Η ανάδειξη του ελληνοαμερικανού Τζωρτζ Τσούνη, ο οποίος ήδη βρίσκεται στην Ελλάδα και ανέλαβε καθήκοντα, σε πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα μας, συνιστά μία ακόμη μεγάλη επιτυχία – δικαίωση του Radar.gr, που πρώτο και μόνο αποκάλυψε τόσο το όνομα του βασικού υποψηφίου, όσο και τους υπόλοιπους διεκδικητές, καθώς και το παρασκήνιο που διαδραματίστηκε μέχρι τελικώς η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας υπό τον κ. Μπόμπ Μενέντεζ, προσωπικό φίλο του ομογενούς επιχειρηματία, ανάψει οριστικά στις 12 Ιανουαρίου το «πράσινο φως» για την τοποθέτηση του στην Αθήνα!

Η αλήθεια είναι ότι η επιλογή του νέου Αμερικάνου πρέσβη πέρασε από 40 κύματα! Και μολονότι ο Τζώρτζ Τσούνης υπήρξε προσωπική επιλογή του Αμερικάνου προέδρου Τζο Μπάιντεν, εντούτοις αμφισβητήθηκε από εχθρούς και …φίλους!

Ο περίφημος father Alex κατά κόσμον Καρλούτσος, Γενικός Αρχιερατικός Προϊστάμενος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής επί σειρά ετών, μέχρι τον περασμένο Μάιο που ο νέος αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έκανε δεκτή την παραίτηση του, έβλεπε στο εαυτό του (χωρίς πλέον εκκλησιαστικές υποχρεώσεις) τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα μας. Και έχοντας έγκαιρα γυρίσει την πλάστιγγα του ελληνικού λόμπι υπέρ του Μπάιντεν, απέκτησε πρόσβαση και επιρροή στον Λευκό οίκο!

Ωστόσο, όταν ο Father Alex, γνωστός για τις σχέσεις του στην Ελλάδα με επιχειρηματικούς και άλλους παράγοντες του πλούτου και της πολιτικής ισχύος, κατάλαβε ότι η υποψηφιότητα του δεν περπατάει, τότε φρόντισε έγκαιρα να «σπρώξει» την υποψηφιότητα Τσούνη, τον οποίο θεωρούσε ότι μπορεί να ελέγχει και να χειραγωγεί!

Λίγο καιρό όμως μετά, όταν κάποιοι επιχειρηματικοί κύκλοι στην Ελλάδα συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούν να έχουν τον Τσούνη του χεριού τους, ούτε ο Fathef Alex μπορεί να τον ελέγξει και να τον κατευθύνει για λογαριασμό τους, άρχισαν την …πριονοκορδέλα χαρακτηρίζοντας τον …λίγο, μη επαρκή!!!

Όμως, για κακή τους τύχη, τόσο ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όσο και ο πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής της Γερουσίας Μπόμπ Μενέντεζ διατήρησαν την εμπιστοσύνη τους στον ελληνοαμερικανό επιχειρηματία και επέμειναν στην τοποθέτηση του στη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα!

Όπως ευλόγως αντιλαμβάνεστε, ο father Alex (ο γιος του οποίου νταραβεριζόταν στη χώρα μας με τους καζινάδες της Hard Rock που έχασαν τον σχετικό διαγωνισμό για την άδεια του Ελληνικού και τώρα επέστρεψαν λόγω αδυναμίας εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της από την Mohegan) από …υπονομευτής, μετατράπηκε και πάλι σε σύμμαχο και υποστηρικτή!

Ταυτοχρόνως, όλα τα διαπλεκόμενα συμφέροντα στη χώρα μας έχουν «ρίξει γέφυρες» και επιδίδονται σε αγώνα δρόμου ποιος θα έρθει πιο κοντά στο νέο αμερικανό πρέσβη και θα αποσπάσει την εμπιστοσύνη και τη φιλία του.

Βλέπετε επί Πάιατ η πόρτα της αμερικανικής πρεσβείας δεν άνοιγε εύκολα, με αποτέλεσμα να διατυπώνονται παράπονα ως προς την στάση του Αμερικανού πρέσβη να έχει περιορίσει στενά τον κύκλο του, ιδίως μεταξύ των επιχειρηματιών, σε βαθμό παρεξηγήσεως!!!

Έτσι επομένως εξηγείται γιατί τα «συστήματα» και τα εξωθεσμικά «κέντρα» τρέχουν ήδη πίσω από τον Τζώρτζ Τσούνη…

Ε, όχι και ο Τόλης ο «Φρεσκούλης» (τραπεζίτης της συμφοράς) μέντορας του Χ. Καρώνη!!! Πόσο κόστισε η επένδυση στα Victoria Secret των Duty free;

Πραγματικά ορισμένες φορές απορώ με το θράσος που έχουν οι άνθρωποι να εμφανίζουν τον εαυτό τους ως κάτι διαφορετικό από αυτό που στην πραγματικότητα είναι! Και ομολογώ ότι με ενοχλεί να σπεύδουν οι κάθε λογής διαχρονικοί «μαϊντανοί» των τραπεζών και των επιχειρήσεων, να επωφεληθούν από success stories που καμία μα καμία σχέση δεν έχουν με την δική τους δράση, επιρροή ή παρέμβαση!

Επί του προκειμένου τώρα, διάβασα την διαρροή του (πρώην τραπεζίτη και νυν «λαχανέμπορου»)Τόλη σε οικονομικό σάιτ ότι δήθεν η αφεντομουτσουνάρα του είναι ο μέντορας του Χ. Καρώνη, που χάρις στις διδαχές του ίδιου και των συμβουλών που του παρείχε με «πατρική στοργή» (κλαψ, κλαψ), ο ισχυρός άνδρας της Viva Wallet διέπρεψε, μεγαλούργησε και πέτυχε το big deal με την JP Morgan!!!

Δεν θα σταθώ στις …ευχαριστίες του τεχνοκράτη Ν. Κούλη (αλήθεια τι σχέση έχει με τον μάνατζερ – ναυάγιο της ΑΕΚ μια φορά κι έναν καιρό;), ούτε στην εκτίμηση του πρώην μεγαλοβιομήχανου – και συλλέκτη τέχνης- Αβερελ που αυγάτισε για άλλη μια φορά τα λεφτά του (α, ρε φουκαρά Βγενόπουλε, σε ρημάξανε…)!

Είμαι υποχρεωμένος ωστόσο να σταθώ στις μεγάλες διαχρονικές επιτυχίες του Τόλη, εσχάτως αποκαλούμενου και ως «Φρεσκούλη» (ταιριάζει εδώ που τα λέμε με την φράντζα και το σύνηθες φρέσκο ξύρισμα), τόσο κατά το πέρασμα του από Εθνική και Πειραιώς (μπουμ ηκούσθη στον αέρα και τα σκάγια πήγαν πέρα!!!), όσο και βάσει της απόδοσης των επιχειρηματικών συμβουλών του σε επιχειρηματικές οικογένειες, όπως για παράδειγμα τα καταστήματα Victoria Secret στα duty free παγκοσμίως!!!

Αλήθεια πόσο κόστισε η σοφή αυτή επιχειρηματική συμβουλή σε απόλυτα νούμερα;

Ο «Επίτροπος» μιλάει με τα χειρότερα λόγια για 2 εν ενεργεία προβεβλημένους υπουργούς!

Έλληνας πολιτικός, εκ των θεωρημένων και μετρ της Διπλωματίας, με μακρά θητεία στην Κομισιόν σε καίριο πόστο και αναφορές στην κοινωνία, μέσω και αυτόνομης κομματικής παρουσίας, μιλάει με τα χειρότερα λόγια για 2 εν ενεργεία προβεβλημένους υπουργούς : τον έναν τον γνωρίζει καλά από την αντίστοιχη θητεία του στις Επιτροπές και τα όργανα της Κομισιόν και τον άλλον από τον διαχρονικό τομέα πολιτικής και επαγγελματικής εξειδίκευσης του, σε θέματα εξωτερικών σχέσεων και διπλωματίας! Ποιοι είναι;

«Τζάμπα μάγκες» με τα λεφτά των τραπεζών! Οι επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις σε «ημέτερους», νταραβεριτζήδες και κολλητάρια και η «Νέα Διαπλοκή» που στήνεται…

Παρατηρείται κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, μια πολιτική επιλεκτικών χρηματοδοτήσεων από τις συστημικές τράπεζες, προς συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κύκλους, πολλούς και διάφορους, γνωστούς από το παρελθόν, «εκλεκτούς» και «ημέτερους»!

Είναι πλέον πασιφανές πως οι αξιότιμοι κύριοι τραπεζίτες, την ώρα που έχουν κλειστή τη στρόφιγγα παροχής ρευστότητας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ανοίγουν τους κρουνούς των χρηματοδοτήσεων στους στενούς διαχρονικούς τους φίλους, τους διαβόητους «δημοσιοσχετίστες» που έκαναν καριέρα στηριγμένη στις πλάτες του τραπεζικού συστήματος εν μέσω ρυθμίσεων και ειδικών σχέσεων αγοράς και πώλησης περιουσιακών στοιχείων!

Το γεγονός των επιλεκτικών χρηματοδοτήσεων αποτελεί ένα φαινόμενο στρεβλό, που νοθεύει τον ανταγωνισμό, τους υγιείς όρους λειτουργίας της αγοράς και το οποίο προφανώς αποσκοπεί στη δημιουργία ενός καινούριου επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα αποτελείται από στενούς φίλους, ημέτερους και εκλεκτούς! Μια νέα διαπλοκή!

Συνεχίζεται … Με ονοματεπώνυμα αυτή τη φορά…

Η αύξηση των καυσίμων και οι αποκλίσεις στην τιμή της βενζίνης μεταξύ ιδιόκτητων πρατηρίων και των εταιριών!

*** Ανεβαίνει απότομα η θερμοκρασία, όπως ανεβαίνει το ίδιο απότομα και η τιμή της βενζίνης και γενικά των καυσίμων, συμπαρασύροντας φυσικά και τις τιμές σε πάρα πολλά προϊόντα και είδη, καθώς τα μεταφορικά επηρεάζονται άμεσα και καταγράφουν αύξηση άνω του 50%, κατά μέσο όρο. Γιατί, αν πιάσουμε τις ακραίες τιμές και στα καύσιμα και στα μεταφορικά, τότε η κατάσταση μοιάζει οργουελική

*** Ευρισκόμενος χθες βράδυ σε προάστια της Αττικής, χρειάστηκα βενζίνη και σταμάτησα πριν κοιτάξω την τιμή σε ένα πρατήριο μεγάλης φίρμας.

Κατεβαίνοντας, έπαθα σοκ. Το λίτρο, 2,42 ευρώ! Έφυγα, με κίνδυνο να μείνω στη μέση του δρόμου. Ευτυχώς, λίγα χιλιόμετρα μετά, άλλο πρατήριο, ίδιας φίρμας.

Τιμή 2,32. Τι να κάνω, ήταν και βράδυ, έβαλα. Ρώτησα τον πρατηριούχο, γιατί τέτοια απόκλιση από ίδια μάλιστα εταιρεία και η απάντηση ήταν ότι το φθηνό βενζινάδικο ήταν της εταιρείας και όχι ιδιώτη, όπως το πρώτο.

*** Μήπως, λέω μήπως, ο λαλίστατος υπουργός Ανάπτυξης, πρέπει να δει το γενικότερο θέμα ΑΜΕΣΑ, αλλά και αυτό της μεγάλης απόκλισης από τα ιδιόκτητα πρατήρια, με αυτά των ιδιωτών. Όλο μέτρα και ποινές ακούω και διαβάζω, αλλά οι τιμές κυριολεκτικά ίπτανται. Και σε λίγο βλέπω να γράφει μπροστά η τιμή το 3…

Προς το 12% ο πληθωρισμός Μάιο – Ιούνιο!

*** Δυστυχώς, το διεθνές περιβάλλον, δεν έχει καμία απολύτως σχέση, με αυτό που υπήρχε προ μηνών. Μόνο το πολλαπλάσιο επιτόκιο που πλήρωσε η Ελλάδα για τα 500 προχθεσινά εκατ. ευρώ, δείχνει την κατάσταση στις αγορές χρήματος.

Οι ανησυχίες για τον διαρκώς αυξανόμενο με ασυγκράτητους ρυθμούς πληθωρισμό, έχουν γίνει βεβαιότητα, που θα μας ακολουθεί για μήνες. Είθε να δικαιωθούν όσοι πιστεύουν ότι το καλοκαίρι θα σταματήσει η κούρσα του, αλλά δεν το πολυβλέπω.

Ήδη, τον Μάιο και τον Ιούνιο οδεύει για επίπεδα που θα πλησιάσουν το 12% (!!!), όπως αρμόδια στελέχη αφήνουν να διαρρεύσει προς τα έξω, ίσως και για να υπάρξει μία ψυχολογική προετοιμασία όλων μας.

*** Και σε άλλες περιόδους, ειδικά στη χώρα μας, είχαμε υψηλό πληθωρισμό.

Με τη μόνη και πολύ μεγάλη διαφορά ότι τώρα έχουμε πληθωρισμό κόστους (πρώτων υλών, παραγωγής, μεταφορικών κλπ) και όχι πληθωρισμό λόγω μισθολογικών αυξήσεων.

Αλλά, ειρήσθω εν παρόδω, δε μπορεί να αντιμετωπιστεί η έκρηξη τιμών σε όλα τα επίπεδα διαβίωσης, αν δεν υπάρξει και μία μικρή έστω αύξηση μισθολογικού κόστους, προκειμένου να μη γίνει αβίωτη η ζωή χιλιάδων οικογενειών, εργαζομένων, επαγγελματιών, νέων και συνταξιούχων.

Τα σενάρια για εκλογές στις 23 Οκτωβρίου και στις 11 Δεκεμβρίου!

*** Οπότε, χώρες όπως η Ελλάδα, πρέπει να προετοιμάζονται για πολύ δύσκολες αποφάσεις στο άμεσο και όχι και πολύ απώτερο μέλλον, καθώς θα πρέπει να συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι έχουμε από τα υψηλότερα δημόσια και ιδιωτικά χρέη.

Το…βιβλίο είναι εξαιρετικά δύσκολο, άλλωστε για το λόγο αυτό επανέρχονται (μετ΄επιτάσεως, μάλιστα) τα σενάρια για εκλογές το φθινόπωρο.

Ήδη σας έχω πει για πρόταση, με ισχυρή προοπτική, προσφυγής στις πρώτες κάλπες στις 23 Οκτωβρίου.

Τώρα σας δίνω και την εκδοχή των δεύτερων πιθανότατα εκλογών στις 11 Δεκεμβρίου.

Και…αμαρτίαν ουκ έχω. Άλλωστε, είναι τόσο ρευστή η κατάσταση και τόσο μεταβαλλόμενη, που όλοι οι σχεδιασμοί – κυβέρνησης και κομμάτων – μπορούν κάλλιστα να ανατραπούν άρδην

Η επενδυτική βαθμίδα, τα επιτόκια στον …Θεό και οι κυβερνητικοί συνασπισμοί

*** Εντάξει, η επενδυτική βαθμίδα, όποτε και αν έρθει, θα έχει ευεργετική επίδραση σε μία σειρά γεγονότα, ενέργειες και προοπτικές. Αλλά, για πιο τοπίο επιτοκίων θα μιλάμε τότε, το έχετε σκεφτεί; Θα δανείζεται η ελληνική οικονομία, οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις, με επιτόκια στο θεό.

Χρήμα διεθνώς θα υπάρχει, αλλά για τη δική μας περίπτωση, με οποιαδήποτε κυβέρνηση, τα πράγματα μόνο ρόδινα δε θα είναι, δυστυχώς.

Για το λόγο αυτό προετοιμαστείτε ψυχολογικά, ιδίως οι πιο φανατικοί των κομμάτων, πως μπορεί να έχουμε συνεργασίες και συνασπισμούς – εκπλήξεις, αν χρειαστεί… Μην πυροβολείτε τον πιανίστα, μερικές… νότες παρήγαγε-συνέθεσε στο πληκτρολόγιό του.

Το μείζον ζήτημα της επισιτιστικής κρίσης!

*** Η απογευματινή-βραδυνή συνάντηση που σας έλεγα στην αρχή ότι είχα εκτός Αθηνών, αλλά στην (παραγωγική) Αττική, ήταν άκρως ενδιαφέρουσα. Ο λόγος για την αγροτική παραγωγή, τα δημητριακά, τα σιτηρά, στην Ελλάδα, αλλά κυρίως διεθνώς, αυτή την κατάσταση που σήμερα αποκαλούμε επισιτιστική κρίση.

Πόσοι γνωρίζουν άραγε, ότι δεν ξεκίνησε εξαιτίας του πολέμου η άνοδος των τιμών τους, αλλά από το περασμένο καλοκαίρι, λόγω της μεγάλης ξηρασίας στη Βόρεια Αμερική, τον μεγαλύτερο σιτοβολώνα παγκοσμίως, γεγονός που έφερε μεγάλη μείωση παραγωγής, που δεν καλύφθηκε από άλλες χώρες, δυστυχώς, λόγω δικών τους κλιματολογικών επίσης προβλημάτων, όπως η Αργεντινή, κάποιες αφρικανικές χώρες, η Ινδία, αλλά και στην Ευρώπη, η Γαλλία και η Γερμανία, επειδή τους έλειψαν οι βροχές.

Η πανδημία και η ανατροπή των ισορροπιών στην εφοδιαστική αλυσίδα

*** Προσθέστε τον παράγοντα πανδημία, που ανέτρεψε τις ισορροπίες στην εφοδιαστική αλυσίδα, που αύξησε τα ναύλα και το κόστος διαχείρισης-αποθήκευσης φορτίων σε λιμάνια και σταθμούς μεταφόρτωσης.

Και για όσους έχουν μόνο θεωρητική εικόνα, η παραγωγή, για να φτάσει στα λιμάνια και στους σταθμούς (αποθηκευτικούς, τρένων κλπ) θέλει στόλο φορτηγών.

Τα φορτηγά θέλουν καύσιμα, που πήγαν στα ύψη και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά θέλουν και οδηγούς, έστι δεν είναι;

Τα κόστη μεταφοράς και οι δυσεύρετοι οδηγοί φορτηγών

*** Δεν υπάρχουν, όμως οδηγοί φορτηγών, είναι δυσεύρετοι, το γνωρίζατε;

Οι μισθοί τους έχουν αυξηθεί σε πρωτοφανή επίπεδα, είναι περιζήτητοι σε όλο τον κόσμο!!! Τόσο που η πασίγνωστη αμερικανική αλυσίδα, η Wall Mart, αναγκάστηκε να υπερδιπλασιάσει τις αποδοχές τους, πάνω από τα 100.000 δολάρια, για να καλύψει στοιχειωδώς τις ανάγκες της!

Ακόμα δε και η ίδια η Λαγκάρντ της ΕΚΤ, αναγκάστηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση για τα κόστη μεταφοράς ότι “δε μπορούμε να…φτιάξουμε (γεννήσουμε, εννοούσε) οδηγούς φορτηγών, για να αυξηθεί η διαθεσιμότητα στα εμπορεύματα”!

Η παγκόσμια έλλειψη φωσφόρου

*** Ολοκληρώνοντας με τις αιτίες της ακρίβειας σε τρόφιμα, σιτηρά και δημητριακά, να προσθέσω ότι και οι τιμές των, απολύτως απαραίτητων για την παραγωγή, λιπασμάτων έχουν απογειωθεί, κυρίως λόγω παγκόσμιας έλλειψης φωσφόρου.

Στα πρατήρια λιπασμάτων, αλλάζουν τιμοκατάλογο κάθε 2-3 εβδομάδες, τουλάχιστον σε όσα είδη υπάρχουν, γιατί και εδώ οι ελλείψεις στην εγχώρια αγορά είναι τεράστιες

Τα πολύ δύσκολα έρχονται …

*** Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι, σας τα ανέφερα όλα τα προηγηθέντα, γιατί είμαι βέβαιος ότι οι περισσότεροι από μας δεν γνωρίζουμε ακριβώς τον τρόπο που λειτουργεί η – κατακερματισμένη και ουσιαστικά διαλυμένη πλέον – διεθνής αγορά, αυτή που δημιούργησε το “τέρας της παγκοσμιοποίησης”, όπως εύστοχα είχε επισημάνει τον περασμένο Οκτώβριο διάσημος οικονομολόγος.

Και για να μην λέμε όλοι μας, ότι δεν ξέραμε, καθώς έρχονται τα πολύ δύσκολα, δυστυχώς.

Όσο για την τωρινή φάση του ελληνικού καπιταλισμού και τη διαρκή κρίση του, το παραγωγικό δυναμικό της χώρας και την αποδιάρθρωση του, την καταστροφική εγκατάλειψη παραγωγικών εκτάσεων και σειράς καλλιεργειών, θα έχουμε την ευκαιρία σε μελλοντικές αναφορές μας να μιλήσουμε. Από εδώ, έστω, αφού η έρευνα και η μελέτη και η παρουσίαση μείζονος σημασίας οικονομικών, παραγωγικών και βαθιά κοινωνικών θεμάτων απουσιάζει από τον δημόσιο λόγο συστηματικά.

Η ενισχυμένη εποπτεία και η «διακριτική ανησυχία» 2 συστημικών τραπεζών

*** Αλλαγή θεματογραφίας τώρα. Πολλά τα συμπεράσματα της 14ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας της Ε.Ε.. Ειδικά για τις τράπεζες, απλώς σε πρώτη φάση να αναφέρω ότι δεν είναι όλα… θριαμβευτικά, όπως έσπευσαν ορισμένοι να παρουσιάσουν.

Διέκρινα μία “διακριτική ανησυχία”, που αγγίζει τουλάχιστον δύο συστημικές κατά την άποψή μου, καθώς χρειάζονται οπωσδήποτε νέα κεφάλαια. Αλλά, με τέτοια επιτόκια, πως και πότε; Θα επανέλθω διεξοδικά

*** Την καλημέρα μου! Προσοχή στον καυτό ήλιο, όζον δεν υπάρχει, για αυτό πάρτε το…καπέλο σας και πάτε παραλία!