Τα θεμελιώδη της παγκόσμιας οικονομίας βελτιώνονται, καθώς το πληθωριστικό και το επιτοκιακό σοκ των τελευταίων δύο ετών υποχωρούν, τα πραγματικά εισοδήματα αυξάνονται με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων 20 ετών, η πιστωτική επέκταση αρχίζει να ενισχύεται και οι αγορές κατοικιών δίνουν ενδείξεις ανάκαμψης.

Όμως, ακόμα και σε αυτό το περιβάλλον, η UBS προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί πάνω από μισή ποσοστιαία μονάδα τα επόμενα χρόνια.

Μάλιστα, δηλώνει ότι η επιδείνωση των χρεών είναι μια από τις βασικές ανησυχίες της για τα επόμενα χρόνια, ειδικά καθώς προβλέπει ότι το χρέος των ΗΠΑ θα ξεπεράσει (ως ποσοστό του ΑΕΠ) ακόμα και το ελληνικό.

Στην έκθεση με τις μακροοικονομικές προβλέψεις του για το 2025, ο ελβετικός επενδυτικός οίκος προβλέπει επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας από το φετινό 3,2% στο 2,9% το 2025.

Οι λόγοι πίσω από αυτή την επιβράδυνση είναι η χαμηλότερη ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ (καθώς μειώνεται η δημοσιονομική στήριξη και αυξάνονται οι πιέσεις στους καταναλωτές) αλλά και η ζημιά την οποία θα κάνουν οι δασμοί στην κινεζική οικονομία. Μάλιστα, καθώς περισσότεροι δασμοί θα τίθενται σε ισχύ σταδιακά, η UBS περιμένει περαιτέρω επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας στο 2,6% για το 2026.

Οι εκτιμήσεις του οίκου στηρίζονται στην υπόθεση ότι θα επιβληθούν δασμοί 60% στο 75% των προϊόντων που εξάγει η Κίνα, σε τέσσερις δόσεις. Αυτό θα ανεβάσει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ κατά 30 μονάδες βάσης και θα έχει ένα μικρό κόστος στην αμερικανική ανάπτυξη.

Όμως, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για την Κίνα, όπου οι δασμοί αναμένεται να ρίξουν την ανάπτυξη στο 3% το 2026, παρά τα σημαντικά επιπλέον μέτρα στήριξης του Πεκίνου.

Η UBS σημειώνει ότι στην περίπτωση που οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς 10% σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα, τότε θα χρειαστεί να αναθεωρήσει σημαντικά τις εκτιμήσεις της, υποβαθμίζοντας την παγκόσμια ανάπτυξη τουλάχιστον κατά μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα και αναβαθμίζοντας τον πληθωρισμό των ΗΠΑ κατά 25-50 μονάδες βάσης για το 2025 και 75 -100 μονάδες βάσης για το 2026.

Ένας από τους κινδύνους για τους οποίους ανησυχεί η UBS για το 2025 και μετά είναι η απότομη αύξηση των χρεών, ειδικά σε μερικές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

Μάλιστα, οι εκτιμήσεις του οίκου θέλουν το αμερικανικό χρέος να αυξάνεται σε επίπεδα πάνω από το ελληνικό τα επόμενα δέκα χρόνια, έως το 2035, με αποτέλεσμα να είναι αντίστοιχο του ιταλικού.

Επιπλέον, όπως τονίζουν οι αναλυτές, ακόμα και αυτοί οι υπολογισμοί έχουν γίνει με σχετικά συντηρητικές υποθέσεις για τα ελλείμματα (7% του ΑΕΠ υπό τον Trump) και ευνοϊκές υποθέσεις για τις αποδόσεις των ομολόγων.

Συνολικά, σε παγκόσμιο επίπεδο, η UBS εκτιμά ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος στην αντιστροφή των αυξήσεων των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της πανδημίας, όμως σημειώνει ότι περίπου το ένα τρίτο των χωρών δεν έχουν καταφέρει ακόμα να σταθεροποιήσουν την ανοδική τροχιά του χρέους τους.

Για αυτές τις χώρες, απαιτείται κατά μέσο όρο μια δημοσιονομική προσαρμογή ίση με το 1,5% του ΑΕΠ, χωρίς στο νούμερο αυτό να συνυπολογίζονται οι εντεινόμενες πιέσεις από το δημογραφικό, την ενεργειακή μετάβαση κτλ.

Και ενώ οι ΗΠΑ είναι η χώρα που απέχει περισσότερο από την σταθεροποίηση της δυναμικής του χρέους της, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις καλύτερες σε αυτό το κριτήριο, καθώς η UBS υπολογίζει ότι για τη σταθεροποίηση του ελληνικού χρέους, απαιτείται κατ΄ ελάχιστον πρωτογενές έλλειμμα στο 1,7% του ΑΕΠ, την ώρα που η Αθήνα εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 2,6%.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η UBS την περιμένει στο 2,8% για το 2025 και στο 2,3% για το 2026. Ο πληθωρισμός αναμένεται στο 2,1% και 2% αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμη: