Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι, καλή (τεσ)σαρακοστή

Κουίζ 1: Ο πρέσβης νταραβεριτζής!

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με ένα κουίζ για πολύ μυημένους: Για ποιον πρέσβη υπερδύναμης στη χώρα μας, η πιάτσα λέει ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο νταραβεριτζή που έχει περάσει ιστορικά; Τα λέει με όλους, μεγαλοεπιχειρηματίες, πολιτικούς αρχηγούς, παράγοντες, όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!

Και διαμορφώνει τη δική του προσωπική αντζέντα ενόψει των μελλοντικών επιχειρηματικών του επιδιώξεων και σκοπιμοτήτων!

Πολύ γρήγορα, τον πήρανε χαμπάρι! Ποιος είναι;

Κουίζ 2: Ο λομπίστας των 5 εκατ. και η «σχέση» με την Εύα Καϊλή!

Σας αποκάλυψα προ ημερών ότι ένα υπερατλαντικό λόμπινγκ κοστίζει γύρω στα 5 εκατ. ευρώ!!! Τώρα ποιος το πληρώνει, ποιος «μεταφέρει» το ποσόν, σε ποιον (ή ποια) καταλήγει, είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο!

Επανέρχομαι λοιπόν! Ποιος είναι ο ομογενής λομπίστας «που παίζει μπάλα» και διευθετεί πρόσωπα και καταστάσεις; Και τη σχέση είχε άραγε με την Εύα Καϊλή; Την γνώριζε; Και αν ναι από πού; Κάνανε παρέα;

Για να ξέρετε: Τρώει τη σκόνη του Πιερρακάκη ο Κικίλιας!

Μου λένε καλά πληροφορημένες πηγές που σχετίζονται με γκάλοπ και δημοσκόπους, ότι ο Κυριάκος Πιερρακάκης όπως προκύπτει μέσα από όλες ανεξαιρέτως τις έρευνες που διενεργούνται, είναι μακράν πρώτος σε προτίμηση στην Α’ Αθηνών με μεγάλη διαφορά από τον σύζυγο της Τζένης Μπαλατσινού, Βασιλάκη Κικίλια!

Κοινώς ο δεξιός Βασιλάκης τρώει τη σκόνη του κεντρώου Κυριάκου που εκτός των άλλων έχει και τεράστια απήχηση στους νέους! Μου φαίνεται ότι τελικά μόνο μια εκ νέου σύμπραξη – πολιτικό πάντρεμα- με τον Νικήτα, θα σώσει τον Βασιλάκη!

Το plan B’ στην Τέρνα Ενεργειακή εάν και εφόσον η First μπει μόνη της και δεν συμφωνήσει με ένα από τα 2 funds που συνομιλεί!

Το deal θα γίνει! Μην έχετε καμία αμφιβολία.

Ως γνωστόν πρώτοι εμείς εδώ στο Radar σας έχουμε αποκαλύψει τα πάντα γύρω από τις εξελίξεις της εξαγοράς της Τέρνα Ενεργειακής από την First!

Και προ ημερών αναφερθήκαμε και στο ενδεχόμενο ενός plan B’ , δηλαδή την εξαγορά του συνόλου των μετοχών σε 2 φάσεις, εάν και εφόσον (αυστηρή προϋπόθεση) η First τελικά προχωρήσει μόνη της στην υλοποίηση του big deal και δεν συμφωνήσει με κάποιο εκ την δύο κορυφαίων funds (το ένα εξ αυτών δραστηριοποιείται στην Ελλάδα) με τα οποία συνομιλεί!

Σημειώνεται ότι η Macquarie που έχει ως σύμβουλο της την Goldman Sachs και τον Χάρη Ηλιάδη, έχει αποχωρήσει οριστικά και αμετάκλητα από την υπόθεση και έχει στραφεί στην εξαγορά της Ενέλ Ελλάδος!

Φάση Α’ όλες οι μετοχές του επενδυτικού κοινού (μικρών και μεγάλων) στα 22,90 ευρώ! Β’ φάση οι μετοχές των εταιρικών σχημάτων σε δεύτερο χρόνο στα 27 ευρώ!

Διευκρινίζουμε λοιπόν ότι το Plan B’ εάν η First προχωρήσει μόνη της προβλέπει την απόκτηση των μετοχών σε 2 φάσεις!

Μία τώρα, η οποία θα αφορά την απόκτηση περίπου στα 22,90 ευρώ όλες τις μετοχές των ιδιωτών μετόχων, μικρών και μεγάλων, το σύνολο δηλαδή του επενδυτικού κοινού και μία σε δεύτερη χρονική στιγμή, αυστηρά προσδιορισμένη, όταν και θα έχουν ωριμάσει αιολικά πάρκα, που θα αφορά μετοχές που κατέχουν εταιρικά σχήματα, όπως η ΓΕΚ Τέρνα, στα 27 ευρώ!

Σημειώνουμε ότι όλες οι πληροφορίες αυτές γράφονται με επιφύλαξη όσον αφορά τις τιμές ενώ την ώρα τούτη οι τράπεζες δουλεύουν το χρηματοδοτικό!

Δυσάρεστα νέα από την αγορά εργασίας τον Ιανουάριο – Οι εργαζόμενοι 30-44 ετών οι μεγάλοι χαμένοι

*** Τα στοιχεία της Εργάνη για τον Ιανουάριο, δυστυχώς είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά, καθώς οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν σε σημαντικό βαθμό, αποδεικνύοντας ότι το κλίμα στην αγορά εργασίας είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο, επηρεαζόμενο όχι μόνο από την όποια εποχικότητα, αλλά και από την κατάσταση που έχουν δημιουργήσει σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, η ενεργειακή κρίση με τα υπέρογκα τιμολόγια και ο πληθωρισμός, που έχει εκτοξεύσει σε πρωτοφανή βαθμό εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες κάθε είδους. Επιπλέον, η κατανάλωση είναι περιορισμένη, αφού τα εισοδήματα παραμένουν στάσιμα, ενώ οι επιχειρήσεις σπεύδουν σε προγράμματα μείωσης της μισθολογικής τους δαπάνης, όντας τουλάχιστον διστακτικοί για την πλήρωση, ακόμα και απαραίτητων θέσεων εργασίας.

*** Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εργάνη, τον Ιανουάριο χάθηκαν συνολικά 213.924 θέσεις εργασίας, από τις οποίες 132.312 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και 81.612 οικειοθελείς αποχωρήσεις. Όπως αντιλαμβάνεστε, πρόκειται για ένα μεγάλο κύμα απολύσεων, με την απασχόληση να διατρέχει σοβαρό κίνδυνο, ακόμα και κατάρρευσης, πολύ περισσότερο αν τα στοιχεία του Φεβρουαρίου επιμείνουν προς την ίδια κατεύθυνση. Οι τρέχουσες συνθήκες με υψηλό πληθωρισμό και τιμολόγια ενέργειας σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα, τρέφουν την αβεβαιότητα, ειδικά στις μικρές επιχειρήσεις, κυρίως όσων δραστηριοποιούνται σε επισιτισμό και λιανεμπόριο, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε μαζικές απολύσεις.

*** Έχει μεγάλη σημασία τώρα να δείτε ποια ηλικιακή ομάδα ήταν αυτή που παρουσίασε τις μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας. Τον Ιανουάριο, λοιπόν, μεγάλοι χαμένοι ήταν οι εργαζόμενοι 30-44 ετών, στην κατηγορία των οποίων είχαμε τη μεγαλύτερη απώλεια θέσεων εργασίας, που ανήλθαν σε 62.404. Τα στοιχεία δείχνουν ότι κυριάρχησαν οι προσλήψεις στην εκπαίδευση, στην αποθήκευση και μεταφορά και στις κατασκευές. Στον αντίποδα, πρωταγωνιστές στις αποχωρήσεις ήταν οι κλάδοι της εστίασης, του λιανικού εμπορίου καθώς και οι διοικητικές δραστηριότητες γραφείου και γραμματειακής υποστήριξης.

*** Τα στοιχεία αυτά του Ιανουαρίου, όπως και του Φεβρουαρίου, θα πρέπει να τα μελετήσουν πολύ καλά τα επιτελεία των κομμάτων, για προφανείς λόγους, καθώς “βαίνομεν προς εκλογάς” εντός των επόμενων μηνών. Γιατί θα κληθούν, αναγκαστικά, να τοποθετηθούν επί του θέματος όλα τα κόμματα, όχι με ευχολόγια και διάτρητες υποσχέσεις, αλλά με συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Τα «όπλα» των δανειοληπτών, για να σώσουν την πρώτη κατοικία τους

*** Μετά την ετυμηγορία του Αρείου Πάγου, σχετικά με την απελευθέρωση των διαχειριστών δανείων, τους servicers δηλαδή, οι δανειολήπτες έχουν κυριολεκτικά κατακλύσει τα εξειδικευμένα δικηγορικά γραφεία, προκειμένου να αναζητήσουν λύσεις προστασίας της περιουσίας τους. Υπάρχουν, όμως, μηχανισμοί και θεσμοί, στους οποίους μπορεί να απευθυνθεί και να ενταχθεί κάθε υπόχρεος κόκκινου δανείου, αν φυσικά τον συμφέρει. Μία πρώτη καταφυγή, είναι η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, που λειτουργεί ως διαχειριστής του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Στον μηχανισμό αυτό μπορεί να προσφύγει ένας επαγγελματίας ή μία επιχείρηση, συγκεντρώνοντας όλες τις κατηγορίες χρεών του – τράπεζες, Εφορία, ασφαλιστικές εισφορές. Δυστυχώς, οι διαδικασίες εδώ είναι απελπιστικά αργές, καθώς από τις 40.000 περίπου επιχειρήσεις και επαγγελματίες, που έκαναν χρήση του νόμου, ολοκληρώθηκαν μόνο 6.000 μέχρι τώρα, περί τις 2.600 επί ΣΥΡΙΖΑ και 3.400 επί Ν.Δ. Μεγάλο εμπόδιο οι τράπεζες και εδώ, που δείχνουν τουλάχιστον απροθυμία να συνεργαστούν, ή αργούν επί μήνες να απαντήσουν στα πιο στοιχειώδη στοιχεία που ζητούνται…

*** Το θέμα είναι απλό και συνάμα χαρακτηριστικό της νοοτροπίας των τραπεζών και των στελεχών τους, που αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση παρόμοιων περιπτώσεων. Αναγνωρίζουν ή όχι τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης», οι οποίες, σύμφωνα με την ετήσια αποτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ ανέρχονται σε 1.750 ευρώ μηνιαίως για μία τετραμελή οικογένεια; Η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι όχι μόνο δεν το λαμβάνουν υπόψη τους, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, δυστυχώς, καταστρατηγούν και αυτό το μέτρο του ακατάσχετου λογαριασμού. Αλήθεια, εκείνος ο έρμος ο κώδικας δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος, που υποχρεώνει τις τράπεζες για κάθε δάνειο προς πώληση να έχει ενημερωθεί ο δανειολήπτης 12 μήνες πριν και να έχει γίνει αποδέκτης από την τράπεζα πρότασης αναδιάρθρωσης του δανείου, τηρήθηκε ποτέ;

Η ασφυξία των υπέρογκων λογαριασμών ενέργειας συνεχίζεται

Μπορεί να επικρατεί η αίσθηση ότι το πρόβλημα των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου έχει τουλάχιστον υποχωρήσει, αλλά μόνο έτσι δεν συμβαίνει. Χιλιάδες καταναλωτές, πριν, αλλά και μετά τις επιδοτήσεις, πέρασαν πολύ δύσκολες ημέρες και νύχτες, αγωνιόντας να μην έχουν διακοπή της ηλεκτροδότησής τους, το ίδιο και χιλιάδες επίσης μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ένα μόνο στοιχείο. Οι αιτήσεις αποκοπής-διακοπής που κατέθεσαν μέσα στο 2022 οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος στον ΔΕΔΔΗΕ, πλησίασαν τις 434.000, απλούστατα γιατί διογκώνονται συνεχώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών ρεύματος προς τις εταιρείες προμήθειας. Επιπλέον, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, υπάρχουν μήνες μέσα στο τελευταίο διάστημα που οι εντολές αποκοπής-διακοπής προς τον ΔΕΔΔΗΕ έχουν πολλαπλασιαστεί σε σχέση με το παρελθόν, στοιχείο που μαρτυρά τα μεγάλα προβλήματα των καταναλωτών, που κλήθηκαν και πάλι να σηκώσουν το βάρος της ενεργειακής κρίσης.

Πολλαπλά οφέλη από την ίδρυση της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων

*** Πέρασε λίγο στα ψιλά της ενημέρωσης, συνέβαλε και η αναμονή του τριημέρου, αλλά η είδηση έχει μεγάλη σημασία, καθώς αφορά τον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα της χώρας. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά,ανακοίνωσε την ίδρυση φορέα που εκφράζει επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην κατασκευή πλοίων, τη ναυπηγική βιομηχανία και τις προμήθειες υλικών και συσκευών για πλοία, με την ονομασία «Ένωση Ελληνικών Ναυπηγείων». Τη σύσταση της αποφάσισαν 25 εταιρείες που συμμετείχαν σε αυτή τη φάση.

*** Ο πρόεδρος του Ομίλου ΟΝΕΧ, Πάνος Ξενοκώστας, παρουσίασε τη δυναμική που θα προσδώσει στην ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και την υποστήριξη των ναυπηγείων από επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν μεγάλη εμπειρία στην παραγωγή υλικών, που αφορούν τις ναυπηγήσεις ή τη συντήρηση των πλοίων. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης τόνισε ότι το εγχείρημα αποτελεί ένα νέο κεφάλαιο στη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας και θα κληθεί να συμβάλει στην ανανέωση του ναυπηγικού τομέα, με τη συμμετοχή του συνόλου των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στην ένωση. Καιρός είναι αυτό το εθνικό κεφάλαιο, η κάποτε ακμάζουσα ναυπηγική βιομηχανία, που πέρασε για χρόνια στην απαξίωση και την εγκατάλειψη, να ανασυσταθεί και να αποτελέσει έναν ακόμα τροφοδότη της εθνικής οικονομίας.

Γ. Σταθάκης: «Ηρακλής» και δευτερογενής αγορά, ωθούν το σύστημα στην εκποίηση και όχι στη ρύθμιση

Παραθέτω αυτούσια και την ερώτηση και την απάντηση Σταθάκη, στη συνέντευξή του στην ‘Εφημερίδα των Συντακτών”, γιατί όλα έχουν τη σημασία τους, ειδικά όταν διατυπώνονται από πρώην κορυφαίο υπουργό και υπεύθυνο της χάραξης του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, σε προεκλογική περίοδο ουσιαστικά.

Ερ: Πλέον, με βάση την εμπειρία σας και την απουσία «τρόικας», προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινείται η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους χωρίς να διαταράσσονται λεπτές ισορροπίες στην οικονομία; Μήπως τελικά ήταν προτιμότερη η λύση της bad bank έναντι του «Ηρακλή»;

Απ: Η γενική αρχή είναι ότι η αναδιάρθρωση των δανείων είναι καλύτερη λύση έναντι της εκποίησης. Η αρχή αυτή είναι πρωταρχική και καθολική για την κατοικία λόγω της κοινωνικής διάστασης και είναι καθοριστική για την εκτεταμένη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα λόγω και των ισχυρών επιπτώσεων στην απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Είναι ακόμα ισχυρή και στη μεγάλη επιχειρηματικότητα λόγω των οικονομικών επιπτώσεων. Συνεπώς η πολιτική διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους καλείται να εξισορροπήσει αυτή την αρχή με την αναγκαιότητα λειτουργίας των τραπεζών χωρίς «κόκκινα δάνεια», που επηρεάζουν τη χρηματοδότηση στην οικονομία, και φυσικά χωρίς τη συντήρηση εταιρειών-ζόμπι χωρίς προοπτική επιβίωσης, που επιβαρύνουν την οικονομία.
Η γνώμη μου ήταν πάντα θετική υπέρ της «κακής τράπεζας» λόγω της απότομης και άμεσης λύσης του προβλήματος και λόγω των δοκιμασμένων τεχνικών διαχείρισης με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Κατά δεύτερον όμως παραμένω, λόγω των διαδοχικών κρίσεων, απόλυτα σίγουρος στην αναγκαιότητα ύπαρξης συστήματος προστασίας της πρώτης κατοικίας και φυσικά του εξωδικαστικού συμβιβασμού με σαφείς και απλούς κανόνες. Η λύση της δευτερογενούς αγοράς και το πρόγραμμα «Ηρακλής» παραμένουν προβληματικά, καθώς ωθούν το σύστημα στην εκποίηση και όχι στη ρύθμιση. Υπό σαφείς όρους όπου ενθαρρύνεται η ρύθμιση και η λύση της εκποίησης αφορά αποκλειστικά εταιρείες-ζόμπι μπορεί να λειτουργήσει, αλλά ως έχει σήμερα δεν μπορεί.

Οι Βρετανοί στη μέγγενη, αλλά ο CEO της BP, θα πάρει μπόνους 13 εκατ. για τα υπερκέρδη από την ενεργειακή κρίση

Έκτακτο μπόνους 13 εκατ. ευρώ θα λάβει ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Μπέρναρντ Λούνι, μετά τα κέρδη-ρεκόρ του ενεργειακού κολοσσού, τα οποία προέκυψαν από την εκτίναξη των τιμών υδρογονανθράκων εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Την ίδια ώρα η πλειονότητα των Βρετανών αγωνίζεται να αντιμετωπίσει το κόστος της ενέργειας και την άνοδο των τιμών βασικών προϊόντων, λόγω πληθωρισμού, που τρέχει με ποσοστό μεγαλύτερο του 10%. Ο βρετανικός ενεργειακός κολοσσός είδε τα κέρδη του να υπερδιπλασιάζονται το 2022, φτάνοντας στο ποσό ρεκόρ των 27,7 δισ. δολαρίων. Θυμίζω ότι Βρετανοί εργαζόμενοι από διαφορετικούς κλάδους, από σιδηροδρομικούς μέχρι εκπαιδευτικούς και νοσηλευτές, πραγματοποιούν απεργίες τους τελευταίους μήνες, ζητώντας αυξήσεις μισθών, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες τιμές και στην πρωτοφανή αύξηση του κόστους ζωής. Ευτυχώς, εδώ οι αντίστοιχοι CEO δεν ήγειραν τέτοια αξίωση, δηλαδή ο ένας, ο άλλος βρίσκεται σε ιδιωτική εταιρεία.

Ενδιαφέρουν

*** Στην επόμενη φάση για το έργο «Αποκατάσταση και Εκσυγχρονισμός των Δικτύων Άρδευσης του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Ταυρωπού Καρδίτσας», ύψους 128 εκατ. ευρώ πέρασαν οι κοινοπραξίες ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις-ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Κωνσταντινίδης και Μυτιληναίος-INTRAKAT-Μεσόγειος.

*** Ποιος πρωτοκλασάτος υπουργός με επίσημες δηλώσεις του υποστήριζε από το περασμένο φθινόπωρο την ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο του Κοκλώνη, για να “απορροφήσει” 9 εκατ. ευρώ, έχοντας αρχικό κεφάλαιο 4.000 ευρώ; Ήταν σίγουρος ότι διαθέτει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα ή για κάποιους…δεν χρειάζεται; Σόδομα και Γόμορα, αθάνατη Βασιλειάδου…*** Πως σας φάνηκε η τιμή που πρότεινε η Πειραιώς για την Attica Bank, ρώτησα γνωστό χρηματιστή με πλούσια πείρα στα της αγοράς. “Δεν είναι ότι καλύτερο περίμενε η αγορά, οι μέτοχοι και εμείς φυσικά. Δεν ξέρω τι θα κάνουν τελικά οι πελάτες μου, αλλά ένα μούδιασμα το διακρίνω”. Μάλιστα…

*** Περίεργα πράγματα έχουν αρχίσει να ψιθυρίζονται και για τη Vodafone, τη δική μας εννοώ. Δεν ξέρω αν υπάρχει επηρεασμός ή συσχέτιση με τα του ΟΤΕ, αλλά φαίνεται ότι μάλλον οδεύουμε για εξελίξεις και στον συγκεκριμένο κλάδο, σε συνέχεια προφανώς της εισόδου της BC Partners σε Nova-Wind.

*** Τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου σήμερα και να είστε έτοιμοι για πολλά αποτελέσματα εισηγμένων, υγιών και μη.

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Ελπίζω να πήρατε γερές ανάσες κατά το τριήμερο είτε αποδράσατε είτε όχι, ο καιρός ήταν σύμμαχος, ακόμα και για το πέταγμα του αετού. Καλή (Τεσ)Σαρακοστή, λοιπόν, και του χρόνου με υγεία. Την καλημέρα μου.