Η 2α Απριλίου πλησιάζει και μαζί της η κρίσιμη απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την επιβολή ενός νέου κύματος δασμών σε διάφορες χώρες, τονίζει η UBS σε νέο report με θέμα τους αμοιβαίους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ προς την Ευρώπη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτηρίζει τους συγκεκριμένους δασμούς ως «ανταποδοτικούς», υποστηρίζοντας πως στόχος είναι η εξισορρόπηση των επιβαρύνσεων στις αμερικανικές εξαγωγές και εισαγωγές.

Όταν γίνεται λόγος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η συζήτηση αναπόφευκτα στρέφεται γύρω από τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς είναι ευρέως γνωστό πως οι δασμοί στις εξαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων προς τις ΗΠΑ ανέρχονται στο 2,5%, ενώ το αντίστροφο ποσοστό για τα αμερικανικά οχήματα που εισάγονται στην ΕΕ αγγίζει το 10%. Ωστόσο, συχνά παραβλέπεται το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμό 25% στις εισαγωγές φορτηγών.

Σε πρόσφατο άρθρο τους, ο Ντιν Τέρνερ, επικεφαλής οικονομολόγος για την ευρωζώνη, και ο Κερτ Ράιμαν, υπεύθυνος επενδύσεων σταθερού εισοδήματος στην UBS Global Wealth Management, αναλύουν τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ, τις πιθανές ευρωπαϊκές αντιδράσεις και γιατί δεν αναμένεται άμεση λύση.

Όσον αφορά τη φύση των ανταποδοτικών δασμών, οι αναλυτές σημειώνουν:

«Παρά τις σχετικές δηλώσεις, η πραγματικότητα είναι ότι οι υφιστάμενοι δασμοί στο εμπόριο μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ είναι εξαιρετικά χαμηλοί. Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια το ποσοστό, αλλά η ΕΕ υπολογίζει πως ο μέσος δασμός ανέρχεται σε περίπου 1%. Ορισμένες εκτιμήσεις τοποθετούν το ποσοστό στο 3%, αλλά ακόμα και αυτό είναι αρκετά χαμηλό. Συνεπώς, αν εφαρμοστούν ανταποδοτικοί δασμοί και από τις δύο πλευρές, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι το συνολικό ποσοστό θα ξεπεράσει το 5%».

Προχωρούν μάλιστα σε μία προειδοποίηση:

«Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τελικός δασμός μετά τις 2 Απριλίου. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα πλήξει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, αν και δεν εκτιμούμε πως θα είναι καταστροφικό ή ότι θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο, σε μία περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας, όπου η πολιτική των δασμών φαίνεται να αλλάζει καθημερινά, πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων».

Με τις ΗΠΑ να υιοθετούν μία όλο και πιο επιθετική εμπορική πολιτική και την Ευρώπη να βρίσκεται ενώπιον μίας δύσκολης απόφασης για το πώς θα απαντήσει, η πιθανότητα της γρήγορης επίλυσης φαίνεται να απομακρύνεται.

Διαβάστε ακόμη: