Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι
Ξεσκονίστε τα αγγλικά σας! Το ΤΧΣ δημοσιεύει μόνο σε αυτή τη γλώσσα τη στρατηγική αποεπένδυσης! Ούτε χρονοδιάγραμμα, ούτε προτεραιότητα ανά τράπεζα!
***Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα δημοσιοποιήσει σήμερα ή αύριο τη στρατηγική αποεπένδυσης που θα ακολουθήσει για τα ποσοστά που κατέχει στις τέσσερις συστημικές τράπεζες- Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank. Μερικά πράγματα που πρέπει να σημειωθούν, πέραν όσων σας είπαμε προ ημερών πρώτοι από αυτή εδώ τη στήλη.
– Κατ΄αρχήν, το κείμενο θα είναι μόνο στα αγγλικά (εξαιρετική επιλογή, ε;!), οπότε ετοιμαστείτε για τη δέουσα μετάφραση. Προφανώς το ΤΧΣ απευθύνεται μόνο σε αλλοδαπούς…
– Δεύτερον, μην περιμένετε τίποτα το…συγκλονιστικό, θα πρόκειται για μία έκθεση των δυνητικών μεθόδων αποεπένδυσης.
– Και τρίτον, όπως σας έχουμε ήδη αναφέρει, δεν θα υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ούτε συνολικά, ούτε ανά τράπεζα, οπότε όσα αναφέρονται ότι θα προηγηθεί η τάδε ή η δείνα τράπεζα, αποτελούν απλά εκτιμήσεις ή υποθέσεις ή ακόμα και ευσεβείς πόθους.
Δίνεται το σήμα ότι άνοιξε το μαγαζί! Ενδιαφερόμενοι υπάρχουν;
*** Άλλα είναι πλέον για το Ταμείο τα σπουδαία. Βγήκε η στρατηγική, μετά τι ακολουθεί, ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Αυτό έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Με απλά λόγια, δίνεται το σήμα ότι “άνοιξε το μαγαζί”, αλλά για όλους και όχι μόνο για τους Άραβες ή τους Ιταλούς. Ο κάθε σύμβουλος διάθεσης, ανά τράπεζα, θα πρέπει να οργώσει τη διεθνή αγορά, να κάνει συναντήσεις με όλους τους δυνητικά ενδιαφερόμενους και όχι να περιμένει να έρθουν κάποιοι, οι ήδη γνωστοί, άντε και 2,3 ακόμα. Και να αναδείξει τις προοπτικές ανάπτυξης της τράπεζας, τα δυνατά της σημεία, τις κρυφές υπεραξίες της, την μελλοντική της κερδοφορία κλπ. Έτσι θα έχει σημαντικές ελπίδες να πετύχει το υψηλότερο δυνατό τίμημα, το οποίο θα καταλήξει στα δημόσια ταμεία. Ταυτόχρονα δε, αν είναι υψηλότερα της τρέχουσας τιμής της μετοχής, όπως άλλωστε προεξοφλείται από όλους, αυτό θα αποτελέσει το έναυσμα για την αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας όλης της τράπεζας, αλλά και θα βοηθήσει ταυτόχρονα σε πολλά επίπεδα την αγορά και την οικονομία, σε μία περίοδο που αναζητούμε εναγωνίως την επενδυτική βαθμίδα.
Οι τζάμπα υπηρεσίες της Goldman Sachs και μέσα στο …μήνα σύμβουλος και για την Τρ. Πειραιώς!
*** Το Ταμείο σταδιακά θα προχωρήσει στην επιλογή και των συμβούλων διάθεσης, προφανώς ανά τράπεζα. Ήδη έχει συμφωνήσει με την Goldman Sachs για λογαριασμό της Εθνικής τράπεζας, η οποία δεν ζήτησε καν τίμημα για τις υπηρεσίες της, προφανώς στοχεύοντας σε άλλα παράλληλα οφέλη. Για την Πειραιώς, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα υπάρξει σύμβουλος μέσα στον τρέχοντα μήνα, αφού προηγηθεί το κάλεσμα της αρμόδιας Επιτροπής, η εισήγησή της στον υπουργό Οικονομικών και η τελική επιλογή. Το ίδιο θα συμβεί φυσικά και με τις δύο άλλες τράπεζες, Alpha Bank και Eurobank. Σημαντικό ρόλο, πάντως, σε κάθε περίπτωση, θα παίξει και η τιμή που θα ζητά ο κάθε υποψήφιος ξένος σύμβουλος, για να αναλάβει το έργο της διάθεσης του κάθε φορά ποσοστού μετοχών που θα επιλέγει το ΤΧΣ να διαθέσει.
Τι αναφέρει ο ΟΟΣΑ, ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες
*** Δημοσιεύθηκε χθες η έκθεση του ΟΟΣΑ για τις ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της, τα θετικά και τα αρνητικά σημεία, καθώς και τις προτάσεις της ανά τομέα, την οποία σε αδρές γραμμές φαντάζομαι ότι την έχετε δει. Ξεχώρισα σήμερα και σας παρουσιάζω, χωρίς σχόλια, τις αναφορές του Οργανισμού για τις τράπεζες, γιατί πιστεύω ότι έχουν ιδιαίτερη σημασία.
ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ: “Παρά την πρόσφατη πρόοδο, οι ιδιωτικές επενδύσεις παραμένουν πολύ χαμηλές, αντανακλώντας τη δυσεύρετη χρηματοδότηση και τη χαμηλή ζήτηση από τους επενδυτές. Οι τράπεζες έχουν κάνει μεγάλες παρεμβάσεις στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά η κρίση του COVID έχει δημιουργήσει νέα ανοίγματα. Τα κεφάλαια των τραπεζών, αν και πληρούν τις ρυθμιστικές απαιτήσεις, είναι χαμηλά, επιβαρύνοντας το νέο δανεισμό και αποδυναμώνοντας την ικανότητα των τραπεζών να επενδύσουν για τη βελτίωση των λειτουργιών τους. Οι αναβαλλόμενες εκπτώσεις φόρου αποτελούν μεγάλο μερίδιο του κεφαλαίου των τραπεζών και αποθαρρύνουν νέες ιδιωτικές επενδύσεις στις τράπεζες. Η διάχυση από την κυβέρνηση των δανείων του Σχεδίου Ανάκαμψης σε ιδιώτες επενδυτές μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μπορεί να επεκτείνει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, αλλά φέρνει και δημοσιονομικούς κινδύνους. Το FinTech και άλλες εναλλακτικές λύσεις αντί της τραπεζικής χρηματοδότησης έχουν αναπτυχθεί ελάχιστα. Η χαμηλή επενδυτική ζήτηση αντικατοπτρίζει τον χαμηλό αλλά βελτιωμένο δυναμισμό των επιχειρήσεων, ειδικά τις πολλές πολύ μικρές επιχειρήσεις με περιορισμένη ικανότητα διαχείρισης. Αυτό επιβραδύνει την αναζήτηση νέων ευκαιριών από τις εταιρείες στην ψηφιοποίηση και τη μετάβαση της πράσινης οικονομίας”.
ΣΥΣΤΑΣΗ: “Ολοκληρώστε γρήγορα την εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μεταξύ άλλων μέσω του προγράμματος Ηρακλής. Ενθαρρύνετε τις τράπεζες να οικοδομήσουν τις κεφαλαιακές τους βάσεις αυξάνοντας τα κέρδη οργανικά και εξετάζοντας το ενδεχόμενο να αυξήσουν τις απαιτήσεις κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας. Παρακολουθήστε στενά την εκταμίευση και την απόδοση των δανείων του Σχεδίου Ανάκαμψης για να είστε έτοιμοι να επιβραδύνετε την εκταμίευση ή να ανακατανείμετε τα κεφάλαια σε άλλα έργα σε περίπτωση αυξανόμενων κινδύνων και να προστατεύσετε τη συνεισφορά του κράτους σε περίπτωση αθέτησης δανείων. Ενθαρρύνετε την ανάπτυξη της μη τραπεζικής χρηματοδότησης μέσω ρυθμίσεων για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της ανταλλαγής πληροφοριών. Επέκταση και επιδότηση της πρόσβασης σε εκπαίδευση διαχείρισης ποιότητας για τη διαχείριση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιοποίησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους”.
Ο ΟΟΣΑ για μισθούς και συλλογικές συμβάσεις
*** Δείτε όμως και αυτή την παράγραφο της ίδιας έκθεσης, που επίσης έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς αγγίζει ένα πολύ σοβαρό και κοινωνικά ευαίσθητο θέμα, αυτό των μισθών και των κλαδικών συμβάσεων: Για τους ειδικούς του ΟΟΣΑ, λοιπόν, η ουσιαστική ενίσχυση των εισοδημάτων των Ελλήνων δεν μπορεί να προέρχεται αποκλειστικά από το εργαλείο του κατώτατου μισθού. Το κλειδί βρίσκεται στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας. «Οι κλαδικές συλλογικές διαπραγματεύσεις για τους μισθούς και τις εργασιακές συνθήκες θα στήριζαν καλύτερο τόσο τα εισοδήματα όσο και την παραγωγικότητα» επισημαίνεται στην έκθεση. Ακούει, διαβάζει κάποιος από τους συναρμόδιους για το θέμα αυτό υπουργούς, ακούει ο ΣΕΒ μήπως;
Κλουκίνας – Λάππας: Οι ίντριγκες βασικών μετόχων και η συρροή… προξενητών
*** Αυτά που συμβαίνουν, ειδικά τους τελευταίους μήνες στο εσωτερικό ορισμένων εισηγμένων εταιρειών, δεν έχουν προηγούμενο. Και αν υπήρχε μία Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που να τιμά τον τίτλο και το σκοπό της, θα είχε παρέμβει, τουλάχιστον προληπτικά ή και πυροσβεστικά. Γιατί, οι ιδιώτες μέτοχοι, όσοι απέμειναν τέλος πάντων, αλλά και όσοι θεσμικοί έχουν τοποθετηθεί, δεν χρωστάνε τίποτα να πληρώνουν τις ίντριγκες μεταξύ βασικών μετόχων τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εταιρεία Κλουκίνας-Λάππας. Τον τομέα των κατασκευών, τον εγκατέλειψε άδοξα (sic). Στο χώρο των παιχνιδιών δεν έχει τύχη, για λόγους και αιτίες που δεν είναι της παρούσης. Του απομένουν, ευτυχώς, τα ακίνητα. Ισολογισμός κακός. Ουσιαστικά, η εταιρεία είναι σε ταχεία φθίνουσα τροχιά και για το λόγο αυτό κάποιοι γνωστοί “μεσάζοντες” έχουν συρρεύσει, έκαστος με… συμφέρουσες προτάσεις, αλλά με ποιόν να μιλήσουν και τι να προτείνουν άλλωστε, όταν κομίζουν μόνο λόγια και σχέδια-φούσκες… Σημειώστε ακόμα ότι ένας Α-Α θεσμικός έχει φορτωθεί πάνω από 1 εκατομμύριο κομμάτια και κάποιοι κινδυνεύουν να χάσουν το ψωμί τους.
Ικτίνος: Πρόβλημα η Κίνα
*** Έχασε ουσιαστικά, λόγω συνθηκών, την αγορά της Κίνας και αυτό είναι μεγάλο πλήγμα για την εταιρεία. Πήρε μεν κάποιες νέες άδειες εξόρυξης και τα λατομεία του στη Δράμα δουλεύουν, αλλά τα πράγματα δεν είναι τα καλύτερα για την επιχείρηση μαρμάρου. Αν κατορθώσει να ανακάμψει – κάποιοι το πιστεύουν – βρίσκοντας νέες αγορές, τότε το σπασμένο στα 4 χαρτί, μπορεί να έχει καλύτερη τύχη.
Μετρό Θεσσαλονίκης: 110 εκατ. ευρώ αποζημιώσεις στον ανάδοχο μέχρι τώρα! Επί τη ευκαιρία: το ελληνικό δημόσιο δεν κέρδισε ποτέ Διαιτησία με ιδιώτη!
*** Τα έχουμε ξαναπεί για την κακοδαιμονία μας ως χώρα, αλλά αυτό δεν μπορεί εσαεί να αποτελεί άλλοθι και να “καίγεται” συνέχεια κρατικό χρήμα, στο βωμό της ανικανότητας δημόσιων λειτουργών, αλλά και πολιτικών ηγεσιών συνολικά. Το μετρό της συμπρωτεύουσας πηγαίνει ολοένα και πιο πίσω, αλλά αυτό ουδόλως βλάπτει τον ανάδοχο, ο οποίος ζητάει και αποζημιώνεται για τις καθυστερήσεις και μάλιστα αδρά. Δικαστικά, στο διάστημα μέχρι το 2019, κέρδισε και πήρε 45 εκατ. ευρώ. Και στο διάστημα 2019-2022, το Δημόσιο για τις δικές του καθυστερήσεις, κατέβαλε το ποσό των 65 εκατ.. ευρώ στον ανάδοχο, την εταιρεία ΑΚΤΩΡ. Σύνολο, 110 εκατ. ευρώ!!! Για να μην παρεξηγηθούμε, φυσικά και δεν ευθύνεται η ιδιωτική εταιρία για την ανικανότητα του Δημοσίου! Και ως γνωστόν, μην ξεχνάτε, ότι το ελληνικό δημόσιο δεν κέρδισε ποτέ κανέναν ιδιώτη σε διαιτησίες!
Αμερικάνικη…μέθοδος, αγοράζω και πουλάω την ίδια μέρα και κάνω γερό ταμείο για δύο
*** Άλλη μία όζουσα υπόθεση χρηματιστηριακής εταιρείας, που τώρα δεν υπάρχει με την ίδια ονομασία, αφού συγχωνεύθηκε- απορρίφθηκε από άλλη, σας έχω για τα επόμενα επεισόδια της στήλης. Σε μία χρηματιστηριακή αγορά, που έμπαζε από παντού, εύκολα φύονταν πολλά φυντάνια, που κατά τα λοιπά “ξεχείλιζαν από σοβαρότητα” και παραγοντισμό. Όχι, η υπόθεση δεν έφτασε ποτέ στο ακροατήριο, όπως άλλωστε και πολλές άλλες ακόμα, αλλά κάποιοι έχασαν περιουσίες και άλλοι τη δουλειά τους, για να τα οικονομήσουν δύο, το πολύ τρεις επιτήδειοι. Περισσότερα, συντόμως…
Θα φάμε Παγωτά Δωδώνη και φέτος;
*** Δεν ξέρω αν υπήρξε κάποια επίσημη ανακοίνωση και δεν την είδα, αλλά μόλις χθες έμαθα ότι η εξαγορά της εταιρείας “Παγωτά Δωδώνη” από την εισηγμένη ΕΛΓΕΚΑ, ναυάγησε οριστικά. Δεν έμαθα τις αιτίες, αλλά σημασία έχει ότι αν δεν βρεθεί λύση και ουσιαστικά επενδυτής να βάλει φρέσκο χρήμα και να εγγυηθεί και τα δάνειά της, η εταιρεία με τα περίφημα παγωτά της κινδυνεύει άμεσα να κλείσει.
ΚΟΥΙΖ
Ποια τράπεζα, που αποτελούσε το “μαύρο πρόβατο” για πολλά χρόνια, σε λίγο θα βρεθεί σε πρωτεύουσα θέση, τέτοια που θα χρειάζονται… κιάλια για να τη βλέπουν κάποιοι πολέμιοί της και όχι μόνο από τον τραπεζικό χάρτη; Αυτό ισχυρίζονται μετά λόγω γνώσεως παράγοντες της αγοράς, που σπάνια κάνουν λάθος εκτιμήσεις. Το καταγράφω και εύχομαι καλή… επιβεβαίωση
*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Μία βροχή, δεν…μας σώζει βέβαια, φτάνουμε τα μέσα Γενάρη και οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές και παράταιρες για χειμώνα. Είθε να μην πληρώσουμε βαρύ τίμημα από την καταστροφή και τη μόλυνση της φύσης, που έφεραν τη βίαιη κλιματική αλλαγή και τα τωρινά ήπια, ευτυχώς, προς το παρόν φαινόμενα. Την καλημέρα μου!