Καλημέρα κυρίες και κύριοι!

Σε νέο – ένα ακόμα, δυστυχώς – σίριαλ, εξελίσσεται η υπόθεση της Attica Bank, καθώς οι Μπάκος – Καϋμενάκης -Εξάρχου δεν είναι διατεθειμένοι να βάλουν το ποσό των 100 εκατ. ευρώ, αν δεν υπάρξει από τώρα συμφωνία για συνένωση των δυνάμεών της με την Παγκρήτια τράπεζα. Και οι χθεσινές πληροφορίες ήθελαν το Δ.Σ. (και τους μετόχους, όλους ή κάποιους εξ αυτών;) της τράπεζας να μην παρέχει τα εχέγγυα της μελλοντικής ενοποίησης των δύο τραπεζών, που το καθένα έχει τα δικά του προβλήματα και τις αδύναμες πτυχές του, όχι βέβαια στον ίδιο βαθμό. Η πλευρά της Thrivest φέρεται ότι διαμήνυσε “προς πάσα κατεύθυνση” – άρα και προς το ΤΧΣ και φυσικά την Τράπεζα Ελλάδος – ότι χωρίς την από τώρα συμφωνημένη επισήμως δυνατότητα μελλοντικής συγχώνευσης των δύο τραπεζών, δεν έχει κανένα νόημα για αυτήν η συμμετοχή της και μάλιστα με τόσα μεγάλα κεφάλαια και για αυτό αποσύρεται ουσιαστικά από το όλο εγχείρημα.

Στον αέρα το deal – Εκτεθειμένοι κυβέρνηση και ΤτΕ – Καθοριστική η σημερινή ημέρα!

*** Αντιλαμβάνεστε ότι άρχισε ένα απίστευτο γαϊτανάκι επαφών και τηλεφωνημάτων, καθώς οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, είχαν πειστεί ότι η υπόθεση για την τύχη της Attica Bank είχε ουσιαστικά κριθεί και λήξει ευνοϊκά. Τα πράγματα όμως φαίνεται ότι δεν εξελίσσονται όπως αναμενόταν. Σύμφωνα με όσα μπόρεσε να διασταυρώσει η στήλη, πράγματι αυτή τη στιγμή όλα είναι στον αέρα. Κυβέρνηση και Τράπεζα Ελλάδος προσπαθούν με κάθε τρόπο να μη ναυαγήσει το deal και να συμμετάσχει στην αύξηση της τράπεζας το σχήμα των τριών επιχειρηματιών, γιατί κάτι τέτοιο θα συνιστούσε βαρύ πλήγμα στην αξιοπιστία των Αρχών και του οικονομικού επιτελείου, επηρεάζοντας καταστάσεις που εκκινούν από το πολιτικό κόστος και φτάνουν ως την αναταραχή στο τραπεζικό τοπίο. Και αυτό γιατί, αν δεν βρεθεί λύση, ή θα πρέπει να βρεθεί νέος ενδιαφερόμενος, πράγμα πάρα πολύ δύσκολο ειδικά αυτή την περίοδο, ή, να σπάσει η τράπεζα σε καλή και κακή, με τις ανάλογες συνέπειες στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Η σημερινή ημέρα, πάντως, θα είναι καθοριστική, έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα…

Στα ελλείμματα η προσοχή του Eurogroup και όχι στην κατάσταση οικονομιών-κοινωνιών

*** Όχι πως δεν ήταν αναμενόμενο, αλλά πάντα μπορείς να ελπίζεις ότι δεν υπάρχει μόνο η τεχνοκρατική πλευρά σε όσους ορίζουν την τύχη της πληττόμενης εδώ και τέσσερα τουλάχιστον χρόνια ευρωπαϊκής οικονομίας. Πλην φευ, η διάψευση των ελάχιστων προσδοκιών στο χθεσινό Eurogroup ήταν ηχηρή και μας υπενθύμισε το σκληρό πρόσωπο της ευρωπαϊκής νομενκλατούρας, που ανησυχεί μόνο για τη δημοσιονομική κατάσταση και ετοιμάζει το “πέρασμα” (τι ωραία λέξη μεν, αλλά πόσα προβλήματα περικλείει για τα πλέον αδύναμα κοινωνικά στρώματα των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) σε πιο στοχευμένα μέτρα. Σύμφωνα με τους σοφούς μας υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, αν δεν υπάρξουν νέοι κραδασμοί στις τιμές, τα μέτρα ενεργειακής στήριξης θα αρχίσουν να καταργούνται σταδιακά, συμβάλλοντας στη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Συζήτησαν βεβαίως και για τον πληθωρισμό, που αποτελεί τους τελευταίους μήνες διαρκές θέμα συζήτησης, καθώς (ματαίως) αναζητείται η καλύτερη δυνατή λύση, αλλά αυτή χωρίς χτύπημα και έλεγχο των πολυεθνικών που διαμορφώνουν τις τιμές χονδρικής, αλλά ουσιαστικά και λιανικής, δεν πρόκειται δυστυχώς να υπάρξει.

Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων: Στα αζήτητα από το 2015 – Μόνιμος ο ενταφιασμός του από τη Γερμανία

*** Θα περίμενε κανείς, ότι υπό το βάρος των εξελίξεων στη Sillicon Valley Bank, θα γινόταν έστω κάποια αναφορά στο περίφημο, ξεχασμένο και μονίμως υπό μποϊκοτάζ Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων. Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου αρκέστηκε να πει ότι στην Ευρώπη η κατάσταση είναι διαφορετική από τις ΗΠΑ και δεν υπάρχει έκθεση στην τράπεζα που πτώχευσε. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση», δήλωσε, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα προκύπτουν από το συγκεκριμένο επιχειρηματικό μοντέλο της SVB, αλλά η εικόνα στην Ευρώπη είναι πολύ διαφορετική. Πρόσθεσε ότι οι τράπεζες στην Ευρώπη είναι γενικά σε καλή κατάσταση, διότι έχουν ενισχυθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, βρίσκονται υπό την στενή επίβλεψη των εθνικών και ευρωπαϊκών αρχών και στο πλαίσιο της Επιτροπής της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία εφαρμόζονται οι κανόνες σε όλες τις τράπεζες της ΕΕ. «Δεν υπάρχει άμεση έκθεση στο SVB, αλλά αυτό είναι μια υπενθύμιση για εμάς ότι μπορεί στο τραπεζικό σύστημα να υπάρξει σοκ ανά πάσα στιγμή, γι’ αυτό είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε την ανθεκτικότητα του τραπεζικού μας συστήματος», ανέφερε ο Πρόεδρος του Eurogroup.

*** Είδατε κάποια αναφορά για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων, κάποια δήλωση έστω για τα μάτια του κόσμου; Και αν υπάρξει ένα σοκ, που μπορεί όπως λέει ο Ντόναχιου “να συμβεί ανά πάσα στιγμή”; Τότε θα ψάχνουν τη λύση, όταν η συζήτηση άρχισε το 2015, αλλά ενταφιάστηκε κυριολεκτικά, ακόμα και όταν ο ίδιος ο Πρόεδρος του Eurogroup επανάφερε πριν ένα περίπου χρόνο τη σχετική συζήτηση, προτείνοντας να συσταθεί έως το 2024 Κοινό ταμείο εγγύησης καταθέσεων ως μέρος της ολοκληρωμένης τραπεζικής ένωσης, ένα από τα βασικά «αγκάθια» στις πολυετείς διαπραγματεύσεις. Χώρες όπως η Γερμανία επέμεναν παγίως ότι για να συναινέσουν σε αυτό πρέπει οι υπερχρεωμένες χώρες του Νότου να κάνουν περισσότερα προκειμένου να περιορίσουν τους κινδύνους για το τραπεζικό τους σύστημα, που προκύπτουν από την κληρονομιά της ευρωκρίσης. Το Βερολίνο πάντα αναδείκνυε ειδικά το ρίσκο από τη μεγάλης έκτασης κατοχή κρατικών ομολόγων των χωρών όπου εδρεύουν οι τράπεζες. Οι γερμανικές ενστάσεις είναι ο κύριος λόγος που δεν έχει υπάρξει πρόοδος στην κρίσιμη αυτή πτυχή της τραπεζικής ένωσης από το 2015. Από την άλλη πλευρά, η Ιταλία ειδικά αντιστέκεται σθεναρά στην επιβολή περιορισμού στο ύψος των ιταλικών κρατικών ομολόγων που μπορούν να έχουν στην κατοχή τους οι ιταλικές τράπεζες.

Το κόστος των τροφίμων συνεχίζει να τρέφει τον υψηλό πληθωρισμό

*** Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ) κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2023, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2023, παρουσίασε αύξηση 0,3%. Ειδικότερα, από τη σύγκριση του ΓΔΤΚ του μηνός Φεβρουαρίου 2023 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Φεβρουαρίου 2022 προέκυψε αύξηση 6,1%. Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2022 – Φεβρουαρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2021 – Φεβρουαρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 9,6%. Σε ετήσια βάση, ισχυρή άνοδο 37,1% καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου και κατά 25,3% των στερεών καυσίμων, αυξάνοντας το κόστος των μεταφορών σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Άνοδος 14,8% καταγράφεται σε ετήσια βάση στο κόστος των τροφίμων. Ειδικότερα, οι τιμές των κρεάτων εμφανίζουν άνοδο 20%, του ψωμιού 16,8%, ενώ άνοδος άνω του 25% καταγράφεται σε γαλακτοκομικά και αυγά. Αυξημένο σε ετήσια βάση κατά 22,9% το κόστος των ελαίων ενώ άνοδος άνω του 13% καταγράφεται επίσης στις κατηγορίες λοιπά τρόφιμα και καφές-κακάο-τσάι. Αποτελεσματικά, αν μη τι άλλο, τα μέτρα της ΕΚΤ, με την αύξηση των επιτοκίων, δε νομίζετε;…

Τράπεζες: Ούτε στεγαστικά, με το σταγονόμετρο οι χορηγήσεις – Επιχειρήσεις με «ταμείο» εξοφλούν πρόωρα το δανεισμό τους, λόγω επιτοκίων

*** Λόγω των αναταράξεων στην αμερικανική τραπεζική αγορά από την κατάρρευση της Sillicon Valley Bank, προσέφυγα στις τραπεζικές πηγές μου, για να ακούσω και τη δική τους εκδοχή και κυρίως να έχω μία από πρώτο χέρι εικόνα της σημερινής κατάστασής τους. Κατ’ αρχήν, ουδεμία ανησυχία από τα κύματα πέραν του Ατλαντικού. Όσο για την κατάσταση που βρίσκονται οι τράπεζές μας, το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξα μετά από αρκετά τηλεφωνήματα και συναντήσεις, είναι ότι τα έσοδα πάνε μιά χαρά, λόγω των αυξημένων επιτοκίων και των προμηθειών από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Αλλά, στα άλλα μέτωπα, η κατάσταση δεν είναι η καλύτερη, όσο και αν καμουφλάρεται και σκεπάζεται από τα όποια θετικά.

*** Στεγαστικά δάνεια δεν δίνονται πλέον, ούτε ουσιαστικό ενδιαφέρον υπάρχει ούτε οι ίδιες οι τράπεζες δίνουν, παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις που οι δανειολήπτες έχουν τη δυνατότητα πολλαπλών καλύψεων. Άλλα δάνεια, επιχειρηματικά, ούτε λόγος. Μόνο κάποιες περιπτώσεις δανείων λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης. Αλλά, μπορεί έτσι να συνεχιστεί η κατάσταση, πως θα κινηθεί η οικονομία, οι επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες – αφήνω φυσικά στην άκρη τους απλούς καταναλωτές. Προσέξτε, όμως, τώρα και το ακόλουθο. Όπως προκύπτει από τις πηγές μου σε δύο εκ των συστημικών τραπεζών, αρκετοί επιχειρηματίες και επιχειρήσεις, που διαθέτουν ισχυρό “ταμείο”, έχουν δηλαδή διαθέσιμα, εξοφλούν μεγάλο μέρος ή όλο τον υπόλοιπο δανεισμό τους, προκειμένου να γλιτώσουν από τη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, τη μέχρι τώρα και αυτή που με βεβαιότητα αναμένεται κατά τους προσεχείς μήνες. Οπότε, έχοντας άλλη μία πηγή πρόωρων και μεγάλων εσόδων, γιατί να δώσουν δάνεια οι τράπεζες, “δεν είναι… δουλειά τους αυτό και μόνο υποχρεωτικά”, όπως (σαρκαστικά ή αποκαλυπτικά) ανέφερε ένας εκ των συνομιλητών μου και εκ των κορυφαίων στελεχών της τράπεζας που εργάζεται. Μάλιστα, ωραία κατάσταση, κάθονται πάνω στα σίγουρα λεφτά οι τράπεζες μας…

Η Morgan Stanley, το Capital Group και οι τράπεζες

*** Ξεκινάω με τη σημερινή συνάντηση της Morgan Stanley στο Λονδίνο, όπου θα γίνει η παρουσίαση των προοπτικών των ελληνικών τραπεζών. Μαθαίνω, λοιπόν, ότι τη μεγαλύτερη “ζήτηση” έχει η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία συγκεντρώνει τα φώτα και τις προτιμήσεις των επενδυτών, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της. Πάνω από 30 funds είχαν δηλώσει συμμετοχή μέχρι χθες το βράδυ, στοιχείο ενδεικτικό του ενδιαφέροντος των ξένων. Σημειώνω ότι, ενώ το Capital Group έχει πάνω από 5% σε Εθνική και Eurobank και 3,5% στην Alpha Bank (το οποίο δεν είναι και τόσο γνωστό), στην Πειραιώς δεν έχει – ακόμα – συμμετοχή. Προφανώς, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι και η Wood δίνει νέα τιμή για τη μετοχή της Πειραιώς, από 3,40 -3,80 ευρώ. Αναταράξεις και ρευστοποιήσεις είναι φυσικό να υπάρξουν και στις τιμές των τραπεζικών μετοχών, οι προοπτικές όμως προαλείφονται θετικές, πέραν φυσικά απρόοπτων καταστάσεων, εξωγενών ή όχι…

ΚΟΥΙΖ 1

“Στ’ ορκίζομαι Βαγγέλη μου, για κάτσε να τα πούμε, στο τάβλι αυτό που παίζουμε, στο ούζο που θα πιούμε…”. Αξέχαστο ελληνικό άσμα, που το αγαπούν και στη χώρα της τουλίπας…

ΚΟΥΙΖ 2

Στα γραφεία εισηγμένης εταιρείας εθεάθη την περασμένη εβδομάδα ο υιός Κόκκαλη, όχι φυσικά ο Πέτρος. Δεν κατέστη δυνατόν να συλλέξω περισσότερες πληροφορίες, δεν ήμουν παρών, αλλά όσο το σκέφτομαι, “δένει” με τις αναζητήσεις του ομίλου.

ΚΟΥΙΖ 3

Γιατί κάποιοι στο υπουργείο Ναυτιλίας “τρίβουν τα χέρια τους”, λόγω της νέας Αρχής, που θα περιλαμβάνει, εκτός από την Ενέργεια και τα Νερά, και τα Απόβλητα; Και ποιον στο λιμάνι εδώ και χρόνια έχουν βαφτίσει “ο απόβλητος”;

Τραγωδία στη Τέμπη: Από τι εξαρτάται η ασφάλεια μας;

Με την συζήτηση για την ασφάλεια των τρένων να συνεχίζεται αμείωτη, υπό τη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών, όλοι αναρωτιόμαστε από τι εξαρτάται η ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Η απάντηση είναι από την τήρηση των πρωτοκόλλων και των κανονισμών ασφαλείας.

Στην Ελλάδα, ο σιδηρόδρομος λειτουργεί σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφαλείας του ΟΣΕ που επικαιροποιήθηκε τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ και εγκρίθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, που είναι η αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή και έχει διοριστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι το 2019 τα συστήματα ETCS δεν λειτουργούσαν, οι προβλέψεις του εν λόγω Κανονισμού αφορούν σε κανόνες ασφαλείας χωρίς τη χρήση των ηλεκτρονικών συστημάτων.

Είναι γεγονός ότι συνδικαλιστές και άλλα στελέχη είχαν προειδοποιήσει για θέματα ασφαλείας αλλά οι αρμόδιοι κώφευαν;

Οι συνδικαλιστές από τη μία έκαναν απεργίες επικαλούμενοι, μεταξύ άλλων, θέματα ασφαλείας κι από την άλλη δημιουργούσαν εμπόδια στην υλοποίηση της σύμβασης 717.

Σχετικά με στέλεχος του οποίου κυκλοφορεί επιστολή που έθετε θέματα ασφαλείας, επισημαίνονται τα εξής:

● Στη συγκεκριμένη επιστολή, και γενικότερα, δεν θέτει θέματα ασφαλείας για την παρούσα κατάσταση, αλλά για το μέλλον, εφόσον οι εν εξελίξει εργασίες ολοκληρωθούν.
● Ακριβώς επειδή διαφωνούσε με ορισμένες από τις εργασίες αυτές (όπως και εμπλεκόμενη εταιρεία) έκανε και σχετική καταγγελία, η οποία αποτελεί βασική αιτία της καθυστέρησης των εργασιών για πάνω από 6 μήνες.
● Δηλαδή όχι μόνο δεν είχε προειδοποιήσει για συμβάν σαν το τραγικό δυστύχημα, αλλά είχε προκαλέσει και σημαντικές καθυστερήσεις στις εργασίες για τις οποίες όλοι συμφωνούμε σήμερα ότι μακάρι να είχαν ολοκληρωθεί νωρίτερα.

Μήπως η κυβέρνηση δεν ολοκλήρωσε το έργο της τηλεδιοίκησης εντός του 2021, ώστε να μην υλοποιήσει εγκαίρως τη σχετική συμβατική της υποχρέωση έναντι της Hellenic Train και αυτή να απαλλαγεί με τη σειρά της από την υποχρέωση επενδύσεων;

Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Ο λόγος που δεν ολοκληρώθηκε το έργο νωρίτερα, είναι ότι δεν ήταν αυτό δυνατό λόγω όλων των νομικών προβλημάτων που παρέλαβε αυτή η κυβέρνηση και η ίδια ξεμπλόκαρε. Αντιθέτως το προχώρησε και το έφτασε στο 70%.
Αντιστοίχως, η Hellenic Train δεν απαλλάσσεται από τις δικές της υποχρεώσεις αλλά αυτές απλώς μετατίθενται χρονικά.

Το πιο κρίσιμο όμως είναι το εξής: Οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις της Hellenic Train συμφωνήθηκαν και υπεγράφησαν από την παρούσα κυβέρνηση. Ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και είχε έναντι χαμηλότατου τιμήματος παραχωρήσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική εταιρεία, δεν είχε κάνει καμία ανάλογη συμφωνία για επενδύσεις των Ιταλών στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Συνεπώς, ποια ακριβώς μπορεί να είναι η δήθεν «κατηγορία»;

Ότι η κυβέρνηση έκανε με την Hellenic Train μια συμφωνία την οποία δεν ήταν υποχρεωμένη να κάνει κι αμέσως μετά θέλησε να την απαλλάξει από αυτήν; Δεν στέκει λογικά αυτό.

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!