Μου λένε ότι, δύο επιχειρηματίες, εκ των οποίων ο ένας είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο και ο άλλος θεωρείται προβεβλημένος (μέσω της ενασχόλησης του με πολλά και διάφορα) που χαρακτηρίζονται (τουλάχιστον ο ένας) ως «υπεράνω υποψίας», έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και ήδη ελέγχονται οι επιχειρηματικές και οικονομικές συναλλαγές τους, οι φορολογικές τους δηλώσεις καθώς και οι τραπεζικοί λογαριασμοί!

Οι πληροφορίες λένε, πως οι δύο επιχειρηματίες, που δεν σχετίζονται ο ένας με τον άλλο, ούτε έχουν δράσει από κοινού, τέθηκαν στο μικροσκόπιο των αρχών, μετά από ανώνυμες επαναλαμβανόμενες καταγγελίες, οι οποίες (σύμφωνα με τις πληροφορίες) κάθε φορά εμπεριείχαν και νέα στοιχεία όσον αφορά ύποπτες δραστηριότητες, τόσο στο εσωτερικό, όσο και σε σχέσεις και δραστηριότητες εκτός Ελλάδος!

Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι οι υποθέσεις κρίνονται ως ιδιαιτέρως σοβαρές καθώς εκτιμάται ότι έχουν …ουρά και πως θα οδηγήσουν, στο βαθμό που εξιχνιαστούν επαρκώς και σε άλλα πρόσωπα ή φορείς που επαγγελματικά …συνεργάζονται ή σχετίζονται με άλλους τρόπους και διαδικασίες!

Πηγές με γνώση εκ των έσω, κρίνουν τις υποθέσεις, ως εξόχως σοβαρές και δεν αποκλείουν ότι με βάση τα ευρήματα που τυχόν προκύψουν, ενδεχομένως να ασκηθούν διώξεις και να ανοίξουν …τηλέφωνα, μέσω της άρσης του απορρήτου για σοβαρούς λόγους, προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσο υπάρχουν συνεργοί στις «παράνομες» – βάσει των καταγγελιών- πράξεις!

2 επιχειρήσεις υψηλής κεφαλαιοποίησης, 2 μεσαίας (αλλά πολύ «της μόδας» τελευταία) και 1 μικρομεσαία κάνουν πλάνα εξόδου, με ορίζοντα δημόσιες προτάσεις και ομολογιακά δάνεια

Εδώ και αρκετό καιρό πλανάται μια φήμη πάνω από το Χρηματιστήριο της Αθήνας, βάσει της οποίας κάποιες μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις, στην προκειμένη περίπτωση 2 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, εξετάζουν το ενδεχόμενο να εξέλθουν από το Χρηματιστήριο και χωρίς την πίεση των ελέγχων των αρμοδίων αρχών να αναζητήσουν αλλού τρόπους χρηματοδότησης.

Η φημολογία αυτή στηρίχθηκε κατ’ αρχήν με αφορμή την διανομή κερδών από τον ΟΤΕ και την ενίσχυση αντί διανομής του συνόλου των μερισμάτων, του επιθετικού προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών! Και ενισχύθηκε από τη φημολογία ότι πιθανόν και άλλη μια εισηγμένη της υψηλής κεφαλαιοποίησης να μεθοδεύει έξοδο από το ΧΑ και σχεδιασμό εισαγωγής σε ξένης χρηματιστηριακή αγορά, το Λονδίνο ή τη Νέα Υόρκη! Πληροφορία που ούτε διαψεύσθηκε, ούτε επιβεβαιώθηκε αρμοδίως.

Από εκεί και πέρα, με αφορμή την υπόθεση Ελλάκτωρα και την προαιρετική Δημόσια Πρόταση από τους Ολλανδούς, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες μετοχικές εξελίξεις, φουντώνουν τα σενάρια για πιθανή μελλοντική αποχώρηση της εισηγμένης από το Χρηματιστήριο, η οποία και θα στραφεί σε ομολογιακά δάνεια εάν και όταν χρειασθεί. Ταυτοχρόνως θα απαλλαγεί από την ομηρία της κάθε Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που σε άλλες περιπτώσεις «κλείνει τα μάτια» και σφυρίζει αδιάφορα και σε άλλες διενεργεί εξονυχιστικούς ελέγχους στο εξωτερικό που προϋποθέτουν δουλειά από μια στρατιά δικηγόρων, που κατά κοινή έκπληξη διενεργεί μία και μόνη super υπάλληλος, ως σύγχρονη Wonder Woman!

Στο ίδιο μήκος κύματος πιθανόν να κινηθεί και άλλη υπό εξαγορά εισηγμένη επιχείρηση, «της μόδας» βάσει της συγκυρίας και της ενεργειακής κρίσης, στην οποία εάν όλα εξελιχθούν καλά, θα υποβληθεί Δημόσια Πρόταση!

Τέλος υπάρχει άλλη μια εταιρία εισηγμένη μικρής κεφαλαιοποίησης όπου ο δημοσιοσχεσίτης βασικός μέτοχος, με τις πλάτες των τραπεζών στις οποίες πουλάει ακριβά και αγοράζει φθηνά, «κάνει παιχνίδι» με εξαγορές και κινήσεις «μπες βγες»…

Μερίσματα μαμούθ και επιστροφές κεφαλαίου 30 εκατ. + 130 εκατ. από παρελθούσες χρήσεις μοιράζει ο Σαχίνης στους μετόχους και τον κερδοσκόπο Πόλσον για να αποσπάσει τη στήριξη του!!!

Στην …επαιτεία έχει βγει στην κυριολεξία ο (μη νόμιμος μετά την απόφαση – κόλαφος του ΣτΕ βάσει της οποίας οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ πρέπει να επιστρέψουν στο Κράτος και η διοίκηση της έχει ορισθεί μη σύννομα) διαβόητος Χάρης Σαχίνης, γνωστός στην πιάτσα και ως «μάνατζερ του γλυκού νερού» (του οποίου η μόνη επιτυχία είναι ο διαρκής διπλασιασμός των οικονομικών του απολαβών – εν μέσω κρίσης-) προκειμένου να βρει στηρίγματα για να παραμείνει Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ!

Έτσι, μετά την παρέμβαση που ασκεί μέσω της συζύγου του στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία υπήρξε συμμαθήτρια στο Κολλέγιο Αθηνών με τον πρωθυπουργό, τον πρώην υπουργό Σπήλιο Λιβανό και έναν ακόμη στενό φίλο της παρέας, στέλεχος μεγάλης επιχείρησης στον τομέα του τζόγου, τώρα ο Σαχίνης (πρωτοπαλλίκαρο του Μπενίση επί ΣΥΡΙΖΑ συζύγου της γνωστής Δούρου – 101 νεκροί στο Μάτι) προσπαθεί να εκμεταλλευθεί και τον μεγαλοεπενδυτή – κερδοσκόπο Πόλσον!!!

Όπως ενημέρωσε τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ ο εκρόσωπος τους στο ΔΣ της επιχείρησης, αναφορικά με τα Oικονομικά αποτελέσματα χρήσης του 2021, η Διοίκηση εμφάνισε την εικόνα μιας εταιρείας που βρίσκεται σε διαδικασίες αφαίμαξης και συστηματικής υποβάθμισης!

1. Τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας αυξήθηκαν κατακόρυφα κατά 30.000.000€.

2. Υπήρξε μεγάλη οικονομική επιβάρυνση της εταιρείας με καλοπληρωμένους συμβούλους!

3. Η Διοίκηση συνεχίζει να κάνει αύξηση των αποδοχών της!

4. Τα αποθεματικά των ταμείων μειώνονται και είναι 270 εκατομμύρια ευρώ από 465

5. Ανακοίνωσε την διανομή σε μερίσματα του 97% των κερδών δηλαδή 30.000.000€, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά της ΕΥΔΑΠ και ανήγγειλε και περαιτέρω διανομή μερίσματος από τα κέρδη παρελθουσών χρήσεων έως 130.000.000€.

Σε απλά λόγια ο Σαχίνης, που πολύ πρόσφατα επέστρεψε από το «ταξιδάκι αναψυχής» στην Νέα Υόρκη με το …πρόσχημα της συμμετοχής στο συνέδριο της Calital Link, με τα έξοδα προφανώς πληρωμένα από την κρατική επιχείρηση, μέσω της υπερβολικής διανομής μερισμάτων και τις επιστροφές κεφαλαίου που κατά σύστημα πραγματοποιεί, προσπαθεί να αποσπάσει την εύνοια και την συμπάθεια του διάσημου κερδοσκόπου, προκειμένου αυτός να ασκήσει παρέμβαση στην κυβέρνηση και να τον κρατήσει!

Έτσι, ο περίφημος Πόλσον, γνωστός από τα έργα και τις ημέρες του τόσο στην Τράπεζα Πειραιώς όσο και στην Alpha bank (με την οποία έπαιζε την «κολοκυθιά» με τα «έρχομαι – δεν έρχομαι» στην Γενική Συνέλευση και «ψηφίζω – δεν ψηφίζω» την αύξηση κεφαλαίου) αυτή την ώρα με τη διανομή μερισμάτων – χωρίς κέρδη- αλλά και τις επιστροφές κεφαλαίου κοντεύει να βγάλει στο τζάμπα (χάρις στον Σαχίνη) την επένδυση του!!!

Οι Αρχές ψάχνουν για ύποπτη δράση μεγαλοδικηγόρο συγγενή γνωστού πολιτικού και προβεβλημένο εφοπλιστή με ακίνητα και εμπλοκή (με εξοπλιστικά και ενέργεια) στην Αίγυπτο!

Μία περίεργη και ύποπτη υπόθεση που αφορά έναν επώνυμο μεγαλοδικηγόρο, φερόμενο ως συγγενή πολιτικού ανδρός και έναν προβεβλημένο εφοπλιστή που σχετίζεται με μεγάλες επενδύσεις και ακίνητα προβολής, στην οποία εμπλέκονται ζητήματα εξοπλιστικά και άλλου τύπου σχέσεις με την Αίγυπτο, έχει υποπέσει στην αντίληψη των Αρχών, οι οποίες με σοβαρότητα και χαμηλούς τόνους διερευνούν το μείζονος σημασίας ζήτημα!

Καλά πληροφορημένες πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης σημειώνουν ότι οι 2 πολύ γνωστοί στην ελληνική κοινωνία άνδρες, ο μεγαλοδικηγόρος και ο μεγαλοεφοπλιστής, φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις Ενέργειας και Εξοπλιστικών προγραμμάτων που σχετίζονται με την Αίγυπτο και από τις οποίες αναδύεται οσμή σκανδάλου και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος!

Ήδη οι αρμόδιες Αρχές, ειδικά η Τράπεζα της Ελλάδος η οποία ειδοποιήθηκε από τις συστημικές τράπεζες για πλήθος «περίεργων» εμβασμάτων και συναλλαγών, κάνουν φύλλο και φτερό τους τραπεζικούς λογαριασμούς των δύο πασίγνωστων προσώπων, ενώ η υπόθεση φέρεται να κοινοποιήθηκε στο ΚΕΦΟΜΕΠ για έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων αλλά και η Αρχή για το ξέπλυμα που κατά πληροφορίες εξέδωσε εντολή ελέγχου!

Κατά τις ίδιες, έγκυρες και εκ των έσω ενημερωμένες πηγές, ο μεγαλοδικηγόρος φέρεται να είναι στενός συγγενής πρώην προβεβλημένου υπουργού και εκ των πρωταγωνιστών της πολιτικής σκηνής κατά το παρελθόν, ενώ ο μεγαλοεφοπλιστής φέρεται να έχει συμμετάσχει μετοχικά σε εμβληματική επένδυση που την ώρα τούτη είναι σε εξέλιξη, κατέχει πλήθος ακινήτων προβολής, ενώ εσχάτως έχει αναπτύξει δραστηριότητες και με την Αίγυπτο όσον αφορά εξοπλιστικά αλλά και Ενέργεια!

Αρχίζει η καταμέτρηση του πληθωρισμού. Από 8% και πάνω …

*** Από σήμερα αρχίζει η καταμέτρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Κάνουν αρχή Γερμανία, μάλλον με 8,!% και Ισπανία, μάλλον με 8,3%, αλλά και το Βέλγιο χωρίς ακριβή πρόβλεψη μέχρι τώρα. Και αύριο ακολουθούν Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Αυστρία, με απεικόνιση όλης της Ευρωζώνης. Εμείς, που θα… σταθούμε ή θα συνεχιστεί το ράλι; Κοντός ψαλμός…

Νταβός: Μια μερίδα τηγανητές πατάτες 22 ευρώ!!

*** Πάντως, δε λέω, είναι ωραίο να ανησυχείς για την παγκόσμια οικονομία και τα δεινά που αυτή υφίσταται, πολύ περισσότερο να γίνεσαι διαφωτιστικός για αυτά που έρχονται και μετά να απολαμβάνεις τα πανάκριβα γκουρμέ των εστιατορίων του Νταβός – μόνο μία μερίδα τηγανητές πατάτες στοιχίζει 22 δολάρια, για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, από ένα απλό λαϊκό έδεσμα.

Η μεγαλύτερη δοκιμασία μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο;

*** Μεταξύ των όσων αρνητικών που ακούστηκαν στο περίφημο θέρετρο (σε…θέατρο – του παραλόγου – μου φέρνει), ξεχώρισα τη ρήση της Γκεοργκίεβα του ΔΝΤ. “Διανύουμε -είπε-τη μεγαλύτερη δοκιμασία της παγκόσμιας οικονομίας, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο”. Κανείς δεν αμφιβάλλει, αλλά από διαπιστώσεις άλλο τίποτα. Αλλά, από ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης της διεθνούς οικονομίας, με ρηξικέλευθες πολιτικές και όχι δοκιμασμένα γιατροσόφια, με ρήξεις και προτάσεις στήριξης οικονομιών, παραγωγής και πολιτών, με μέτρα διάχυσης του παγκόσμιου πλούτου, ούτε λόγος. Ευχολόγια μόνο, για το τι πρέπει να γίνει, από τους άλλους, όχι από εμάς, αυτό ήταν εν γένει το συμπέρασμα μιας ακόμα…Γιουροβίζιον της παγκόσμιας ελίτ…

Τι θα γίνει από Σεπτέμβριο … Πληθωρισμός και ανεργία!

*** Αλήθεια, τι θα γίνει από Σεπτέμβριο, ρώτησα φίλο πρώην τραπεζίτη, αλλά πολύ δραστήριο σε πολλά μέτωπα και όχι…συνταξιούχο, όταν θα έχουμε μετρήσει τα μεγαλύτερα οφέλη από τον τουρισμό και οι αλλεπάλληλες κρίσεις λόγω του πολέμου συνεχιστούν; Απάντηση, με δυσοίωνες προβλέψεις: “Δυστυχώς, τον πληθωρισμό δε βλέπω να τον ρίχνει ούτε η επερχόμενη ύφεση, όχι μόνο εδώ, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι το θέμα της ανεργίας, την οποία βλέπω να αυξάνεται και πάλι, καθώς το ακριβό χρήμα, όχι μόνο θα στερήσει νέες θέσεις εργασίας, αλλά θα πετάξει εκτός αγοράς χιλιάδες εργαζόμενους και όχι μόνο τους εποχικούς”.

*** Αυτά αφορούν κυρίως τον ιδιωτικό τομέα, με τις γνωστές παρενέργειές του και στα δημόσια έσοδα. Για το ίδιο το Δημόσιο τι γίνεται, η επόμενη ερώτηση. Ιδού και η απάντηση: “Κοίταξε, οι εκδόσεις κρατικών ομολόγων είναι πλέον πολύ δύσκολες, έως ασύμφορες. Ένα βαρόμετρο είναι το τι θα πράξει πρωτίστως η Ιταλία, αφού λάβει υπόψη της και τις όποιες αποφάσεις για τα επιτόκια της ΕΚΤ μέσα στον Ιούνιο. Η Ελλάδα, οχυρώθηκε κάπως με τις εκδόσεις χαμηλών επιτοκίων, αλλά είδατε τις δυσκολίες στην τελευταία έκδοση. Από εδώ και στο εξής θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, ιδίως για όσες έχουν υψηλό δημόσιο χρέος”

Με επισπεύδοντες τους servicers, αλλά και τις τράπεζες, έχει να γίνει μία μικρή συντέλεια στο χώρο των πλειστηριασμών ακινήτων, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους!

***Από ξενοδοχεία, βιομηχανικές εγκαταστάσεις μαζί με τις γειτονικές εκτάσεις τους, μικρά και μεγάλα εμπορικά ακίνητα, χωράφια(!) μέχρι και διαμερίσματα περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα των 36.000 πλειστηριασμών. Τα μεγάλα πορτοφόλια ετοιμάζονται, να το ξέρετε. Από εφοπλιστές που ήδη επενδύουν σε ακίνητα – κάποιοι μάλιστα, μανιωδώς – πραγματοποιώντας μεγάλη… απόβαση, μέχρι κατασκευαστές μικροί και μεγαλύτεροι, ξένα πορτοφόλια, αλλά και ξενοδόχοι κι ας χρωστάνε κάποιοι εξ αυτών ήδη μεγάλα ποσά.

*** Όπως πολύ καλά γνωρίζετε και σας αποκαλύπτει το Radar.gr, οι χρηματικές… διευκολύνσεις, γίνονται φυσικά από τις αγαπητές μας τράπεζες! Ωραία πράγματα,ε;!

*** Με την ευκαιρία, τι απέγινε εκείνος ο πολυδιαφημισμένος Φορέας Πώλησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, στον οποίο θα ενταχθούν ακίνητα διαφόρων κατηγοριών πολιτών, που έχουν αδυναμία εκπλήρωσης υποχρεώσεων; Αληθεύει ότι ολοένα και πιο πίσω πάει, δηλαδή από του χρόνου το φθινόπωρο και βλέπουμε; Υπάρχει κάποια πειστική απάντηση, ιδίως από τον (επιτελικό) υπουργό που το έχει (υποτίθεται) αναλάβει με…108, παρακάμπτοντας το επισήμως αρμόδιο υπουργείο;

Το ζήτημα της χρηματοδότησης του Δημοσίου «μπλοκάρει» τα μεγάλα έργα!

*** Κουλουβάχατα, μου λένε ότι έχουν γίνει εκεί στο Υποδομών και Μεταφορών, με εξαγγελθέντα έργα, κάποια μάλιστα έχουν και ανάδοχο ήδη, αλλά χρηματοδότηση γιοκ! Η πηγή μου από το Σύνδεσμο των εταιρειών με ανώτερο εργοληπτικό πτυχίο μου έφερε το παράδειγμα της περίφημης επέκτασης της Αττικής Οδού, από την Κύμης προς την Μεταμόρφωση και την Αθηνών-Λαμίας, που θα λύσει πολλά κυκλοφοριακά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή επηρεάζοντας και τον κόμβο Κηφισίας. Το έργο δημοπρατήθηκε, το πήραν ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ, αλλά δεν υπάρχει ακόμα χρηματοδότηση. Αν έλεγα, δεν το πιστεύω, μάλλον σε άλλη χώρα θα ζούσα.

*** Πάντως, πολλά τα παράπονα “για τον Κωστάκη” του συγκεκριμένου υπουργείου, όχι μόνο από τον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά ακόμα και από κυβερνητικά στελέχη…

Η Alpha bank, η Macquarie, η χρηματοδότηση και η σφήνα 2 ακόμη τραπεζών!

*** Η Alpha Bank ήταν που χρηματοδότησε την εξαγορά του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, από τους Αυστραλούς της Macquarie. Θα κάνει το ίδιο και με την επικείμενη εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής; Μαθαίνω ότι στις σχετικές συζητήσεις έχουν εμπλακεί ακόμα δύο τράπεζες…