Ξεκινώ την εβδομάδα με ένα κουίζ για πολύ μυημένους!

Το οποίο, ομολογώ, το έχω ξαναθέσει, αλλά εκτιμώ ότι την ώρα τούτη είναι πιο επίκαιρο από ποτέ! Για πλείστους όσους λόγους!

Aληθεύει ότι πίσω από τη διθυραμβική δικαστική δικαίωση μεγαλομπαταξή του τραπεζικού συστήματος, που στο τέλος ενώ δεν πλήρωνε ποτέ βγήκε κι από πάνω, δήθεν λόγω αδράνειας του Κράτους, βρίσκονται παλαιοδεξιά πολιτικά και κομματικά συστήματα, κοινώς νταραβεριτζήδες με προσβάσεις στην κεντρική εξουσία, που ξέρουν να ελίσσονται στους κόλπους της Δικαιοσύνης, γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, διατηρούν διαχρονικές σχέσεις και έχουν τη δυνατότητα επιρροής και παρέμβασης στις διαιτησίες;

Κάπως έτσι επομένως εξηγείται, γιατί διαχρονικά, σε πλείστες όσες εκκρεμείς υποθέσεις, το Κράτος δεν κέρδισε ποτέ τον εκάστοτε ιδιώτη σε Διαιτησίες… Φαινόμενα όλων των καιρών και όλων των εποχών.

Από τις «χρυσές βίζες» στη διακομματική μπίζνα με την …κάνναβη! Οι 2 υπουργοί, η Νότια Κρήτη και ο πρώην προφυλακισμένος επιχειρηματίας!

Μπορεί η «χρυσή βίζα» με την παραγωγή κάνναβης εκ πρώτης να μην συνδέονται, ωστόσο στην πράξη τα δεδομένα είναι διαφορετικά καθώς φέρονται να εμπλέκονται τα ίδια πρόσωπα!!!

Η αλήθεια είναι πως στο Μαξίμου έχει υπάρξει προβληματισμός σχετικά με δύο υπουργούς που φέρονται να έχουν εμπλακεί στην υπόθεση της «χρυσής βίζας», ενώ συζητείται και διερευνάται ο λόγος που επιδιώχθηκε η διαφοροποίηση του ύψους χρημάτων που απαιτείτο να καταβληθούν από κατοίκους εξωτερικού για να αποκτηθεί η «χρυσή βίζα» σε διάφορες περιοχές. Κάτι που υπέκρυπτε πρόθεση ενίσχυσης συγκεκριμένων επενδύσεων «ημέτερων» επιχειρηματιών σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.

Όπως για παράδειγμα στην  Κρήτη όπου το ποσόν για να αποκτηθεί η «χρυσή βίζα» είναι αισθητά μικρότερο, σχεδόν το μισό από αυτό που απαιτείται στην Αθήνα ή αλλού, γεγονός που σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν υπάρξει, σχετίζεται με οικιστική επένδυση στη Νότια Κρήτη «προβεβλημένου» επιχειρηματία που είχε απασχολήσει με σκάνδαλα την κοινή γνώμη. Και ο οποίος είχε προφυλακιστεί…

Στις μέρες μας η υπόθεση «χρυσή βίζα» επανέρχεται στο προσκήνιο με άλλη μορφή!!! Αυτή της παραγωγής κάνναβης, με εμπλοκή των ίδιων προσώπων, διαχρονικών πρωταγωνιστών της πολιτικής ζωής και της επιχειρηματικότητας. Προσέξτε! Η νέα αυτή μπίζνα, της …χρυσής κάνναβης, είναι διακομματική! Μετέχουν όλα τα καλά παιδιά που εναλλάσσονται στην εξουσία! Κοινώς, η κάνναβη – και κυρίως το χρήμα- ενώνουν!

Η «διπλή» πολιτική ατζέντα και οι πρόωρες εκλογές! Τα ελληνοτουρκικά, οι πυρκαγιές και οι δημοσκοπήσεις του Αυγούστου!

Η πολιτική ατζέντα πλέον κυριαρχεί σε όλα, με φόντο τις επικείμενες εκλογές και την όλη ατμόσφαιρα να μοιάζει λίγο με εκείνη των δύο διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων του 2015, με τη διαφορά ότι δεν έχουμε μνημόνια στο κεφάλι μας, αλλά μία ελαφρά επιτήρηση προς το παρόν και ευελπιστώ και για το μέλλον.

Επειδή πολύ πριν αρχίσει η παράθεση πιθανών ημερομηνιών από όλα τα ΜΜΕ, σας είχα μεταφέρει ως προτεινόμενη ημερομηνία εκλογών την 23η Οκτωβρίου, απευθύνθηκα στην ίδια (κυβερνητική) πηγή, για να ανανεώσω την πληροφόρησή μου και τη δική σας. “Δεν έχει αλλάξει τίποτα ουσιαστικό από τότε μέχρι τώρα, οπότε ισχύει”, μου απάντησε.

Εξαρτάται ωστόσο, από το πότε ο πρωθυπουργός θα πάρει την απόφαση να τις προκηρύξει! Θα το κάνει στις 20 Αυγούστου; Ή στη ΔΕΘ; Και οι δεύτερες εκλογές; Έχει βάση η ημερομηνία 11 Δεκεμβρίου; Απάντηση: “Αν (…) έχουμε δεύτερες, είναι πολύ πιθανή η ημερομηνία”.

Βεβαίως κάποιοι καλά γνωρίζοντες τις …ανασφάλειες του πρωθυπουργού και το ότι πολλές φορές έχει ανατρέψει προδιαγεγραμμένες αποφάσεις του, ποτέ μη λες ποτέ… Δηλαδή ας δούμε πρώτα την έκβαση των Ελληνοτουρκικών το καλοκαίρι! Και ας δούμε και το τι θα γίνει με πιθανές πυρκαγιές! Και στο τέλος ας αναλύσουμε και τα γκάλοπ του Αυγούστου για να καταλήξουμε σε ασφαλές συμπέρασμα! Καταλάβατε…

Η άνοδος των ομολόγων, οι συστημικές τράπεζες και η κρίση της Fitch στις 8 Ιουλίου

Προβλήματα δημιουργεί στις τέσσερις συστημικές τράπεζες η πολύ μεγάλη άνοδος των ομολόγων από την αρχή του έτους. Eurobank, Εθνική, Alpha Βank και Πειραιώς έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους κρατικά ομόλογα αξίας 20 δισ. ευρώ και επιπλέον βάρος 18 δισ. μέσω εγγυήσεων του Δημοσίου (πρόγραμμα «Ηρακλής»). Πάλι καλά, όμως, που η Ελλάδα “προστατεύεται” από ΕΚΤ και ESM, που κατέχουν ως γνωστόν το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους.

Θυμίζω ότι στις 8 Ιουλίου θα έχουμε την κρίση για το αξιόχρεο της χώρας από τον Fitch και στις 12 Ιουλίου έρχεται, όπως έγκαιρα σας είχα πει, για επίσκεψη ο Αντρέα Ενρία, από τον οποίο οι τράπεζες αναμένουν μήπως τους διευκολύνει με κάποια παράταση για τις ομολογιακές τους εκδόσεις.

Έτοιμες να «απασφαλίσουν» οι αντιμαχόμενες πλευρές στη γενική συνέλευση της Attica bank στις 5 Ιουλίου

Αλλά, ενδιάμεσα, στις 5 Ιουλίου τι έχουμε; Ετήσια γενική συνέλευση της Attica Bank, όπου αναμένεται να (θα) ακουστούν πολλά και ενδιαφέροντα, ιδίως αν οι αντιμαχόμενες πλευρές “απασφαλίσουν”. Το μείζον θέμα είναι η συνολική ζημία που έχει διαπιστωθεί ήδη από την άσκηση της δέουσας επιμέλειας, τους ελέγχους των τιτλοποιήσεων από UBS και Delloite και την τελική ανάγνωση-πρόταση-απόφαση της DBRS.

*** Θυμίζω ότι έχουν μπει στα ταμεία της τράπεζας 240 εκατ. ευρώ και η αρχική δέσμευση των βασικών μετόχων, υπό προϋποθέσεις (ποιες, δεν μάθαμε ποτέ) είνααι να εισφερθούν νέα κεφάλαια μέχρι 365 εκατ. ευρώ.

*** Έλα, όμως, που το άνοιγμα είναι δυστυχώς μεγαλύτερο και κατά πολλούς πολύ μεγαλύτερο! Κάποιοι κακεντρεχείς (;) το εκτιμούν ακόμα και κοντά στο 1 δισ!!!

*** Είναι δυνατόν, θα μου πείτε. Τι να σας πω, το θέμα είναι να βρεθεί η λύση και να συνεχίσει τη λειτουργία της η τράπεζα. Τώρα, αν θα ακολουθήσει η Ellington ή όχι και αν θα αναζητηθεί και έτερος ή έτεροι νέοι μέτοχοι, είναι κάτι που θα φανεί πολύ σύντομα. Λίγες ημέρες έμειναν για να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του, όπως φυσικά και ο Επόπτης, μην το ξεχνάμε. Για αυτό σας έλεγα για τον Στουρνάρα, ότι η υπερβολική εμπιστοσύνη σε κάποιους άμεσους συνεργάτες μπορεί να τον εκθέσει, αν αυτό δεν έχει συμβεί ήδη…

Το νέο ΔΣ του ΤΧΣ και η σύνθεση του

*** Το θέμα είναι ότι μέχρι τη γενική συνέλευση της Attica Bank, δεν θα προλάβει να έχει συσταθεί το νέο Δ.Σ. του ΤΧΣ, του βασικού μετόχου της τράπεζας. Κατά τις πληροφορίες που έχουν διοχετευθεί, παραμένουν Ξηρουχάκης (διευθύνων σύμβουλος), Βερύκιος (μη εκτελεστικός πρόεδρος), με νέα μέλη τον Φώτη Κουρμούση (εκπρόσωπος της ΤτΕ) και τον Νικόλα Βαλαντάση, σημερινό αναπληρωτή, καθώς καταργείται η τωρινή Εκτελεστική Επιτροπή.

*** Οι αλλαγές στο Ταμείο εκτιμάται ότι θα έχουν γίνει μέχρι τα μέσα του ερχόμενου μήνα, οπότε θα υπάρξει και πιο καθαρή εικόνα για τις επόμενες κινήσεις, στις άλλες τραπεζικές συμμετοχές του. Αν όμως πάμε σε εκλογές και με το Χρηματιστήριο πάνω-κάτω στα ή δια επίπεδα, μάλλον δεν πρέπει να περιμένουμε εκπλήξεις και βιαστικές κινήσεις

Ο πληθωρισμός, ο έλεγχος των τιμών, ο ρόλος κυβερνήσεων – κεντρικών τραπεζών και η κερδοσκοπία με τα commodities!

*** Ποιος είναι ο βασικός τους ρόλος, κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών; Δεν είναι ο έλεγχος τιμών και πληθωρισμού; Προφανώς, απέτυχαν και στα δύο και οι δύο. Διαφορετικά, δεν θα είμαστε τώρα σε αυτή τη δίνη ενεργειακής κρίσης, αυξήσεων στα τρόφιμα, στο κόστος χρήματος, με τον πληθωρισμό στα ύψη και τα νοικοκυριά στα κάγκελα.

*** Ενδιαφέρθηκε κάποιος αρχηγός κράτους, συνασπισμού, διοικητής κεντρικής τράπεζας να δει τι γίνεται με τα commodities και τα προθεσμιακά συμβόλαια τροφίμων (σιταριού, καλαμποκιού, ηλιελαίου, σόγιας κλπ), στις αγορές του Παρισιού, του Σικάγο, του Λονδίνου, της Σανγκάης και αλλού;

*** Εκεί βασιλεύει η απόλυτη και μη ελεγχόμενη από κανέναν κερδοσκοπία, που αν δει κάποιος τι τρελά κέρδη έχει αποφέρει από πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά και πιο πίσω, από το 2015, θα κατανοήσει τη ρίζα του κακού. Η οποία επιτάθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά αυτός δεν είναι ο λόγος που εκτινάχθηκαν τα κέρδη των funds, των επενδυτικών τραπεζών, αλλά και των μεγάλων διεθνών ομίλων τροφίμων, που επενδύουν κυριολεκτικά στην πείνα και είδαν τις εισροές κεφαλαίων τους και τα κέρδη τους να πολλαπλασιάζονται τα τελευταία χρόνια.

Ο ευεργετικός νόμος Dodd- Frank, τα παράγωγα, η κερδοσκοπία και τα προθεσμιακά συμβόλαια!

*** Επειδή το θέμα αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό και σχεδόν δεν αγγίζεται από τα διεθνή και εγχώρια ΜΜΕ, σας υπόσχομαι μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια. Σας προετοιμάζω αναφέροντας την περίπτωση του ευεργετικού νόμου Dodd-Frank, που ίσχυσε για λίγο, αλλά η πανίσχυρη Ένωση των παικτών Παραγώγων διεθνώς, κατόρθωσε δικαστικά να τον ανατρέψει, συνεχίζοντας το θεάρεστο έργο της κερδοσκοπίας τους με τα προθεσμιακά συμβόλαια

Οι …ανησυχίες των ηγετών της ΕΕ για την οικονομική και ενεργειακή κρίση! Θα συνεδριάσουν τον …Οκτώβριο!!!

*** Πως τους είδατε τους ηγέτες της Ε.Ε, ανήσυχοι δεν είναι με την κατάσταση που έχουν δημιουργήσει στις οικονομίες η ενεργειακή κρίση; Τόσο πολύ μάλιστα ανησυχούν που θα συνεδριάσουν τον…Οκτώβριο για το θέμα αυτό. Άλλωστε, Γερμανία και Ολλανδία, αντιδρούν ανοιχτά στην επιβολή πλαφόν. Πως να πάει μπροστά αυτή η κατακαϋμένη Ευρώπη, όταν δεν υπάρχει ένας ηγέτης να σηκώσει την ευθύνη και να βάλει μπροστά το αργοκίνητο καράβι της;

*** Μήπως όμως, λέω μήπως, άρχισαν επιτέλους να αντιλαμβάνονται ότι τη ζημιά την πληρώνει η Ευρώπη και οι λαοί της και όχι η Ρωσία, αλλά και οι προτείνουσες ΗΠΑ; Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε λεπτομέρειες και να λάβουμε από κοινού με τους εταίρους μας μια απόφαση (σ.σ: για τον ρωσικό χρυσό και το πετρέλαιο στις χώρες παραγωγής), αλλά θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι αυτό που θα αποφασίσουμε θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη Ρωσία και όχι σε εμάς». Είναι μία πρόοδος…

*** Παρόμοια θέση πήρε και η Γαλλία για το πετρέλαιο, φωτογραφίζοντας τις ΗΠΑ, για να μη μείνουν μόνο αυτές εκτός κάδρου. Κάτι αλλάζει, ίσως, ως προς την προστασία των ευρωπαϊκών συμφερόντων; Για να δούμε τη συνέχεια…

Η εκτίναξη του κόστους πρώτων υλών, οικοδομικών υλικών και το πάγωμα των έργων!

*** Αναλυτικά και πολύ έγκαιρα επίσης σας είχα ενημερώσει για το πάγωμα των εργασιών, μικρών και μεγάλων έργων ανά τη χώρα, λόγω της εκτίναξης του κόστους των πρώτων υλών, αλλά και άλλων συναφών προβλημάτων, για την επίλυση των οποίων άργησε πολύ να αντιδράσει το αρμόδιο υπουργείο. Σε πρόσφατη κλαδική ανάλυση της Alpha Bank υπάρχουν ενδιαφέροντα στοιχεία για τον κατασκευαστικό κλάδο, κυρίως εκείνα που αφορούν στους συντελεστές κόστους, με την παράθεση στοιχείων τόσο για το κόστος υλικών όσο και για τον παράγοντα του εργατικού δυναμικού.

*** Έχει σημασία μάλιστα η χρονική αναδρομή, από την οποία εξάγεται το συμπέρασμα ότι δεν είναι όλα τα προβλήματα του κλάδου σημερινά, αλλά επιδεινώθηκαν μέχρι ανεξέλεγκτου βαθμού, λόγω της πολυσχιδούς κρίσης, με πανάκριβα υλικά, απλησίαστα κόστη μεταφοράς, επιτόκια απαγορευτικά κλπ. Σύμφωνα με την ανάλυση, και οι δύο δείκτες στην Ελλάδα μειώνονταν από το 2013 έως το 2016 και παρέμειναν σχετικά σταθεροί από το 2017 έως το 2020. Το 2021, όμως, τόσο ο δείκτης τιμών για υλικά όσο και ο δείκτης κόστους εργασίας αυξήθηκαν ελαφρά (κατά 3% και 2% αντίστοιχα), κυρίως λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους. Όσο για το 2022, καλύτερα ας μην το συζητάμε. Όταν έρθουν τα επίσημα στοιχεία, οι αποκαλυπτικές συγκρίσεις και τα συμπεράσματα.

Ποιον τραπεζίτη ο περίφημος Jamie Dimon δεν θα έπαιρνε ούτε για κλητήρα στην JP Morgan;

Παλιό αλλά καλό! Και παραδόξως εξαιρετικά επίκαιρο! Γιατί ο άχρηστος και ανίκανος (τραπεζίτης) δεν αλλάζει! Και στο τέλος δεν τον σώνουν ούτε συγγενείς, ούτε φίλοι! Προς το παρόν, λόγω γεωπολιτικής κρίσης και γενικότερης οικονομικής συγκυρίας την βγάζει καθαρή! Μέχρι πότε όμως;

Ο CEO της JP Morgan κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα με αφορμή την αγοραπωλησία του μειοψηφικού πακέτου μετοχών της Viva Wallet, η οποία αποτιμήθηκε στο ύψος των 1,7 δις. δολαρίων, συναντήθηκε και συνομίλησε με πλήθος επιχειρηματιών τόσο σε κατ ιδίαν συναντήσεις στην Προεδρική σουίτα της Μεγάλης Βρετανίας όπου διέμενε, όσο και κατά τη διάρκεια του «κλειστού δείπνου» των 22 που διοργάνωσε στο Μουσείο της Ακρόπολης ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Αλ. Πατέλης!

Μεταξύ άλλων ο Jamie Dimon συναντήθηκε και συζήτησε επί μακρόν και με τους 4 συστημικούς τραπεζίτες προκειμένου να σχηματίσει εικόνα για την λειτουργία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και τις προοπτικές της κάθε τράπεζας ξεχωριστά!

Ωστόσο, για να ξέρετε, το κλίμα που μετέφερε ο επικεφαλής της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας προς υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης, στον απόηχο των επιχειρηματικών συναντήσεων, ήταν της πλήρους απογοήτευσης για έναν εκ των Ελλήνων τραπεζιτών, για τον οποίο ο Dimon είπε ότι δεν θα τον έπαιρνε στην JP Morgan ούτε για κλητήρα, ενώ είχε ερωτηματικά ως προς έναν ακόμη τραπεζίτη, επιφυλασσόμενος μήπως όταν τον συνάντησε δεν ήταν σε «καλή μέρα»…

Για τους άλλους δύο μίλησε με λόγια κολακευτικά.

Βεβαίως, για να είμαστε απολύτως δίκαιοι, σε αυτές τις περιπτώσεις των σύντομων συναντήσεων, παίζει ρόλο η χημεία, η διάθεση των συνομιλητών , εάν είναι κουρασμένοι ή όχι. Οπότε και τα συμπεράσματα ίσως να είναι πρόχειρα…

Συγχώνευση με την Aegean είχε προτείνει στον Βασιλάκη ο «Ωνάσης της Κρήτης» Γιάννης Γρύλλος, εξετάζει την εισαγωγή στο ΧΑ της SKY EXPRESS!

Μετά τον όμιλο Στασινόπουλου (ΒΙΟΧΑΛΚΟ) που προετοιμάζει την εισαγωγή της εταιρίας real estate Noval, αλλά και τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο που μεθοδεύει και εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής, μετά τα αλλεπάλληλα εδώ και χρόνια μπες – βγες, του επιχειρηματικού του φορέα, με αφορμή την ΙΟΝ, πλώρη προς το Χρηματιστήριο ακούω ότι έχει βάλει και ο δραστήριος κρητικός επιχειρηματίας της SKY EXPRESS Γιάννης Γρύλος!

Ο «Ωνάσης» του Ηρακλείου, που ενδιαφέρεται και για το λιμάνι της πόλης, είναι ένας ανερχόμενος επιχειρηματίας με μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει από ξενοδοχεία έως και real estate και άλλα πολλά!

Ο Γιάννης Γρύλος, θεωρείται – και είναι- ένας επιχειρηματίας που παίρνει ρίσκα, κάτι αυτονόητο από τη στιγμή που μπήκε ενεργά στην αεροπορική βιομηχανία, όπου έχει ξεπεράσει όλες τις προσδοκίες, επενδύει, αναπτύσσεται, εκσυγχρονίζει τον στόλο του και δημιουργεί θέσεις εργασίας σε έναν κλάδο δύσκολο που πέρασε δια πυρός και σιδήρου λόγω πανδημίας!

Οι πληροφορίες λένε πως ο Ηρακλειώτης επιχειρηματίας σκέφτεται σοβαρά την εισαγωγή του ομίλου των εταιριών του στο Χρηματιστήριο και φέρεται να έχει κάνει κάποιες προκαταρκτικές συζητήσεις με χρηματιστές και τραπεζίτες!

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως ο Γιάννης Γρύλλος κατά την δύσκολη εποχή και συγκυρία της πανδημίας, όταν η οικονομία κατέρρεε και οι αεροπορικές εταιρίες βρίσκονταν ένα βήμα πριν το χείλος του γκρεμού, είχε προτείνει στον βασικό μέτοχο τηςAegean Ευτύχη Βασιλάκη την συγχώνευση των δύο εταιριών!

Από τον οποίο εισέπραξε ένα μεγαλοπρεπές όχι! Λέτε άραγε στις μέρες μας ο βασικός μέτοχος της Aegean να έχει μετανιώσει! Ποιος ξέρει; Θα δείξει …

Χρηματιστηριακοί παίκτες ψάχνουν κουφάρια εισηγμένων για εισαγωγή διά της πλαγίας!

Την ίδια στιγμή στην αγορά πληθαίνουν οι φήμες για δύο επικείμενες εξαγορές εισηγμένων εταιριών!

Οι πληροφορίες λένε πως Έλληνες «παίκτες», μαζί με ξένους διαχειριστές κεφαλαίων «ψάχνουν» δύο μικρές εισηγμένες, με μικρή διασπορά, για να τις εξαγοράσουν και στη συνέχεια να τους αλλάξουν σκοπό, εντάσσοντας σε αυτές νέες φιλόδοξες δραστηριότητες «της μόδας» των εποχών που διανύουμε.

Σε απλά λόγια, ξένοι και Έλληνες «παίκτες» ψάχνουν «κουφάρια» της πάλαι ποτέ Σοφοκλέους, για να εντάξουν άλλες εταιρίες διά της πλαγίας!

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες και κύριοι, να έχετε μία καλή ημέρα και μία δημιουργική εβδομάδα. Και προσοχή, ο κορωνοϊός είναι δυστυχώς εδώ και δείχνει και πάλι, με άλλες μεταλλάξεις, τα δόντια του. Μάσκα σε κάθε κλειστό χώρο, πρώτο μέτρο και μέλημα.