*** Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι, καλή εβδομάδα. Και καλό μήνα που δεν είπαμε την Παρασκευή, καθώς κυριαρχούσαν τα του βουλεύματος του Δικαστικού Συμβουλίου για την υπόθεση Novartis. Φιάσκο τεράστιων διαστάσεων!

Και αποκάλυψη- συνομολόγηση, συγκοινωνούντων δοχείων μέσω κατευθυνόμενης παραπληροφόρησης, μεταξύ Υπουργού, Ανωτάτου Δικαστικού από τη μία και αυτοαποκαλούμενου δημοσιογράφου – ερευνητή (στην ουσία πράκτορα ξένων πρεσβειών με ειδίκευση στη Γερμανική) και δικαστικής νταραβεριτζούς με το προσωνύμιο «Φως, Νερό, Τηλέφωνο» από την άλλη, που επί χρόνια παρείχε υπηρεσίες στους εκδότες αφεντικά της και στους Διευθυντές – Μεγαλοδημοσιογράφους, στους οποίους αναφερόταν!

Και το μαγείρεμα επί χρόνια πήγαινε σύννεφο! Και η Διαπλοκή γιγαντωνόταν, όπως και το παρασκήνιο, οι διάδρομοι, τα παιχνίδια πίσω από τις κουρτίνες και κάτω από το τραπέζι… Αυτά προς το παρόν!

Την Τετάρτη τα σπουδαία! Κάτι θα περάσει από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου! Στο 3 παρά…

Επειδή πολύς λόγος γίνεται για επιθετικές εξαγορές, μεγάλα ντηλς εισηγμένων και άλλες δουλειές, ένα σας λέω και κρατήστε το, για να τελειώνουμε: Την Τετάρτη που μας έρχεται, τα μάτια σας 14 στο ταμπλό! Όλο και κάτι …θα περάσει! Λέτε νάναι πακέτο; Πάντως, για να ξέρετε, αν είναι να γίνει, θα γίνει στο 3 παρά κάτι ψιλά!!!

Οι «λοξές ματιές» του «Πρίγκιπα» Ν. Σταθόπουλου σε ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και ΜΠΑΣΚΕΤ, θα του βγουν ξινές…

Δεν προχώρησε τελικά το πραγματικό ενδιαφέρον που είχε επιδείξει η BC Partners για το Ενεργειακό κομμάτι της Ιντρακάτ, αντί 150 εκατ. ευρώ, που εδώ που τα λέμε αποτελεί και το συγκριτικό της πλεονέκτημα!

Ο καλός – και παλιός- φίλος Ν. Σταθόπουλος, ο αποκαλούμενος και «Πρίγκιπας», προφανώς λόγω της αριστοκρατικής του παρουσίας, εσχάτως έχει αλλάξει ενδιαφέροντα και τον έχουν παρασύρει η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και το ΜΠΑΣΚΕΤ!

Αυτό το νέο πεδίο ενδιαφέροντος του ανεβάζει προφανώς την αδρεναλίνη και τον κάνει να βιώνει μοναδικές στιγμές και συναισθήματα! Μόνο που η αλήθεια είναι, πως ΚΑΙ η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, αλλά ΚΑΙ το ΜΠΑΣΚΕΤ (δηλαδή η εξαγορά δημοφιλούς ομάδας) αποτελούν εκρηκτικό συνδυασμό που ενίοτε γυρίζει μπούμερανγκ.

Υπό αυτή την έννοια, οφείλω να προειδοποιήσω τον «Πρίγκιπα» Νίκο, «παίκτη» της Ευρωλίγκας εσχάτως, με πάθος που χτυπάει «κόκκινο», ότι οι «λοξές ματιές» στην ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ (και δεν εννοώ την συνδρομητική) και το ΜΠΑΣΚΕΤ, υπάρχει ο κίνδυνος να του βγουν ξινές…

Προβληματισμένη μεγάλη επιχειρηματική οικογένεια, που «βλέπει» αστάθεια- ακυβερνησία!

Μου λένε ότι, μεγάλη επιχειρηματική οικογένεια της χώρας, εκ των κορυφαίων, εμφανίζεται προβληματισμένη με τις πολιτικές και όχι μόνο εξελίξεις καθώς με βάση τις εκτιμήσεις της, η χώρα εισέρχεται σε περίοδο αστάθειας και πιθανής ακυβερνησίας, με ότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται ως προς την έκβαση των μεγάλων επιχειρηματικών projects, των εμβληματικών ιδιωτικοποιήσεων και των placements των κρατικών τραπεζών!

Το βέβαιον πάντως είναι, πως επειδή η οικογένεια επιδιώκει και επιθυμεί την δημιουργία ομαλού κλίματος στην πολιτική αλλά και στην αγορά, θα προσπαθήσει να συμβάλει τα μέγιστα εξαντλώντας την επιρροή της, ούτως ώστε στο απώτερο μέλλον, εάν και όταν οι συνθήκες διαμορφωθούν καταλλήλως, να μην υπάρξει αστάθεια και ακυβερνησία!

Η ομολογία αποτυχίας FED, ECB και Τράπεζας Αγγλίας για τον πληθωρισμό

*** Πολλά συμπεράσματα προκύπτουν από τις ανακοινώσεις της Eurostat, τόσο για Ευρωπαϊκή Ένωση, την πολιτική της ηγεσία, για τις αργοπορημένες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και εν προκειμένω της ΕΚΤ στον τομέα των επιτοκίων, με τον πληθωρισμό να οδεύει ασυγκράτητος σε νέα ύψη, αλλά και για τη βιομηχανική παραγωγή που βυθίζεται.

*** Σήμερα, θα περιοριστώ μόνο στο γεγονός ότι μόλις προ ημερών, ΕΚΤ – FED – Τράπεζα Αγγλίας συμφώνησαν πως η παγκόσμια οικονομία πρέπει να αντιμετωπίσει έναν επίμονα υψηλό πληθωρισμό, μετά μάλιστα από αρκετές δεκαετίες σταθεροποίησής του.

*** Αυτή η κοινή διαπίστωση αποτελεί περίτρανη ομολογία αποτυχίας, καθώς μέχρι τώρα μας έλεγαν όλοι ότι ο πληθωρισμός είναι… παροδικό φαινόμενο. Περισσότερα και αναλυτικότερα, στις αμέσως επόμενες ημέρες, γιατί έχει ιδιαίτερη αξίανα γνωρίζουμε τουλάχιστον τι ακριβώς συμβαίνει και όχι όσα κρύβονται πίσω από καθησυχαστικά λόγια και ανακουφιστικές (για ποιους, ξέρετε) δηλώσεις

Το colpo grosso της ΔΕΗ με τις οπτικές ίνες και το φθηνό και γρήγορο Ίντερνετ!

*** Η ΔΕΗ ετοιμάζει φθηνό και γρήγορο ίντερνετ για όλους από το δίκτυο οπτικών ινών της και συγκεκριμένα μέσω του νέου μεγάλου έργου οπτικών ινών τελευταίας γενιάς που αναπτύσσει η εταιρεία σε όλη τη χώρα. Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι με την αξιοποίηση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ η εταιρεία μπαίνει στην αγορά των τηλεπικοινωνιών σαν πάροχος χονδρικής προς άλλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Το έργο ξεκίνησε πιλοτικά από το Περιστέρι, όπου μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχουν συνδεθεί 15.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις με δίκτυο Fiber to the Home (FttH), σε υπερυψηλές ταχύτητες.

*** Η ΔΕΗ θα συνδέσει περισσότερα από 3 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις σε λιγότερο από 4 χρόνια. Οι συνδέσεις αυτές θα γίνονται εναέρια, μέσω του υπάρχοντος δικτύου της ΔΕΗ και η ανάπτυξή τους είναι αρκετά πιο οικονομική και γρήγορη σε σχέση με τις υπόγειες συνδέσεις, καθώς δεν απαιτούνται σκαψίματα και ειδικές άδειες.

*** Οι μεγαλύτεροι ωφελημένοι θα είναι οι καταναλωτές που θα μπορούν να απολαύσουν υπερυψηλές ταχύτητες 1 Gbps, σε τιμές κάτω του μισού από τις υπάρχουσες. Καιρός είναι να σπάνε κάποια μονοπώλια

Κι αν η Ρωσία προχωρήσει σε ολική διακοπή της παροχής αερίου προς την Ευρώπη;

Να το ερώτημα που βασανιστικά ζητάει πειστικές απαντήσεις από την Ε.Ε. ή εν πάσει περιπτώσει από το κάθε ένα κράτος ξεχωριστά, γιατί κοινή πολιτική δεν βλέπω. Αλλά και τώρα με την έκρηξη της τιμής του φυσικού αερίου, τα πράγματα είναι ζοφερά για οικονομίες, επιχειρήσεις, καταναλωτές. Δείτε τα στοιχεία για τη δική μας χώρα. Η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε μέχρι και 54% τον Ιούνιο. Η μέση τιμή για τον επόμενο μήνα βρίσκεται πέριξ των 140 ευρώ, δηλαδή +40% από τη μέση τιμή, στην οποία στηρίχθηκε η κυβέρνηση για σχηματίσει τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε.

*** Η αριθμητική είναι αμείλικτη. Γιατί κάθε αύξηση του φυσικού αερίου το ΑΕΠ χάνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και ταυτόχρονα προστίθενται και άλλα στις δαπάνες του προϋπολογισμού, προκειμένου να παραμείνουν τα τιμολόγια ρεύματος όσο το δυνατόν πλησιέστερα στα προ της κρίσης επίπεδα. Αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή και μέχρι τον χειμώνα, αντιλαμβάνεστε ότι το κράτος πρέπει να δαπανήσει ένα ακόμα τεράστιο ποσό που εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει ή και θα υπερβεί το 1,5 δισ για να διατηρήσει μία…επαφή με το ύψος των λογαριασμών που θα φτάνουν στον καταναλωτή.

Νέες επενδυτικές ευκαιρίες φέρνει ο τουρισμός σε ακτοπλοΐα και κρουαζιέρα!

*** Τα καλά νέα του τουρισμού δημιουργούν νέες επενδυτικές ευκαιρίες για όποιους έχουν όραμα και χρήμα, αλλά και πρακτικές ιδέες υλοποίησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η από κοινού επένδυση του ιδιοκτήτη της εταιρείας “Καράτζης”,του Αντώνη Καράτζη και του Δημήτρη Χαριτίδη, της Tez Tour Ελλάδας. Ίδρυσαν την εταιρεία Horizon Sea Lines, η οποία απέκτησε ήδη το πρώτο της πλοίο, το οποίο πολύ σύντομα αρχίζει τα δρομολόγια κρουαζιέρας μεταξύ Ηρακλείου Κρήτης και Σαντορίνης. Οι δύο επιχειρηματίες, συνεργάζονται ούτως ή άλλως στον τομέα του τουρισμού, καθώς ο Καράτζης διαθέτει εδώ και χρόνια μεγάλη τουριστική μονάδα στη Χερσόνησο, το Nana Beach, που μετονομάστηκε μετά την ανακαίνισή του σε Nana Golden Beach, με σχετικά νέο απόκτημα το πολυτελές Nana Princess. Μεγάλη εμπειρία στον τουριστικό κλάδο έχει φυσικά και ο Χαριτίδης, συμβάλλοντας εξ ίσου στυν επιτυχία του εγχειρήματος

*** Η νέα εταιρεία, βρίσκεται κοντά στην απόκτηση και δεύτερου πλοίου, χωρητικότητας 460 επιβατών, με στόχο μετά την κρουαζιέρα, να εισέλθουν και στην ακτοπλοΐα, μετά τη λήψη των σχετικών αδειών. Η αρχική επένδυση ανέρχεται σε 6,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα έξυπνο εγχείρημα, καθώς μεγάλο μέρος των τουριστών, ξένων και ελλήνων, κατευθύνεται για επόμενο προορισμό τη Σαντορίνη ή ακόμα και για τριήμερα αναψυχής, από κατοίκους της Κρήτης.

Εκτός από το βασικό σενάριο (3,2%) της ΤτΕ υπάρχει και το κακό σενάριο για την αύξηση του ΑΕΠ το 22 και το 23!

*** Το βασικό σενάριο της Τράπεζας Ελλάδος για την ανάπτυξη του 2022 αναφέρεται σε 3,2%. Αλλά, υπάρχει και το κακό σενάριο, στο οποίο ελάχιστοι αναφέρθηκαν και με βάση το οποίο ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας εκτιμάται ότι θα είναι 1,8% το 2022, μόλις 0,3% το 2023 και 4,9% το 2024. Στις αιτιολογήσεις φυσικά περιλαμβάνεται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχιστεί έως και το 2023 και ότι η Ρωσία θα σταματήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου και την υπόθεση ότι η Ευρώπη δε θα βρίσκει εναλλακτικές πηγές.

Απλήρωτοι από το 2021 οι μεταφραστές του Υπ. Εξωτερικών!

*** Οι μεταφραστές του υπουργείου Εξωτερικών,ναι αυτοί που ήταν κάποτε και πλέον εργάζονται ως ανεξάρτητοι συνεργάτες, ξέρετε από πότε είναι απλήρωτοι; Σύμφωνα με τις επώνυμες καταγγελίες που έχω, παραμένουν χωρίς πληρωμή από τις αρχές του 2021!!! Εύγε σε όλους, Δένδια, Βαρβιτσιώτη και κάθε πολιτικό ή υπηρεσιακό υπεύθυνο. Για μία τόσο σημαντική υπηρεσία που προσφέρουν στην ελληνική Πολιτεία, έχουν τη χειρότερη μεταχείριση. Έχει κάποια απάντηση, άραγε, η ηγεσία του ΥΠΕΞ; Θα κινητοποιηθεί, να πληρωθούν οι άνθρωποι τον κόπο τους; Αναμένω και θα επανέλθω σίγουρα και σύντομα

*** Αυτά για σήμερα, φίλες και φίλοι, την καλημέρα μου σε λουόμενους γενικά – στη θάλασσα και στις πόλεις