Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι. Τα νέα από την πέραν του Ατλαντικού οικονομική δύναμη, τις ΗΠΑ, είναι ευχάριστα, καθώς κινούνται σε θετική κατεύθυνση, μετά την χθεσινή απόφαση της Fed.

Ακολουθεί σήμερα η ΕΚΤ, με διφορούμενες τις απόψεις των μελών της ως προς το δέον γενέσθαι.

Ο Σταϊκούρας πάντως έγραψε χθες, μετά τη συνάντηση με τους τραπεζίτες. Τι είπε; “Δύο ώρες μπινελικενώμασταν με τους τραπεζίτες”!!!

Αποτέλεσμα; Πάλι κερδάνε οι τραπεζίτες, έχοντας και τις πλάτες του SSM. Κατακαημένοι και κατακαμμένοι δανειολήπτες μου…

Η απόλυτη επιβεβαίωση του Radar για ΔΕΗ και Enel Romania! Η κυριαρχία – και εκτός Ελλάδος- κατοχυρώνεται!

Οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις στις οποίες εισήλθαν ΔΕΗ και Enel για την Enel Romania, έρχεται πλέον να πιστοποιήσει ότι οι δύο πλευρές εισέρχονται στις λεπτομέρειες της τελικής συμφωνίας, μιας εξαγοράς την οποία αποκάλυψε το Radar και η οποία αλλάζει και ανατρέπει όλα τα δεδομένα στο χώρο της Ενέργειας, όχι στενά στον ελληνικό χώρο όπου η διοίκηση της ΔΕΗ μέσα από ένα ανεπανάληπτο turn around story οδήγησε την επιχείρηση από την λεηλασία και τον κατακερματισμό στην κυριαρχία, αλλά σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη!

Πέραν πάσης αμφιβολίας η εξαγορά της Εnel

Ρουμανίας συνιστά την «αγορά του αιώνα» στον τομέα της Ενέργειας, ανεβάζει την ΔΕΗ σε άλλο επίπεδο με ταυτόχρονη σοβαρή θετική επίπτωση σε τζίρους, οικονομικά αποτελέσματα, μερίδια αγοράς, επέκταση και διείσδυση σε ευρύτερα γεωγραφικά μήκη και πλάτη!

Μαργαρίτης Σχοινάς: ο κολλητός των μεγαλοδημοσιογράφων, διευθυντάδων και σαιταρχών, που θέλανε να τον κάνουν πρωθυπουργό κοινής αποδοχής!

Πέραν πάσης αμφιβολίας, ο μέχρι πρόσφατα άφθαρτος και αμόλυντος τεχνοκράτης των Βρυξελλών Μαργαρίτης Σχοινάς, τσαλακώθηκε πολύ άσχημα με την ανάδειξη του σκανδάλου Καϊλή αλλά και την δική του προσωπική ευθύνη όσον αγορά παρουσία και δηλώσεις!

Πήγε στο Κατάρ, έκανε δηλώσεις, φωτογραφήθηκε με την Εύα Καϊλή, ενώ μαζί της συμμετείχε, άγνωστο υπό ποια ιδιότητα, στο γεύμα που παρέθεσε ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μπιν Σαλμάν στον Αστέρα της Βουλιαγμένης κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του στη χώρα μας!

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς είναι ως γνωστόν ο κολλητός των νταραβεριτζήδων μεγαλοδημοσιογράφων, των διευθυντάδων έγκυρων φύλλων αλλά και επωνύμων σαιταρχών που εμφανίζονται ως «παρεμβατικοί»!

Όλοι αυτοί, από κοινού ή κατά μόνας, προσπαθούσαν να τον επιβάλουν στο σύστημα ως πρωθυπουργό κοινής αποδοχής σε μελλοντική κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ- ΚΙΝΑΛ, σε περίπτωση που η ΝΔ δεν κάνει αυτοδυναμία! Η ζωή ωστόσο, έριξε όλα αυτά τα δυσώδη και συνωμοτικά σχέδια στο κενό…

Μείωσε η Fed το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της/Σημάδια συγκράτησης του πληθωρισμού/ Η σειρά της ΕΚΤ σήμερα;

*** Ξέρετε εκείνο το περίφημο ποδοσφαιρικό σόφισμα “δεν ήταν πέναλτι, αλλά μπορεί και να ήταν”! Κάπως έτσι έχουν οι εξηγήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ και οι δηλώσεις του διοικητή της Ζερόμ Πάουελ, για την απόφαση αύξησης των επιτοκίων κατά 0,50% και όχι κατά 0,75%. Βλέπουν φως στον ορίζοντα της πορείας του δομικού πληθωρισμού, δηλαδή μικρή υποχώρηση, αλλά ακόμα δεν είναι σίγουροι ότι αυτή η κατάσταση θα παγιωθεί, φέρνοντας και ουσιαστικές μειώσεις, τουλάχιστον στο προσεχές μέλλον.

*** Όπως και να έχει, η κίνηση αυτή της κεντρικής αμερικανικής τράπεζας έδωσε θετικά σήματα στις αγορές και είναι βέβαιο ότι συνιστά διαφοροποίηση της μέχρι τώρα επιθετικής αύξησης των επιτοκίων. Το σήμα αυτό απομένει να αποτυπωθεί και στις κινήσεις-απάντηση των αγορών, οι οποίες έχουν το δικό τους βαρόμετρο και διαφορετικές σταθμίσεις για το μέλλον των επιτοκίων, του πληθωρισμού και των άμεσα επηρεαζόμενων οικονομιών. Ήδη, η Wall Street χθες δεν…ενθουσιάστηκε από τις ανακοινώσεις της Fed, ειδικά από το σκέλος του ανώτατου ορίου (ταβάνι) επιτοκίων, που αυξήθηκε σε 5,25% από 4,75% που είχε τεθεί τον Σεπτέμβριο…

*** Σήμερα, είναι η σειρά της ΕΚΤ να πάρει τις δικές της αποφάσεις, που φυσικά μας ενδιαφέρουν περισσότερο. Η διαμάχη μεταξύ των μελών της, των σκληρών (Γερμανία και βόρειες χώρες) και των υποστηρικτών ηπιότερης αύξησης επιτοκίων καλά κραττεί και θα είναι εξόχως ενδιαφέρον να δούμε ποια τάση θα επικρατήσει και ποια στάση θα κρατήσει η Λαγκάρντ. Με σχεδόν διαλυμένα τα άλλα όργανα της Ε.Ε., η κεντρική τράπεζα παίζει μόνη της, πολύ περισσότερο που Ούρσουλα και Μπορέλ βρίσκονται σε πόλεμο και οι ηγέτες των χωρών μελών είναι…τριχασμένοι για πολλά και σοβαρά ζητήματα. Και τώρα πολύ περισσότερο, καθώς ενέσκηψαν και έκτακτα θέματα (Κατάρ).

Το LNG του Κατάρ, η Γερμανία και οι ΗΠΑ

*** Χωρίς να έχει υπάρξει ακόμα οριστική συμφωνία για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, ξαφνικά ενέσκηψε και το σκάνδαλο με το Κατάρ και τους χρηματισμούς ευρωβουλευτών, νυν και πρώην και άλλων κοινοτικών παραγόντων, οι οποίοι δεν… κερνούσαν μόνο σοκολατάκια βέβαια. Τι θα κάνει η Ευρώπη, όταν υπάρχουν ήδη υπογεγραμμένες διακρατικές συμβάσεις, με την πέτρα του σκανδάλου; Μόνο η Γερμανία, έχει υπογράψει πριν 15 μέρες μία σύμβαση-μαμούθ για την προμήθεια 2 εκατ. τόνων LNG ετησίως από το 2026, ενώ ήδη έχει προμηθευτεί μικρές μεν αλλά πολύτιμες ποσότητες και η ίδια και άλλες χώρες.

*** Μιλάμε για τη χώρα που κατέχει την τρίτη θέση διεθνώς στην παραγωγή φυσικού αερίου. Με τη ροή από τη Ρωσία κομμένη, εκεί που ήλπιζαν οι Ευρωπαίοι ότι το Κατάρ θα αποτελούσε αξιόπιστη λύση μελλοντικά, τώρα πάλι θα είναι εξαρτώμενοι από το αμερικανικό LNG, κάτι που έχει εγείρει ήδη σοβαρά ζητήματα στις σχέσεις Ε.Ε.-ΗΠΑ. Δύσκολο, λοιπόν, πολύ δύσκολο να υπάρξει εμπλοκή τέτοιου βεληνεκούς, εκτός αν οι εξελίξεις είναι τέτοιες που θα καταστήσουν αναγκαία τη διακοπή των εμπορικών σχέσεων με το Κατάρ.

ΤΧΣ: Πάει κι έρχεται το σχέδιο στρατηγικής για αποεπένδυση – Καλή χρονιά, λοιπόν…

*** Ακούω πάλι διάφορα για ετοιμασίες και μεμονωμένες επαφές του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου να προωθήσει την πώληση των ποσοστών που κατέχει στις 4 συστημικές τράπεζες. Πάλι δηλαδή βγήκαν “τα συστήματα” να στηρίξουν κάτι, που απλά δεν υφίσταται. Απλούστατα γιατί το σχέδιο στρατηγικής που επεξεργάζεται ο σύμβουλος, ήτοι η Ρότσιλντ, αυτό το διάστημα πηγαινοέρχεται μεταξύ συμβούλου και υπουργείου Οικονομικών, όπου σβήνονται ή προστίθενται διάφοροι όροι και συνιστάμενές, ώστε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, να είναι όσο το δυνατόν καθορισμένη και διαυγής, ώστε να μην εγερθούν ερωτηματικά και δημιουργηθούν προβλήματα με κάθε ενδιαφερόμενο

*** Με τους τρέχοντες ρυθμούς, πάντως και με τις γιορτές να μεσολαβούν, νεότερα ουσίας δεν πρόκειται να υπάρξουν πριν την παρέλευση του πρώτου δεκαημέρου του ερχόμενου Ιανουαρίου. Αφήστε που εκκρεμεί και η τελική επιλογή του συμβούλου αποεπένδυσης. Όσο για την πρόσφατη συμμετοχή του προέδρου Ξηρουχάκη σε εκδήλωση στο Λονδίνο, υπήρξε γενικότερη ικανοποίηση, καθώς είναι καιρός να συμμετέχει και το ίδιο το Ταμείο, σε συζητήσεις που το αφορούν άμεσα, πιο άμεσα δε γίνεται…

Attica Bank: Σήμερα…ξυρίζουν τον στρατηγικό – Υπάρχει πράγματι έτοιμο Plan B;

*** Σήμερα, λοιπόν, μία ακόμα ημερομηνία σταθμός για την πολύπαθη τράπεζα, καθώς οι μέχρι τώρα μέτοχοι, θα πρέπει να δεσμευθούν επισήμως για τη συμμετοχή τους ή μη στην ανακοινωθείσα αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας. Το τι σενάρια γράφονται ή πλάθονται, δε λέγεται. Από όλα έχει ο μπαξές, από ενδιαφέρον άλλης τράπεζας, κατασκευαστικού ομίλου, αλλοδαπού fund κλπ. Το θέμα είναι ότι οι υπεκφυγές τελειώνουν για όλους πλέον. Το ΤΧΣ φυσικά και θα μετάσχει, το ίδιο λέγεται και για τον ΕΦΚΑ, το ΤΜΕΔΕ έχει συμφωνία με την Ellington, αλλά αν αυτή δεν μετάσχει τελικά, τι γίνεται;

*** Χθεσινοβραδινές πληροφορίες, πάντως, που δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθούν, ανέφεραν ότι η Τράπεζα Ελλάδας έχει ήδη έτοιμο plan B και ότι είναι τελικά πιθανό να δοθεί μία ολιγοήμερη παράταση στον νέο στρατηγικό επενδυτή, τον οποίο φέρεται να γνωρίζει τουλάχιστον το ΤΜΕΔΕ και η διοίκηση της τράπεζας, υπό την κ. Βρεττού. Τα περισσότερα κινητά δεν απαντούσαν χθες βράδυ, ενώ πολλά φώτα ήταν αναμένα μέχρι αργά στο κτίριο του ΤΜΕΔΕ που στεγάζεται τώρα η τράπεζα, το ίδιο και στην οδό Πανεπιστημίου. Για να δούμε, λοιπόν, θα έχουμε κανονικό γαμπρό σήμερα για την επι πολλούς μήνες αναμένουσα νύφη…

O νέος “θρίαμβος” Σταϊκούρα κατά τραπεζιτών

*** Ο αξιότιμος υπουργός μας επί των Οικονομικών, ο Χρήστος Σταϊκούρας, έγραψε ιστορία χθες κατά τη συνάντηση με τους τραπεζίτες για το θέμα της στήριξης ευάλωτων δανειοληπτών. Κατ΄αρχήν, είπε το αμίμητο, που ταιριάζει απόλυτα για νούμερο σε νέα επιθεώρηση, ότι επι δύο ώρες “μπινελικωνόμασταν”!!! Δεν έχει ειπωθεί ξανά κάτι τέτοιο στη γλώσσα των comme il faut συνομιλιών τέτοιου επιπέδου. Για να χρησιμοποιεί τέτοια γλώσσα ο υπουργός, σκεφτείτε το μεταξύ τους κλίμα και το τι γ@μοστ@υρίδι έπεσε!!! Άθάνατε Ηλιόπουλε, ήταν μία ωραία ατμόσφαιρα, δηλαδή…

*** Το δεύτερο που ανέφερε είναι ότι…έσωσε 30.000 δανειολήπτες, δηλαδή, ενήμερους, προσέξτε ενήμερους, ευάλωτους δανειολήπτες, επειδή πάτησε πόδι στις ανάλγητες τράπεζες και αυτές τον…φοβήθηκαν και έδειξαν… κοινωνική ευαισθησία. Δεν ξέρω που σταματάει η φάρσα και που ο εμπειγμός μιάς κοινωνίας, που αγωνίζεται να επιβιώσει και γίνεται αισχίστου είδους παίγνιο μεταξύ πολιτικής και τραπεζικής μυλόπετρας. Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις…

Τα “παράθυρα” του ν/σ για τη στεγαστική πολιτική

*** Δεν ξέρω κατά πόσο μέσα στον αχό των ημερών για άλλα θέματα, έχει δοθεί η δέουσα σημασία στο νομοσχέδιο για τη στεγαστική πολιτική και τις ανατροπές που φέρνει. Οι οποίες φυσικά και δεν είναι όλες κακές, αντίθετα επιχειρείται να μπει μια κάποια τάξη. Πλην, όμως, είδα τις παρατηρήσεις του Συλλόγου Πολεοδόμων και Χωρωτακτών, στην οποία πρόσεξα ιδιαίτερα την επισήμανση-καταγγελία ότι στην νέα κατηγορία που προστέθηκε, την ονομαζόμενη “ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ”, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Και αυτό γιατί, χωρίς αιτιολόγηση, μπορεί να αλλάξει η χρήση γης και έτσι να δημιουργηθεί παράθυρο για δόμηση όχι μόνο κοινωνικής, αλλά και συμβατικής κατοικίας, σε εκτός σχεδίου περιοχές. Έχουμε γεμίσει αυθαίρετα και ημινόμιμα παντού, έχουν καεί τεράστιες εκτάσεις, βάλτε ένα φρένο στην αλόγιστη δόμηση.

Επισημάνσεις

1) Τι ταμείο και τι υποχρεώσεις έχει ο ΑΒΑΞ; Μετά την πώληση πολλών ασημικών του, θα πρέπει να είναι φουλ στο μετρητό, έχοντας καθαρό κεφαλαιακό κέρδος 97 εκατ. ευρώ, από πώληση ποσοστού Γέφυρας (60 εκατ.), Volterra (60 εκατ.) και κτιρίων στο Μαρούσι (34 εκατ.). Υποχρεώσεις, 368,3 εκατ. ευρώ, σύνολο δανεισμού στο εννεάμηνο. Αυτά. Γιατί η περίπτωσή του έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον…

2) Μείωση κερδών για τα Πλαστικά Κρήτης στο εννεάμηνο, μία από τις υγιέστερες εισηγμένες επιχειρήσεις. Αντιγράφω για την (άρτια) αιτιολόγηση των αποτελεσμάτων της: “Η μείωση της κερδοφορίας κατά το πρώτο ήμισυ του έτους οφείλετο σε παράγοντες όπως το lock-down στην Κίνα, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και η μεγάλη αύξηση τιμών των πρώτων υλών, των μεταφορικών και της ενέργειας. Το γ’ τρίμηνο του έτους αποκλιμακώθηκαν μεν οι τιμές των πρώτων υλών και του κόστους των θαλάσσιων μεταφορών αλλά παρατηρείται σε παγκόσμια κλίμακα μια υστέρηση της ζήτησης, πράγμα που οδήγησε σε πτώση του όγκου πωλήσεων και των περιθωρίων κέρδους. Η μείωση της ζήτησης λόγω του υφεσιακού κλίματος στη διεθνή οικονομία συνεχίζεται και το δ’ τρίμηνο. Η διοίκηση της εταιρείας προσαρμόζει τη στρατηγική της με στόχο τη μικρότερη δυνατή επίπτωση των εξωγενών αυτών παραγόντων στα αποτελέσματα του Ομίλου”.

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Έρχεται λέει…προχειμωνιάτικο καλοκαιράκι με θερμοκρασίες μέχρι 26 βαθμούς! Την τρελάναμε τη φύση και μας το ανταποδίδει… Την καλημέρα μου!