυρίες που με το δυνατό τους χαρτί κάνουν τους άντρες να σέρνονται πίσω τους, σας επαναλαμβάνω 4 κουίζ, για να τα εμπεδώσετε καλύτερα…

Βεβαίως, επειδή λίγο πολύ όλοι τους ξέρουν όλους στην αγορά, είμαι σίγουρος  ότι θα τους καταλάβετε πολύ γρήγορα.

Όπως είμαι επίσης βέβαιος ότι και οι ίδιοι θα αναγνωρίσουν τον εαυτό τους!

Κουίζ 1: Ποιον παράγοντα της Κεντρικής – Πολιτικής Εξουσίας, που εδρεύει στα πιο ψηλά πατώματα και παριστάνει τον σοβαρό και τον τεχνοκράτη, αποκαλούν οι καλά γνωρίζοντες: «Ο μουγγός» ή «Ο βρώμικος πονηρο- διαπλεκόμενος»;

Κουίζ 2: Για ποιον παθητικό «παράγοντα» των επιχειρήσεων, κοινώς νταραβεριτζή, η πιάτσα βοά ότι του αρέσουν οι ώριμες κυρίες με τα αναβολικά;

Κουίζ 3: Για ποιο λαμόγιο με «λευκό κολάρο» κυκλοφορεί η φήμη ότι κατ’ επάγγελμα ωραιοποιεί – φτιασιδώνει οικονομικά αποτελέσματα και ισολογισμούς επιχειρήσεων, εις βάρος των επενδυτών στων οποίων την παραπλάνηση συμμετέχει;

Κουίζ 4: Το μ@@@ί σέρνει καράβι… «Δημητρούλα μου γεια σου, πάρτα όλα δικά σου»!

«Δημητρούλα μου, θέλω απόψε να μεθύσω και με σένανε Μερακλού μου να γλεντήσω»!

Όποιος θυμάται τους χαρακτηριστικούς στίχους από το υπέροχο τραγούδι της Χάρις Αλεξίου «Δημητρούλα μου» που πρωτοκυκλοφόρησε το 1975, μπορεί να αντιληφθεί ότι για τον έρωτα μπορεί κανείς να κάνει τα πάντα!

Η «καψούρα» σε οδηγεί στα άκρα, ακόμη και σε πράξεις έκνομες, παράνομες, ρίσκα μεγάλα που εμπεριέχουν πάσης φύσης κινδύνους!

Η υπέρμετρη εσωτερική ανάγκη ενός άνδρα να κρατήσει κοντά του την σύζυγο, την σύντροφο ή την ερωμένη, μπορεί να τον οδηγήσει στα όρια, σε καταστάσεις ακραίες προκειμένου να μπορεί διαχρονικά να της παράσχει τα πάντα, κυρίως σε επίπεδο υλικών αγαθών!

Η λαϊκή ρήση λέει «το μ@@@ί σέρνει καράβι»! Το μείζον ζήτημα ωστόσο που εγείρεται είναι τι τελικά μεταφέρει στα αμπάρια του το καράβι αυτό; 

Ο πληθωρισμός έπεσε, αλλά οι τιμές στα τρόφιμα και στις μεταφορές παραμένουν εκτός ελέγχου

*** Ευχάριστα νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού, που τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο 3% από 4,6% τον Μάρτιο, υποχωρώντας αισθητά λόγω της πτώσης των τιμών σε ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Αλλά η άνοδος των τιμών στα τρόφιμα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, συνεχίζοντας να αποτελεί τη βασική αιμορραγία των νοικοκυριών και τον πονοκέφαλο των συναρμόδιων φορέων. Και μπορεί πράγματι οι αυξήσεις στα περισσότερα εισαγόμενα προϊόντα να ευθύνονται ως ένα βαθμό για την κατάσταση αυτή, όμως, αν δούμε σε ποια προϊόντα είναι οι μεγαλύτερες αυξήσεις, τότε η κύρια ευθύνη βαραίνει τα εγχώρια προϊόντα τροφίμων. Και ιδού η απόδειξη: Η κατηγορία «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» αυξήθηκε κατά 11,1%, με τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις να σημειώνονται σε: γαλακτοκομικά-αυγά (19,1%), ψωμί-δημητριακά (13,8%), κρέας (12%), καφέ-κακάο-τσάι (12,1%) και έλαια-λίπη (16,2%).

*** Σημαντικές αυξήσεις τιμών καταγράφονται και στις ακόλουθες κατηγορίες: Μεταφορά επιβατών με ταξί (32,9%), Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (34,1%), Μεταφορά επιβατών με πλοίο (11,2%), Στερεά καύσιμα (29,6%), Ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία (22,2%), Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (16,3%), Φαρμακευτικά προϊόντα (13,9%), Ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου (12,2%), Υγραέριο (11%), Αυτοκίνητα μεταχειρισμένα (10,5%), ‘Αλλα είδη ατομικής φροντίδας (10,4%), Εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία (7,9%), Έπιπλα και διακοσμητικά είδη (7,7%), Οικιακές υπηρεσίες (7,6%), Αυτοκίνητα καινούργια (7,6%) και Μοτοποδήλατα- μοτοσυκλέτες (7,3%).
Στον αντίποδα, οι τιμές μειώθηκαν σε: Ηλεκτρισμό (29,9%), Φυσικό αέριο (25,1%), Πετρέλαιο θέρμανσης (20,7%), Καύσιμα και λιπαντικά (7,4%) και Τηλεφωνικές υπηρεσίες (1,8%) οδηγώντας τον τελικό δείκτη πληθωρισμού στο 3%.

Μικρές και επιλεκτικές μειώσεις τιμών στο γάλα/ Με αφανισμό παραγωγής απειλούνται οι αιγοπροβατοτρόφοι

*** Οι εγχώριες γαλακτοβιομηχανίες ανακοίνωσαν από τον περασμένο Φεβρουάριο ότι έρχονται μειώσεις τιμών στα ράφια, προχωρώντας από τέλη του 2022 σε μειώσεις στις τιμές παραγωγού, που αθροιστικά ξεπερνούν το 16%. Όμως, έπρεπε να φτάσουμε στον Μάιο για να γίνουν ορατές οι πρώτες επιλεκτικές μειώσεις τιμών στη λιανική, οι οποίες – προσέξτε – αφορούν κυρίως προωθητικές ενέργειες ή δευτερεύοντες κωδικούς που παραμένουν ιδιαίτερα ακριβοί, όπως είναι το βιολογικό γάλα. Φυσικά, οι όποιες μειώσεις τιμών, δεν αλλάζουν τη μεγάλη εικόνα, η οποία εμφανίζει τα γαλακτοκομικά προϊόντα στην κορυφή των πληθωριστικών τάσεων, με μέσο όρο ετήσιων ανατιμήσεων 23,1% τον Μάρτιο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ σε ορισμένα προϊόντα οι αυξήσεις ξεπερνούν το 30%.

*** Το μεγάλο πρόβλημα, για το οποίο τηρείται σιγή ιχθύος από όλους τους συναρμόδιους φορείς, αφορά στην προέλευση του γάλακτος, αφού στην Ελλάδα παράγουμε μόλις το 35% του αγελαδινού γάλακτος που καταναλώνουμε και το υπόλοιπο εισάγεται. Εξου και οι έντονες διαμαρτυρίες από ενώσεις καταναλωτών και παραγωγούς για παραπλανητικές τακτικές από την πλευρά των γαλακτοβιομηχανιών, που βαφτίζουν με διάφορες μεθόδους “ελληνικό” το γάλα που διαθέτουν στην κατανάλωση, αλλά και άλλα παραγόμενα προϊόντα του. Υπάρχει βέβαια το ακόμα σοβαρότερο πρόβλημα που αφορά τις εκβιαστικές και καταστροφικές τακτικές των βιομηχανιών γάλακτος προς τους κτηνοτρόφους, προχωρώντας σε συνεχείς μειώσεις των τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα, οδηγώντας έτσι τους ίδιους έτσι σε αδιέξοδο και σε αφανισμό της πρωτογενούς παραγωγής.

Morgan Stanley: Τι αναφέρει για τις ελληνικές τράπεζες – Προτιμώμενη μετοχική αγορά η Ελλάδα

*** Μία ακόμα θετική έκθεση από ξένο οίκο για τις ελληνικές τράπεζες, αυτή τη φορά από τη Morgan Stanley, η οποία αναφέρει τα ακόλουθα αξιοσημείωτα: “Οι ελληνικές τράπεζες ήταν τα στοιχήματα που προτιμήσαμε στις τράπεζες της περιοχής CEEMEA (Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) φέτος, λόγω: 1) εκκαθάρισης ισολογισμού που είχε ως αποτέλεσμα μονοψήφιους δείκτες NPE και για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες από το 4ο τρίμηνο του 2022, 2) αύξησης δανείων ωθούμενη από τη μακροοικονομική ανάκαμψη, την ανάκαμψη των ξένων επενδύσεων και την εισροή κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, 3) υψηλή ευαισθησία των επιτοκιακών περιθωρίων κέρδους στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, δεδομένου του υψηλού μεριδίου των δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου. Σημειώνουμε ότι τα beta καταθέσεων παραμένουν χαμηλά και 4) η ποιότητα του ενεργητικού συνεχίζει να δείχνει ανθεκτικότητα”. Η Πειραιώς και η Eurobank είναι οι μετοχές για overweight που προτείνει ο οίκος μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

*** Η Morgan Stanley, όμως, δίνει μπόνους και ευοίωνες προοπτικές και στη χρηματιστηριακή μας αγορά, αναφέροντας τους λόγους που την χαρακτηρίζει προτιμώμενη μετοχική αγορά, μεταξύ των αναδυόμενων αγορών στην Ευρώπη. Ιδού το σχετικό απόσπασμα: “Παραμένουμε overweight στην Ελλάδα, που υπήρξε η προτιμώμενη αγορά μας στην περιοχή. Η οικονομία ξεπέρασε τις επιδόσεις της ζώνης του ευρώ, κάτι που οι οικονομολόγοι του οίκου εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί το 2023 και το 2024. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα φτάσει σε επενδυτική βαθμίδα μόλις το 1ο εξάμηνο του 2024, αλλά εάν η ανάπτυξη κινηθεί ανοδικά σε σχέση με τις προσδοκίες μας, θα μπορούσαμε να δούμε την αναβάθμιση και το δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς. Επιπλέον, η μελέτη προηγούμενων αναβαθμίσεων σε επενδυτική βαθμίδα αναδυόμενων χωρών δείχνει ότι η πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας τους επόμενους μήνες μπορεί να υποστηρίξει την τρέχουσα δυναμική. Για παράδειγμα, σε αυτές τις περιπτώσεις, το ράλι των μετοχών ήταν κατά μέσο όρο +22% σε σχέση με το MSCI EM τους οκτώ μήνες πριν από την πρώτη αναβάθμιση αξιολόγησης. Αλλά και η θετική δυναμική των κερδών και οι φθηνές αποτιμήσεις σε απόλυτη και σχετική βάση συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη θετική μας άποψη για τις ελληνικές μετοχές”.

Γιάννης Στουρνάρας: Υπέρβαση του θεσμικού του ρόλου συνιστά η προεκλογική του παρέμβαση

*** Οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν εξ ορισμού τη δυνατότητα και την υποχρέωση να ενημερώνουν κυρίως τους πολίτες της χώρας τους για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία και τις προοπτικές της, καταδεικνύοντας σε κρίσιμες περιόδους τους κινδύνους που προέρχονται από την διεθνή οικονομική σκηνή. Για τους “εσωτερικούς” κινδύνους, έχουν το όπλο των εκθέσεών τους, ετήσιων ή ενδιάμεσων, όπου καταγράφουν με κάθε λεπτομέρεια την εικόνα της οικονομίας. Ο δικός μας κεντρικός τραπεζίτης, αποποιείται πάντα, όταν ερωτάται, ότι είναι εν δυνάμει πολιτικό πρόσωπο, παρότι είναι γνωστό ότι από τη μήτρα της πολιτικής έχει επωαστεί και η σημερινή του θέση, συνέχεια αυτής του υπουργού Οικονομικών. Γνωστά όλα αυτά θα μου πείτε, διερωτόμενοι για τη μακρά εισαγωγή.

*** Μέρες τώρα σκεφτόμουν και το σχολιάζαμε μάλιστα με συναδέλφους, με επιχειρηματίες και με πολιτικά πρόσωπα όλων των αποχρώσεων, αν θα αποφύγει ο Στουρνάρας τον πειρασμό μιας παρέμβασης στο προεκλογικό σκηνικό. Οι περισσότεροι το απέκλειαν, όσοι την αναμέναμε την παρέμβασή του, στοιχηματίσαμε κιόλας για αυτό. Και ήρθε η χθεσινή “δικαίωσή” μας! Κατά την ταπεινή μου γνώμη, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, υπερβαίνοντας και αγνοώντας τον θεσμικό του ρόλο, δεν μπορεί να παρεμβαίνει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, υιοθετώντας σαφέστατα τις θέσεις της παρούσας κυβέρνησης. Ο Γιάννης Στουρνάρας προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων, χωρίς να μπει στην ουσία τους και φωτογραφίζοντας βασικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί όμως ο κάθε κεντρικός τραπεζίτης, δίκην…γκουρού, να ακυρώνει ένα μεγάλο μέρος του προεκλογικού προγράμματος οποιουδήποτε κόμματος, πολύ περισσότερο κόμματος που διεκδικεί ευθέως την κυβερνητική εξουσία και με τον τρόπο του να πριμοδοτεί άλλο κόμμα, εν προκειμένω αυτό της απερχόμενης κυβέρνησης; Τέτοια ευρωπαϊκή χώρα φιλοδοξούμε να γίνουμε;

Ενδιαφέρουν

*** Χαμός με την πρωτοβουλία Ξηρουχάκη, να αναγγείλει πρόγραμμα πώλησης ποσοστών των 4 συστημικών τραπεζών λίγες ημέρες πριν τις εκλογές. Και όπως μαθαίνω, δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που πνέει μένεα εναντίον του, αλλά και άλλοι εμπλεκόμενοι, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή τραπεζικού παράγοντα, ότι “Και που το έκανε, τι πέτυχε; Το ενδιαφέρον των ξένων είναι δεδομένο, δεν αλλάζει κάτι. Και άλλη πλην της σημερινής κυβέρνησης να βγεί, άντε να κρατηθεί το 33,34% της Εθνικής, τα υπόλοιπα ποσοστά θα δοθούν. Το μόνο που “πέτυχε” ήταν να δημιουργήσει ντόρο και να αυξήσει τους επικριτές του”. Μάλιστα. Περισσότερα, λίαν συντόμως.

*** Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών με την Κλουκίνας-Λάππας, μαθαίνω ότι θα κινηθεί επιθετικά η Ιντρακόμ, στοχεύοντας και άλλους επιχειρηματικούς-επενδυτικούς στόχους. Και εισηγμένη εταιρεία, μεταξύ άλλων στόχων; Δεν το αποκλείω, καθόλου μάλιστα αν υιοθετήσω την άποψη πρώην συνεργάτη του προέδρου Σωκράτη

*** Συνεχόμενα road shows από την Τράπεζα Πειραιώς, μέχρι το τέλος του μήνα, σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η τράπεζα πείθει πλέον ακόμα και τους πιο δύσπιστους για τις προοπτικές της και έχει… ρεύμα και από μέσα και κυρίως από έξω

*** Στις ΗΠΑ, στη μητρόπολη του καπιταλισμού και της ελεύθερης αγοράς, σε λίγο το sort selling θα απαγορευτεί!!! Που, στις ΗΠΑ! Εδώ, όλα καλά;

***Νέες αυξήσεις επιτοκίων για το 2023 προανήγγειλε και ο δικός μας κεντρικός τραπεζίτης, ο Γιάννης Στουρνάρας, εναρμονιζόμενος τώρα πλήρως με τις δηλώσεις άλλων ομολόγων του στην ΕΚΤ, ενώ μέχρι πριν λίγο διάστημα μας έλεγε ότι οδεύουμε προς τερματισμό των αυξήσεων. σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να πούμε ακόμα πόσες αυξήσεις θα γίνουν. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, την οικονομική ανάπτυξη και τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες. Όπως εξελίσσονται σήμερα τα πράγματα και, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, μπορούμε να πούμε ότι μέσα στο 2023 θα τελειώσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων». Ωραία, από…άνοιξη, φθινόπωρο και από Αύγουστο, χειμώνα, δηλαδή…

*** Όσο για τις ελληνικές τράπεζες ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε ότι αυτή τη στιγμή είναι καλά κεφαλαιοποιημένες, έχουν καλούς δείκτες ρευστότητας, εποπτεύονται αυστηρά, υφίστανται συχνά δοκιμασίες ακραίων καταστάσεων. Εκτίμησε δε ότι η πιθανότητα να συμβεί κάτι στις ελληνικές τράπεζες είναι πολύ μικρή. Αν είπε κάτι για την πρωτοφανή διαφορά, ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και εκείνα των χορηγήσεων δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και την ασύστολη κερδοσκοπία τους; Θα αστειεύεστε, ο φίλος μου ο Γιάννης ξέρει να αποφεύγει τις κακοτοπιές…

*** Έχουν κενές χιλιάδες θέσεις εργασίας, λέει, τα σούπερ μάρκετ. Με μισθούς των 650, 700 και 750 ευρώ, με 10ωρα ωράρια και με υπερεργασία πολλών ωρών απλήρωτη, τι περιμένουν… υπερπροσφορά; Την ίδια στιγμή,τζίροι και κέρδη των επιχειρήσεων αυτών ίπτανται

*** Θαύμα! Έναν και πλέον χρόνο μετά την απογείωση των τιμών ενέργειας, η ΕΕ προκήρυξε χθες τον πρώτο της διεθνή διαγωνισμό για κοινές αγορές φυσικού αερίου, συνολικής ποσότητας περίπου 11,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Ήδη, 77 ευρωπαϊκές εταιρείες υπέβαλαν αιτήματα για συνολική ζήτηση φυσικού αερίου, ποσότητας 11,625 bcm (δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων), η οποία περιλαμβάνει 2.781 bcm Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG) και 9.554 bcm φυσικό αέριο μέσω αγωγού. Οι διεθνείς προμηθευτές φυσικού αερίου, εξαιρουμένης της Ρωσίας, καλούνται να υποβάλουν τις προσφορές τους έως τις 15 Μαΐου.

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!