Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι και καλή εβδομάδα. Προεόρτια χειμώνα με σημαντική πτώση της φυσικής θερμοκρασίας την ώρα που το πολιτικό θερμόμετρο ολοένα και ανεβαίνει – έχουμε ουσιαστικά κανονική πλην άτυπη προεκλογική περίοδο

Δεσμεύτηκε το ποσόν των 130.000 του Πατέρα Αντώνιου της Κιβωτού από την Αρχή για το ξέπλυμα! Δεν δικαιολογείτο από τις φορολογικές δηλώσεις!

Σοβαρό ζήτημα ως προς την δικαιολόγηση του ποσού των 130.000 ευρώ που ήταν κατατεθειμένα στον προσωπικό του λογαριασμό, προέκυψαν για τον Πατέρα Αντώνιο της Κιβωτού, ο οποίος απασχολεί δικαίως το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης μετά τις σχετικές καταγγελίες που έχουν σοκάρει την κοινωνία!

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η Αρχή για το ξέπλυμα, μετά από ενδελεχή έλεγχο των φορολογικών του δηλώσεων, κατέληξε στο οριστικά συμπέρασμα ότι το ποσόν αυτό, των 130 χιλιάδων ευρώ, δεν δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα του και ως εκ τούτου ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής έδωσε την σχετική εντολή για την δέσμευση του συγκεκριμένου λογαριασμού, όπερ και εγένετο!

Δεν βάζουν μυαλό με τον Στασινό στο Μαξίμου! Ο «νταραβεριτζής» των εργολάβων, με την ωμή παρέμβαση στον διαγωνισμό της Ψυττάλειας, τις ψηφιακοποιήσεις και τα κτιριακά στην Κηφισίας, διεκδικεί και πάλι το ΤΕΕ!

Δυστυχώς στο Μαξίμου δεν βάζουν μυαλό! Αντί να στείλουν από εκεί που ήρθε αυτό τον Στασινό, που μόνο ζημιά έχει προκαλέσει και ζητήματα έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια, κάνοντας κατάχρηση της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού που τον έβαλε στο κάδρο των μεγάλων έργων, με αποτέλεσμα να παριστάνει άλλοτε τον παράγοντα και άλλοτε τον «θεσμικό» νταραβεριτζή, του έδωσαν το «πράσινο φως» για να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του ΤΕΕ.

Δηλώνοντας «φίλος του πρωθυπουργού» και συμμετέχοντας σε συσκέψεις και τηλεδιασκέψεις του Υπ. Υποδομών, ο Στασινός άρχισε τα κολιτιλίκια και τα «σούρτα φέρτα» με τους εργολάβους και τους διοικητές των οργανισμών!

Και έμεινε στην ιστορία για την παρωδία του διαγωνισμού της Ψυττάλειας, μιας δήθεν θεσμικής γνωμοδότησης, στην ουσία ωμής αντισυνταγματικής παρέμβασης σε διαγωνιστική διαδικασία (που κατέπεσε από το ΣτΕ) προς το ΔΣ του Συριζαίου Σαχίνη, ο οποίος υπάρχει ως μάνατζερ σήμερα και δεν έχει αποπεμφθεί, αποκλειστικά και μόνο γιατί η σύζυγος του υπήρξε φίλη του πρωθυπουργού από την εποχή του Κολλεγίου!

Και η πιάτσα βοά την ώρα τούτη και για τον τρόπο που χειρίστηκε και χειρίζεται ο Στασινός δύο διαγωνισμούς: έναν που αφορά ψηφιοποιήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων και άλλον έναν που αφορά κτιριακά του ΤΕΕ στην Λεωφόρο Κηφησίας! Αυτά προς το παρόν…

Το καλύτερο επάγγελμα: Δικηγόρος στην κυβέρνηση ή στο Μαξίμου! Κέρδη πολλά και εισόδημα μεγάλο…

Για να ξέρετε φίλες και φίλοι αναγνώστες, ένα είναι το καλύτερο επάγγελμα: Δικηγόρος στην κυβέρνηση (Υπουργός για παράδειγμα) ή στο Μέγαρο Μαξίμου!

Πρώτα από όλα πρόκειται για μια δουλειά χωρίς ρίσκο! Δεύτερον, η πελατεία είναι εξασφαλισμένη! Τρίτον, τα λεφτά είναι πολλά και το εισόδημα μεγάλο!

Αν δεν με πιστεύετε, μπορείτε να αναζητήσετε τα έσοδα τουλάχιστον 2 δικηγορικών γραφείων, που σχετίζονται με πρόσωπα που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην κεντρική πολιτική εξουσία!

Για την ιστορία, 8 εκατομμύρια τζίρο το ένα, 6 το άλλο!

Αν θέλετε, μπορώ να σας αναφέρω και κάποια νομικά γραφεία, τουλάχιστον δύο, τα οποία επίσης γνωρίζουν δόξες, υψηλούς τζίρους και τα οποία τα τρέχουν πλέον οι γιοί των πρώην υψηλών θεσμικών προσώπων της πολιτικής σκηνής!

Εξαιρετικές οι σχέσεις Ellington – Εξάρχου!

Tελικά φαίνεται ότι η απόφαση της Thrivest (Μπάκος, Καϋμενάνης, Εξάρχου) να μην εμπλακούν σε καμία περίπτωση με την ΑΜΚ της Attica Bank, δημιούργησε την λανθασμένη εντύπωση ότι υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις Ellington – Εξάρχου.

Κάτι τέτοιο σίγουρα δεν ισχύει και μάλιστα κύκλοι κοντά στις δύο πλευρές αναφέρουν ότι οι σχέσεις παραμένουν πολύ καλές, με κύριο άξονα την μεταξύ τους συμφωνία για αξιοποίηση ευκαιριών στον χώρο του Real Estate.

Μοιράζει «μαύρο χρήμα» σε «πιστόλια» ο πρωταγωνιστής του μεγαλύτερου σκανδάλου στη χώρα!

Για να ξέρετε, επειδή πιθανόν θα βλέπετε διάφορα σχετικά «αποκαλυπτικά» δημοσιεύματα, ο πρωταγωνιστής του μεγαλύτερου σκανδάλου που συγκλόνισε τη χώρα κατά την τελευταία δεκαετία, έχει αρχίσει διά μέσω των γνωστών νταραβεριτζήδων (δικηγόρων και λοιπών δυνάμεων του σκότους και του παρακράτους) να μοιράζει «μαύρο χρήμα» σε «πιστόλια» που ήδη έχουν πιάσει δουλειά!

Το λάθος του είναι ένα: αφήνει ίχνη! Αυτά προς το παρόν…

Κουίζ 1: Πού χάθηκε ο φάκελος του ευαίσθητου πολιτικού αγοριού; Στο ξέπλυμα ή στην Εθνική;

Η Εθνική τράπεζα είχε κατά πληροφορίες αποστείλει στην Αρχή για το ξέπλυμα, φάκελο με υπόθεση ευαίσθητου αγοριού – πολιτικού προσώπου, που δεν είχε δικαιολογήσει εμβάσματα με υψηλά ποσά σε κοινό λογαριασμό που διατηρούσε στην κρατική τράπεζα μαζί με το φιλαράκι του! Τι έγινε ο φάκελος; Χάθηκε στο δρόμο ή καταχωνιάστηκε σε κανένα ντουλάπι της Ανεξάρτητης Αρχής;

Κουίζ 2: (για πολύ μυημένους)

Ποιος πληρώνει τη σουίτα στο Bulgari;

Κόκκινα δάνεια: Τα νέα που έρχονται και τα παλιά, που έγιναν… καινούργια!

*** Ιδιαίτερα ανήσυχη είναι η κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο, καθώς τα μηνύματα που λαμβάνουν από τα ενδότερα των τραπεζών, αλλά και την κοινωνία, μόνο ευχάριστα δεν είναι σε σχέση με την εικόνα της εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων των πολιτών. Αυτά που δεν λένε δημόσια οι τράπεζες, ούτε ο επόπτης τους, δηλαδή η Τράπεζα της Ελλάδας, το γνωρίζουν καλά στο οικονομικό επιτελείο και ανησυχούν σφόδρα, γιατί ουσιαστικά έχουμε το ίδιο έργο σε διπλό φόντο, σε σχέση με τα προβληματικά δάνεια των πολιτών.

*** Οι προειδοποιήσεις και οι απειλές Σταϊκούρα και των άμεσων συνεργατών του προς τις ηγεσίες των συστημικών και όχι μόνο τραπεζών, ότι θα τους επιβληθεί έκτακτος φόρος, αν δεν δράσουν άμεσα με ευνοϊκές ρυθμίσεις και διαγραφές τόκων προς τους υπόχρεους δανειολήπτες, δείχνει ακριβώς το μέγεθος του προβλήματος που έρχεται, αν δεν είναι ήδη εδώ. Κάποια μάλιστα τραπεζικά στελέχη, μιλούν ανοιχτά για “διπλή πληγή”, καθώς υπάρχουν τα παλαιά ρυθμισμένα δάνεια, που κοκκινίζουν ξανά, λόγω αύξησης των δόσεων και οικονομικής δυσκολίας που επέφεραν οι αλλεπάλληλες κρίσεις (ενεργειακή, ακρίβειας κλπ.). Τη δεύτερη πληγή, συνιστούν τα νέα κόκκινα δάνεια που καταγράφουν τα αρμόδια τμήματα των τραπεζών, την έκταση και το μέγεθος των οποίων δεν μπορεί ακόμα κανείς να προσδιορίσει με ακρίβεια αυτό το διάστημα.

*** Ούτε η κυβέρνηση, ούτε φυσικά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιθυμούν νέο κύμα προβληματικών δανείων. Χρειάζεται άμεση παρέμβαση, καταλυτική, με ισχυρές παρεμβάσεις και στον υφιστάμενο πτωχευτικό, αλλά και στις πρόνοιες του εξωδικαστικού μηχανισμού, ακόμα και αν χρειαστούν γενναίες διαγραφές χρεών, ώστε να είναι πράγματι βιώσιμο και κυρίως εξυπηρετήσιμο το όποιο εναπομείναν ποσό για τον δανειολήπτη και να μην συμβαίνει ό,τι διαπιστώνεται τώρα με τα ρυθμισμένα δάνεια, που κοκκινίζουν πάλι. Υπάρχει η πολιτική βούληση ή η κοινωνία θα είναι έρμαιο των τραπεζών, των funds και των servicers, αντί να είναι ο μοχλός στήριξης της δοκιμαζόμενης κοινωνίας.

*** Και επιτέλους, δεν μπορούν οι τράπεζες, τα funds και οι servicers, αν πράγματι θέλουν, να ξεχωρίσουν την “ήρα από το στάρι”; Δηλαδή, ποιοι έχουν δυνατότητες, εισοδήματα και περιουσία και δεν δίνουν τα οφειλόμενα, συνηθισμένοι στα δανεικά και αγύριστα και ποιοι πραγματικά αδυνατούν να ανταποκριθούν; Αναφέρομαι και στην παλιά γενιά προβληματικών δανείων και στη νέα, γνωρίζοντας πολύ καλά πως λειτουργούν τα αρμόδια τμήματα των τραπεζών, που έχουν πλήρη γνώση των δυνατοτήτων κάθε δανειολήπτη. Για τους διαχειριστές, βεβαίως, ισχύει η πολιτική του τυφλοπόντικα, ήτοι της τυφλής διεκδίκησης, της μη διαπραγμάτευσης επί της ουσίας με τους υπόχρεους και της προσφυγής στον πλειστηριασμό, ακόμα και πρώτης κατοικίας, για πολύ μικρά ποσά.

*** Άμεση δράση τώρα χρειάζεται, ανεξαρτήτως της προεκλογικής περιόδου που διανύουμε, γιατί τον υπόχρεο, που αδυνατεί να ανταποκριθεί στην αυξημένη – για πέμπτο μήνα, παρακαλώ – δόση του, το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να δοθεί βιώσιμη λύση στο πρόβλημά του και όχι καταναγκαστική, λόγω της μειονεκτικής θέσης του, έναντι τραπεζών, funds, servicers και όποιων δικηγορικών γραφείων τους αντικαθιστούν στις διεκδικήσεις τους. Σκέφτεστε, προεκλογική περίοδο, με πλειστηριασμούς κατοικιών και το τι έχει να γίνει; Κάτι ξέρει το ΔΝΤ και φοβάται-προειδοποιεί, για κοινωνική έκρηξη στην Ευρώπη και δη στις χώρες του Νότου…

Κοσμογονικές αλλαγές για τον έλεγχο της παγκόσμιας φοροδιαφυγής

*** Είναι κάτι, που αφενός δεν έχει ξανασυμβεί και αφετέρου δείχνει το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος της παγκόσμιας φοροδιαφυγής, το οποίο δεν θέλουν να περιορίσουν τουλάχιστον ούτε κορυφαίοι διεθνείς οργανισμοί, αν δεν την υποβοηθούν με την πολιτική και τις επιλογές τους. Ο ΟΗΕ, λοιπόν, με μία πρωτοφανή απόφαση “έπαυσε” τον ΟΟΣΑ από την ευθύνη ελέγχου της φοροδιαφυγής πλούσιων χωρών και πολυεθνικών εταιρειών, ουσιαστικά κατηγορώντας τους υπεύθυνους του οργανισμού, ότι “τους κάνουν πλάτες”!!! Σκεφτείτε ότι ο πλούτος που κρύβεται από πλούσιους και πολυεθνικές στους φορολογικούς παραδείσους, είναι υπερδιπλάσιος όλων των δολαρίων και των ευρώ που κυκλοφορούν διεθνώς, αλλά η σκανδαλώδης εύνοια αρχών, κρατών και του ΟΟΣΑ συντηρούν αυτή την εγκληματική πολιτική, εξαιτίας της οποίας ετησίως η ανθρωπότητα χάνει περί τα 500 δισ. δολάρια.

*** Αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει διεθνώς, όταν ο ίδιος ο ΟΗΕ αναγκάζεται να δημιουργήσει δικό του, ξεχωριστό τμήμα, που θα ελέγχει τη διακίνηση και του μαύρου χρήματος, ζητώντας και στοιχεία προέλευσης και δημιουργίας του και επιβάλλοντας την πρέπουσα φορολόγησή του είτε αυτό προέρχεται από πλούσιες χώρες είτε από ισχυρές πολυεθνικές επιχειρήσεις. Αυταπάτες δεν υπάρχουν, ότι μπορεί να σταματήσει αυτή η χαίνουσα πληγή της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά το βέβαιο είναι ότι, αν μη τι άλλο, θα περιοριστεί το φαινόμενο και θα δυσκολευτεί η απόκρυψη πλούτου, γεγονός που μόνο ευεργετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για τις κοινωνίες και τους φορολογούμενους κάθε χώρας. Οι νέοι φορολογικοί κανόνες, που θα διαμορφώσει ο ΟΗΕ, ασφαλώς αναμένονται με εύλογο ενδιαφέρον από όλους.

Η Ευρώπη “ξύπνησε” και κατηγορεί τις ΗΠΑ για το ουκρανικό και την αποβιομηχάνισή της

*** Ποτέ δεν είναι (πολύ) αργά, αρκεί να κάνεις κάτι δραστικό και άμεσα, πέραν των (πολύ) καθυστερημένων διαπιστώσεων σου. Κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι κυριολεκτικά εξαγριωμένοι με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν και τώρα κατηγορούν τους Αμερικανούς ότι έχουν «κερδίσει» από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ οι χώρες της ΕΕ υποφέρουν, σε πολλά επίπεδα, ακολουθώντας την πολιτική κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Αυτό που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν οι πράσινες επιδοτήσεις, που απειλούν να καταστρέψουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία και οι φόροι του Μπάιντεν, που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. Ως γνωστόν, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα βιομηχανικών επιδοτήσεων 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη των πράσινων βιομηχανιών της.

*** Όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ΗΠΑ και ΕΕ είχαν σχηματίσει ισχυρό και ενιαίο μέτωπο κόντρα εναντίον της. Τώρα, όμως, εννέα μήνες πολέμου στην Ουκρανία, ήταν αρκετοί για να αρχίσει να διασπάται. Το παζλ της αυξανόμενης οργής στην Ευρώπη για τις αμερικανικές επιδοτήσεις, καταγράφεται μέσα από δηλώσεις, ακόμα και πρωτοφανή επιθετικά σχόλια, δημόσια ή ιδιωτικά, στελεχών της Ε.Ε., αξιωματούχων διαφόρων βαθμίδων, υπουργών και διπλωματών. Ακόμα και ο επικεφαλής της διπλωματίας της της ΕΕ, Josep Borrell, δήλωσε ότι «οι Αμερικανοί – οι φίλοι μας – παίρνουν αποφάσεις που έχουν οικονομικό αντίκτυπο σε εμάς».

*** Η Ουάσιγκτον μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει σημάδια υποχώρησης, παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί τις ευρωπαϊκές οικονομίες σε ύφεση, τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται, ενώ η ενεργειακή κρίση, απειλεί με διακοπές ρεύματος αυτό τον χειμώνα, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Από την άλλη, η Ευρώπη, προσπαθώντας να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια, αγοράζει τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ – αλλά η τιμή που πληρώνουν οι Ευρωπαίοι είναι σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερη από το ίδιο κόστος καυσίμων στην Αμερική. Στοιχείο που πολύ έγκαιρα έχει καταγράψει το Radar.gr, αποκαλύπτοντας ότι οι περισσότερες εταιρείες που εισάγουν αμερικανικό LNG, είναι ευρωπαϊκές, γεγονός που αποδυναμώνει τα επιχειρήματα της Ε.Ε. Στην ευρωπαϊκή ατζέντα επιχειρημάτων, περιλαμβάνεται και αυτό των εξοπλισμών, καθώς οι ευρωπαϊκοί στρατοί αντιμετωπίζουν έλλειμμα μετά την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Lidl Hellas: Υπεράνω νόμων ή…βρήκε μπανανία;

*** Καλή η διαφημιστική προβολή των έργων της γερμανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα και των ωφελειών που επέφερε η δραστηριότητά της το 2021, αλλά θα δούμε κάποια στιγμή ή…κάποτε τους αδημοσίευτους εδώ και χρόνια ισολογισμούς της; Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, καθώς οι Γερμανοί αρνούνται ότι έχουν παρόμοια υποχρέωση. Αλήθεια οι αρμόδιες ελληνικές αρχές – υπουργείο Ανάπτυξης, Επιτροπή Ανταγωνισμού, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ΕΒΕΑ, ΣΕΒ κλπ – δεν έχουν τίποτα να πουν και κυρίως να πράξουν επ αυτού; Πόσο μας τιμά αυτή η κατάσταση, όταν λίγο ή πολύ μας θεωρούν κάτι σαν…μπανανία της Ευρώπης;

Attica Συμμετοχών: Στο μικροσκόπιο ξένων αγοραστών

*** Η πληροφορία προέρχεται εκ των έσω και ως εκ τούτου δεν έχω λόγο ούτε μα το…αμφισβητήσω, ούτε να το ψάξω περισσότερο, άλλωστε μεσολάβησε και Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα, λοιπόν, με την πηγή μου, έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον, δύο ξένοι επενδυτές, οι οποίοι έδρασαν μέχρι τώρα με διαφορετικό τρόπο προσέγγισης. Ο πρώτος, που είναι εταιρεία μεταφορών, απευθύνθηκε κατ΄ ευθείαν στην εταιρεία ήτοι στους μετόχους της και ο δεύτερος ενδιαφερόμενος, μεγάλο και γνωστό ξένο fund, προτίμησε τις πιστώτριες τράπεζες, για να έχει μία πρώτη εικόνα. Μάλλον είμαστε ακόμα σε πρώιμο στάδιο, αλλά ποτέ δεν μπορείς να υπολογίσεις την ταχύτητα ενός deal, καθώς επιδρούν πολλοί παράγοντες.

Απορία Νο 1

Καλά, αφού ανθεί τόσο πολύ – και ανθεί, πράγματι – η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, γιατί εμφανίζονται πολύ μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων, ακριβών και φτηνών σε όλα τα φαρμακεία, σε όλη την επικράτεια; Τελικά, οι εξαγωγές θα λειτουργούν σε βάρος της εγχώριας επάρκειας και της υγείας των Ελλήνων φορολογουμένων; Θυμίζω ότι πολλές επενδύσεις των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών επιδοτούνται. Τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Ανάπτυξης τι λένε, έχουν κάποια ιδέα;

Απορία Νο 2

Τα τηλεφωνικά κέντρα τόσο του Δήμου Αθηναίων, όσο και της Δημοτικής Αστυνομίας, γιατί υπάρχουν, αφού δεν τα σηκώνουν ποτέ;

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι! Την καλημέρα μου!!!