Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι
*** Η άνθηση του Χρηματιστηρίου μέσα στην καρδιά – ημερολογιακά τουλάχιστον – του χειμώνα, έχει τους δικούς της πρωταγωνιστές, θετικούς αλλά και αρνητικούς, δυστυχώς, για μία ακόμα φορά, όσον αφορά την τελευταία κατηγορία. Τους πρωταγωνιστές της εντυπωσιακής ανόδου του Δείκτη και των ακόμα εντυπωσιακότερων αποδόσεων, τους έχει μεν καταγράψει το ταμπλό. Με τη διαφορά όμως ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα η αγορά “ανακαλύπτει”, βοηθούντων βεβαίως και εκτιμήσεων ξένων ή και εγχώριων αναλυτών, προκύπτουν και νέοι δυναμικοί παίκτες-τίτλοι, που τροφοδοτούν τον ανοδικό κύκλο της χρηματιστηριακής αγοράς.
Ενέργεια, Τράπεζες, Κατασκευές αλλά και ξεχασμένες μετοχές!
*** Εταιρείες Ενέργειας, Τράπεζες, και Κατασκευαστικές έσυραν πρώτες το χορό της ανόδου, ο οποίος συνεχίζει να στηρίζεται από τους προαναφερόμενους κλάδους, αλλά κάθε τόσο με την προσθήκη και νέων τίτλων, που βγαίνουν από τη ναφθαλίνη, καθώς ανακαλύπτονται οι προοπτικές τους, ενώ ρόλο στις περιπτώσεις αυτές παίζουν και οι πληροφορίες για την κερδοφορία τους, το πέρασμά τους σε άλλα χέρια, η εξυγίανσή τους κλπ. Αυτό το διάστημα βέβαια η αγορά φαίνεται ότι έχει την ανάγκη αφομοίωσης των κεκτημένων της, αλλά στο ίδιο διάστημα παρατηρούνται ιδιαιτέρως αξιοσημείωτα γεγονότα.
*** Καταρχήν, το θετικό των τελευταίων ημερών είναι ότι έρχονται στην επιφάνεια και συγκεντρώνουν το επενδυτικό-αγοραστικό ενδιαφέρον μετοχές που ήταν ξεχασμένες, για διάφορους λόγους, αλλά τις…ανακαλύπτουν οι αναλυτές και έτσι προστίθενται στη χωρία των τίτλων με ήδη πολύ καλές αποδόσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, κατά πρώτο λόγο η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, που την εντόπισε η Eurobank Equities και ανέδειξε τις προοπτικές της, με βάση τις οποίες είναι υποτιμημένη. Μέσα σε λίγες συνεδριάσεις, άλλαξαν χέρια εκατομμύρια μετοχές της εταιρείας και φυσικά το χαρτί κατέγραψε σημαντικά κέρδη. Προφανώς, “ξύπνησαν” και οι ξένοι θεσμικοί, τους οποίους προσπαθούσε να πείσει ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Πατέλης σχετικά πρόσφατα στο Λονδίνο, να κλείσουν ραντεβού με τον κ. Μανουσάκη και να εκτιμήσουν τις (εξαιρετικές, πράγματι) προοπτικές της εταιρείας.
Η κίνηση του Τιτάνα!
*** Σε συνέχεια των νέων θετικών πρωταγωνιστών, θέση παίρνει η μετοχή του Τιτάνα, η οποία στις συνεδριάσεις Δευτέρας και Τρίτης “έφαγε πολύ ξύλο” στο κλείσιμο, με στόχο να μαζευτούν κομμάτια, όπερ και εγένετο, με πολλούς επενδυτές να σπεύδουν σε ρευστοποιήσεις, έστω και με μικρότερο κέρδος, φοβούμενοι χειρότερες καταστάσεις. Χθες, πάντως, η μετοχή αντέδρασε δυναμικά και έκλεισε με κέρδη κοντά στο 6,66% (τι νούμερο, αλήθεια), καθώς η εταιρεία ουσιαστικά αναγκάστηκε, μετά από τα γεγονότα του περασμένου διημέρου, να ανακοινώσει πριν το άνοιγμα της αγοράς ότι τα EBITDA της θα υπερβούν τα 300 εκατ.ευρώ.
***Ιδού η ανακοίνωση του Τιτάνα χθες στις 10:10 χθες το πρωί: “Για την ενημέρωσή σας, η Titan Cement International SA παρέχει σήμερα μια συνοπτική ανακοίνωση ενόψει των ετήσιων αποτελεσμάτων του Ομίλου στις 22 Μαρτίου 2023, καθώς τα προσωρινά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) για το 4ο τρίμηνο του 2022 είναι σημαντικά υψηλότερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις της αγοράς”.
***Αντιλαμβάνεστε ότι οι εταιρείες εξαναγκάζονται να δώσουν κάποια πρώτα στοιχεία του ισολογισμού τους, προκειμένου να αμυνθούν των κερδοσκοπικών πιέσεων, γιατί η ελέγχουσα αρχή δεν έχει την ικανότητα, παρά μόνο την τυπική (και άχρηστη επί της ουσίας) αρμοδιότητα.
Οι ηχηρές απουσίες της ανόδου: 3Ε, ΟΤΕ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ!
*** Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι από την αναρριχητική προσπάθεια του Χρηματιστηρίου, απουσιάζουν ηχηροί τίτλοι. Προκαλώντας πολλές απορίες και ερωτηματικά, απόντες από την πρόωρη άνοιξη της αγοράς είναι μετοχικοί τίτλοι, όπως η 3Ε, ο ΟΤΕ, τα δύο λιμάνια ΟΛΠ και ΟΛΘ, αλλά και οι δύο εταιρείες ύδρευσης, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Το γεγονός της απουσίας τους δεν είναι σύνηθες και προφανώς υπάρχουν λόγοι για την εξήγησή του, προφανώς διαφορετικοί για την κάθε εταιρεία και τη μετοχή της.
Η γύμνια των ελεγκτικών μηχανισμών: Φαινόμενα ανεξέλεγκτου ασανσέρ τύπου Attica Bank τραυματίζουν την αγορά και αμαυρώνουν τον θεσμό
*** Αλλά τώρα ήρθε η ώρα της αποκάλυψης της γύμνιας των ελεγκτικών μηχανισμών. Που ήταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην περίπτωση του Τιτάνα, για να δράσει άμεσα, βάζοντας τέλος σε τέτοια κερδοσκοπικά φαινόμενα, από τα οποία κάποιοι επιτήδειοι βγάζουν μικρές περιουσίες, παίζοντας χωρίς φόβο, γνωρίζοντας τη μακαριότητα των ελεγκτικών μηχανισμών. Που είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην περίπτωση της Attica Bank, που κάνει άνετα ημερήσιες διακυμάνσεις της τάξης του 50% και πλέον, χωρίς να κουνιέται φύλλο; Πλήρης απουσία και ανυπαρξία. Μπορεί σε διάστημα ενός ή και πολύ περισσότερων ετών, να υπάρξει ένα πρόστιμο “χ” σε κάποιους, το οποίο δεν θα πληρωθεί ποτέ, όπως συνήθως συμβαίνει.
*** Τα φαινόμενα αυτά, όμως, τραυματίζουν την χρηματιστηριακή αγορά, αμαυρώνουν και απαξιώνουν το θεσμό και λαμβάνονται υπόψη από τους σοβαρούς επενδυτές. Οι μηχανισμοί ελέγχου νοσούν βαρέως και αυτό αποτελεί κοινό μυστικό στην αγορά, καθώς ποτέ δεν έγινε κάποια ουσιαστική προσπάθεια ενίσχυσης τους και εκσυγχρονισμού των δομών τους. Έχουν υπάρξει κραυγαλέες περιπτώσεις που εξέθεσαν τη χώρα και την αγορά διεθνώς (π.χ. Folli-Follie), αλλά ακόμα η αρμόδια Επιτροπή είναι υποστελεχομένη, οι προσωπικές επιδιώξεις περισσεύουν και οι ομάδες καλά κρατούν εδώ και χρόνια.
Τελειώνει σήμερα η αύξηση της INTRAKAT – Δικαίωση από το ΣτΕ για τον διαγωνισμό του Μετρό Θεσσαλονίκης
***Τελευταία ημέρα για συμμετοχή στην αύξηση της Intrakat, η οποία δεν τίθεται θέμα αν θα καλυφθεί ή όχι, καθώς οι νέοι μέτοχοι που την απέκτησαν, έχουν μεγάλα σχέδια ανάπτυξης της εταιρείας και όχι μόνο στον τομέα των κατασκευών. Παρεμπιπτόντως, η εταιρεία κατήγαγε και μία νίκη κατά της Αττικό Μετρό, καθώς δικαιώθηκε ουσιαστικά η προσφυγή της στο ΣτΕ και έτσι θα συμμετάσχει κανονικά και η ίδια στον διαγωνισμό για το ΣΔΙΤ Λειτουργίας και Συντήρησης του Μετρό Θεσσαλονίκης.
***Θυμίζω ότι ο εν λόγω διαγωνισμός προκηρύχθηκε στις 30 Αυγούστου του 2022, η Intrakat έκανε προδικαστική προσφυγή κατά του αποκλεισμού της, η οποία απορρίφθηκε από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων τον Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα να προσφύγει στο ΣτΕ. Η Αττικό Μετρό, ενόψει της απόφασης από το ανώτατο δικαστήριο και προφανώς επειδή περίμενε δικαίωση της προσφεύγουσας εταιρείας, ανακοίνωσε ότι τελικά παρέχει το δικαίωμα στην κατασκευαστική εταιρεία να πάρει μέρος στο σχετικό διαγωνισμό. Να πως χάνονται μήνες, επτά εν προκειμένω, με αποτέλεσμα το Μετρό της συμπρωτεύουσας να έχει γίνει “γιοφύρι της Άρτας”, με ουσιαστικά άκυρη οποιαδήποτε πρόβλεψη για την ολοκλήρωσή του.
Κερδισμένες πάλι οι τράπεζες – Τώρα για τις αποζημιώσεις, λόγω ηλεκτρονικής απάτης
*** Όχι που δεν θα κέρδιζαν έναν ακόμα γύρο από τον…Σταϊκούρα οι τράπεζες. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τους καταναλωτές, που περιλαμβάνει και τη διάταξη για το phishing – δηλαδή τις αποζημιώσεις που θα πληρώνουν για ηλεκτρονικές απάτες και αφαίμαξη λογαριασμών – τελικά κατατέθηκε με τις επιθυμητές από τις τράπεζες αλλαγές.
*** Ειδικότερα, οι τράπεζες μετά από πιέσεις, πέτυχαν στο άρθρο 22 του νομοσχεδίου που προβλέπει την αποζημίωση των θυμάτων ηλεκτρονικής απάτης από τα πιστωτικά ιδρύματα για ποσά άνω των 1.000 ευρώ, να προστεθεί συγκεκριμένη φράση, η οποία ουσιαστικά δίνει το δικαίωμα στις τράπεζες να αμφισβητήσουν αυτή τους την υποχρέωση! Η φράση αυτή, που συνιστά ευθεία παρέμβαση υπέρ των τραπεζών, δεν υπήρχε στο νομοσχέδιο που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
*** Στο ν/σ λοιπόν αναφέρεται ότι “…το τέταρτο εδάφιο δεν εφαρμόζεται, αν ο πάροχος αποδείξει ότι διαθέτει και εφαρμόζει πρόσθετους και πιο εξελιγμένους μηχανισμούς ελέγχου των συναλλαγών, από αυτούς που εφαρμόζει για την ισχυρή ταυτοποίηση των συναλλαγών, για συναλλαγές που μπορούν να προκαλέσουν ζημία άνω των χιλίων (1.000) ευρώ, όπως ιδίως μηχανισμούς ελέγχου που αξιοποιούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης»! Δηλαδή, μπορεί ο οποιοσδήποτε να χάσει όλη του την περιουσία που έχει εμπιστευθεί στην τράπεζα, επειδή κάποιος άγνωστος αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και η τράπεζα ούτε να τον προστατεύσει μπορεί, ούτε να τον αποζημιώσει! Έξοχα, δε νομίζετε;!…
Προικίζει με νέα συνεργασία τη SOFTONE, ο Π.Γερμανός
*** Ο Όμιλος SOFTONE, ο μεγαλύτερος πάροχος cloud-based λύσεων λογισμικού, προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με τη webhotelier|primalres, ηγέτιδα εταιρεία ανάπτυξης και παροχής καινοτόμων και αξιόπιστων λύσεων ταξιδιωτικής τεχνολογίας, με περισσότερες από 16.000 εγκαταστάσεις σε 9.000+ ξενοδοχεία σε 38 χώρες. Η συνεργασία αφορά στην προώθηση του Hotelizer Cloud PMS μέσα από το δίκτυο συνεργατών της SOFTONE και θα καλύπτει τις αγορές της Ελλάδας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας.
*** Η σύμπραξη των δυο εταιρειών, η διασύνδεση και η από κοινού προώθηση των λύσεων τους, θα καλύψει τις πλήρεις ανάγκες μηχανογράφησης ξενοδοχειακών επιχειρήσεων με τις πιο σύγχρονες λύσεις, από την ηλεκτρονική διανομή, τη διαχείριση κρατήσεων και τη λειτουργία του front-desk έως την πλήρη υποστήριξη των back-office διαδικασιών. Το Hotelizer Cloud PMS της webhotelier|primalres είναι ένα νέο, αμιγώς ελληνικό, καινοτόμο σύστημα διαχείρισης καταλυμάτων (Property Management System) που αξιοποιεί τεχνολογίες αιχμής και -μέσα από ένα ιδιαίτερα εύχρηστο και φιλικό περιβάλλον- καλύπτει ολοκληρωμένα τις ανάγκες κάθε ξενοδοχείου, ανεξαρτήτως μεγέθους.
Ευρωζώνη: Αύξηση επιχειρηματικών προσδοκιών/ Αλλά και αύξηση πληθωρισμού σε αγαθά- υπηρεσίες
*** Η πορεία της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη επανέρχεται σταδιακά σε θετική τροχιά, μετά από έξι μήνες αρνητικών αποτελεσμάτων, όπως προκύπτει από τα προσωρινά αποτελέσματα του δείκτη PMI, δηλαδή του Δείκτη Προσδοκιών Υπευθύνων Προμηθειών του διεθνούς οίκου αναλυτών αγοράς S&P Global. Παρά το ότι οι νέες παραγγελίες συνέχισαν να μειώνονται για έβδομο συνεχή μήνα, αν και με ηπιότερο ρυθμό, οι επιχειρηματικές προσδοκίες κινήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2022. Η απασχόληση αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και τρεις μήνες, χωρίς να πιάνει τις επιδόσεις του περασμένου χρόνου.
*** Ενώ, όμως, οι πληθωριστικές πιέσεις στο κόστος παραγωγής υποχωρούν, οι μέσες τιμές διάθεσης χονδρικής για αγαθά και υπηρεσίες αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι τον Δεκέμβριο, προβληματίζοντας έντονα για τις συνέπειες που προκαλεί η στρέβλωση αυτή. αντανακλώντας, Σύμφωνα με τους αναλυτές της S&P, το γεγονός αυτό αντανακλά «τις προσπάθειες των επιχειρήσεων να ανακτήσουν τα περιθώρια κέρδους, μετά τις ιστορικές υψηλές αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και πρώτων υλών και τα κόστη μισθοδοσίας».
*** Ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Κρις Γουίλιαμσον σημειώνει επιπλέον ότι «η ευρωζώνη δεν έχει βγει από την κρίση, καθώς η ζήτηση συνεχίζει να μειώνεται, αλλά με πιο αργό ρυθμό, ενώ η αύξηση του πληθωρισμού στις τιμές διάθεσης υπηρεσιών και αγαθών θα ενθαρρύνει τα «γεράκια» να πιέσουν για πιο σφιχτή νομισματική πολιτική».
*** Αυτά και σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Νεότερα από το μέτωπο της Attica Bank δεν υπάρχουν προς το παρόν, συνεδρίασε χθες το Δ.Σ. της τράπεζας. αλλά…άλλαξε μεν ο καιρός και έπεσαν οι θερμοκρασίες, ξύλα δεν φρόντισαν να πάρουν και δεν άναψαν το τζάκι για να δούμε το χρώμα του καπνού… Την καλημέρα μου!