Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Φτάνουν στα αυτιά μου πληροφορίες ότι στο παρασκήνιο, μέσα από υπόγειες κουβέντες και διαδρομές, μεθοδεύεται η αγορά επιπλέον 12 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale από την Γαλλία, προκειμένου το σύνολο της αγοράς να φθάσει τα 36, όσα αρχικώς είχαν ειπωθεί! Μέχρι σήμερα θυμίζω οι παραγγελίες αφορούν 6 που παραλάβαμε και 18 που επίκεινται!

Όπως αντιλαμβάνεστε, στο βαθμό που η φήμη αυτή επαληθευτεί, «ο υπεράνω υποψίας μιζαδόρος» (ηχηρό όνομα και …παλαιό τζάκι), αποκαλούμενος και Αρσέν Λουπέν λόγω της ικανότητας του να ανοίγει θυρίδες διεθνών τραπεζών, που ακούγεται ότι μεσολάβησε από την αρχή και εξακολουθεί να εμπλέκεται στις σχέσεις με την γαλλική αμυντική βιομηχανία, θα …ανοίγει σαμπάνιες, καθώς μια ακόμη δουλειά θα έχει υλοποιηθεί και η προμήθεια θα πάει στην τσέπη τη δική του, αλλά και όποιου τρίτου τυχόν εκπροσωπεί!

Κεραμέως: η ελληνίδα Παρλί! Ονειρεύεται τα …χακί και την καθιέρωση των τσιρλιντερς στο στρατό!

Και μια ο λόγος για αμυντική βιομηχανία, διαβάζω και ακούω δεξιά κι αριστερά τις πληροφορίες που εντέχνως και σκοπίμως διαρρέονται, ότι δηλαδή η Κεραμέως, η πιο αποτυχημένη υπουργός Παιδείας όλων των εποχών, ονειρεύεται …τα χακί!

Τον υπουργικό θώκο του ΥΕΘΑ! Υπουργός Άμυνας η Νίκη στην επόμενη κυβέρνηση του Κυριάκου, καθ’ υπόδειξη Γεραπετρίτη, την οποία οι στενοί συνεργάτες της θέλει να αποκαλούν «Ελληνίδα Παρλί», καθότι δηλώνει φανατική θαυμάστρια της Γαλλίδας Υπουργού Άμυνας!

Βεβαίως η κανονική Παρλί δεν νομοθέτησε για την κατοχύρωση των Τσιρλίντερς όπως η δικιά μας! Οπότε τυχόν τοποθέτηση της στο Υπ. Άμυνας πιθανόν να φέρει και τις μαζορέτες στο στρατό! Μιλάμε για σοβαρή πρωτοπορία! Λέτε;

Ο «καλός στρατιώτης» Γεραπετρίτης! Τα ΜΜΕ του φτιάχνουν προφίλ εργατικού και ικανού νομικού! Θέλει Υπ. Παιδείας, αλλά στοχεύει Παρίσι και Ο.Ο.Σ.Α!

Παρακολουθώ επίσης με θαυμασμό την προσπάθεια του αγαπημένου της στήλης υπουργού Γεραπετρίτη, να διαμορφώσει προς τα έξω μια εικόνα σοβαρού τεχνοκράτη, δουλευταρά, άριστου νομικού που τακτοποιεί άψογα όλες τις εκκρεμμότητες και τα νομοθετήματα!

Και τα δημοσιεύματα δίνουν και παίρνουν! Προκειμένου να ωραιοποιήσουν το προφίλ του συμπαθούς Γιώργου, ως γνωστόν καλύτερου φίλου του Πίνατ στο Μαξίμου!

Οι πληροφορίες λένε ότι ο Υπ. Επικρατείας έχει στο μυαλό του δύο επιδιώξεις, στην περίπτωση που η ΝΔ ξαναγίνει κυβέρνηση: η πρώτη να γίνει Υπ. Παιδείας!

Η δεύτερη να τον τοποθέτηση ο Μητσοτάκης στον Ο.Ο.Σ.Α και να μεταβεί για μόνιμη εγκατάσταση στο Παρίσι όπου λήγει η θητεία του αντιπροσώπου κυρίου Πρεβελάκη η οποία παρατάθηκε προσωρινά έως τα τέλη Απριλίου!

Μακάρι λέμε εμείς! Θα μας λείψει, αλλά δεν βαριέσαι, άμα είναι για το καλό της χώρας!

Πόσο κοστίζει ένα υπερατλαντικό λόμπινγκ; Πέντε (5) εκατομμύρια; Και ποιος ομογενής εμπλέκεται; Κουίζ για πολύ – και βαθιά- μυημένους!

Μου λένε καλά πληροφορημένες πηγές που γνωρίζουν εκ των έσω πρόσωπα και πράγματα, ότι το «υπερατλαντικό λόμπινγκ» που ακουμπάει σε συγγενικά πρόσωπα υψηλά ιστάμενων αξιωματούχων, κοστίζει 5 εκατομμύρια, δεν ξέρω αν είναι σε ευρώ ή δολάρια!

Και ότι στο προξενιό εμπλέκεται επώνυμος ομογενής (ο οποίος φέρεται να διατηρούσε στενή διασύνδεση με την Εύα Καϊλή, άγνωστον μέχρι ποιου βαθμού) που εσχάτως επιδιώκει να διαδραματίσει ρόλο παρεμβατικό στα εγχώρια δρώμενα! Αληθεύει;

Μαθαίνω ότι και άλλος μνηστήρας ενεφανίσθη για την Attica bank! Ελπίζω όχι σαν το κακέκτυπο της Ellington!

Σοβαρή και αξιόπιστη πηγή με πληροφόρηση εκ των έσω, μου διαμήνυσε ότι στην υπόθεση της πολύπαθης Attica bank ενεφανίσθη και άλλος μνηστήρας!

Και ότι Εξάρχου και Μπακοκαυμενάκηδες δεν παίζουν μόνοι τους!

Λέτε να αληθεύει η πληροφορία; Και αν ναι, ελπίζω ο νέος μνηστήρας – άγνωστος Χ- να μην είναι σαν το κακέκτυπο της Ellington …

Απειλή για τη διεθνή οικονομία όσα ανεξέλεγκτα συμβαίνουν στη αγορά εμπορευμάτων – Η περίπτωση με το νικέλιο

*** Σε έκθεσή του που δημοσιεύθηκε μόλις προ δύο ημερών, το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB), δηλαδή ο συντονιστής των δημοσιονομικών κανόνων των οικονομιών του G20, επισημαίνει ότι η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξαν τις σημαντικές ευπάθειες των αγορών εμπορευμάτων, όπως η υπερμόχλευση, η αδιαφάνεια και η διασύνδεση των βασικών παικτών της με τις τράπεζες και κυρίως με το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Για το λόγο αυτό προειδοποιεί ότι η σημαντική συγκέντρωση εταιρειών τραπεζών, χρηματιστηρίων και εταιρειών εκκαθάρισης αποτελεί απειλή για τη μεταφορά τεράστιων ζημιών στην ευρύτερη οικονομία.

*** Λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι τιμές του πετρελαίου και του σιταριού εκτινάχθηκαν, ενώ οι αντίστοιχες του φυσικού αερίου και πολλών μετάλλων διπλασιάστηκαν. Η εκτόξευση των τιμών, όπως ήταν εύλογο, αύξησε και τα περιθώρια για κάλυψη θέσεων των αντίστοιχων παραγώγων. Εξ αυτού του λόγου μάλιστα, ορισμένες κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να προσφέρουν άφθονη ρευστότητα σε κάποιους παίκτες – που δεν είχαν τα απαιτούμενα κεφάλαια, για να καλύψουν το περιθώριο – προκειμένου να μη τιναχτεί στον αέρα, τουλάχιστον ένα μέρος των οικονομικών τους προγραμμάτων και δραστηριοτήτων και να μην εμφανιστούν στις αγορές τους ελλείψεις σε κάποια “ανοιχτά” εμπορεύματα, δηλαδή στα συμβόλαιά τους.

Το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB), αναγκάστηκε ουσιαστικά να ερευνήσει την κατάσταση στις αγορές εμπορευμάτων!

***Καθώς αρκετές ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν αδυναμία (ή και άρνηση) να δώσουν πλήρη και σαφή εικόνα για έναν εκτεταμένο τομέα, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τομέας που περιλαμβάνει από συναλλαγές εντός και εκτός χρηματιστηρίων παραγώγων, από φυσικές μετοχές και ανομοιογενή δεδομένα, μέχρι και παραγωγούς προϊόντων σε όλο τον κόσμο. Αν και η γλώσσα που χρησιμοποιείται στην έκθεση του FSB κινείται με όρους αγορών και χωρίς στόχο να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα, αλλά να τα καταγράψει και να τα δημοσιοποιήσει, ουσιαστικά, καταδεικνύει το απολύτως άναρχο τοπίο στο οποίο κινούνται οι αγορές εμπορευμάτων. Επηρεάζοντας έτσι καθοριστικά και μερικές φορές καταστρεπτικά, από την τιμή ενός προϊόντος, ενός μεταλλεύματος, μιας μετοχής, μέχρι και την εύρυθμη λειτουργία υποτίθεται οργανωμένων και ελεγχόμενων αγορών, καταλήγοντας στον επηρεασμό εθνικών οικονομιών και βλάπτοντας φυσικά τον τελικό αποδέκτη, τον χρήστη και καταναλωτή.

Προσέξτε τώρα τη διασύνδεση των παικτών αυτών των αγορών, με τις τράπεζες, τις εθνικές οικονομίες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα εν γένει

***Η έκθεση του FSB αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το οικοσύστημα των εμπορευμάτων περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό παικτών του χρηματοπιστωτικού, αλλά και του μη χρηματοπιστωτικού τομέα σε ένα ευρύ φάσμα φυσικών αγορών, όπως και αγορών παραγώγων. Αυτές οι αγορές τείνουν να είναι αρκετά ετερογενείς όσον αφορά τη δομή τους και τις πρακτικές. Σε αντίθεση με τη δομή άλλων χρηματοπιστωτικών αγορών, ένας μικρός αριθμός trader εμπορευμάτων που δεν ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα (εκ των οποίων κάποιοι είναι μάλιστα υπερβολικά μοχλευμένοι) διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Αυτές οι μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες συνδέονται με βασικούς παίκτες του χρηματοπιστωτικού τομέα και κάποιες εξ αυτών βασίζονται στις τράπεζες για τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότησή τους. Οι τράπεζες είναι βασικοί πάροχοι πιστωτικής και χρηματοδοτικής ρευστότητας, καθώς και υπηρεσιών εκκαθάρισης, σε επιχειρήσεις βασικών εμπορευμάτων και τις υποκείμενες αγορές. Και αυτό δημιουργεί τη σύνδεση μεταξύ του οικοσυστήματος των εμπορευμάτων και του πυρήνα του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

*** Με απλά λόγια, αν σε κάποιους ήταν κάπως δυσνόητα τα προαναφερθέντα, οι κίνδυνοι προκύπτουν από την άμεση σύνδεση και διαπλοκή του όλου συστήματος, που μπορεί κάλλιστα να μεταφέρει την αδιαφάνεια των συναλλαγών και τις προκύπτουσες διαταραχές στις αγορές εμπορευμάτων και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ευρύτερα και στον ευρύτερο χώρο της οικονομίας, είτε τοπικής είτε διεθνούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα – και κλείνω με αυτό την όλη αναφορά στην αγορά εμπορευμάτων – αποτελεί η περίπτωση με το (και δικό μας) νικέλιο στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου. Η σημαντική αναταραχή στην αγορά, από τις επιπτώσεις της αύξησης των τιμών του νικελίου ανέδειξαν με τον πλέον εύγλωττο τρόπο τους ευρύτερους κινδύνους από τη μεγάλη συγκέντρωση θέσεων και την αδιαφάνεια στις αγορές εμπορευμάτων.

Σοβαρό και διαχρονικό το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας

*** Με δύο μόνο λόγια αναφέρθηκα χθες στο πρόβλημα – διαχρονικό, δυστυχώς, που δεν τιμά καμία κυβέρνηση – της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, για το οποίο συχνά πυκνά ακούμε διάφορα πανηγυρικού χαρακτήρα. Τα νέα όμως δεν είναι καθόλου ευχάριστα και (σε αντίθεση με τον Σαββόπουλο) εγώ θα σας τα πω: Στο 9,6% του ΑΕΠ εκτοξεύτηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το 2022, από 6,8% το 2021, αποκαλύπτοντας για μία ακόμα φορά το σοβαρό διαρθρωτικό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας για την ελληνική οικονομία. Η οποία βασίζει την ανάπτυξή της σε εξωτερικούς πόρους και έχοντας να αντιμετωπίσει την ταχύτερη αύξηση των εισαγωγών σε σχέση με τις εξαγωγές.

Τα στοιχεία της ΤτΕ

*** Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος η ελληνική οικονομία είναι πολύ ελλειμματική στις συναλλαγές της με τις υπόλοιπες οικονομίες και αγορές, με την ισχυρή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ να συμπαρασύρει προς τα πάνω και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο το 2022 επέστρεψε στα πολύ υψηλά επίπεδα της διετίας 2010-2011.

Δείτε αναλυτικότερα τα στοιχεία:

  • Στο σύνολο του 2022, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας ξεπέρασε τα 20 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 9,6% του ΑΕΠ του 2022.
  • Ο πυρήνας του προβλήματος είναι ότι το εμπορικό έλλειμμα (Ισοζύγιο Αγαθών) διευρύνεται διαρκώς, καθώς οι εισαγωγές αυξάνονται ταχύτερα από τις εξαγωγές. Έτσι, το εμπορικό έλλειμμα από το ήδη πολύ υψηλό επίπεδο των 26,72 δισ. το 2021, εκτοξεύτηκε το 2022 σε 39 δισ. ευρώ! Από το 2021 στο 2022, η αύξηση των εξαγωγών ήταν 14,18 δισ. ευρώ, ενώ η αύξηση των εισαγωγών ήταν 26,49 δισ. ευρώ.
  • Το Ισοζύγιο Υπηρεσιών είναι πλεονασματικό (χάρη στα έσοδα από τον τουρισμό), αλλά αδυνατεί να αντισταθμίσει το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου. Το Ισοζύγιο Υπηρεσιών ανήλθε το 2022 σε 19,41 δισ. ευρώ.

Τι άλλο φανερώνουν τα στοιχεία αυτά!

***Εκτός από το σοβαρότατο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, που έχει φυσικά και χαρακτήρα διάρθρωσής της και πολυετείς αιτίες, με διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων της τελευταιας τουλάχιστον 20ετίας. Όσο για τις συνέπειες που παράγει το πρόβλημα αυτό, κατά πρώτο λόγο αυξάνει τις ανάγκες εξωτερικού δανεισμού της χώρας και μάλιστα σε μια περίοδο υψηλών επιτοκίων. Το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας ξεδιπλώνεται στις πραγματικές του διαστάσεις και από το γεγονός ότι οι υψηλοί ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ το 2022 οφείλονται σε μικρότερο ποσοστό στους πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε μεγαλύτερο ποσοστό στον πληθωρισμό. Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί βέβαια και το γεγονός ότι η σημαντική αύξηση των επενδύσεων οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην εισροή ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Συνεπώς, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι τόσο οίκοι αξιολόγησης όσο και η Κομισιόν προβλέπουν περαιτέρω αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου, ακόμη και το 2023, έτος ισχυρής επιβράδυνσης της ελληνικής οικονομίας.

Εξαγορές και συγχωνεύσεις έκαναν ρεκόρ το 2022

*** Στα ιδιαιτέρως θετικά της περασμένης χρονιάς καταγράφεται και η πολύ καλή πορεία στο χώρο των εξαγορών και συγχωνεύσεων, καθώς η προσέλκυση κεφαλαίων στις ελληνικές επιχειρήσεις το 2022, ανήλθε σε 12 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της εταιρείας συμβούλων Price Water House Coopers. To συνολικό ποσό είναι μεν στα ίδια επίπεδα με το 2021, αλλάζοντας όμως δραστικά το μείγμα των συναλλαγών, καθώς υπερδιπλασιάστηκαν σε όρους αξίας οι εξαγορές και συγχωνεύσεις (Ε&Σ). Ετσι, ενώ το 2021 η αξία των Ε&Σ ανήλθε σε 4,3 δισ. ευρώ, το 2022 ολοκληρώθηκαν συμφωνίες αξίας 10,4 δισ. ευρώ, το 85% του συνόλου. Από τις 94 εξαγορές και συγχωνεύσεις του 2022, το 26,2% αφορά τον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, το 22,9% τον κλάδο των τροφίμων και ποτών, το 17,8% τηλεπικοινωνίες – ΜΜΕ – τεχνολογία και το 10,8% τον κλάδο της ενέργειας. Η συγκέντρωση εντείνεται στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, με εξαγορές μικρότερων τοπικών αλυσίδων από τους μεγάλους παίκτες, όπως ο Σκλαβενίτης, ο Μασούτης και ο Κρητικός. Για το 2023 η PwC Ελλάδας προβλέπει πως οι εξαγορές και συγχωνεύσεις πιθανότατα να αγγίξουν τα επίπεδα του 2022, λόγω των συμφωνιών που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Ενδιαφέρουν

*** Με το…δεξί ξεκίνησε η διαδικασία ανακοινώσεων των ετήσιων αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών. Καλή η εικόνα της Entersoft, ικανοποιητικός τζίρος και κέρδη και κυρίως αυξημένα ιδιαιτέρως ταμειακά διαθέσιμα. Σήμερα ακολουθεί η Ideal, ο ΟΤΕ αύριο Πέμπτη και Πειραιώς, ΕΛΠΕ την Παρασκευή.

*** Δύο νέα έργα ανέλαβε η Cenergy, μέσω Hellenic Cables, για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ.

*** Ανακοινώθηκε και τυπικά χθες η αποχώρηση της τριάδας της Ellington που μετείχε στο Δ.Σ. της Attica Bank, ήτοι των Μαραγκουδάκη, Κούτη, Χόρεντ. Μεγάλες χαρές για πολλούς στην τράπεζα, ειδικά για το πρώτο όνομα…

*** Μεγάλο το πρόβλημα με τα εταιρικά ομόλογα που λήγουν το επόμενο διάστημα των 3-4 μηνών. Με τα επιτόκια να αυξάνονται συνεχώς και την ΕΚΤ να μη βάζει φρένο, το κόστος των ανανεώσεων θα φτάσει κοντά στο 9% – μπορεί και παραπάνω για κάποιους

*** Εκείνες τις δύο (μόνο;) ΑΧΕ που στοχοποιήθηκαν και “φωτογραφήθηκαν” ουσιαστικά από πολλούς, θα τους μάθουμε κάποια στιγμή με τα ονόματά τους ή θα αρχίσω να τα…λέω;

*** Σας το χρωστούσα. Και ο Κυριακίδης έκανε δεύτερη καλύτερη προσφορά όταν βγήκε από το Χρηματιστήριο, αλλά, με τη μεγάλη διαφορά, έδωσε και στους πρώτους τη διαφορά μεταξύ πρώτης και δεύτερης τιμής. Στη MIG όμως, είναι αλλιώς τα πράγματα…

*** “Σφαιράτη”, μαθαίνω, πάει η νέα εθελουσία της Attica Bank. Καλή μακροπρόθεσμα οικονομικά η έξοδος, αλλά χάνονται και κάποια πολύτιμα στελέχη, που ευχαρίστως υποδέχονται άλλες τράπεζες και οργανισμοί.

*** “Ραντεβού κορυφής”, μαθαίνω ότι επίκειται σχετικά με τον Άκτωρα. Προ ή μετά της Καθαράς Δευτέρας δεν γνωρίζω ακόμα. Είναι κάτι σαν το ανέκδοτο “πιο πριν ή πριν… πιώ”!

*** Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!