Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι, ελπίζω να περάσατε ευχάριστα και ξεκούραστα τις ημέρες των γιορτών και να επιστρέψατε υγιείς, όσοι ταξιδέψατε. Όσοι μείνατε, απολαύσατε μία άδεια Αθήνα.

Πώς το έλεγε ο Ντίνος Ηλιόπουλος στην ασπρόμαυρη ελληνική ταινία «ο Ατσίδας» (1961); «Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά σήμερα, είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα»!

Γιατί πραγματικά στην Κομισιόν, όπως εκ των πραγμάτων προκύπτει, είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα!
Γιατί αντιλαμβάνεστε φαντάζομαι ότι το όλο σκηνικό με τον Γεωργούλη δεν προέκυψε στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή από μόνο του! Κάποιοι το …έσπρωξαν!

Κοιτάξτε, δεν μπαίνω στην ουσία της υπόθεσης! Αναφέρομαι μόνο στο ποιους εξυπηρετούσε να βγει προεκλογικά!

Σε απλά λόγια, στην Κομισιόν εξελίσσεται ένας πόλεμος παρασκηνίου! Κάποιοι μεθοδεύουν ζητήματα με το …Pretador για παράδειγμα, παραμύθια της Χαλιμάς για Σουδάν, δήθεν έρευνες εισαγγελέων στην Ελλάδα! Και όλα αυτά μέσα από την σοσιαλδημοκρατική ομάδα!

Οπότε σκάει από την Ματσόλα η πυρηνική βόμβα Γεωργούλη και αποκαθίσταται θορυβωδώς η ισορροπία! Τόσο απλά!

Και τελικά, για να είμαι ειλικρινής, το όλο σκηνικό των Βρυξελλών όπως ξαφνικά ξεδιπλώνεται, θυμίζει όλο και περισσότερο ασπρόμαυρη ελληνική ταινία της δεκαετίας του 1960!

Και επί του προκειμένου, φέρνει σε κάτι από «το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο»!

Για να είμαι ειλικρινής, από αλλού τα περιμέναμε κι από αλλού μας ήρθαν!

Για άλλον κυκλοφορούσαν οι φήμες ότι έχει «βαρύ χέρι» και για άλλον προέκυψαν μετά τις καταγγελίες! Είμαι περίεργος τι θα γίνει τελικά, γιατί όπως πιθανόν ξέρετε, όταν ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, το ένα φέρνει το άλλο…

Και εδώ έρχεται στο μυαλό μου μια ακόμη ασπρόμαυρη ελληνική ταινία που άφησε εποχή: «Κορίτσια στον Ηλιο» όπου ο βοσκός Βόγλης κυνηγούσε την τουρίστρια Ανναμπελ! Στάσου μύγδαλα…

Άσχετο 1: (λαϊκή ρήση για πολύ μυημένους)! Η ροχάλα στα μούτρα του Γάιδαρου!

«Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα και γύρισε ο πετεινός και τούριξε ροχάλα» (στα μούτρα συμπληρώνουμε εμείς)!

Άσχετο 2: Ο υπουργός, η Δικαιοσύνη και η Διαπλοκή!

Μου λένε ότι πρωτοκλασάτος υπουργός που «λύνει και δένει» ζητήματα που άπτονται της Δικαιοσύνης «ελέγχεται» από την Διαπλοκή (δεύτερης διαλογής)!

Οι αλήθειες ενός πρώην τραπεζίτη, για οικονομία, κεντρικές τράπεζες, την απόρριψη δανειοδοτήσεων και την επενδυτική βαθμίδα

*** Κάποιες φορές οι συμπτώσεις είναι ωφέλιμες, άλλες όχι. Στην περίπτωσή μου, ισχύει το πρώτο και ας είχαμε με τον πρώην τραπεζίτη πολλές διακυμάνσεις στην (επαγγελματική) σχέση μας. Βρεθήκαμε “στα ίδια μέρη” τις ημέρες των γιορτών και της Ανάστασης και δοθείσης ευκαιρίας είπαμε πολλά για τη σημερινή οικονομική και πολιτική συγκυρία, διεθνή και εγχώρια, για τις τράπεζες και τη νέα κρίση, αλλά δεν αποφύγαμε και τα του οίκου μας, ήτοι τη συμπεριφορά των ελληνικών τραπεζών, αλλά και τον σημερινό ρόλο των Μέσων Ενημέρωσης – πίστευε ότι την τελευταία συζήτηση θα την απέφευγα, πλην όμως είχε λησμονήσει την καυστική στάση μου επί δεκαετίες για τα δεκανίκια που προσφέρει πολλές φορές η δημοσιογραφία σε κακώς κείμενα στη χώρα μας. Γνωρίζοντας ότι θα αναφερθώ στις απόψεις του, ο πρώην τραπεζίτης ζήτησε να κρατήσω την ανωνυμία του, όπερ και σεβόμενος το τηρώ, άλλωστε αποτελεί απαράβατο όρο των ιδιωτικών συνομιλιών, πολύ περισσότερο όταν ο συνομιλητής σου, σου το ζητά προκαταβολικά.

Δεν ευθύνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία για τα υψηλά επιτόκια! Τα σημάδια ήταν έντονα από πριν

*** Η άποψη του πρώην τραπεζίτη, λοιπόν, σχετικά με τις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, που σήμαναν το τέλος του φθηνού χρήματος και έφεραν σε πολύ δύσκολη θέση οικονομίες χωρών, επιχειρήσεις, δανειολήπτες και επενδυτές πάσης φύσεως, είναι ότι δεν ευθύνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία για την απότομη αύξηση του κόστους χρήματος. Τα σημάδια ήταν έντονα και διαγνωσμένα από πριν, αλλά “κανένας δεν ήθελε να γίνει δυσάρεστος, ειδικά όταν όσοι δανείζουν το χρήμα, ζουν από τον δανεισμό”. Και “όταν ο πληθωρισμός θέριεψε και δεν ήταν μόνο εποχιακός ή εντοπισμένος σε συγκεκριμένα είδη, αλλά ήταν ο σκληρός πυρήνας του αυτός που τροφοδοτούσε την άνοδό του”, δηλαδή ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, “τότε μόνο συνειδητοποίησαν όλοι οι μετέχοντες στα διοικητικά συμβούλια των κεντρικών τραπεζών ότι η περίοδος των παχέων αγελάδων τελείωσε για τα επόμενα τουλάχιστον πέντε χρόνια”.

Πολιτικά πρόσωπα οι τραπεζίτες! Σε συνεχή απευθείας επαφή με τις κυβερνήσεις

*** Δηλαδή, δεν υπήρξαν πολιτικές πιέσεις προς τις κεντρικές τράπεζες, ώστε να μην ληφθούν έγκαιρα μέτρα, που πιθανόν θα είχαν καλύτερη απορρόφηση κραδασμών από τις αγορές; Οι τραπεζίτες, όπως θα γνωρίζετε ή θα έχετε αντιληφθεί, είναι και κατ’ εξοχήν πολιτικά πρόσωπα είτε γιατί επιλέγονται από τις κυβερνήσεις είτε γιατί είναι αναγκασμένοι να λαμβάνουν υπόψη τους την εκάστοτε πολιτική συγκυρία. Η θέση του πρώην τραπεζίτη, ξεκάθαρη: “Αυταπάτες πλέον δεν υπάρχουν. Οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις κυβερνήσεις, οι οποίες φυσικά και δεν θέλουν να χρεωθούν αρνητικές εξελίξεις. Αλλά, το ευτύχημα είναι ότι, έστω και καθυστερημένα, οι κεντρικές τράπεζες προχώρησαν στις σωστές αποφάσεις, αξιοποιώντας την όποια ανεξαρτησία τους πρεσβεύουν, έναντι του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τη ζημιά, όμως, που μπορούσαν να την προλάβουν, δεν την πληρώνουν αυτές, αλλά όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι, ακόμα και οι κυβερνήσεις που τις πίεζαν να μην προχωρήσουν, από τα πρώτα αρνητικά μηνύματα που λάμβαναν από τις αγορές”.

Είναι οχυρωμένες σήμερα οι ελληνικές τράπεζες; Δεν συνιστά σκάνδαλο η τεράστια διαφορά μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων;

*** Και οι ελληνικές τράπεζες; Είναι οχυρωμένες καλύτερα σήμερα; Δεν συνιστά σκάνδαλο η τεράστια διαφορά μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και επιτοκίων καταθέσεων; Και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, θα μπορούν να βασίζουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους στη διαφορά αυτή και στις πανάκριβες χρεώσεις των ηλεκτρονικών συναλλαγών; Βοηθούν πράγματι την ανάπτυξη, με αποκλεισμένο τον συντριπτικά μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων από δανειοδοτήσεις πάσης φύσεως; “Είναι λάθος η συσσώρευση ρευστότητας από τις τράπεζες, γιατί λειτουργεί σε βάρος της ανάπτυξης, αλλά και του ίδιου του μέλλοντός τους”, με ξαφνιάζει ο συνομιλητής μου και συνεχίζει: “Οι τράπεζες και οι επιτροπές εγκρίσεων έχουν τραυματικές εμπειρίες από το παρελθόν της ασύδοτης και χωρίς στοιχειώδεις εξασφαλίσεις χρηματοδότησης. Αλλά, αυτό το γεγονός που παρ’ ολίγο να οδηγήσει στην καταστροφή τους, αποφεύχθηκε από τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις, τις οποίες κάλυψε από το όποιο εισόδημά του ο κάθε φορολογούμενος. Αυτό, δυστυχώς, διαβλέπω και εγώ ότι η νέα γενιά διοικήσεων δεν το λαμβάνει πάντα υπόψη της και απορρίπτει με μεγάλη ευκολία, ακόμα και πληρέστατους φακέλους, που δεν ενέχουν κανέναν απολύτως κίνδυνο για την τράπεζα, διαθέτοντας όλες τις απαραίτητες διασφαλίσεις”.

Δανειοδοτήσεις – αγκυλώσεις: η περίπτωση ξενοδοχειακής επένδυσης σε νησί με ίδια κεφάλαια και καταθέσεις των ιδιοκτητών

*** Μπήκα στον πειρασμό, να τον ρωτήσω τον πρώην τραπεζίτη, αν έχει κάποια παρόμοια περίπτωση υπόψη του. Χωρίς να διστάσει, μου την ανέφερε και ονομαστικά, με την παράκληση να μην κάνω χρήση του ονόματος, για ευνόητους λόγους. “Τουριστική επένδυση, συνολικού προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ, σε νησί του Ιονίου, έφτασε μέχρι τα μέσα των εργασιών της με ίδια κεφάλαια των ιδιοκτητών της. Στο σημείο αυτό, έχοντας διαθέσει ήδη 3 εκατ. ευρώ, απευθύνθηκε σε τράπεζα για δανεισμό 1,8 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αποπερατώσει την επένδυση και να δουλέψει από την περυσινή καλοκαιρινή σεζόν. Οι ιδιοκτήτες της, σημείωσέ το αυτό σε παρακαλώ, είχαν στην ίδια τράπεζα καταθέσεις 2,3 εκατ. ευρώ. Και όμως, η αίτηση απορρίφθηκε και μάλιστα δύο φορές”!!! Και ο λόγος; Για γέλια και για κλάματα. Γιατί οι διαστάσεις των παραθύρων στα ισόγεια είχαν μία διαφορά 2-3 πόντων στα σχέδια, από τις μετρήσεις που έκανε συνεργείο που κατέφθασε από άλλο σημείο της Πελοποννήσου!!! Αποτέλεσμα; Οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στην πώληση του σχεδόν τελειωμένου συγκροτήματος και μάλιστα με ζημιά. Οι ιταλοί αγοραστές σε δύο μήνες λειτούργησαν τη μονάδα, με πολύμηνες πληρότητες και σύντομα θα κάνουν και την απόσβεσή τους.

Δύσκολα προεκλογικά να μας δοθεί δώρο η Επενδυτική Βαθμίδα!

*** Και το κερασάκι στην τούρτα τώρα, από τη συνομιλία μου με τον πρώην τραπεζίτη. Βλέπεις επενδυτική βαθμίδα την ερχόμενη Παρασκευή, τον ρώτησα; ” Την έχουμε στερηθεί, είναι η αλήθεια και επί τόσα χρόνια η απώλειά της στοίχισε πολλά στην ελληνική οικονομία. Και στις τράπεζες, σας θυμίζω, σε σχέση με την πρόσβασή τους σε φθηνότερο χρήμα. Αλλά, δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε και η ανάκτησή της επενδυτικής βαθμίδας να γίνεται και προεκλογικό στοιχείο, είναι λάθος μήνυμα σε οίκους αξιολόγησης και αγορές. Μακάρι να έρθει την ερχόμενη εβδομάδα, προσωπικά δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος, αλλά ο δρόμος έχει ανοίξει και θα την πάρουμε μέχρι το τέλος του χρόνου. Και αυτό θα το διαφυλάξει, είμαι σίγουρος, όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει, κρατησέ το αυτό. Δεύτερη αυτοχειρία, δεν μπορεί να συμβεί. Άλλωστε, θα είναι πολιτική αυτοκτονία, για όποια κυβέρνηση δεν σεβαστεί τις εξελίξεις και τις αναμονές της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων”. Μάλιστα, για να δούμε, Παρασκευή, κοντή γιορτή και πάμε για τις επόμενες ημερομηνίες, αν δεν έρθει το καλό νέο.

Προάγγελος συστημικού κινδύνου ή μεμονωμένες επιπτώσεις από την αύξηση επιτοκίων

*** Από την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία προκύπτει ένα ουσιώδες ερώτημα, που αφορά την πρόσφατη τραπεζική κρίση. Αποτελεί η κρίση αυτή έναν προάγγελο συστημικού κινδύνου, που θα θέσει σε σκληρή δοκιμασία την ανθεκτικότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος ή αποτελεί μια μεμονωμένη εκδήλωση προκλήσεων από την αύξηση των επιτοκίων; Τώρα που έκατσε η σκόνη, είναι ευκολότερο να υπάρξουν στέρεα συμπεράσματα, σχετικά με το ποιες είναι κατά βάση οι διαπιστώσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και αξίζει το κόπο να καταγραφούν, γιατί το πιθανότερο είναι να τις θυμηθούμε και πάλι, όχι σύντομα, όπως εύχονται όλοι ανά τον πλανήτη, γιατί θα ήταν η επιβεβαίωση του δυσμενέστερου σεναρίου.
Ιδού, με λίγα λόγια, τι διαπιστώνουν σε γενικές γραμμές οι οικονομολόγοι του Ταμείου, μέσα από την έκθεσή τους:

– Παραδέχονται ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πιο επίμονες απ’ ό,τι αναμενόταν.
– Οι προκλήσεις για τις αγορές κρατικού χρέους από τη νομισματική σύσφιξη είναι μεγάλες.
– Οι ανάγκες αναχρηματοδότησης του κρατικού χρέους αυξάνονται το 2023 και το 2024
– Ο αντίκτυπος των αυστηρότερων νομισματικών πολιτικών θα μπορούσε να αυξηθεί λόγω της μόχλευσης και της διασύνδεσης του σκιώδους τραπεζικού συστήματος με το επίσημο.
– Η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους συνεχίζει να επιδεινώνεται. Δώδεκα (12) χώρες διαπραγματεύονται την αναχρηματοδότηση του χρέους τους σε οριακά επίπεδα και άλλες είκοσι (20) με περιθώρια 700 μονάδων βάσης.
– Στις επιχειρήσεις η αθέτηση υποχρεώσεων παραμένει χαμηλή, αλλά η εξάντληση των αποθεμάτων ασφαλείας που δημιουργήθηκαν στην πανδημία, θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσκολίες αποπληρωμής και σε χρεοκοπίες.
– Στο χρηματοπιστωτικό σύστημα επικρατούν αυξημένη μόχλευση, κακή ρευστότητα και αυξημένη διασύνδεση τραπεζικού και μη τραπεζικού χρηματοπιστωτικού τομέα. Οι μη πραγματοποιηθείσες ζημιές από την απαξίωση τίτλων που διακρατούνται ώς τη λήξη τους (μείωση αποτιμήσεων περιουσιακών στοιχείων) είναι μέτρια για το σύνολο των τραπεζών, αλλά μπορεί να αποδειχτεί σημαντική για κάποιες από αυτές.
– Και τέλος, η απώλεια και η μετατόπιση καταθέσεων μπορεί να αυξήσει το κόστος και άρα να μειώσει τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα (ιδιαίτερα στις ΗΠΑ) μειώνοντας τις επενδύσεις και πιέζοντας τους ρυθμούς ανάπτυξης προς τα κάτω.

Θετική έκπληξη από την Εβροφάρμα

Ευχάριστη έκπληξη για την αγορά, τα αποτελέσματα της χρήσης του 2022 της ακριτικής Εβροφάρμα. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 45,381 εκατ. ευρώ., έναντι 36,699 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 24%, ενώ ο εταιρικός κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 37,359 εκατ. ευρώ, έναντι 30,915 εκατ. της προηγούμενης χρήσης σημειώνοντας αύξηση 21%. Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 3,595 εκατ. ευρώ (από 1.601) για τον Όμιλο και 1,944 εκατ.(από 564.οοο) για την εταιρεία. Το ενοποιημένο αποτέλεσμα μετά φόρων ανήλθε σε κέρδη 1,422 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 355.000 της προηγούμενης χρήσης και το εταιρικό σε κέρδη 254.000, έναντι ζημιών 912.000 αντίστοιχα. Οι πωλήσεις για το 2022 παρουσίασαν αύξηση κυρίως στο εξωτερικό και συγκεκριμένα η αύξηση προήλθε από τη φέτα ΠΟΠ και από το στραγγιστό γιαούρτι. Οι εξαγωγές ανήλθαν σε 4,467 εκατ. Στην ελληνική αγορά οι πωλήσεις επίσης παρουσίασαν αύξηση κυρίως λόγω των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας που παράγει η εταιρεία. Οι ανατιμήσεις στις α’ και β’ ύλες για την παραγωγή, οι αυξήσεις τιμών των ζωοτροφών και οι υπέρμετρες αυξήσεις στην ενέργεια, αντισταθμίστηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό από τις ανατιμήσεις των τελικών προϊόντων πώλησης. Μικρή πλην τίμια στις ενημερώσεις η εταιρεία και μπράβο της.

ΚΟΥΙΖ

Ποια είναι η εταιρεία που σκοπεύει να κτίσει έναν ουρανοξύστη 100 μέτρων στην περιοχή της πρώην (τη θυμάστε οι παλαιότεροι;) Κεραμεία Αλλατίνη; Και τι σχέση έχει αυτή η επιδίωξη με τα του στοιχειωμένου Μετρό της συμπρωτεύουσας;

Ενδιαφέρουν

*** Κατά τις δεκαετίες του 50, 60, 70 και των πρώτων χρόνων του 80, ένα ποσοστό περί το 35% του πληθυσμού της χώρας απασχολείτο στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας, της μελισσοκομίας και της οικοτεχνίας. Σήμερα; Με το ζόρι προσεγγίζει το 7%! Αντιλαμβάνεστε την τρομερή κοινωνική αλλοίωση, που επέφερε αυτή η τρομακτική αλλαγή και την συνεπακόλουθη ερήμωση της ελληνικής επαρχίας. Τι λένε για αυτό τα κόμματα εξουσίας, αλλά και τα μικρότερα; Εγώ, πάντως, θα επανέλθω…

*** Αλλάζει κάτι; Η ΑΑΔΕ, στέλνει “ραβασάκια” σε πάνω από 200.000 οφειλέτες, προκειμένου να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις των 72 – 120 δόσεων.

*** Πολλά ακούω για τα μαχαιρώματα που υπήρξαν προ και μετά την κατάθεση, τη Μ. Τετάρτη μάλιστα, της τροπολογίας για τα σκουπίδια. Ίσως και αύριο να σας έχω ρεπορτάζ και νεότερα για τα δύο αντικρουόμενα επιχειρηματικά μπλοκ.

*** Άνοιξη έξω, άνοιξη και… μέσα, στο Χρηματιστήριο εννοώ. Όσοι φοβήθηκαν και έμειναν έξω από τις 11 διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, βρίσκονται σε μεγάλο δίλημμα τώρα. Να μπουν ή να περιμένουν κι άλλο; (ή τη Δευτέρα Παρουσία – οι αγορές θέλουν και ρίσκο).

*** Στο 3% και κάτι το ποσοστό των ιδίων μετοχών του Μυτιληναίου, στο 4,60% του Τιτάνα και στο 2, 69% της Ανδρομέδα. Είπαμε, πέραν της στήριξης του χαρτιού σου και της πίστης στις δυνατότητες της εταιρείας σου, το θέμα είναι μετά το μάζεμα, τι της κάνεις τις μετοχές σου…

*** Αποτελέσματα ανακοινώνει στις 21/4 η ΣΙΔΜΑ και στις 28/4 η Φιερατέξ. Και οι δύο εισηγμένες δεν θα δώσουν μέρισμα.

***Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Εύχομαι καλή προσαρμογή στα μεθεόρτια δεδομένα και του χρόνου, με υγεία. Την καλημέρα μου!