Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι, των ερωτευμένων σήμερα
*** Οι πολιτικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρώπης γενικότερα, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, δυστυχώς έχουν ήδη κοστίσει πολύ ακριβά στην ευρωπαϊκή οικονομία και φυσικά συνεχίζουν να κοστίζουν, παρά την κάποια εξομάλυνση της ενεργειακής αγοράς, συνεχίζουν όμως να πληρώνουν αλμυρά και σε άλλα επίπεδα, όπως αυτό της έκρηξης των τιμών στα τρόφιμα και άλλα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης. Μέχρι τώρα, λοιπόν, ο λογαριασμός των μέτρων για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος έχει φτάσει τα 800 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ανάλυση του think-tank Bruegel.
*** Αναλυτικότερα οι χώρες της Ε. Ε. από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι σήμερα, έχουν δεσμεύσει ή διαθέσει 681 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Η Γερμανία βρίσκεται στην «κορυφή» της κατάταξης, έχοντας δαπανήσει περίπου 270 δισ. ευρώ, ακολουθούν η Ιταλία και η Γαλλία, έκαστη εκ των οποίων έχουν δαπανήσει λιγότερα από 150 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό που διέθεσε η Βρετανία ανέρχεται σε 103 δισ. ευρώ και η Νορβηγία σε 8,1 δισ. ευρώ. Το πρόβλημα είναι ότι σχεδόν όλες οι χώρες εξαντλούν τον δημοσιονομικό χώρο τους για να διατηρήσουν μια τόσο ευρεία χρηματοδότηση και για το λόγο αυτό άλλωστε έχουν αρχίσει να κόβουν ή να μειώνουν δραστικά διάφορες επιδοτήσεις, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν, καθώς το κόστος ζωής έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι και στην καλύτερη περίπτωση μέχρι τώρα, οι όποιες αυξήσεις έχουν δοθεί, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό της ακρίβειας.
Το ΔΝΤ βλέπει φως στην άκρη του τούνελ
*** Και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τι γνώμη έχει για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά το τρέχον έτος; Ο Πιερ-Ολιβιέ Γκουρινσά, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ εκτιμά στις τελευταίες προβλέψεις του ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα ανέλθει στο 2,9% το 2023, έναντι 2,7% που προέβλεπε ως τώρα. Οι περισσότερες εθνικές οικονομίες αποδείχθηκαν πολύ πιο ανθεκτικές σε κραδασμούς από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με τις αναλύσεις του ΔΝΤ, ενώ και τα ποσοστά ανεργίας βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στη ζώνη του ευρώ (όχι βέβαια σε όλες τις χώρες), στις ΗΠΑ ή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά τον Γκουρινσά, τα κράτη, που είναι ήδη χρεωμένα από τα μέτρα στήριξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19, πρέπει να διαχειριστούν τα οικονομικά τους με σύνεση για να μη χάσουν την επαφή με την οικονομική ανάπτυξη.
Κρίσιμος μήνας ο Μάρτιος για την πορεία των επιτοκίων της ΕΚΤ
*** Η ΕΚΤ από την πλευρά της βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, ως προς την συνέχιση ή μη της αύξησης των επιτοκίων με τους ίδιους ρυθμούς, καθώς στο εσωτερικό της εξυφαίνεται μία έντονη διαμάχη των διαλλακτικών μελών της και των σκληροπυρηνικών, που επιμένουν ότι τα επιτόκια πρέπει να υπερβούν το 5%. Ο Σεντένο, πάντως (τον θυμάστε, φαντάζομαι) μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Πορτογαλίας, σε συνέντευξή του δήλωσε ότι τον επόμενο μήνα θα είναι πιο ξεκάθαρη η εικόνα, εν αναμονή και των νέων οικονομικών προβλέψεων, ώστε να ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Ανέφερε δε ότι, με δεδομένο πως ο πληθωρισμός ήδη ομαλοποιείται γρηγορότερα του αναμενομένου, το νέο τριμηνιαίο outlook είναι πιθανό να δείξει ηπιότερη αύξηση στις τιμές. Τα στοιχεία θα είναι «πολύ σημαντικά» για τον καθορισμό του δρόμου που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ, ειδικά όσον αφορά στο πού θα φτάσει το κόστος δανεισμού. Βλέποντας, πάντως, ότι και η Λαγκάρντ έχει υιοθετήσει τη γραμμή των σκληρών, δεν διαφαίνεται ελπίδα μικρότερης του 0,50% αύξησης των επιτοκίων της Κεντρικής τράπεζας στην επόμενη συνεδρίασή της.
Βουτά η μετοχή, προχωράει στο πλάνο της η διοίκηση της Attica Bank
*** Η μετοχή της Attica Bank, μετά την απότομη απογείωσή της που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, χθες πραγματοποίησε μία μεγαλοπρεπή βουτιά, καταγράφοντας πτώση κατά 30% και κλείνοντας στα 0,2240 και με ανεκτέλεστο 3 εκατομμυρίων και πλέον μετοχών. Η διοίκηση όμως της τράπεζας, προχωράει πλέον με ικανοποιητικούς ρυθμούς στο έργο της και ήδη χθες ενημέρωσε ότι ενέκρινε το επικαιροποιημένο Επιχειρηματικό Πλάνο ετών 2022 – 2025 (Business Plan 2022 – 2025) με ενσωματωμένο το Πλάνο Ενεργειών Ενίσχυσης Εποπτικών Κεφαλαίων (Capital Plan) καθώς και την προτεινόμενη Στρατηγική Μείωσης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPE Strategy), τα οποία υπέβαλε και στην Τράπεζα της Ελλάδος.
*** Σύμφωνα με το αναθεωρημένο Business Plan η τράπεζα αναμένεται να επανέλθει σε λειτουργική κερδοφορία στο τέλος του 2024, ενώ η στρατηγική διαχείρισης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη σταδιακή αποεπένδυση της από τίτλους των τιτλοποιήσεων της ή/ και πωλήσεις χαρτοφυλακίων της, όπως άλλωστε έγκαιρα σας είχα αναφέρει. Σχετικά με την αύξηση, η τράπεζα αναφέρει ότι θα υποβληθεί προς έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις επόμενες ημέρες, το συμπλήρωμα του ήδη εγκριθέντος ενημερωτικού της δελτίου. Τέλος, αναφέρει – σε απάντηση ερωτήματος της Επ. Κεφαλαιαγοράς, προφανώς για την ξέφρενη πορεία της μετοχής της – ότι δεν γνωρίζει οποιαδήποτε πληροφορία, ούτε έχει ενημέρωση για οποιοδήποτε άλλο γεγονός, πέραν όσων ανακοινώνει η ίδια επισήμως.
Ο Τιτάνας επενδύει και στην… Ελλάδα ξανά
*** Αν μη τι άλλο, το μήνυμα είναι αισιόδοξο. Ο Τιτάνας, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, αποφάσισε να επενδύσει και πάλι στην Ελλάδα, πέραν της διεθνοποιημένης στρατηγικής ανάπτυξής του. Η Titan Cement International (TCI) συνεχίζει την αναπτυξιακή στρατηγική της με την συμμετοχή της στην εταιρία “Περλίτες Αιγαίου”, σε συνεργασία με την οικογένεια που κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών, εξασφαλίζοντας έτσι τις μακροπρόθεσμες ανάγκες του Ομίλου σε ποζολάνη.
*** Η “Περλίτες Αιγαίου” δραστηριοποιείται στην εκμετάλλευση περλίτη και ποζολάνης στο Γυαλί του ΝΑ Αιγαίου, όπου και υπάρχουν σημαντικά αποθέματα υψηλής ποιότητας. Η εταιρία διαθέτει πρόσβαση σε λιμενικές εγκαταστάσεις φόρτωσης για τη διακίνηση των προϊόντων της στις παγκόσμιες αγορές, και ειδικότερα τον κατασκευαστικό κλάδο, τον αγροτικό τομέα και τη βιομηχανία λιπασμάτων. Με αυτή την συμμετοχή, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ αποκτά άμεση πρόσβαση σε μια σημαντική πρώτη ύλη, με την οποία θα μπορέσει να εμπλουτίσει την παλέτα των τσιμεντοειδών προϊόντων χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα που προσφέρει.
Freedom Finance Europe: Η πλατφόρμα προσφέρει αγοραπωλησίες νεοεισηγμένων μετοχών πριν από τη διάθεσή τους στην αγορά
*** Όσοι πιστοί…προσέλθετε, αλλά με προσοχή. Η Freedom Finance Europe ανακοίνωσε ένα νέο επενδυτικό εργαλείο, το οποίο προσφέρει αγοραπωλησίες νεοεισηγμένων μετοχών πριν από τη διάθεσή τους στην αγορά, την πρώτη ημέρα έναρξης της δημόσιας διαπραγμάτευσης. Οι χρήστες της πλατφόρμας συναλλαγών Freedom24 θα μπορούν να εκτελούν συναλλαγές στις ενδεικτικές τιμές αγοράς και πώλησης μερικές ώρες πριν από το άνοιγμα των αμερικανικών χρηματιστηρίων, υποβάλλοντας εντολές συναλλαγών με όριο (limit).
*** Με τη νέα υπηρεσία, οι επενδυτές θα μπορούν επίσης να ανοίγουν ακόμα και θέσεις short σε μετοχές πριν από το άνοιγμα της αγοράς. Την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης, θα απαιτείται 100% εξασφάλιση (margin collateral) και στη συνέχεια θα προσαρμόζεται ανάλογα με το επίπεδο μεταβλητότητας. Ένας ειδικός διαπραγματευτής (market maker) θα είναι πάντοτε παρών για τις συναλλαγές παρέχοντας τιμές και ρευστότητα για την ομαλή διεκπεραίωση των εντολών. Μία από τις κύριες διαφορές της νέας υπηρεσίας είναι ότι οι μετοχές που αγοράζονται πριν από το άνοιγμα της αγοράς δεν υπόκεινται σε περίοδο κλειδώματος (lock-up) και μπορούν να πωληθούν ανά πάσα στιγμή πριν ή μετά την έναρξη της δημόσιας διαπραγμάτευσης.
Ενδιαφέρουν
*** Νέα αναβολή της έκτακτης γενικής συνέλευσης της MIG για την 3η Μαρτίου, μετά από αίτημα του Ηλιόπουλου, που όπως γνωρίζετε, κατέχει ποσοστό άνω του 10%. Μία απορία μόνο: Γιατί δεν παρευρέθηκε όλο το ποσοστό που κατέχει η Πειραιώς στη συνέλευση; Μεθόδευση για λόγους σκοπιμότητας ή κάτι άλλο;
*** Στο 4,47% των ιδίων μετοχών έχει φτάσει ο Τιτάνας. Το ερώτημα είναι, όπως σε κάθε ανάλογη κίνηση, τι θα το κάνει αυτό το ποσοστό η διοίκηση της εταιρείας, όπως και τα μελλοντικά που έχει αποφασίσει να αποκτήσει.
*** Η Λάμψα κεφαλαιοποιεί αποθεματικά και μοιράζει χρήμα στους μετόχους της, συνολικά 10 εκατ. ευρώ και κάτι ψιλά, ήτοι 0,47 ευρώ ανά μετοχή. Δεν το λες και άσχημα…
***Η Δομική, που ενεπλάκη στις συζητήσεις με τον Δημήτρη Κούτρα και τη Wade Adams, ανέλαβε έργο στον ΒΟΑΚ, προϋπολογισμού 10,2 εκατ. ευρώ. Τι γίνεται με τις συζητήσεις για ενιαίο σχήμα; Αν μπορώ να συμπεράνω κάτι, αυτό οδηγεί σε προτεραιότητα την υπόθεση του Άκτωρα και μετά θα επανεξεταστεί το plan B. Περισσότερα, προς το παρόν, δεν έχει, μην είστε ανυπόμονοι…
*** Διαψεύδει η Μοτοδυναμική, τα δημοσιεύματα περί εξόδου της από το Χρηματιστήριο. Κατασκευάζονται σενάρια ή υπήρξε πράγματι κάποια σκέψη, κάποια στιγμή;
***Αντίθετος ο Δήμος Αθήνας στο σχέδιο για την ΠΥΡΚΑΛ. Ουσιαστικά, ο αντίλογος είναι “εμάς δεν μας ρώτησαν” και μετά έρχονται οι αιτιάσεις περί ερήμωσης κτιρίων, απομάκρυνσης από το κέντρο 14.000 εργαζομένων, όχι άλλα ξενοδοχεία, κοινωνικές κατοικίες, φοιτητικές εστίες κλπ.
*** Τελευταίο και…καλύτερο ή χειρότερο, θα δείξει: Οι servicers διαχειρίζονται συνολικά 86 δισ. ευρώ “κόκκινα” δάνεια – που τα είχαν βαρίδι οι τράπεζες. Από αυτά, τα 23 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά δάνεια. Μάλιστα. Ωραίες οι διαπιστώσεις και αναγκαίοι απολύτως οι διαχωρισμοί. Παρακάτω; Θα έχουν άλλη αντιμετώπιση τα στεγαστικά, από τους διαχειριστές, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, το πιστεύει κανείς; Σε μεγάλο νομικό γραφείο που ρώτησα, η απάντηση ήταν μονολεκτική: Κανείς! (δεν το πιστεύει).
*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Βαλεντίνες και Βαλεντίνοι, ερωτευτείτε, η ζωή είναι μικρή και όμορφη – αλλά μακριά από… δηθενιές (επιτρέψτε μου τον όρο), ο αληθινός έρως δεν τις χρειάζεται! Την καλημέρα μου!