Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

50.000 ευρώ το τ.μ. το κόστος κατασκευής υπερπολυτελούς διαμερίσματος στο συγκρότημα του Χίλτον που απέκτησε πρόσφατα νέος εφοπλιστής, με μπλεξίματα στην Νέα Υόρκη!

Πρόκειται για κατοικία άνω των 300 τ.μ. που βρίσκεται στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, όπου από τον 9ο έως 12ο όροφο πωλούνται διαμερίσματα τα οποία παρουσιάζουν απίστευτη ζήτηση!

Μου λένε ότι σχετικά νέος εφοπλιστής, με αδυναμία στα γρήγορα αυτοκίνητα αλλά και σοβαρές επιχειρηματικές περιπέτειες υπερατλαντικά, ειδικότερα στη Νέα Υόρκη όπου φέρεται να τα έχει κάνει μαντάρα και οι τοπικές Αρχές να τον ελέγχουν εξονυχιστικά, απέκτησε προσφάτως διαμέρισμα άνω των 300 τ.μ. στο Hilton, ένα apartment μοναδικό όπως μου λένε, σε προβεβλημένο και προνομιακό σημείο του νέου real estate project (και ειδικότερα στον τελευταίο όροφο) που κατασκευάζεται από την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου!

Η είδηση ωστόσο δεν είναι αυτή αλλά άλλη: με βάση τις εντολές που έδωσε ο εφοπλιστής για την διαμόρφωση του διαμερίσματος στον τελευταίο όροφο του Χίλτον, συνυπολογίζοντας τα οικοδομικά υλικά, τις πρώτες ύλες και ότι πιο πολυτελές θα μπορούσε να ενταχθεί στην κατασκευή, το κόστος θα ξεπεράσει τις 50.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο!!!

Αυτά να βλέπουν οι μεσάζοντες του Ελληνικού και του Πύργου κατοικιών και ο Αθανασίου για να παίρνουν ιδέες για τους πελάτες τους…

Οι αγορές χρήματος ομαλοποιούνται σταδιακά, ο ΟΔΔΗΧ προετοιμάζει νέα έξοδο τον ερχόμενο μήνα

*** Οι διεθνείς αγορές χρήματος, παρά την νέα αύξηση επιτοκίων, τόσο από τη Fed όσο και από την ΕΚΤ, φαίνεται ότι όχι απλώς έχουν ηρεμήσει, αλλά ότι ουσιαστικά έχουν πειστεί ότι ο ανοδικός κύκλος επιτοκίων ολοκληρώνεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει όλες τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών τουλάχιστον δεκαετών ομολόγων σε αισθητή αποκλιμάκωση κατά την περασμένη εβδομάδα, με πρωταγωνιστή το ελληνικό 10ετές, ακολουθούμενο από απόσταση από το ιταλικό αντίστοιχο και το πορτογαλικό. Η τάση αυτή αξιολογείται ως ιδιαίτερα θετική από τα οικονομικά επιτελεία, ειδικά των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, που διαπιστώνουν ότι οι συνθήκες καλυτερεύουν ταχύτερα του αναμενομένου και φυσικά τους παρέχουν μία έξτρα ευελιξία προσφυγής σε νέο δανεισμό, για την κάλυψη των σχεδιαζόμενων χρηματοδοτικών τους αναγκών.

*** Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ο ΟΔΔΗΧ σκέφτεται σοβαρά, αν το θετικό κλίμα διατηρηθεί μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα, να εκδώσει νέο 10ετές ομόλογο, με στόχο να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή συγκυρία και να καλύψει έτσι το μεγαλύτερο μέρος του ετήσιου προγράμματος δανεισμού της χώρας από τις αγορές. Επιπλέον ενθαρρυντικό στοιχείο για την λήψη της τελικής απόφασης από υπουργείο Οικονομικών και ΟΔΔΗΧ, αποτελεί και το ότι στην τελευταία προσφυγή στις αγορές στις 17 Ιανουαρίου, ενεργοποιήθηκαν μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα και τα συνταξιοδοτικά ταμεία της Νορβηγίας, που αποτελούν χρόνια τώρα κορυφαίο δείκτη ασφαλών τοποθετήσεων σε κρατικούς τίτλους μακράς διάρκειας. Σημειώστε ακόμα το γεγονός ότι ήδη υπάρχει η αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα από τον οίκο Fitch, ενώ έπονται και άλλοι οίκοι αξιολόγησης, με την μεγαλύτερη ελπίδα φυσικά της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, εντός του 2023, κάτι που δεν διαφεύγει από τα ραντάρ των σοβαρών διεθνών θεσμικών επενδυτών.

Από τα Σαλόνια στα Αλώνια: Το τέλος της παντοκρατορίας της Goldman Sachs!

Πώς αλλάζουν οι καιροί! Μέχρι πριν μερικούς μήνες, λιγότερο από χρόνο, όλοι μιλούσαν στην αγορά για την παντοκρατορία της Goldman Sachs η οποία κυριαρχούσε στις δουλειές του Δημοσίου και αποτελούσε τον προνομιακό συνομιλητή της κυβέρνησης, αναλαμβάνοντας εμβληματικά project όπως για παράδειγμα οι αυξήσεις κεφαλαίου της ΔΕΗ και των τραπεζών Alpha bank και Πειραιώς!

Με κεντρικό πρόσωπο τον Χάρη Ηλιάδη, έναν κατά κοινή αποδοχή και ομολογία ικανό τραπεζίτη, τον οποίο ο πρωθυπουργός προόριζε για διοικητή της Εθνικής στη θέση του Μυλωνά, ο οποίος θεωρείται παλαιάς κοπής, κατά των αποκρατικοποιήσεων, των νέων επενδυτών και λάτρης του ξεπερασμένου μοντέλου των τραπεζών που οδήγησαν στο πρόσφατο παρελθόν στην έμμεση πλην σαφή χρεοκοπία τους!

Ωστόσο σήμερα, λίγους μόλις μήνες μετά, το κλίμα έχει αλλάξει! Νέοι παίκτες μπήκαν στο παιχνίδι και νέες πανίσχυρες τράπεζες έχουν αποκτήσει πια πρόσβαση στην κεντρική εξουσία παίρνοντας τις δουλειές του Δημοσίου, με την Goldman Sachs και τον Χάρη να μένουν στην απέξω!

Ίσως να φτάσει η χρηματιστηριακή εικόνα της ΔΕΗ και των 2 συστημικών τραπεζών Alpha και Πειραιώς, όπου η συμπεριφορά των ξένων θεσμικών που είχαν μπει στις αυξήσεις ήταν άθλια και κερδοσκοπική, βυθίζοντας τις μετοχές τους στο ΧΑ! Ίσως πάλι να συντρέχουν άλλοι λόγοι, που δεν γνωρίζουμε.

Το γεγονός ωστόσο είναι ένα: ότι αντί της Goldman Sachs παρατηρούμε να κυριαρχούν Merrill Lynch- Bank of America, Rothschild και Morgan Stanley! Και αντί του Χάρη να παίζουν μπάλα ο Θ. Βαμβακίδης, ο Κων. Κωστόπουλος, ο Ν. Ζαμπέτας και ο Θ. Γόντικας!

Σε ποδοσφαιρικούς όρους ο Χάρης, που ξαφνικά από τα σαλόνια βρέθηκε στα αλώνια, έχασε 3-0!

Η Aegean έτοιμη (;) να εξαγοράσει τα warrants της κρατικής βοήθειας

*** Δεν ξέρω κατά πόσο αληθεύει η πληροφορία που ακολουθεί και προέρχεται από τραπεζικές πηγές, από…σπόντα. Για άλλο θέμα μιλούσα με τραπεζική πηγή και ενδιάμεσα προέκυψε και η συζήτηση για τα δάνεια των εισηγμένων εταιρειών. Και κάπου εκεί ο συνομιλητής μου ανέφερε ότι η Aegean έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση για την πρόωρη αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας των 120 εκατ. ευρώ που έλαβε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πότε ακριβώς δεν ήξερε ούτε ο ίδιος, αλλά η αεροπορική εταιρεία το σχεδιάζει και προφανώς δεν το κάνει εν αγνοία των πιστωτών της. Το νέο, αν όντως επιβεβαιωθεί αυτή η πρόθεση της εταιρείας, θα είναι ευχάριστο για το υπουργείο Οικονομικών και το δημόσιο ταμείο, καθώς θα καρπωθεί ένα σημαντικό ποσό, που ανέρχεται με βάση την τρέχουσα τιμή πέριξ των 30 εκατ. ευρώ.

*** Σημειωτέων ότι η εταιρεία τρέχει με τρελούς ρυθμούς, καθώς στο 9μηνο του 2022, εμφάνισε κέρδη μετά από φόρους 93,2 εκατ. ευρώ έναντι 28,8 εκατ. ευρώ του 2021, με την προοπτική τελικά να κλείσει τη χρονιά με κέρδη περί τα 105-107 εκατ. ευρώ. Έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι τα ταμειακά της διαθέσιμα στο ίδιο διάστημα ανήλθαν στα 619 εκατ. ευρώ. Αν και η διοίκηση της εισηγμένης έχει αποκλείσει την διανομή μερίσματος για το 2022, ωστόσο με τέτοια αποτελέσματα, μπορεί να αλλάξει απόφαση, πέραν της αποπληρωμής του δημοσίου. Για όλα αυτά, καθοριστικός μήνας θα είναι σε κάθε περίπτωση ο Μάρτιος, καθώς θα ξεκαθαριστεί αν θα εξαγοραστούν τα WARRANTS, πριν το Δημόσιο ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του.

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν με τις Επιτροπές διαγωνισμών για τα μεγάλα έργα!

Περίεργα πράγματα, που ανοίγουν μεγάλη συζήτηση, μαθαίνω ότι συμβαίνουν στο Υπ. Υποδομών σχετικά με ζητήματα Διεθνών διαγωνισμών και τα πρόσωπα που απαρτίζουν τις αρμόδιες Επιτροπές αξιολόγησης και κατακύρωσης των διαγωνιστικών διαδικασιών επί τη βάσει των προσφορών που έχουν επισήμως υποβληθεί!

Εκείνο που εσχάτως, παραδόξως παρατηρείται είναι ότι σε αρκετούς διαγωνισμούς του Δημοσίου πολλών εκατομμυρίων (πχ Μπράλος – Άμφισσα), από δεκάδες έως εκατοντάδες, οριστικοί ανάδοχοι δεν κηρύσσονται οι προσωρινοί μειοδότες, δηλαδή εκείνοι που κατέθεσαν την πιο χαμηλή – φθηνή προσφορά, αλλά άλλοι, τρίτοι ή τέταρτοι στη σειρά και με προσφορά σε απόλυτα νούμερα κατά πολύ ακριβότεροι!

Το γεγονός τούτο εγείρει προβληματισμό σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που έχουν περιέλθει στην κατοχή μας, ότι πρόσωπα που απάρτιζαν τις Επιτροπές των Διαγωνισμών είτε παύθηκαν, είτε αντικαταστάθηκαν από στελέχη του Υπ. Υποδομών και ειδικότερα από γραμματείς και λοιπούς συνεργάτες – υπαλλήλους των γραφείων των αρμοδίων υπουργών!

Αληθεύει; Και αν ναι, είναι νόμιμο; Σε απλά λόγια, μήπως την ώρα τούτη εγείρεται ζήτημα νομιμότητας των αρμοδίων επιτροπών για τους διαγωνισμούς;

MIG: Την ερχόμενη Δευτέρα θα διαφανούν οι προθέσεις των νέων μετόχων

*** Όπως ήταν αναμενόμενο, κατά τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση της MIG , τα επίμαχα θέματα δεν ψηφίστηκαν, λόγω έλλειψης απαρτίας, καθώς εμφανίστηκαν 28 μέτοχοι με ποσοστό 43,669%, με φανερή την απουσία των δύο νέων μετόχων, που αθροιστικά εκτιμάται ότι συγκεντρώνουν περί το 12% αυτή τη στιγμή, αυξάνοντάς το καθημερινά με νέες αγορές μετοχών. Ποια είναι τα επίμαχα θέματα; Ιδού:

– Έγκριση διάθεσης της συνολικής (άμεσης και έμμεσης) συμμετοχής της εταιρείας στην θυγατρική ATTICA GROUP προς την «STRIX Holdings L.P.» με αντάλλαγμα τη μεταβίβαση προς την εταιρία του συνόλου των ομολογιακών δανείων εκδόσεώς της σημερινού ανεξόφλητου υπολοίπου €443,8 εκ.

– Α) Σύμπτυξη (μείωση) του αριθμού των μετοχών χωρίς μεταβολή του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής. Β) Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με αντίστοιχη μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής για κάλυψη ισόποσων ζημιών παρελθουσών χρήσεων.

– Θέσπιση προγράμματος διάθεσης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και το προσωπικό της εταιρίας. Καθορισμός όρων και παροχή σχετικών εξουσιοδοτήσεων προς το Δ. Σ. της εταιρείας.

*** Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η μετοχή της MIG έκλεισε στο ανώτατο όριο του +30%, με πάνω από 37 εκατομμύρια κομμάτια! Η δε μετοχή της Attica Συμμετοχών κατέγραψε ισχυρή άνοδο κατά 9,37% και η της ΑΝΕΚ άνοδο κατά 7,30%. Η Επιτροπή, ποια Επιτροπή, αυτή η…”τριμελής με τα 5-6 άτομα”, που έλεγε και ο φοβερός Βαμβακούλας;! Καλύτερη θα μπορούσε να ήταν… Χθεσινοβραδινές πληροφορίες, πάντως, έκαναν λόγο για “δυναμική παρέμβαση τρίτων” δυνάμεων, προκειμένου να μην καταρρεύσει το αρχικό σχέδιο για τη MIG-Attica-ANEK και φυσικά Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και να διαπιστωθούν οι πραγματικές προθέσεις των δύο νεοεισελθόντων μετόχων. Οι αμέσως επόμενες ημέρες θα δείξουν…

Ανεξέλεγκτα ενοίκια στα ύψη και πλειστηριασμοί – εξώσεις, το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα για όποια κυβέρνηση προκύψει

*** Τα προεκλογικά προγράμματα, όσα και όπως μέχρι τώρα έχουν διατυπωθεί, παρά την αύξηση του χώρου που δίνουν στα αμεσότερα κοινωνικά προβλήματα σε σχέση με άλλες προεκλογικές περιόδους, φαίνεται να αγνοούν, ή, ακόμα χειρότερα να υποτιμούν ένα συνδυασμό δύο προβλημάτων, το ένα εκ των οποίων γνωρίζει ήδη από πολλών μηνών πρωτοφανή έξαρση. Και δεν είναι άλλο από το πρόβλημα των πανάκριβων ενοικίων, ακόμα και στις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές των μεγάλων, αλλά και μικρότερων πόλεων, εξαπλούμενο με ταχύτητα ακόμα και σε μικρούς δήμους και διαμερίσματα της χώρας. Με κοινή τη διαπίστωση ότι πλέον ακόμα και το πιο φθηνό ενοίκιο προσεγγίζει τα επίπεδα του βασικού μισθού, καθίσταται αντιληπτό ότι τα πράγματα έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο – που ούτως ή άλλως είναι ανύπαρκτος. Και το δεύτερο πρόβλημα, οι συνέπειες του οποίου εφέτος θα αρχίσουν να γίνονται αντιληπτές σε μαζικό επίπεδο είναι αυτό των πλειστηριασμών και των συνεπακόλουθων εξώσεων, που μπορεί να δημιουργήσουν αλλεπάλληλα προβλήματα, ανάλογα με την ένταση και τον τρόπο που θα εκτελεστούν δικαστικές αποφάσεις.

*** Όποια κυβέρνηση και αν προκύψει από τις κάλπες, αυτό το μείζον διπλό κοινωνικό πρόβλημα θα το βρει μπροστά της διαρκώς αυξανόμενο. Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που άνθρωποι της αγοράς και όχι κάποιων συνδικαλιστικών κύκλων, φοβούνται μετά λόγου γνώσεως ότι μπορεί να επιφέρει μία άνευ προηγουμένου κοινωνική έκρηξη. Αν μάλιστα συνδυαστούν αυτά τα “δίδυμα” προβλήματα, με το γεγονός ότι πολλά δάνεια, στεγαστικά και καταναλωτικά, αρχίζουν να “κοκκινίζουν” επικίνδυνα, ξεφεύγοντας από το κλασσικό όριο των 90 ημερών για να χαρακτηριστούν προβληματικά, “τότε το τοπίο αρχίζει από ομιχλώδες να γίνεται πολύ σκούρο έως μαύρο”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σημειώματα αρμόδιων τραπεζικών υπηρεσιών προς τα ηγετικά κλιμάκια των διοικήσεων των τραπεζών.

Ενδιαφέρουν

*** Συνεχίζονται οι αγορές ιδίων μετοχών από μεγάλα μαγαζιά (Μότορ Όιλ, Μυτιληναίο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τιτάνα κλπ) και από μικρότερα, μέχρι και ο Μπλε Κέδρος αγοράζει μετοχές του, για την Ιντεάλ δεν το συζητάμε, το κάνει καιρό τώρα.

*** Το Πλαίσιο και οι μέτοχοί του που έκαναν τη δημόσια προσφορά, κοντεύουν να φτάσουν στο στόχο τους, αλλά όσο πλησιάζουν το 100%, ασθμαίνουν στην ανηφόρα. Έχουν ανεβάσει το ποσοστό τους μέχρι τώρα στο 97,15%.

*** Ανακοινώθηκε και επίσημα το πακέτο του 26,107% της Κλουκίνας-Λάππας που πήρε η Ιντρακόμ από τον μεγαλομέτοχο της Λουκά Σπεντζάρη, ο οποίος έμεινε με ένα μικρό ποσοστό του 2,9% ανα χείρας. Επιβεβαιώθηκε, επίσης και γραπτώς και επισήμως και από τις δύο πλευρές, των Ιντρακόμ και οικογένειας Λάππα, ότι το τελικό ποσοστό της εταιρείας του ομίλου Κόκκαλη θα ανέλθει στο 74,2%, με υποχρέωση δημόσια προσφοράς εκ μέρους της.

*** Το νού σας στον ΟΤΕ. Έρχονται εξελίξεις από τη Γερμανία – αλλά και από άλλα μέρη του κόσμου. Δεν ξέρω αν με εννοείται….

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Ελπίζω τουλάχιστον όσοι είχαν την τύχη να δουν “άσπρη μέρα” από κοντά, με απαλό χιονάκι, να επωφελήθηκαν για ένα χιονοπόλεμο, τον μόνο ωραίο και άδολο στις μέρες μας. Την καλημέρα μου!