Σας είχαμε αποκαλύψει, σε ανύποπτη χρονική στιγμή, ότι «μπον βιβέρ» εφοπλιστής, γοητευτικός και ρισκαδόρος (στην Wall Street άφησε το… στίγμα του), διαχρονικός λάτρης του ωραίου φύλου, με πολλές συζύγους (νυν και πρώην) και παιδιά, εσχάτως κλονιζόταν από ενδοοικογενειακές φουρτούνες!

Βλέπετε, οι πρώην σύζυγοι και τα παιδιά δεν έβλεπαν με το καλύτερο μάτι την προοπτική τού αύριο, ιδίως από τη στιγμή που ο εφοπλιστής με την τεράστια ακίνητη περιουσία παντρεύτηκε φίλη και συμμαθήτρια της κόρης του!!!

Υπό το πρίσμα αυτό, υπό την πίεση του οικογενειακού περιβάλλοντος, πρώην συζύγων και τέκνων, ο πανέξυπνος και χαρισματικός εφοπλιστής έλαβε μια σπουδαία απόφαση, που τον τιμά και αναδεικνύει το ακέραιο του χαρακτήρα του:

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο «μπον βιβέρ» εφοπλιστής με την αξιοσημείωτη προσωπική και ερωτική ζωή προχώρησε στην διανομή της περιουσίας του σε όλα ανεξαιρέτως τα στενά μέλη της οικογενείας του, αποκαθιστώντας τους οικονομικά για το υπόλοιπο της ζωής τους!

Έγκυροι κύκλοι, με γνώση εκ των έσω σε πρόσωπα και πράγματα, μας πληροφορούν ότι ο «ωραίος» του εφοπλισμού προέβη στην μεταβίβαση 52 offshore εταιριών που κατέχουν υπερπολυτελείς οικίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και προβεβλημένα ακίνητα και οικόπεδα στην Αθήνα, σε νησιά και αλλού, στις (πρώην και νυν) συζύγους του και στα παιδιά του από όλους τους γάμους!

Έτσι, φέρεται να αποκατέστησε το «περί δικαίου αίσθημα» στο οικογενειακό του περιβάλλον και φυσικά την προσωπική του ηρεμία.

Έτσι, πλέον, μπορεί να αφοσιωθεί απερίσπαστος στο απάνεμο λιμάνι της καρδιάς του…

Οι 2+1 συμφωνίες που αλλάζουν το κλίμα στο ΧΑ:Το deal Macquarie – Τέρνα Ενεργειακή, το colpo grosso με την Cenergy και η ΔΕΗ

Προς το τέλος τους, οδεύουν, εκτός απροόπτου δυο πολυδιαφημισμένα deals και μια μικρότερη συναλλαγή.

Πρώτον της Τέρνα Ενεργειακή, της μεγαλύτερης και κυρίαρχης στην εγχώρια αγορά των ΑΠΕ, για το οποίο δουλεύουν αφενός η Goldman Sachs Λονδίνου (δεν εμπλέκεται ο Χ. Ηλιάδης) ως σύμβουλοι του Αυστραλιανού Μacquarie ενώ από την πλευρά της εισηγμένης σύμφωνα με τραπεζικές πηγές έχει αναλάβει μια πολύ σοβαρή γαλλική τράπεζα.

Το ενδιαφέρον των ξένων – και όχι μόνο Αυστραλών – είναι δεδομένο και μένει να δούμε πότε θα “μιλήσουν” τα χρήματα που θα πέσουν στο τραπέζι.

Όπως έχουμε αποκαλύψει, εκτός της Macquarie άλλα 2 μεγάλα funds έχουν μπει σφήνα στο επικείμενο deal, με αποτέλεσμα η αποτίμηση να χτυπάει κόκκινο και να αγγίζει τα 25 ευρώ ανά μετοχή, όχι μόνο λόγω του επενδυτικού ενδιαφέροντος αλλά κυρίως λόγω της σύνδεσης και αντιστοιχίας με το deal Ελλάκτωρα – Μότορ Όιλ για τον Άνεμο, από όπου προκύπτει ότι η τιμή των 22,7-22,8 ευρώ ανά μετοχή που γίνονταν οι διαπραγματεύσεις, εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται πολύ φθηνή!

Η δεύτερη συμφωνία είναι αυτή της Cenergy, ένα deal το οποίο θα αλλάξει άρδην την εισηγμένη καθώς θα αποκτήσει παραγωγικές εγκαταστάσεις στην άλλη άκρη του Ατλαντικού από κοινού με την Δανέζικη Orsted.

Οι δυο συμφωνίες είναι ικανές να αλλάξουν την “βαλτωμένη’ εικόνα του χρηματιστηρίου και, να προκαλέσουν απαντήσεις από τους άλλους ενεργειακούς παίκτες – κυρίως σε ότι αφορά την Τέρνα Ενεργειακή.

Η τρίτη συναλλαγή αφορά την πώληση της Volterra ( άδειες ΑΠΕ ) από την ΑΒΑΞ προς την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ενω ενδιαφέρον έχουν επιδείξει κι άλλοι ενεργειακοί παίκτες στην Ελλάδα. Σ ότι αφορά την προμήθεια ρεύματος, αυτή θα παραμείνει εκτός της συμφωνίας.

Η Εθνική τράπεζα, ο Μυλωνάς και οι βλέψεις Έλληνα τραπεζίτη του εξωτερικού με εμπλοκή σε μεγάλα deals!

Μου λένε ότι ο συμπαθής κατά τα άλλα Παύλος Μυλωνάς, παρά τις καλές προσωπικές σχέσεις και το ξεροστάλιασμα Πάσχα- Καλοκαίρι – Κυριακές και Εορτές έξω από το εξοχικό του πρωθυπουργού στην Τήνο, για να αποσπάσει ένα «γεια» ή έστω ένα «χαμόγελο» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν θεωρείται από την κυβέρνηση – και από το Μαξίμου- ως το πρόσωπο που μπορεί να σηκώσει το success story της Εθνικής, δηλαδή να ηγηθεί της εμβληματικής αποκρατικοποίησης που σχεδιάζεται με την διάθεση του 20% σε Άραβες, ξένους και Έλληνες επενδυτές και επιχειρηματίες, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, πιθανότατα το πρώτο εξάμηνο του 2023!

Ο Μυλωνάς, λένε, είναι ένας καλός και έντιμος τεχνοκράτης, που ωστόσο δεν διαθέτει το ειδικό βάρος να ηγηθεί, ούτε να διαπραγματευθεί σε τόσο υψηλό επίπεδο, ενώ θεωρείται και ευθυνόφοβος, παραπέμποντας στο θέμα της Εθνικής Ασφαλιστικής όπου παρά τις 2 ασυλίες που είχαν δοθεί σε τραπεζίτες και ΤΧΣ, με δυσκολία έβαλε τελικά την υπογραφή του για το deal με το CVC!

Υπό αυτή την έννοια, μοιραία έχει αναζητηθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό πρόσωπο ικανό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ρόλου!

Στην πιάτσα οι φήμες λένε πως βλέψεις για τη θέση του Διοικητή της Εθνικής έχει Έλληνας τραπεζίτης του εξωτερικού ο οποίος ηγείται των δράσεων στην Ελλάδα και την νοτιοανατολική Ευρώπη αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας και θεωρείται – και είναι- βαθύς γνώστης των αγορών, με προσωπικές σχέσεις με το σύνολο των διαχειριστών των κορυφαίων funds του πλανήτη!

Στο μυαλό του, μου λένε, στριφογυρίζει το ενδεχόμενο επιστροφής στην Ελλάδα, η ξεκούραση στο εξοχικό του στην Κέρκυρα και ο σύνθετος και απαιτητικός ρόλος του Διοικητή της Εθνικής στη φάση μετεξέλιξης της.

Ωστόσο, μολονότι θεωρείται πρόσωπο μεγάλης εμπιστοσύνης και ικανότητας από τον πρωθυπουργό, οι μετοχικές εξελίξεις σε Alpha, Πειραιώς και ΔΕΗ, έχουν «τσαλακώσει» το προφίλ του και την έξωθεν καλή μαρτυρία…

Ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ, η «κλειστή πόρτα» του Πάιατ, τα εγχώρια «συστήματα» και ο ρόλος του father Alex

Η ανάδειξη του Ελληνοαμερικανού Τζωρτζ Τσούνη, ο οποίος ήδη βρίσκεται στην Ελλάδα και ανέλαβε καθήκοντα, σε πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα μας, συνιστά μία ακόμη μεγάλη επιτυχία – δικαίωση του Radar.gr, που πρώτο και μόνο αποκάλυψε τόσο το όνομα του βασικού υποψηφίου, όσο και τους υπόλοιπους διεκδικητές, καθώς και το παρασκήνιο που διαδραματίστηκε μέχρι τελικώς η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας υπό τον κ. Μπόμπ Μενέντεζ, προσωπικό φίλο του ομογενούς επιχειρηματία, ανάψει οριστικά στις 12 Ιανουαρίου το «πράσινο φως» για την τοποθέτηση του στην Αθήνα!

Η αλήθεια είναι ότι η επιλογή του νέου Αμερικάνου πρέσβη πέρασε από 40 κύματα! Και μολονότι ο Τζώρτζ Τσούνης υπήρξε προσωπική επιλογή του Αμερικάνου προέδρου Τζο Μπάιντεν, εντούτοις αμφισβητήθηκε από εχθρούς και …φίλους!

Ο περίφημος father Alex κατά κόσμον Καρλούτσος, Γενικός Αρχιερατικός Προϊστάμενος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής επί σειρά ετών, μέχρι τον περασμένο Μάιο που ο νέος αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έκανε δεκτή την παραίτηση του, έβλεπε στο εαυτό του (χωρίς πλέον εκκλησιαστικές υποχρεώσεις) τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα μας. Και έχοντας έγκαιρα γυρίσει την πλάστιγγα του ελληνικού λόμπι υπέρ του Μπάιντεν, απέκτησε πρόσβαση και επιρροή στον Λευκό οίκο!

Ωστόσο, όταν ο Father Alex, γνωστός για τις σχέσεις του στην Ελλάδα με επιχειρηματικούς και άλλους παράγοντες του πλούτου και της πολιτικής ισχύος, κατάλαβε ότι η υποψηφιότητα του δεν περπατάει, τότε φρόντισε έγκαιρα να «σπρώξει» την υποψηφιότητα Τσούνη, τον οποίο θεωρούσε ότι μπορεί να ελέγχει και να χειραγωγεί!

Λίγο καιρό όμως μετά, όταν κάποιοι επιχειρηματικοί κύκλοι στην Ελλάδα συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούν να έχουν τον Τσούνη του χεριού τους, ούτε ο Fathef Alex μπορεί να τον ελέγξει και να τον κατευθύνει για λογαριασμό τους, άρχισαν την …πριονοκορδέλα χαρακτηρίζοντας τον …λίγο, μη επαρκή!!!

Όμως, για κακή τους τύχη, τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όσο και ο πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής της Γερουσίας Μπόμπ Μενέντεζ διατήρησαν την εμπιστοσύνη τους στον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία και επέμειναν στην τοποθέτηση του στη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα!

Όπως ευλόγως αντιλαμβάνεστε, ο father Alex (ο γιος του οποίου νταραβεριζόταν στη χώρα μας με τους καζινάδες της Hard Rock που έχασαν τον σχετικό διαγωνισμό για την άδεια του Ελληνικού και τώρα επέστρεψαν λόγω αδυναμίας εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της από την Mohegan) από …υπονομευτής, μετατράπηκε και πάλι σε σύμμαχο και υποστηρικτή!

Ταυτοχρόνως, όλα τα διαπλεκόμενα συμφέροντα στη χώρα μας έχουν «ρίξει γέφυρες» και επιδίδονται σε αγώνα δρόμου ποιος θα έρθει πιο κοντά στο νέο αμερικανό πρέσβη και θα αποσπάσει την εμπιστοσύνη και τη φιλία του.

Βλέπετε επί Πάιατ η πόρτα της αμερικανικής πρεσβείας δεν άνοιγε εύκολα, με αποτέλεσμα να διατυπώνονται παράπονα ως προς την στάση του Αμερικάνου πρέσβη να έχει περιορίσει στενά τον κύκλο του, ιδίως μεταξύ των επιχειρηματιών, σε βαθμό παρεξηγήσεως!!!

Έτσι επομένως εξηγείται γιατί τα «συστήματα» και τα εξωθεσμικά «κέντρα» τρέχουν ήδη πίσω από τον Τζώρτζ Τσούνη…

Φέιγ βολάν ο κατάλογος των κόκκινων δανείων υπό κατάρρευση τράπεζας! Από το «μυστηριώδες» fund, στα χέρια επιχειρηματιών!

Για να καταλαβαίνετε πως λειτουργούσε το σύστημα της ασυδοσίας και της διαπλοκής σε μικρή τράπεζα, όπου πλήθος δανείων είχαν δοθεί προς διαχείριση σε fund το οποίο κέρδιζε με κάθε τρόπο βρέξει χιονίσει, απολαμβάνοντας υψηλότατες αμοιβές και ότι άλλο προκύψει σας μεταφέρω ένα διάλογο δυο πολύ σοβαρών επιχειρηματιών:

Λέει ο πρώτος στον δεύτερο: «Έχω στα χέρια μου τον πλήρη κατάλογο των κόκκινων δανείων της τάδε τράπεζας, μου τον έδωσε με εμπιστευτικότητα το μάνατζμεντ του fund, να δω αν κάτι με ενδιαφέρει! Μπορώ να σου τον δώσω, αλλά σε παρακαλώ με διακριτικότητα, μη με εκθέσεις» συμπληρώνει ο πρώτος επιχειρηματίας!

Και ο δεύτερος αντί απάντησης, ανοίγει το συρτάρι του γραφείου του, βγάζει από μέσα ένα φάκελο και τον αφήνει μπροστά του!

«Μου τον έχουν δώσει ήδη τον φάκελο με τα κόκκινα δάνεια, όπως και σε άλλους επιχειρηματίες που έχω μιλήσει» συμπληρώνει ο δεύτερος μεγαλοεπιχειρηματίας, στον εμβρόντητο συνομιλητή του που έχει μείνει άφωνος, στήλη άλατος!

Όπως αντιλαμβάνεστε αυτά τα ωραία συμβαίνουν στο τραπεζικό σύστημα και σχετίζονται με τα funds – κοράκια που εκ του ασφαλούς χωρίς ρίσκο κονομάνε στην πλάτη των τραπεζών, των μετόχων και των φορολογουμένων πολιτών! Και μετά διερωτόμαστε γιατί κατέρρευσαν η μια μετά την άλλη οι τράπεζες, συστημικές και μη…