Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Η …μελλοντική ένταξη της Τρ. Πειραιώς στον MSCI που θα γίνει σε δεύτερο χρόνο, αλλά όχι τώρα!

*** Σε όλα όσα γράφονται και λέγονται τελευταία για την Τράπεζα Πειραιώς και την ένταξή της στον MSCI Greece, να επισημάνω ότι η ένταξη μπορεί να μη γίνει σε λίγες ημέρες και μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου, αλλά θα γίνει.

Και όσοι έχουν χρήμα και υπομονή και δεν είναι επενδυτές της ημέρας ή του διημέρου, φυσικά και τοποθετούνται.

Θυμίζω ότι η Wood έχει δώσει τιμή 3,40-3,80 ευρώ. Σημειώνω επίσης τον (συμβουλευτικό) ρόλο της Mediobanca…

Μετά την Εθνική, που έχει λάβει την απόφαση χρηματοδότησης της First για την εξαγορά της Τέρνα Ενεργειακής, σειρά παίρνουν Πειραιώς, Alpha και Eurobank! Η απόλυτη επιβεβαίωση του Radar!

*** Η Εθνική έχει λάβει την απόφαση, η Πειραιώς εντός των επόμενων ημερών καθώς ετοιμάζεται να συνέλθει η Επιτροπή Εγκρίσεων και οι Alpha – Eurobank θα ακολουθήσουν.

Ο λόγος για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς της ΤΕΝΕΡΓΑ από την First Sentier!

Όπως πρώτο και μόνο είχε αποκαλύψει το Radar που παρακολουθεί την υπόθεση από την πρώτη στιγμή, το deal έχει «κλείσει» και επίκεινται οι ανακοινώσεις, αφού πρώτα ολοκληρωθεί και τυπικά το χρηματοδοτικό!

Με βάση τα νέα στοιχεία που προκύπτουν από τις εξελίξεις η Δημόσια Πρόταση θα διενεργηθεί περίπου στα 22,90 ευρώ, ενώ στην αγοραπωλησία θα συμμετάσχουν τόσο οι μεγάλοι ιδιώτες μέτοχοι, όσο και η ΓΕΚ Τέρνα!

Οι εκλογές στην Ελλάδα προβληματίζουν – ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά των Ευρωπαίων

*** Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές στη χώρα μας και η αβεβαιότητα σχηματισμού κυβέρνησης, τουλάχιστον από την πρώτη Κυριακή, ενώ υπάρχουν αμφιβολίες και για μετά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά και των ευρωπαϊκών ηγεσιών, αλλά και κορυφαίων κοινοτικών οργάνων, φυσικά και μεμονωμένων χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Μεταξύ αυτών και η γαλλική τράπεζα Société Générale, η οποία εκτιμά ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να μειώνει το χρέος της και να αναπτύσσεται καλύτερα από την Ευρωζώνη. Η SoGen αναφέρει ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας μας θα στηρίξουν μεν την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα, αλλά πιστεύει ότι αυτό θα συμβεί όχι μέσα στους προσεχείς μήνες, με πιο πιθανή ημερομηνία το τέλος του 2023, χωρίς να αποκλείει και το σενάριο μέχρι το τέλος του 2024. Η τελευταία αυτή εκδοχή, δεν μας αρέσει φυσικά, αλλά την καταγράφουμε.

*** Για την καθαρά πολιτική έκβαση της διαδικασίας των εκλογικών αναμετρήσεων και την πολιτική των συνεργασιών μεταξύ κομμάτων, σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα, οι πιο προβληματικοί συνασπισμοί, για τις αγορές και την ΕΕ, θα ήταν είτε o συνδυασμός ΝΔ-Ελληνική Λύση, ένα ευρωσκεπτικιστικό υπερ-εθνικιστικό κόμμα, είτε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ25, το οποίο είναι κόμμα του πρώην Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη. Θεωρεί όμως η Société Générale, ότι και στις δύο αυτές επιλογές, πως τα κόμματα αυτά που τις απαρτίζουν, πιθανότατα δεν θα έχουν είτε την απόλυτη πλειοψηφία είτε την πολιτική βούληση να σχηματίσουν κυβέρνηση. Εδώ είμαστε, οι μέρες κυλούν, γεγονότα είχαμε και θα έχουμε κι άλλα, κάποια εκ των οποίων πιθανόν να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό την τελική κρίση και επιλογή των ψηφοφόρων. Οψόμεθα…

Το παραγωγικό μας μοντέλο νοσεί βαρέως/ Τα κόμματα με μπαλώματα επιχειρούν να καλύψουν τη γύμνια τους

*** Οι αδυναμίες του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας, οι περισσότερες από τις οποίες είναι διαχρονικές δυστυχώς και αντί να μειώνονται ή να θεραπεύονται, αυξάνονται συνολικά και ιδιαίτερα κατά τόπους και περιοχές της χώρας. Τα κόμματα, ενόψει εκλογών, σπεύδουν να δημοσιοποιήσουν τις θέσεις τους για το μείζον αυτό πρόβλημα, το οποίο σαφώς έχει άμεση σχέση με την εγκατάλειψη στην τύχη της της ελληνικής επαρχίας και ειδικότερα των ημιορεινών και ορεινών περιοχών της. Αλλά και σε επίπεδο πεδινών εκτάσεων η κατάσταση δεν είναι δυστυχώς καλύτερη. Καμία ουσιαστική κεντρική κατεύθυνση για το είδος της και τις ποσότητες παραγωγής, γεωργικής ή κτηνοτροφικής, με αποτέλεσμα την άναρχη ανάπτυξη νέων καλλιεργειών ή μονάδων, οι οποίες προσπαθούν με άνισους όρους να σταθούν έναντι του εισαγόμενου ανταγωνισμού.

*** Η στρεβλή, άναρχη και εποχικού πολλές φορές οφέλους ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής, φυτικής και ζωικής, δυστυχώς και δεν αποδίδει τα αναμενόμενα οφέλη, καθώς απουσιάζουν η μέθοδος και η συντεταγμένη κατεύθυνση και βοήθεια από την πολιτεία, αφήνοντας στους αγρότες και κτηνοτρόφους την επιλογή. Οι οποίοι φυσικά, δεν μπορεί να έχουν συνολική εικόνα, ούτε για τις ανάγκες της αγοράς, άρα και απορρόφησης της όποιας παραγωγής τους, ούτε για τα κόστη εισαγόμενων ομοειδών προϊόντων. Αφήνω στην άκρη επί του παρόντος το πολύ σοβαρό πρόβλημα του κόστους δανεισμού τους, καθώς αυτό ήδη έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα και κραυγαλέο συνάμα, το γεγονός ότι δε νησί του Αιγαίου, ακμάζουσα μονάδα και με τελικό επώνυμο προϊόν, αναγκάστηκε λόγω ενεργειακού κόστους, να οδηγήσει στο σφαγείο το μεγαλύτερο μέρος του ζωικού της κεφαλαίου, προκειμένου να διατηρήσει μία μικρή μόνο δραστηριότητα.

*** Η κατάσταση του παραγωγικού μας μοντέλου έχει φτάσει σε οριακές καταστάσεις. Σε συνδυασμό μάλιστα με τη μεγάλη δημογραφική κρίση, την έλλειψη συνολικής αναπτυξιακής πολιτικής, αλλά και τις περιφερειακές ανισότητες, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για την υιοθέτηση εναλλακτικών πολιτικών, που θα βοηθήσουν σταδιακά και τις τοπικές κοινωνίες και την αγροτική οικονομία να οδηγηθούν σε ένα μοντέλο βιώσιμης και όχι περιστασιακής ανάπτυξης. Η χώρα, έχει ως μοχλό την τουριστική βιομηχανία, αλλά αν αυτή δεν συνδυαστεί με κατά τόπους τουριστικές δραστηριότητες, που θα αξιοποιούν όχι μόνο τη φυσική ομορφιά και μοναδικότητα κάθε περιοχής, αλλά θα υποστηρίζουν και την καλλιέργεια τοπικών προϊόντων υψηλής διατροφικής ποιότητας και την κτηνοτροφία μικρής κλίμακας, το τουριστικό προϊόν και τα έσοδά του δεν θα μπορέσουν να διευρυνθούν. Με απλά λόγια, να αυξηθεί το ΑΕΠ της χώρας, μέσα από συστηματική προσέγγιση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

*** Θα μου πείτε, τώρα ο (κομματικός) κόσμος καίγεται, θα ασχοληθούν σοβαρά τα κόμματα και θα δεσμευτούν σε ένα τέτοιο οικονομικό μοντέλο, που θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση των περιβαλλοντικών πόρων για τις μελλοντικές γενιές, ενισχύοντας μια πιο ανθρωποκεντρική φιλοσοφία για το πώς θα πρέπει να αναπτυχθούν οι κοινωνίες και οι κοινότητες; Αλλά, αν δεν υπάρξουν πιέσεις από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τα κομματικά επιτελεία θα ενεργοποιηθούν μόνο όταν υπάρξουν αγροτοκτηνοτροφικές κινητοποιήσεις, προφανώς τον ερχόμενο χειμώνα. Εν κατακλείδι, είναι πραγματικά κρίμα, την ώρα που η κλιματική αλλαγή έχει ήδη επιφέρει τα πρώτα σοβαρά πλήγματα και στη χώρα μας, να μην υπάρχει ενιαία και συστηματική προσέγγιση και του προβλήματος της πρωτογενούς παραγωγής (από το τι και πόσο θα καλλιεργήσει ο γεωργός, μέχρι και ποιο και πόσο ζωικό κεφάλαιο μπορεί να σηκώσει κάθε περιοχή). Και είναι κωμικοτραγικό αυτό που συμβαίνει σε κάθε προεκλογική περίοδο, φυσικά και στην τωρινή, να επιχειρούν τα κόμματα με μπαλώματα να καλύψουν τη γύμνια ουσιαστικών θέσεών τους και τις τρύπες των προεκλογικών τους προγραμμάτων, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που άπτεται της ίδιας της ύπαρξής της.

Στα ύψη η τιμή της ζάχαρης – Η Ελλάδα κατέστρεψε την παραγωγή της και την ΕΒΖ

*** Εμείς, κατορθώσαμε – γιατί περί κατορθώματος πρόκειται – την ελληνική βιομηχανία ζάχαρης και την ομώνυμη εταιρεία, να την εξαφανίσουμε από το χάρτη. Η επικερδής παραγωγή τεύτλων, αφού πέρασε από κοινοτικούς περιορισμούς και εξοβελισμούς και από την καταστροφική κομματική και συνδικαλιστική μέγγενη, αποτελεί πλέον, δυστυχώς, παρελθόν. Και τι κάνουμε ως χώρα; Μα τι άλλο; Εισαγωγές! Πανάκριβες μάλιστα. Και τι κάνει το προϊόν διεθνώς; Πετάει η τιμή του, η απάντηση. Οι τιμές της ζάχαρης, έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ 11 (!!!) ετών στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, καθώς η κλιματική κρίση συνεχίζει να τροφοδοτεί τις πληθωριστικές πιέσεις αλλά και τις κερδοσκοπικές τάσεις στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων.

*** Οι προβλέψεις για μείωση της παραγωγής σε μια σειρά από χώρες, εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών και η αυξανόμενη ζήτηση θεωρείται ότι θα κρατήσουν υψηλές τις τιμές για το επόμενο χρονικό διάστημα ή θα τις οδηγήσουν και σε νέα υψηλότερα επίπεδα. Χώρες, όπως η Ινδία, η Ταϊλάνδη,η Κίνα και το Πακιστάν έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για τη σοδειά της ζάχαρης, καθώς η περίοδος συλλογής και σύνθλιψης του ζαχαροκάλαμου συνέπεσε με μεγάλες και μη αναμενόμενες εποχικές βροχοπτώσεις. Μειωμένη είναι η παραγωγή ζάχαρης από τεύτλα και στην Ευρώπη, μετά την ακραία ξηρασία του καλοκαιριού, αλλά και εξαιτίας της συρρίκνωσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Η παραγωγή της Βραζιλίας μπορεί μεν να αυξηθεί, αλλά πιθανόν να κατευθυνθεί σε παραγωγή αιθανόλης για βιοκαύσιμα, η οποία είναι πιο επικερδής. Οι ανησυχίες για τις τιμές της ζάχαρης έρχονται να προστεθούν στο «συναγερμό» που έχει ήδη σημάνει για την άνοδο των τιμών στο ρύζι, οι οποίες έχουν αγγίξει υψηλό ρεκόρ δεκαετίας, εν μέσω ελλείψεων στη διεθνή αγορά. Θέμα για το οποίο η στήλη θα επανέλθει…

Αύριο ανοίγουν οι δύο μόνο προσφορές για το λιμάνι Ηρακλείου. Ο Γκριμάλντι “έδιωξε” τους άλλους;

*** Τελικά, φαίνεται ότι όλοι οι άλλοι αρχικώς ενδιαφερόμενοι, πλην ενός, θεώρησαν ότι ο Γκριμάλντι που μετέχει του διαγωνισμού για το λιμάνι του Ηρακλείου και έχει αποκτήσει προνομιακές σχέσεις με την τοπική κοινωνία λόγω των Μινωικών Γραμμών, θα υπερισχύσει. Μόνο η Κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AVIAREPS ΕΛΛΑΣ – NECTAR HOLDINGS πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει τον Ιταλό και την κοινοπραξία του Grimaldi Euromed & Μινωικές Γραμμές και συνεχίζει στην τελική ευθεία για την απόκτηση τουλάχιστον 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου» (ΟΛΗ Α.Ε.). Η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών θα εκκινήσει άμεσα και οι φάκελοι των υποψήφιων επενδυτών θα αποσφραγιστούν αύριο κιόλας, 26 Απριλίου. Θυμίζω ότι στην ΟΛΗ Α.Ε. έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό Δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Ηρακλείου.

Έχει ζήτηση το Αργοστόλι και η… μαρίνα του – Πέρασαν 6 στη 2η φάση

*** Έξι (6) επενδυτικά σχήματα προκρίθηκαν για τη 2η φάση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση της Μαρίνας Αργοστολίου, που αφορά στην παραχώρηση υπηρεσιών λειτουργίας λιμένος (υπηρεσίες ελλιμενισμού και άλλες υπηρεσίες) και του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσής της.  Πέρασαν τα σχήματα:

• Α1 YACHT TRADE CONSORTIUM
• Κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ – ΝΑΥΠΗΓΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
• ΤΕΚΑΛ
• D MARINAS HELLAS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ
• LAMDA MARINAS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ
• Noam Cohen

Η διάρκεια της παραχώρησης ανέρχεται σε τουλάχιστον 35 έτη, ενώ δύναται να θεσπιστεί δικαίωμα προαίρεσης του Ταμείου για την περαιτέρω παράταση της διάρκειας παραχώρησης για επιπλέον 10 έτη κατά το μέγιστο. Η Μαρίνα απέχει περίπου 11 Km από τον Διεθνή αερολιμένα Κεφαλονιάς «Άννα Πολλάτου». Η δυναμικότητά της εκτιμάται σε 174 θέσεις με την έκταση της χερσαίας ζώνης να ανέρχεται σε περίπου 46.000 τ.μ..

Ενδιαφέρουν

*** Άλλα δύο οικόπεδα στην Κρήτη έχει εντοπίσει και διαπραγματεύεται την αγορά τους η ASCompany, πέραν του αρχικού που έχει ανακοινώσει. Νοικοκυρεμένη εταιρεία, διοίκηση που εργάζεται αθόρυβα και παράλληλα αμείβει και τους μετόχους της. Η αγορά, πάντως, για να την …τιμήσει και για το πολύ καλό μέρισμα που δίνει, την “τιμώρησε” χθες, με πτώση.

*** Η Cenergy, χτίζει συνεχώς νέα επίπεδα. Με σημαντικό όγκο συναλλαγών καθημερινά, βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, κλείνοντας χθες στα 4,44 ευρώ.

*** Αλήθεια, τι απέγιναν εκείνοι οι ενδιαφερόμενοι, οι ίδιοι ή οι σύμβουλοί τους, που “ενδιαφέρονταν σφόδρα” για την εξαγορά οχήματος και είχαν περάσει από 5,6 εισηγμένες, μεταξύ των οποίων η 3Α και η Λανακάμ;

Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!