Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι. Έλειψα κάποιες μέρες, είχα πάει και εγώ στο Κατάρ, αλλά δεν μπόρεσα να δω τον “μπάρμπα Θάνο”, σόρι τον “μπάρμπα Θάνι” εννοώ, τον θυμάστε και έφυγα άπραγος και άφραγκος, άσε που έχασε και η Βραζιλία και έχασα και το στοίχημα και το ραντεβού με τον Νεϊμάρ. Η Καϊλή με τον Σχοινά είχαν πάει δυστυχώς πριν από μένα, πολλές ατυχίες, αλλά ευτυχώς δε με ψάχνει η βελγική αστυνομία, ούτε η ελληνική. Για να ρεφάρω, θα παίξω τελικό Μαρόκο-Κροατία και νικητή το Μαρόκο, πόσο το δίνει;!

Προ των πυλών οι ανακοινώσεις για το deal της Τέρνα Ενεργειακής! Η First, η επιστροφή της Macquarie και οι δύο φάσεις εξαγοράς, στα 22,90 ευρώ και στα 27 στα μέσα του 2023!

Πρώτο το Radar και ειδικότερα η στήλη Area 51, αποκάλυψαν το deal της Τέρνα Ενεργειακής με την First Sentier, όπως είχαν αποκαλύψει και την αρχική εμπλοκή της Macquarie, αλλά και την επιστροφή της – πρόσφατα- εκ νέου στις διαπραγματεύσεις!

Το deal λοιπόν είναι κλειδωμένο! Το Due diligence ολοκληρώθηκε επιτυχώς, γεγονός που στην πράξη σημαίνει ότι πραγματοποιήθηκαν χωρίς ανοιχτά ζητήματα τόσο ο νομικός όσο και ο οικονομικός έλεγχος!

Οι πληροφορίες λένε ότι η συμφωνία με την First έχει δύο φάσεις, μία τώρα σε τιμή 22,90 ευρώ και μία σε δεύτερη χρονική στιγμή, αφού πρώτα ενταχθεί ο Κιθαιρώνας το Α’ τρίμηνο του 2023, στα 27 ευρώ! Και προφανώς κάπου εδώ μπαίνει ξανά στο παιχνίδι και η Macquarie που επέστρεψε δυναμικά στη διαπραγμάτευση!

Οι ανακοινώσεις αναμένονται εντός του Δεκεμβρίου, καθώς και το χρηματοδοτικό έχει επιλυθεί, με ίδια κεφάλαια αλλά και την συμμετοχή της Eurobank, αλλά και το ζήτημα της Δημόσιας πρότασης που θα πραγματοποιηθεί!

Ναι στα μερίσματα των τραπεζών (Εθνική – Eurobank) αλλά από τη χρήση 2023 και όχι από το 2022! Γιατί ο SSM φέρει προς το παρόν αντιρρήσεις!

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο πως οι τράπεζες έχουν επιστρέψει στην κερδοφορία, ευνοούνται από τη συγκυρία των επιτοκίων ενώ παράλληλα εξυγιάνθηκαν, ξεφορτώθηκαν τα κόκκινα δάνεια, αναπτύσσονται, παράγουν οικονομικά αποτελέσματα και μπορούν πλέον να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της οικονομίας και να στηρίξουν το Ταμείο Ανάκαμψης!

Ωστόσο, μολονότι η κερδοφορία είναι δεδομένη και υψηλή εντούτοις τα μηνύματα που φθάνουν από τον SSM, δεν είναι ενθαρρυντικά ως προς την διανομή μερισμάτων για τη χρήση 2022, ειδικά για την Εθνική και την Eurobank για τις οποίες διαφαινόταν ότι θα αποσπούσαν τελικά την έγκριση του ευρωπαϊκού ελεγκτικού μηχανισμού!

Είναι προφανές πως για να δοθεί άνωθεν η τελική έγκριση διανομής μερισμάτων στους μετόχους, θα πρέπει πρώτα οι τράπεζες να καταδείξουν ότι η κερδοφορία που παρήγαγαν δεν ήταν αποσπασματική και ευκαιριακή λόγω συγκυρίας και διεθνών συνθηκών, αλλά μόνιμη, σταθερή και επαναλαμβανόμενη!

Και κυρίως ότι αποδίδεται στις καθαρά τραπεζικές εργασίες, στα λειτουργικά έσοδα και όχι σε μεμονωμένες πωλήσεις κόκκινων δανείων ή άλλων δανειακών χαρτοφυλακίων!

Ούτε η άνοδος να στηρίζεται μόνο στα υψηλά επιτόκια, που σε δεύτερη χρονική στιγμή πιθανόν να υποχωρήσουν σε προηγούμενα επίπεδα!

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Η…υπερταχεία των 5 ωρών και η… τραμπάλα!

*** Πρόσφατα ταξίδεψα στη Θεσσαλονίκη για προσωπικές μου υποθέσεις και είπα να δοκιμάσω την πολυδιαφημισμένη υπερταχεία των 3 και κάτι ωρών. Σκέφθηκα ότι θα ήταν ωραία εμπειρία, ειδικά καθώς είχα να ταξιδέψω με τρένο αρκετά χρόνια και θυμόμουν τα χάλια του σιδηροδρομικού δικτύου, που από το πολύ κούνημα νοσταλγούσες την κούνια που ήσουνα μωρό, αλλά και τις παλιές φθαρμένες άμαξες και τις καμπίνες που είχαν εκείνη τη χαρακτηριστική μυρουδιά που έκανες ώρα να συνηθίσεις. Υπολόγιζα ότι θα έκανα ένα ωραίο ταξίδι, είχε φωτεινή μέρα και σαν άλλος Ακίλε Καμπανίλε (Ιταλός εκπληκτικός συγγραφέας, που είχε μανία με τα τρένα, ψάξτε τον) είχε πάρει και το μπλοκάκι μου μαζί, για να προετοιμαστώ για το πρώτο ραντεβού μου

*** Τι ώρα φτάνει φίλε μου; Το γράφει, 3:15 μμ. Ευχαριστώ. Ώρα εκκίνησης, 11:15 πμ. Τι ώρα έφτασε; Στις 4:20! Δηλαδή, 5 ώρες ταξίδι! Από Σταθμό Λαρίσης μέχρι και τη Λειβαδιά περίπου, το παλιό τρένο πήγαινε με διπλάσια ταχύτητα! Μετά, σε κάποια σημεία αύξανε ταχύτητα. Ειδοποίηση για την καθυστέρηση; Καμία! Ρώτησα κάποια στιγμή ένα υπάλληλο, “γιατί πάμε τόσο αργά;” και πήρα τη μνημειώδη απάντηση: “Καθυστεράει”!!! Δεν κάνω πλάκα καθόλου, αυτή ήταν η μόνη απάντηση! Φυσικά, έχασα το πρώτο ραντεβού μου, γιατί ο άνθρωπος που θα συναντούσα είχε κλείσει πτήση για άλλη χώρα στις 5:10. Φαντάζομαι ότι και άλλοι άνθρωποι έπαθαν το ίδιο, από τα λεγόμενά τους και το βρισίδι που έπεσε όταν επιτέλους φτάσαμε στο σταθμό της όμορφης συμπρωτεύουσας

*** Κάνοντας, λοιπόν, μία μικρή έρευνα, διαπίστωσα ότι οι ιταλοί που αγόρασαν την ΤΡΑΙΣΟΣΕ, νυν Hellenic Train, εκτός από τα νέα βαγόνια και τις μηχανές που έφεραν, που μόνο νέα δεν ήταν, αλλά είχαν βγει σε παροπλισμό όπως αναφέρουν γνωρίζοντες και τα έφεραν εδώ στους ιθαγενείς, τη μόνη επένδυση που κάνουν είναι η αλλαγή των σιδηροδοκών, ενώ σε κάποια ελάχιστα σημεία έχει ολοκληρωθεί η διπλή γραμμή. Η οποία πρέπει, αν θυμάμαι καλά από συμβάσεως θα πρέπει να ξεκινάει από την Αθήνα και να φτάνει στη Θεσσαλονίκη. Άραγε, ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών, γνωρίζει την ταλαιπωρία που υφίστανται οι επιβάτες και την πλήρη ασυνέπεια στις ώρες αφίξεων, που δημιουργούν σειρά σοβαρών προβλημάτων στους επιβαίνοντες, αλλά και σε όσους τους αναμένουν; Μιλάμε για ντροπιαστική κατάσταση, για την οποία πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Δεν πουλάμε μία υποδομή της χώρας και μετά γαία πυρί μιχθήτω ή κάνω λάθος;

Η Attica Bank, οι προνομιούχες και η Ellington

*** Η ανακοίνωση της τράπεζας για σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης στις 30 Δεκεμβρίου (πάλι καλά που δεν την έβαλαν στις 31, παραμονή πρωτοχρονιάς…), δεν νομίζω ότι ξάφνιασε κανέναν, καθώς τόχει… τάμα, να επιλέγει τις πιο ακατάλληλες ημερομηνίες – προφανώς κατάλληλες για την ίδια και τους μετόχους της. Αλλά, υπάρχουν κάποιες εκπλήξεις στην πρόσκληση, καθώς τίθεται και θέμα έκδοσης προνομιούχων μετοχών! Ναι, σωστά διαβάζετε. Το έψαξα το θέμα και εκεί που καταλήγουν οι όποιες πληροφορίες κατέστη δυνατόν να υπάρξουν, είναι ότι αυτή την εξέλιξη την ζήτησε και την επέβαλε ο…στρατηγικός μέτοχος, ήτοι η Ellington, προφανώς γιατί έχει τους λόγους της. Το ερώτημα που τίθεται είναι, καλά η Ellington, αν πράγματι αυτή το ζήτησε και το επέβαλε, το ΤΜΕΔΕ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ρωτήθηκαν συναίνεσαν, θα συναινέσουν; Και η όλη εξέλιξη, δε μπορεί να μην είναι σε γνώση και της Τράπεζας Ελλάδας, έτσι δεν είναι; Οπότε; Νεώτερα προσεχώς…

Πρώτη “μετωπική” ΣΕΒ και Υπουργείου Ενέργειας

*** Μαθαίνω ότι για πρώτη φορά ειπώθηκαν διάφορα…γαλλικά και μάλιστα σε πολύ υψηλούς τόνους, μεταξύ κορυφαίων επιχειρήσεων – μελών του ΣΕΒ και του αρμόδιου υπουργού Κώστα Σκρέκα, με αφορμή τις επικείμενες (και προγραμματιζόμενες από τώρα) διακοπές ρεύματος, ειδικά στην υψηλή τάση. Αν οι πληροφορίες που μου μεταφέρθηκαν αληθεύουν, τότε πράγματι υπήρξε σφοδρή σύγκρουση και σε θεσμικό επίπεδο, καθώς οι υπηρεσίες του υπουργείου δεν ζήτησαν και φυσικά δεν έλαβαν υπόψη τους τις θέσεις των βιομηχανιών. Οι οποίες από την πλευρά τους κάνουν λόγο όχι μόνο για προχειρότητα, αλλά και για “εγκληματικές επιλογές”, με βάση όσα περιήλθαν σε γνώση τους.

*** Δεν ξέρω λεπτομέρειες του όλου σχεδιασμού και για το λόγο αυτό δεν μπορώ να εκφέρω άποψη, αλλά νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά ουσιαστικά που ο αρμόδιος υπουργός κατάλαβε με ποιους έχει να κάνει και τι θα βρει μπροστά του, αν και όταν αρχίσουν οι διακοπές στις μεγάλες εργοστασιακές μονάδες της χώρας. Προσθέστε ότι πολλά συμβόλαια με ΔΕΗ κυρίως και κάποιους ακόμα παρόχους λήγουν σε λίγες μέρες και στα νέα συμβόλαια οι τιμές δεν θα έχουν καμία σχέση με τις προηγούμενες. Κάπου εκεί, είναι πολύ πιθανό να δούμε κεντρική κυβερνητική παρέμβαση, γιατί το θέμα “καίει” κυριολεκτικά.

Σταϊκούρας – τραπεζίτες αύριο ή, σα να λέμε Γαλλία – Μαρόκο

*** Αύριο Τετάρτη το νέο ραντεβού Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες, για το θέμα των ευάλωτων δανειοληπτών και εκεί θα κριθούν πολλά, όπως και οι λεονταρισμοί και των δύο πλευρών και κυρίως το αν θα υπάρξει ουσιαστική προστασία των δανειοληπτών με προβλήματα. (Μοιάζει τρόπον τινά αυτό το…ματς, σαν το αυριανό Γαλλία – Μαρόκο, να δούμε αν ο πετεινός θα λαλήσει ή θα σιωπήσει μπροστά στα αφρικανικά λιοντάρια). Οι οποίοι δανειολήπτες, φυσικά και δεν είναι…20.000, όπως βολεύει τις τράπεζες να δηλώνουν, αλλά πολύ περισσότεροι. Πρόκειται για νούμερο-εμπαιγμό και να με συμπαθάτε. Δε μπορεί να φέρεσαι έτσι σε αυτόν που σε έσωσε από τη χρεοκοπία τρεις φορές, αυτό λέγεται απλά αναλγησία, όταν μοστράρεις κέρδη εκατοντάδων δισ. ευρώ σε κάθε πελάτη σου, που δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει. Κυριακή κοντή γιορτή…

Νέα επεισόδια στο Κτηματολόγιο με «Λευκή απεργία» εργαζομένων

*** Συχνά πυκνά αναφέρομαι στα του Κτηματολογίου, που το έχω χαρακτηρίσει και Λερναία Ύδρα (τρώει εκατομμύρια συνέχεια) και παρόμοια χρονικά υπόθεση με την εκτροπή του Αχελώου. Χθες μου τηλεφώνησε στέλεχος του οργανισμού, για να μου μεταφέρει το νέο μπάχαλο, όπου με πολύ πρόσφατη τροπολογία συστήνεται νέα υπηρεσία, η οποία ουσιαστικά θα έχει και δικαίωμα “καταχώρησης πράξεων”, αρμοδιότητα που μέχρι τώρα είχαν οι κατά τόπους Κτηματολογικές υπηρεσίες! Αποτέλεσμα, οι προϊστάμενοι και οι υπάλληλοι να κάνουν ουσιαστικά λευκή απεργία

*** Αν θυμάστε, είχα σχετικά πρόσφατα αναφέρει ότι στον διαγωνισμό που κέρδισαν οι εταιρείες Unisystems, Cosmote, Vodafone, Wind, δεν υπάρχει καμία νομική εταιρεία, καμία εταιρεία μηχανικών, ειδικότητες απολύτως απαραίτητες για τις μετρήσεις και τις πιστοποιήσεις εγγράφων και ιδιοκτησιών! Αυτό ζητάνε τώρα και οι 45 προϊστάμενοι στα Κτηματολογικά Γραφεία, πέραν άλλων συναφών και απολύτως δικαιολογημένων αιτημάτων. Για πόσο ακόμα αυτή η χώρα – που δεν έχει ακόμα Περιουσιολόγιο, θα μαλλιάσει η γλώσσα μου να το λέω – θα πληρώνει ερασιτεχνισμούς ή στη χειρότερη ύποπτα συμφέροντα; Έλεος… Όσοι δεν το έχετε τσεκάρει, πριν λίγες ημέρες παραιτήθηκε και ο Στ. Κοτσώλης, γενικός διευθυντής του Κτηματολογίου, οδεύοντας στον όμιλο της Lamda Development.

Είδηση: Ο Ξηρουχάκης πήγε Λονδίνο!

*** Ίσως θυμάστε που είχα επισημάνει την αστοχία (;) να μην κληθεί ο Ηλίας Ξηρουχάκης του ΤΧΣ, στο προ εβδομάδων συνέδριο της Morgan Stanley στο Λονδίνο, αλλά τώρα βρέθηκε στην εκδήλωση της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών του Λονδίνου, που έγινε προ ημερών στην βρετανική πρωτεύουσα. Αποτελεί αναμφισβήτητα είδηση, η έξοδος του προέδρου του Ταμείου και η συμμετοχή σε μία εκδήλωση με δεκάδες επίλεκτα στελέχη του τραπεζικού χώρου, επενδυτικών ομίλων και ισχυρών funds. Εκεί, όπως θα γνωρίζετε ήδη, έδωσε ρέστα ο Σταϊκούρας…

ΚΟΥΙΖ

Όχι μία, ούτε δύο, αλλά τρεις κατασκευαστικές εισηγμένες και μία μη εισηγμένη, αλλά δυναμικά εξελισσόμενη, “προτάθηκαν” λέει σε μεγάλο όμιλο που θέλει να επανέλθει δυναμικά στα έργα…

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!