Μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στους βαρόνους της τηλεόρασης φέρεται να έχει ήδη προκαλέσει η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή σύμφωνα με την οποία αίρονται οι περιορισμοί στη συμμετοχή των συνδρομητικών καναλιών σε επίγεια τηλεοπτικά δίκτυα.

Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση ανοίγει τον δρόμο για συμμετοχή της NOVA στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA. Και όχι μόνο!

Καθώς οι πληροφορίες, από κύκλους εκ των έσω που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, υποστηρίζουν ότι μετά το deal της BC Partners του περίφημου Νίκου Σταθόπουλου (γνωστού στην αγορά με το προσωνύμιο «ο Πρίγκιπας» για αδιευκρίνιστους λόγους) για την απόκτηση του 50% των μετοχών του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, διά μέσω της United media θυγατρικής της BC Partners στην οποία επικεφαλής και μέτοχος είναι ο Σέρβος επιχειρηματίας Τσόλακ που προ μηνών απέκτησε τον έλεγχο της ιστορικής ποδοσφαιρικής ομάδας Σαουθάμπτον η οποία αγωνίζεται στην Premier League και την ώρα τούτη βρίσκεται στην τελευταία θέση της βαθμολογίας, πρώτο φαβορί για τον υποβιβασμό, επίκειται και η απόκτηση του 50% των μετοχών του τηλεοπτικού σταθμού Star!

Ως γνωστόν εδώ και πολύ καιρό ο Ν. Σταθόπουλος, που επανέκαμψε δριμύτερος στην ελληνική αγορά όπου έχει κάνει deals εκατοντάδων εκατομμυρίων στο παρελθόν (έχει κάνει και τον «λαγό» για να είμαστε δίκαιοι), συζητούσε με όλους τους καναλάρχες για την απόκτηση τηλεοπτικού σταθμού, ενός ή και δύο!

Και με τον Σαββίδη είχε μιλήσει και με τον Γιάννη Αλαφούζο, αλλά και με τον Θ. Κυριάκου! Και στις συζητήσεις του ενέπλεκε τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ποδοσφαιρικών ομάδων της Super league που διαπραγματεύονταν μέσω της συνδρομητικής Nova!

Έμπλεκε δηλαδή ο Σταθόπουλος το ύψος των συμβάσεων για τις ποδοσφαιρικές ομάδες, με τις υποσχέσεις για αγορά καναλιών από τους ιδιοκτήτες τους!

Τελικά βεβαίως, κατέληξε σε συμφωνία με την πανίσχυρη οικογένεια Βαρδινογιάννη, από τις πιο αξιόπιστες και σοβαρές του τόπου!

Έτσι, κλείστηκε η συμφωνία για Alpha και Star που υλοποιείται σταδιακά, πρώτα ο Alpha και θα επακολουθήσει σύντομα ο Star. Οι πληροφορίες μιλάνε για ένα ντηλ συνολικής αξίας 150 εκατ. ευρώ!

Η τροπολογία προβλέπει ότι η συμμετοχή της συνδρομητικής εταιρείας σε επίγειο τηλεοπτικό κανάλι επιτρέπεται όταν δεν παραβιάζονται οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Δεν γίνεται κατάχρηση της δεσποζούσης θέσης που έχει αποκτήσει στην αγορά των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών υπηρεσιών.

Δεν θίγεται η αντικειμενική και πλουραλιστική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Οι μέτοχοι της εταιρείας μπορούν σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που τίθενται να κατέχουν άδεια λειτουργίας ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού ελεύθερης λήψης ή να μετέχουν σε εταιρεία που κατέχει τέτοια άδεια.

Την αντίθεσή του με τη συγκεκριμένη τροπολογία είχε εκφράσει ο επικεφαλής του ομίλου ANT1 Θοδωρής Κυριακού σε πρόσφατη συνομιλία που είχε με κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες στη διάρκεια επίσκεψής του στο Μαξίμου.

Δεν γνωρίζω αν στο διάστημα που μεσολάβησε πείστηκε από τις εξηγήσεις της κυβέρνησης.

Το σίγουρο είναι ότι και άλλοι καναλάρχες αντιδρούσαν στην αλλαγή του νομικού πλαισίου που απαγόρευσε σε συνδρομητικές πλατφόρμες να είναι μέτοχοι και σε επίγειους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Η σύγκρουση του Father Alex (δήθεν εκλεκτού του Μπάιντεν) με τον Έντι Ζεμενίδη, (άνθρωπο του Μενέντεζ – «κολλητό» της Εύας Καιλή)! Η αποτυχημένη εκδήλωση Καρλούτσου για Ομογένεια και Πατριαρχείο στην οικεία του Αμερικανού πρέσβη!

Οξεία σύγκρουση στους κόλπους της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς δύο επώνυμα μέλη της που κινούνται σε διαφορετικό μήκος κύματος μεταξύ τους, φέρονται να βρίσκονται σε ανοιχτή αντιπαράθεση κυρίως όσον αφορά τα ελληνικά δρώμενα, καθώς και οι δύο κινούνται πέριξ του Αμερικάνου πρέσβη στην Αθήνα Τζωρτζ Τσούνη και επιδεικνύουν προσωπικό ενδιαφέρον για πολιτικά και επιχειρηματικά ζητήματα στην Ελλάδα!

Καλά πληροφορημένες πηγές εκ των έσω, από κύκλους που γνωρίζουν από πρώτο χέρι πρόσωπα και πράγματα, λένε ότι ο περίφημος Father Alex Καρλούτσος, γνωστός και ως ο νταραβεριτζής με τα «μαύρα ράσα», που πασάρει σε πρώτο πλάνο τον γιο του Μάικλ και παριστάνει τον εκλεκτό του Μπάιντεν, βρίσκεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον Έντι Ζεμενίδη, εκτελεστικό διευθυντή του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής ηγεσίας (HALC), στενό άνθρωπο του γερουσιαστή Μενέντεζ (αλλά και της Εύας Καϊλή) και κολλητό του ελληνοαμερικανού επιχειρηματία και νυν πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζώρτζ Τσούνη!

Η σύγκρουση των δύο επωνύμων Ελληνο-αμερικανών, που φιλοδοξούν να έχουν ρόλο στα ελληνικά δρώμενα, φέρεται να κορυφώθηκε μετά την εκδήλωση που προ ημερών οργάνωσε ο Father Alex για την Ομογένεια και το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, στην κατοικία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα!

Ο κ. Καρλούτσος, ήρθε στην Ελλάδα για να διοργανώσει την εκδήλωση αυτή στο σπίτι του Τζώρτζ Τσούνη δίπλα στην Αμερικανική πρεσβεία, η οποία κρίθηκε ως αποτυχημένη τόσο όσον αφορά τα πρόσωπα που παρέστησαν, τον αριθμό αλλά και το έσοδο που συγκεντρώθηκε!

Η αποτυχημένη αυτή συγκέντρωση για την Ομογένεια και το Πατριαρχείο μοιραία αντανακλάται και στο πρόσωπο του Αμερικάνου πρέσβη στην οικεία του οποίου πραγματοποιήθηκε! Και ο Έντι Ζεμενίδης, στενός φίλος του Τζώρτζ Τσούνη και πραγματικός άνθρωπος του Μενέντεζ, φέρεται ενοχλημένος με τη συνολική στάση και τις ενέργειες Καρλούτσου στον οποίο προσάπτει ενέργειες που αποσκοπούν σε ίδιο όφελος, προσωπικές δημόσιες σχέσεις και πάσης φύσης νταραβέρια με πρόσωπα της ελληνικής πολιτικής και επιχειρηματικής σκηνής! Καθώς και πρωτοφανή επιπολαιότητα, όπως αυτή της πρόσφατης κακής και αποτυχημένης  οργάνωσης για την εκδήλωση – παρωδία στο σπίτι του Αμερικάνου πρέσβυ, ο οποίος εξετέθη ανεπανόρθωτα λόγω των ενεργειών Καρλούτσου!

Είναι προφανές πως η κόντρα μεταξύ Father Alex και Έντι Ζεμενίδη υπέβοσκε επί καιρώ και απλώς την ώρα τούτη κορυφώθηκε με αφορμή την αποτυχημένη εκδήλωση στην πρεσβευτική κατοικία του περίφημου νταραβεριτζή με τα «μαύρα ράσα».

Το μ@@@ί σέρνει καράβι… «Δημητρούλα μου γεια σου, πάρτα όλα δικά σου»! Όταν η καψούρα οδηγεί σε ακραίες και έκνομες πράξεις!

«Δημητρούλα μου, θέλω απόψε να μεθύσω και με σένανε Μερακλού μου να γλεντήσω»! Όποιος θυμάται τους χαρακτηριστικούς στίχους από το υπέροχο τραγούδι της Χάρις Αλεξίου «Δημητρούλα μου» που πρωτοκυκλοφόρησε το 1975, μπορεί να αντιληφθεί ότι για τον έρωτα μπορεί κανείς να κάνει τα πάντα!

Η «καψούρα» σε οδηγεί στα άκρα, ακόμη και σε πράξεις έκνομες, παράνομες, ρίσκα μεγάλα που εμπεριέχουν πάσης φύσης κινδύνους! Η υπέρμετρη εσωτερική ανάγκη ενός άνδρα να κρατήσει κοντά του την σύζυγο, την σύντροφο ή την ερωμένη, μπορεί να τον οδηγήσει στα όρια, σε καταστάσεις ακραίες προκειμένου να μπορεί διαχρονικά να της παράσχει τα πάντα, κυρίως σε επίπεδο υλικών αγαθών! Η λαϊκή ρήση λέει «το μ@@@ί σέρνει καράβι»! Το μείζον ζήτημα ωστόσο που εγείρεται είναι τι τελικά το καράβι αυτό μεταφέρει στα αμπάρια του.

Η «επιστροφή» Σαββίδη, το «παραμύθι» της δήθεν πώλησης ΟΛΘ – Open και η εκ νέου επένδυση στον ΠΑΟΚ με το βλέμμα στραμμένο στις εθνικές εκλογές, το Μέγαρο Μαξίμου και τις μετεκλογικές συνεργασίες!

Ο Ρώσος επιχειρηματίας, αφού βγήκε αλώβητος από τις Αμερικανικές πιέσεις, επιστρέφει στο παιχνίδι μετά από 3 χρόνια «εξαφάνισης», «εκβιάζει καταστάσεις» και διεκδικεί ρόλο, επιρροή, παρέμβαση στην εξουσία και τις πολιτικές εξελίξεις!

Μολονότι δεν έχει ακόμη δώσει απτά δείγματα φυσικής παρουσίας και η επικοινωνία του γίνεται μόνο δια μέσω τηλεδιασκέψεων, είναι γεγονός που δεν αμφισβητείται ότι ο Ιβάν Σαββίδης επιχειρεί την ώρα τούτη μία «επιστροφή» στα επιχειρηματικά, πολιτικά και ποδοσφαιρικά δρώμενα της χώρας!

Μετά την «εξαφάνιση» του από τον Φεβρουάριο του 2020, δηλαδή σχεδόν 3 χρόνια από την τελευταία φορά που κάποιος τον συνάντησε δια ζώσης σε ελληνικό έδαφος, ο Ρώσος επιχειρηματίας φέρεται να επιδιώκει την επιστροφή του στα εγχώρια δρώμενα, ακυρώνοντας επί της ουσίας όλη την σεναριολογία που τον ήθελε να πουλάει το Λιμάνι Θεσσαλονίκης, τον τηλεοπτικό σταθμό Open και να «εγκαταλείπει» τον ΠΑΟΚ στην τύχη του!

Το γεγονός είναι ότι πράγματι ο Ιβάν Σαββίδης πιέστηκε από τον αμερικανικό παράγοντα να πουλήσει, κυρίως δια μέσω πιέσεων της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, προς την ελληνική κυβέρνηση και το Μαξίμου!

Και είναι επίσης γεγονός ότι επιδιώχθηκε να ενταχθεί από τους Αμερικανούς σε λίστα κυρώσεων Ρώσων ή φιλορώσων ολιγαρχών, προκειμένου να του επιβληθούν κυρώσεις, τις οποίες προσπάθησε να αποφύγει ανοίγοντας διάλογο με αμερικανικά funds για πώληση του 71,8% του ΟΛΘ (στην αμερικανική HIG, αλλά και ένα σκωτσέζικο fund) και Ελληνοαμερικανό παραγωγό ταινιών στη Νέα Υόρκη (Τζων Καλαφάτης) για την πώληση του τηλεοπτικού σταθμού Open!

Στην πραγματικότητα, όπως εκ των υστέρων αποδεικνύεται, οι συζητήσεις και διαπραγματεύσεις πώλησης ΟΛΘ και Open ήταν προσχηματικές και αποσκοπούσαν ο Ρώσος ολιγάρχης να κερδίσει χρόνο μέχρις ότου οι πιέσεις των Αμερικανών ατονήσουν μετά την ένταση της Ρώσο-Ουκρανικής κρίσης!

Το μόνο που εξαναγκάστηκε ο Ιβάν Σαββίδης ήταν, να αποχωρήσει από την διεκδίκηση μέσω του ΟΛΘ του Λιμένος Αλεξανδρούπολης λόγω φορτικών πιέσεων των Αμερικανών, σε έναν διαγωνισμό που κατέστη άγονος, καθώς οι αμερικανοί που μετείχαν σε κοινοπρακτικά σχήματα κρίθηκαν αναξιόπιστοι!

Στην παρούσα φάση λοιπόν και με τις εθνικές εκλογές να επίκεινται, διαφαίνεται πλέον μια σαφής και ξεκάθαρη τάση επιστροφής του Ιβάν Σαββίδη στα εγχώρια δρώμενα, μολονότι ο ίδιος προσωπικά δεν έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα, όπως άλλωστε ποτέ δεν πήγε στο Πόρτο Καρράς για θερινές διακοπές, όπως το σύστημα προπαγάνδας του Ρώσου επιχειρηματία διέρρεε και καλλιεργούσε για λόγους εντυπώσεων!

Επί του προκειμένου ο Ιβάν Σαββίδης φέρεται να έχει διακόψει οριστικά κάθε συνομιλία ή διαπραγμάτευση για πώληση των βασικών περιουσιακών του στοιχείων, πολύτιμων παρεμβατικά όπως το Λιμάνι Θεσσαλονίκης και το Open, ενώ φέρεται αποφασισμένος να ενισχύσει τον ποδοσφαιρικό ΠΑΟΚ επενδύοντας σε μεταγραφικές κινήσεις, μετά από αρκετό καιρό, περίπου δύο χρόνων, πλήρους επενδυτικής εγκατάλειψης της ομάδας του Δικεφάλου του Βορρά!

Ο Ρώσος επιχειρηματίας επιχειρεί επιστροφή ενόψει εκλογών, με το βλέμμα στραμμένο στο Μαξίμου, το οποίοι ομολογουμένως του συμπαραστάθηκε, τον στήριξε και δεν τον αποδόμησε παρά τις εξωγενείς πιέσεις!

Και με την εμπειρία του ο Ιβάν Σαββίδης συνειδητοποιεί ότι μέσω της παρέμβασης του στη Βόρεια Ελλάδα μπορεί να «εκβιάσει καταστάσεις», να αποκτήσει ρόλο, επιρροή στο σύστημα και την εξουσία! Ενώ μέσω των επαφών και των ειδικών σχέσεων που φέρεται να διαθέτει με μικρά κόμματα, πιθανολογεί ότι μπορεί να διαμορφώσει μετεκλογικές συνεργασίες για σχηματισμό κυβέρνησης!

Η «επιστροφή» του Ιβάν είναι γεγονός και μένει πλέον να καταδειχθεί στην πράξη εάν και πότε θα τον ξαναδούμε δια ζώσης, με τα μάτια μας να πατάει και πάλι σε ελληνικό έδαφος μετά από 3 ολόκληρα χρόνια «εξαφάνισης»!

«Άρπαξε ένα δεκάρικο μαύρο» για το προξενιό με τους Άραβες! «Η πολύ μεγάλη δουλειά», οι «χοντρές μίζες», ο εγχώριος ισχυρός όμιλος και ο «μεσάζοντας» υπεράνω υποψίας!

Σε μία πολύ «μεγάλη δουλειά» της εγχώριας επιχειρηματικής σκηνής, στην οποία ενεπλάκησαν Άραβες επενδυτές που μετείχαν στην διαδικασία, φημολογείται εντόνως στην αγορά ότι «έπεσαν χοντρές μίζες»!!!

Και πως «τα άρπαξε» εγχώριος μεσολαβητής (υπεράνω υποψίας) που έκανε το προξενιό μεταξύ Αράβων και μεγάλου ελληνικού ομίλου! Ακούγεται στην αγορά ότι «η αρπαχτή» ήταν «ένα δεκάρικο», ποσόν λογικοφανές τόσο βάσει του deal, όσο και σε σχέση με τις δουλειές που επακολούθησαν στην συνέχεια!

Ποιοι είναι άραγε οι 3 συντελεστές του deal, του λαδώματος και της αρπαχτής;

Ένα κουίζ για βαθιά μυημένους στα άδυτα της επιχειρηματικής – και όχι μόνο- ζωής της χώρας…

Ο «νταραβεριτζής» (ρετάλι) του ισχυρού πολιτικού παράγοντα της Κεντρικής Εξουσίας, ξανά σε δράση! Εμπλέκεται σε τράπεζες και αποκρατικοποιήσεις, παριστάνει τον τεχνοκράτη του Χρηματιστηρίου, ενώ είναι ένα λαμόγιο, ύφασμα κακής ποιότητας…

Παριστάνει τα τελευταία χρόνια τον παράγοντα της αγοράς! Τον δήθεν τεχνοκράτη, που αντιμετωπίζει τα πράγματα αφ’ υψηλού, ενώ είναι νταραβεριτζής του αισχίστου είδους και παλαιάς κοπής!

Και «παίζει μπάλα», καλώς ή κακώς «μέσα σε όλα»! Από τα χρηματιστηριακά και τις παρτίδες με ξένους θεσμικούς μέχρι ζητήματα τραπεζών, real estate και υπόγειων συστημάτων και διαπλοκής!

Σε απλά λόγια, εμπλέκεται (λειτουργώντας για τον ίδιο ή για λογαριασμό τρίτων), με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε μεγάλες «δουλειές» της αστικής ανάπτυξης -και όχι μόνο-, μπίζνες του δημοσίου, νταραβέρια με τράπεζες και ξένους επενδυτές!

Την ίδια στιγμή χαρακτηρίζεται ως «άνθρωπος» οικονομικού παράγοντα- συμβούλου (με εμμονές και υστερίες) της πολιτικής ζωής, ως ο «αντ‘ αυτού» καθώς και «ενδιάμεσος» κρίκος μεταξύ «τραπεζίτη» και αμφιλεγόμενου – δήθεν θεσμικού με ροπή στο life style και την υπερβολή, παράγοντα του real estate!

Του τελευταίου μάλιστα θεωρείται και – κυριολεκτικά- υπάλληλος!

Μέσα στην υπερβολή που τον διακρίνει, ο εν λόγω, θεωρώντας ότι βρίσκεται στο απυρόβλητο και ότι προστατεύεται από ισχυρούς πολιτικούς, τραπεζικούς και επιχειρηματικούς κύκλους, έφθασε στο σημείο να εμπλέκεται με ύποπτες συναλλαγές και ιδιωτικά συμφωνητικά παραχώρησης εκτάσεων αντί πινακίου φακής, μεταξύ εκκλησίας, νταραβεριτζήδων και διαπλεκόμενων του real estate στο νησί των Ανέμων!

Ποιος είναι; Σίγουρα όχι ύφασμα καλής ποιότητας…