Η αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch στην επενδυτική βαθμίδα, ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στους δείκτες, σημειώνει η UBS σε σημερινή της έκθεση για τα ελληνικά ομόλογα.

«Στην τελευταία της έκθεση πιστοληπτικής αξιολόγησης, η Fitch υπογράμμισε τις ευνοϊκές δυναμικές του χρέους, οι οποίες αναμένεται να παραμείνουν σε έντονα πτωτική τάση και τους χαμηλούς κινδύνους πολιτικής ως τα βασικά στοιχεία της αξιολόγησης και τις κινητήριες δυνάμεις για την αναβάθμιση της Ελλάδας», σημειώνουν οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας.

Το ελληνικό δημόσιο χρέος θεωρείται πλέον επενδυτικής βαθμίδας και, ως εκ τούτου, είναι επιλέξιμο για τον εμβληματικό δείκτη Bloomberg Euro Aggregate Treasury Bond Index αλλά και σε άλλους δείκτες αποκλειστικά επενδυτικής βαθμίδας. Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο για το ελληνικό χρέος, καθώς πολλοί διεθνείς επενδυτές δημιουργούν τα χαρτοφυλάκια ομολόγων τους με αναφορά αυτόν τον δείκτη και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

«Τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα έχουν σημειώσει άνοδο άνω των 100 μ.β. από τα μέσα Οκτωβρίου, μετά τις αναβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας από τις αξιολογήσεις S&P και Fitch. Άνοδος σημειώνεται και έναντι των γερμανικών δεκαετών από την αρχή του έτους, ξεπερνώντας τις επιδόσεις από τα άλλα περιφερειακά spreads των χωρών προς σύγκριση.

Ενώ τα ελληνικά ομόλογα εμφανίζονται τώρα ως πιο δίκαια τιμολογημένα σε σχέση με τη νέα πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, παραμένουμε αισιόδοξοι. Η συμπερίληψη του ελληνικού χρέους σε δείκτες με ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης αναμένεται να ενισχύσει τη ζήτηση από τους επενδυτές που παρακολουθούν αυτούς τους δείκτες. Επιπροσθέτως, οι θεσμικοί επενδυτές, οι οποίοι προηγουμένως περιορίζονταν από την αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων, λόγω των μη επενδυτικής διαβάθμισης, αναμένεται τώρα να επιδείξουν αυξημένο ενδιαφέρον, δεδομένης της πιστοληπτικής διαβάθμισης και τις ακόμη ελκυστικές αποδόσεις», αναφέρει η ελβετική τράπεζα.

 

Χρέος και ανάπτυξη

Σύμφωνα με την UBS, ο δείκτης του ελληνικού δημοσίου χρέους προβλέπεται να μειωθεί στο 159% του ΑΕΠ φέτος, στο 152% το 2024 και στο 144% το 2025. Πρόκειται για μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ κατά σχεδόν 60 ποσοστιαίες μονάδες από το μέγιστο του 205% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η πτωτική τάση του λόγου του χρέους υποστηρίζεται από τις προσδοκίες για ισχυρή ονομαστική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια και δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση.

Η αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα θα ξεπεράσει εκείνη των άλλων ομολόγων της Ευρωζώνης κατά τα επόμενα δύο χρόνια, με μέσο όρο 3% ανάπτυξη, η οποία υποστηρίζεται από:

α) την αναμενόμενη ανάκαμψη των εισροών κεφαλαίων ανάκαμψης με περίπου 3,5% του ΑΕΠ ετησίως έναντι περίπου 1,6% του ΑΕΠ το 2023, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το τροποποιημένο πρόγραμμα της Ελλάδας ύψους 35,95 δισ. ευρώ και το REPowerEU σχέδιο για τα κεφάλαια,

β) τη βελτίωση των οικονομικών των νοικοκυριών (συνεχιζόμενη αύξηση της απασχόλησης και χαμηλός πληθωρισμός, με τον εθνικό ΔΤΚ να θεωρείται ότι υποχώρησε στο 3% ετησίως τον Νοέμβριο και

γ) μια καλύτερη κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και των δημόσιων οικονομικών.

 

«Ο προϋπολογισμός της Ελλάδας θα παραμείνει ισχυρός, με το πρωτογενές πλεόνασμα σε 6,1 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, υπερβαίνοντας τον στόχο κατά 0,4 δισ. ευρώ, συμβάλλοντας στη συνέχιση της πτωτικής πορείας του δείκτη χρέους. Προβλέπουμε επίσης ότι το πρωτογενές έλλειμμα στον προϋπολογισμό θα φτάσει σε πλεόνασμα περίπου 1% του ΑΕΠ φέτος και θα αυξηθεί περαιτέρω σε 2,1%το 2024 και 2,5% του ΑΕΠ το 2025. Κατά την άποψή μας, οι προσπάθειες του προϋπολογισμού του επόμενου έτους να διευρυνθεί η φορολογική βάση μέσω της μείωσης της αποφυγής του ΦΠΑ και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής από τους αυτοαπασχολούμενους είναι σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που μπορούν να βοηθήσουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική δυναμική», εξηγούν οι αναλυτές.

Διαβάστε ακόμη: