Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

*** H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αύξησε το 2022 το κόστος δανεισμού κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, ύστερα μια συνεχόμενη πολιτική χαλάρωσης, που κράτησε πάνω από μια δεκαετία. Τώρα, φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην πολιτική σύσφιξης και παρά το γεγονός ότι η ύφεση στις ευρωπαϊκές οικονομίες είναι ήδη παρούσα, δεν πρόκειται να αλλάξει απόφαση. Άλλωστε, όπως τονίζουν διαπρεπή και επιθετικά στελέχη της ΕΚΤ, με πολυετή θητεία στις όποιες αποφάσεις της, ο επιθυμητός και προσχεδιασμένος κύκλος αυξήσεων, μόλις έχει περάσει τα μισά της διαδρομής του. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Κλάας Νοτ, κεντρικού τραπεζίτη της Ολλανδίας, ότι η ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει «στο μεγάλο παιχνίδι» για να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό.

*** Ο Κλάας Νοτ, ήταν σαφής και στις δηλώσεις του στους Financial Times ανέφερε ότι, με πέντε συνεδριάσεις από τώρα έως τον Ιούλιο του 2023, η ΕΚΤ θα επιτύχει «έναν αξιοπρεπή ρυθμό σύσφιξης», με αυξήσεις μισής ποσοστιαίας μονάδας (0,50%) τους επόμενους μήνες, μέχρι το κόστος δανεισμού να φτάσει τελικά και να υπερβεί μέχρι το καλοκαίρι, το 5%. Άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες, πάντως, που μετέχουν του οργάνου της ΕΚΤ, έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο, ακόμα και του 5,25%, ενώ πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η ΕΚΤ υποτιμά πόσο γρήγορα θα πέσει ο πληθωρισμός το επόμενο έτος και πόσο βαθιά θα μπορούσε να είναι η ύφεση.

*** Τα δεδομένα, όμως, από άλλα μέτωπα, όπως αυτό του πληθωρισμού και της ραγδαίας πτώσης των ρυθμών ανάπτυξης, δε μπορεί να αγνοούνται εσαεί από τους κεντρικούς τραπεζίτες, αρκετοί εκ των οποίων πιστεύουν ότι πρέπει να είναι πιο ήπιες οι αυξήσεις των επιτοκίων. Στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός έφτασε στο υψηλό ρεκόρ του 10,6% το έτος έως τον Οκτώβριο. Αποδεικνύεται ότι η εξισορρόπηση μεταξύ της καταπολέμησης του πληθωρισμού και της επιδείνωσης της επιβράδυνσης, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, κάτι που θα διαφανεί ευκρινέστερα κατά τους επόμενους μήνες, ιδίως τους χειμερινούς. Σημασία έχει ότι η προσπάθεια της ΕΚΤ να πειστούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά για τα οφέλη από την αύξηση των επιτοκίων κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης, δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και σε κάθε περίπτωση θα κριθεί από το βάθος και την έκταση της ύφεσης τους προσεχείς μήνες.

Black Rock: Μακριά από ομόλογα και μετοχές! – Επίθεση κατά κεντρικών τραπεζιτών!

“Τα ομόλογα δεν θα βοηθήσουν στη διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων, ενώ δίνουμε σύσταση underweight για τις μετοχές. Πιθανή νέα άνοδος στα χρηματιστήρια κάποια στιγμή το 2023”. Ποιος τα αναφέρει αυτά, χωρίς φόβο και πάθος; Δεν είναι άλλη από τη γνωστή μας Blackrock, η οποία προειδοποιεί για τους επερχόμενους κινδύνους, παρέχοντας και μία χαραμάδα αισιοδοξίας, σε κάποια σημεία των εκτιμήσεών της.

*** Ειδικότερα για την Ευρώπη αναφέρει ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα αυξήσουν τα οικονομικά προβλήματα (μιλάει συγκεκριμένα για “οικονομικό πόνο”) από το ενεργειακό σοκ. Εκτιμά ότι ο πληθωρισμός “θα μειωθεί σημαντικά”, καθώς οι τιμές στην ενέργεια τείνουν να σταθεροποιηθούν, προειδοποιεί όμως ότι το φρένο στην ακρίβεια μπορεί να επιφέρει φαινόμενα βαθύτερης ύφεσης.

*** Όσο για τις αυξήσεις της Fed, αναφέρει ότι προκάλεσαν πτώση στις πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ, λόγω των αυξανόμενων επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια, ενώ οι επιχειρήσεις περιόρισαν τα επενδυτικά σχέδιά τους. Το ποσοστό αποταμίευσης των ΗΠΑ έφτασε σε χαμηλό 17 ετών τον Οκτώβριο, και η Black Rock προειδοποιεί ότι οι καταναλωτές μπορεί να εξαντλήσουν τις συσσωρευμένες αποταμιεύσεις τους το επόμενο έτος και τα προβλήματα να οξυνθούν.

*** Έχει βέβαια πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ότι η Blackrock “καρφώνει” τις κεντρικές τράπεζες για την πολιτική τους και για το γεγονός ότι δημιούργησαν χάος στις αγορές και επέφεραν την ύφεση. Έχει ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα αυτή η επίθεση της ουσιαστικά, καθώς θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι κατέχει πλειοψηφικά κυρίως ποσοστά και πακέτα μετοχών σε κορυφαίες επιχειρήσεις και βιομηχανικούς ομίλους, που υφίστανται τις συνέπειες της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών.

Άλλος για… αλλαξοδάνεια: Η Donkey Hotels του Ιωάννου, το δάνειο από την Εθνική, η εξόφληση δανείου από την Τρ. Πειραιώς και τα …ρέστα δικά του

*** Όταν έχεις “όνομα”, ανοίγουν πόρτες, όταν κλείνει μία άλλη, αυτή που ήταν ανοιχτή μέχρι τώρα, αλλά κάποιος αποφάσισε ότι μάλλον δεν είσαι φερέγγυος και σε πέταξε έξω. Πως αλλιώς να εξηγηθεί ότι η μητρική του ομίλου Donkey Hotels της οικογένειας Ιωάννου πήρε δάνειο 59,97 εκατ. ευρώ από την Εθνική τράπεζα και τα 47,17 εκατ. ευρώ τα έδωσε στην τράπεζα Πειραιώς για την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού! Της έμειναν και 12,8 εκατ. ευρώ, για χρηματοδότηση επενδύσεων και ανάγκες κεφαλαίου κίνησης. Αλήθεια, γιατί δεν πήρε το δάνειο από την ίδια την Πειραιώς; Και η Εθνική, γιατί τον δάνεισε, βρήκε…χρυσάφι; Κατά τα λοιπά, ποιος είπε ότι οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια, πιπέρι στο στόμα!

Λογιστές (ΠΟΦΕΕ): Ευθύνη της ΑΑΔΕ η ενημέρωση επιχειρήσεων και φορολογουμένων

*** Αντιδρούν οι λογιστές (ΠΟΦΕΕ) στις διατάξεις του υπό έκδοση Κανονισμού της ΑΑΔΕ σχετικά με την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Κατά τη διάρκεια σχετικής τέθηκαν θέματα υπευθυνότητας των λογιστών ως προς την τήρηση των μέτρων δέουσας επιμέλειας και τη μη γνωστοποίηση (όπου αυτή απαιτείται) παραβατικών συμπεριφορών από τις επιχειρήσεις, αλλά και απλούς φορολογούμενους, πελάτες τους.

*** Από τους εκπροσώπους της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. έντονα αναδείχθηκε το γεγονός ότι για ακόμη μία φορά δημιουργούνται υποχρεώσεις προς τους λογιστές χωρίς παράλληλα να κατοχυρώνονται επαγγελματικά δικαιώματα. Τονίστηκε ακόμα η αναγκαιότητα για υποχρεωτικότητα υπογραφής από λογιστή στις επιχειρήσεις, αλλά και στους πολίτες, από μηδενικό όριο, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ένα τέτοιο οριζόντιο μέτρο. Ξεκάθαρα αναφέρθηκε ότι η υποχρέωση ενημέρωσης των επιχειρήσεων θα πρέπει να γίνεται από την ΑΑΔΕ, και όχι από τους λογιστές. Τέλος, προτάθηκε η δημιουργία εντύπου καταγραφής δεδομένων από την ΑΑΔΕ, που θα είναι υποχρεωμένες οι επιχειρήσεις, αλλά και οι πολίτες, να συμπληρώσουν, πριν την ανάληψη των καθηκόντων από Λογιστή – Φοροτεχνικό.

Ανησυχητικά φαινόμενα στη χρηματιστηριακή αγορά: Η απογείωση της Attica Συμμετοχών, το ασανσέρ της Lavipharm, οι υπεραξίες της ΒΙΣ και η περίπτωση του Πλαισίου!

*** Εσχάτως, έχουμε κάποια έκτακτα και μη αναμενόμενα φαινόμενα στη χρηματιστηριακή μας αγορά, που παραμένει ρηχή και ταυτόχρονα απέχει μακράν του προλαμβάνειν καταστάσεις, που δεν συνιστούν μία ώριμη αγορά και δεν προστατεύουν τα συμφέροντα ούτε των εισηγμένων επιχειρήσεων ούτε των επενδυτών. Επισημαίνω ορισμένα μόνο από αυτά τα φαινόμενα:

– Η μετοχή της Attica Συμμετοχών, μέσα ένα μήνα απογειώθηκε και δίνει κέρδη 100%! Αιτίες, προφανώς, υπάρχουν. Αλλά, μήπως υπάρχει και θέμα εσωτερικής πληροφόρησης, που διοχετεύθηκε εντέχνως και σε “άλλους” επενδυτές; Περίπου τα ίδια ισχύουν και για την ΑΝΕΚ, την MIG και ενδεχομένως την Πειραιώς.
– Η Lavipharm, που βγήκε άρον άρον από την επιτήρηση και πήγε πάλι στην Κύρια Αγορά, την πρώτη μέρα έκλεισε στο 30% και την επόμενη έκανε βουτιά 17,75%. Υγιές φαινόμενο η αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας, ανθυγιεινή η συμπεριφορά της μετοχής της
– Ανακοινώνει αύξηση η ΒΙΣ και σε 7 ημέρες η μετοχή καταγράφει κέρδη 40%. Προφανώς, βρήκε “χρυσές” συσκευασίες.
– Το Πλαίσιο, δημοσιοποιεί δημόσια πρόταση, κουνάει μαντήλι στο Χρηματιστήριο, πιάνει την προτεινόμενη (πολύ καλή) τιμή από την πρώτη ημέρα, αλλά οι αρμόδιες αρχές δεν ανησύχησαν καν. Σκέφτονται να κάνουν κάτι, πριν φύγουν και άλλες από το ταμπλό, όπως επιμένουν φήμες και πληροφορίες;

Πληροφορική: Είναι η χρονιά της το 2023;

*** Ανακατατάξεις είχαμε κατά τη χρονιά που φεύγει στον κλάδο Πληροφορικής, στον οποίο τα μεγέθη αυξάνονται, οι εξαγορές-συγχωνεύσεις-απορροφήσεις είχαν το 2022 την τιμητική τους, ενώ αρκετά έργα δημοπρατήθηκαν και άλλα βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας προκηρύξεων. Κατά το επόμενο έτος αναμένονται σημαντικές εξελίξεις, καθώς οι μικρότερες εταιρείες του κλάδου αποτελούν στόχο εξαγοράς από τις ισχυρότερες, ειδικά όσες έχουν συγκεκριμένα και εξειδικευμένα πεδία δράσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου, οι τζίροι κατά το νέο έτος θα είναι σημαντικά ενισχυμένοι, καθώς πολλά δημόσια και ιδιωτικά έργα θα τονώσουν τις ήδη αυξημένες εργασίες τους, ενώ πιστεύουν ότι αρκετά deals που βρίσκονται στο στάδιο της εκκόλαψης, θα πραγματοποιηθούν μέσα στο επόμενο έτος.

***Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Ελπίζω να περάσατε ήσυχα και ωραία τα Χριστούγεννα, υπομονή, έρχεται οσονούπω και η αλλαγή του χρόνου. Την καλημέρα μου!