Αυτοδημιούργητος, πρωτοπόρος, αντισυστημικός. Ο “πατέρας” της κυβερνοασφάλειας, φημολογείται πως γνώριζε πολλά για… πολλούς. Μεταξύ άλλων τον ίδιο το δημιουργό του Bitcoin, αλλά και έγγραφα που “καίγαν” τους Κλίντον. Ο θάνατός του, υπό αμφισβητήσιμες συνθήκες. Ένα τελευταίο κόλπο του ορίτζιναλ χακερά, ή τον “έφαγαν”;

Τζον ΜακΑφι: Αυτοκτόνησε ή... τον αυτοκτόνησαν;

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Το άρθρο αυτό γράφεται ως φόρος τιμής, αλλά και με αφορμή τον αιφνίδιο (και κάτω από αμφισβητήσιμες συνθήκες) θάνατο ενός θρύλου του κυβερνοχώρου, του Τζον ΜακΑφι (John McAfee). Ποιος είναι ο ΜακΑφι, τι σχέση έχει με τα κρυπτονομίσματα, και γιατί έχει τόση σημασία η ζωή αλλά και ο θάνατός του, θα αναρωτιέστε.

Ο Τζον ΜακΑφι υπήρξε ο ιδρυτής του ομώνυμου λογισμικού κυβερνοασφάλειας (antivirus). Αν διαθέτετε Η/Υ τότε κατά πάσα πιθανότητα, κάποια στιγμή στη ζωή σας, έχετε αντικαστήσει ένα McAfee antivirus στον υπολογιστή σας. Σχεδόν όλα τα android smartphones διαθέτουν το λογισμικό.

Δεν υπήρξε απλώς ο ιδρυτής ενός επιτυχημένου software, αλλά ο πρώτος, και ο μεγαλύτερος στο είδος του μέχρι σήμερα. Ο ορίτζιναλ «χακεράς», βαμμένος αναρχοκαπιταλιστής που μισούσε τους φόρους (θεωρούσε τη φορολόγηση κλοπή) και δε ντρεπόταν να το δείχνει, αφού όπως δημοσίως παραδεχόταν, είχε σταματήσει να καταβάλλει φόρους στο αμερικανικό κράτος εδώ και μια δεκαετία.

Τζον ΜακΑφι: Αυτοκτόνησε ή... τον αυτοκτόνησαν;

Αυτός ήταν και ο λόγος που καταδικάστηκε σε φυλάκιση… ή μήπως η αφορμή; Ο ΜακΑφι, αν και εκκεντρικός, ζούσε μια ζωή βγαλμένη από ταινία. Σεξ, ναρκωτικά, καταδιώξεις, χλιδάτη ζωή. Από τη φτώχεια και το σιδηρόδρομο, έφτασε να ιδρύει εταιρία αξίας δισεκατομμυρίων και πρωτοπόρος στον τεχνολογικό τομέα. Κυνηγήθηκε από αρχές και Ιντερπόλ, ενώ έβαλε υποψηφιότητα μέχρι και για πρόεδρος των ΗΠΑ. Έφτασε από το μηδέν στα αμύθητα πλούτη και μετά πάλι… στο μηδέν.

Αναρχοκαπιταλιστής, χακεράς, αυτοδημιούργητος και αντισυστημικός

Κι αυτά δεν αρκούν για να περιγράψουν την ταραχώδη αλλά γεμάτη ζωή του ΜακΑφι. Ελεύθερο πνεύμα που ακόμη και στα 75 του ζούσε πολύ πιο έντονα (σε κάθε τομέα) από όσο θα μπορούσε να περηφανευτεί ένας τυπικός 30αρης του σήμερα… Τον Οκτώβριο του 2020 συνελήφθη στη Βαρκελώνη, όπου και φυλακίστηκε μέχρι την έκδοση του στις ΗΠΑ.

Τζον ΜακΑφι: Αυτοκτόνησε ή... τον αυτοκτόνησαν;

Όμως στις 23 Ιουνίου 2021, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ο 75χρονος «πατέρας» της κυβερνοασφάλειας άφησε την τελευταία του πνοή στο κελί του. Χωρίς ακόμη να έχει δοθεί επίσημα αιτία θανάτου, οι αρχές ανέφεραν πως πρόκειται για αυτοκτονία, σύμφωνα με ανθρώπους που ακόμη δεν έχουν κατονομαστεί. Η έκδοσή του θα πραγματοποιούνταν μία εβδομάδα μετά το θάνατό του… Και κάπου εδώ ξεκινάνε τα ωραία…

Παρότι όλα είναι πιθανά, ο ίδιος ο ΜακΑφι όχι μόνο δεν είχε δώσει ενδείξεις πως τα «παρατά», αλλά ήδη από το 2019 είχε κάνει το τατουάζ «Whacked» στο μπράτσο του. Σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «με έφαγαν, με καθάρισαν». Κι αυτό διότι όπως ο ίδιος υποστήριζε στα tweets του, οι αμερικανικές αρχές του είχαν δώσει σινιάλα πως «θα τον φάνε». Και πως αν ποτέ ειπωθεί πως αυτοκτόνησε, οι εκατομμύρια ακόλουθοί του να γνωρίζουν πως δε θα το έκανε ποτέ αυτό.

Τζον ΜακΑφι: Αυτοκτόνησε ή... τον αυτοκτόνησαν;

Μετά τον Έπσταϊν, ο ΜακΑφι – Τι γνώριζαν για τους Κλίντον;

Το αν πράγματι ο ΜακΑφι αυτοκτόνησε ή… τον αυτοκτόνησαν, παραμένει και ίσως θα παραμείνει ένα μυστήριο. Αυτό που είναι όμως σίγουρο, είναι πως ο ΜακΑφι πράγματι γνώριζε πολλά. Κυριολεκτικά για όλους και για όλα. Πως είναι βέβαιο αυτό; Διότι ο ΜακΑφι υπήρξε ο πρώτος πραγματικός χακεράς του κόσμου. Επινόησε την κυβερνοασφάλεια (cybersecurity). Για να αποδείξει πως ο κυβερνοχώρος (το Ίντερνετ) είναι ευάλωτος, πρώτα τον χάκαρε ο ίδιος (προφανώς)! Και εγένετο antivirus.

Ο ΜακΑφι φημολογείται πως ως χάκερ είχε διεισδύσει σε όλες τις πιο κρίσιμες βάσεις δεδομένων του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων και απόρρητων εγγράφων της αμερικανικής κυβέρνησης. Το 2019 δημοσίευσε ένα βίντεο όπου υποτίθεται πως εξέθεσε το λεγόμενο «Βαθύ Κράτος» (Deep State), δηλαδή σκοτεινά πρόσωπα και αποφάσεις που λαμβάνονται στο πολιτικό παρασκήνιο των ΗΠΑ, αποφάσεις οι οποίες υποτίθεται πως ορίζουν τις τύχες του πλανήτη. Φυσικά τίποτα δεν έχει αποδειχθεί, ωστόσο ήδη έχει δημιουργηθεί μεγάλο ρεύμα στο διαδίκτυο που υποστηρίζει πως ο θάνατος του ΜακΑφι δεν ήταν αυτοκτονία, αλλά… εκτέλεση.

Οι συνωμοσίες μάλιστα παραλληλίζουν το μυστηριώδη θάνατο με αυτό του Τζέφρι Έπσταϊν, ο οποίος καταδικάστηκε για σεξουαλικό έγκλημα και πέθανε στο κελί του κάω από εξίσου αδιευκρίνιστες συνθήκες, με την επίσημη εκδοχή να αναφέρει πως αυτοκτόνησε. Φημολογείται πως τόσο ο Έπσταϊν, όσο και ο ΜακΑφι γνώριζαν πολλά για τους Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον…

«Ξέρω ποιος είναι ο Σατόσι Νακαμότο και θα τον αποκαλύψω»

Τι σχέση έχουν όμως όλα αυτά με τα κρυπτονομίσματα, και γιατί το παρελθόν αλλά και η τραγική μοίρα του ΜακΑφι έχουν τόση σημασία με αυτά;

Διότι όπως εξηγήσαμε, ο ΜακΑφι γνώριζε πολλά, για πολλούς. Και ένας από αυτούς φημολογείται πως είναι ο Σατόσι Νακαμότο, η μυστηριώδης φιγούρα (άνδρας, γυναίκα ή ομάδα ατόμων) που βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία του Bitcoin. Ο ΜακΑφι λοιπόν πέρυσι υποστήριζε πως γνώριζε την ταυτότητα του Νακαμότο και πως θα τη δημοσίευε, όταν θα ήταν η κατάλληλη στιγμή.

Τζον ΜακΑφι: Αυτοκτόνησε ή... τον αυτοκτόνησαν;

«Το μυστήριο “Ποιος είναι ο Satoshi;” πρέπει να τελειώσει! Κατ’ αρχάς: Δεν είναι η CIA ούτε κάποια άλλη υπηρεσία καμιάς κυβέρνησης. Είναι ΟΝΤΩΣ μια ομάδα ανθρώπων, αλλά το white paper γράφτηκε από έναν άνδρα, ο οποίος αυτή τη στιγμή διαμένει στις ΗΠΑ. Αν δεν αποκαλύψει ποιος είναι, θα συνεχίσω να δίνω στοιχεία.», έγραφε το 2019 ο ΜακΑφι.

Το αν τελικά πράγματι γνώριζε ή όχι, δε θα το μάθουμε ποτέ.

Όμως δε χρειάζεται να αναλύσουμε πόσο τεράστιο θα ήταν αυτό το γεγονός για τα κρυπτονομίσματα. Το μυστήριο πίσω από την ταυτότητα του πατέρα των κρυπτονομισμάτων δεν είναι απλώς μια ακόμη ίντριγκα που θα γινόταν αφορμή για ένα ενδιαφέρον βιβλίο ή ταινία. Αποτελεί θεμέλιο λίθο της ίδιας της αγοράς κρυπτονομισμάτων, αφού η ανωνυμία και η αποκέντρωση που υποτίθεται πρεσβεύει το Bitcoin (τονίζουμε το «υποτίθεται») βασίζεται σε αυτήν.

Ο θάνατος του ΜακΑφι, η ζωή του… Bitcoin;

Ο Σατόσι, (εφόσον αρχικά υποθέσουμε πως είναι υπαρκτός, ζει και δεν αποτελεί δημιούργημα κάποιας άλλης οντότητας -ίσως και κυβερνητικής- με σκοπό τον αποπροσανατολισμό της μάζας), έχει στην κατοχή του τεράστια ποσότητα Bitcoin, σε «αρχαίες» διευθύνσεις που από το 2009 μέχρι και σήμερα δεν έχουν πραγματοποιήσει συναλλαγή. Η οποιαδήποτε κίνηση τους θα έφερνε τα πάνω κάτω στην αγορά, και θα άλλαζε για πάντα τα δεδομένα. Αυτός είναι κι ο λόγος που πολλοί υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων επιθυμούν η ταυτότητά του Σατόσι να παραμείνει κρυφή, όσο κι αν εξιτάρει το σενάριο αποκάλυψής της.

Τζον ΜακΑφι: Αυτοκτόνησε ή... τον αυτοκτόνησαν;

Όσο ο Σατόσι παραμένει Σατόσι, το αφήγημα της αποκέντρωσης παραμένει ζωντανό. Και μαζί του, το ίδιο το Bitcoin, αλλά και τα περισσότερα altcoins που βασίστηκαν σε αυτό. Αν ο Σατόσι αποκαλυφθεί, τότε θα έχουμε να κάνουμε με το μεγαλύτερο, κατακλυσμιαίο γεγονός στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Και το θέμα είναι πως πλέον τα κρύπτο δεν είναι κάτι καινούργιο, μικρό και αποκομμένο από το οικονομικό σύστημα. Καλώς ή κακώς, έχουν πλέον γίνει ένα με αυτό, αλληλοεξαρτώνται και μια τέτοια μεταβολή θα δημιουργούσε ντόμινο ικανό ακόμη και να πυροδοτήσει την επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση. Τόσο μεγάλη είναι πλέον η έκθεση των κεφαλαιαγορών και του συστήματος στα κρύπτο.

“Αν το Bitcoin δε φτάσει $500.000, θα φάω το πέος μου!”

Επομένως λοιπόν, κατανοούμε τώρα πως συνδέεται ο θάνατος ενός θρύλου της κρυπτογράφησης με τη ζωή του Bitcoin. Και παρότι ίσως να μη μάθουμε ποτέ αν πράγματι αυτοκτόνησε ή «αυτοκτονήθηκε» διότι γνώριζε υπερβολικά πολλά, ένα είναι σίγουρο. Ο ΜακΑφι υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους και πιο γνήσιους υποστηρικτές του Bitcoin και της φιλοσοφίας των κρυπτονομισμάτων γενικότερα. Όχι μόνο ως μορφή χρήματος, αλλά ως τρόπος ζωής. Η ελευθερία και η αποκέντρωσή τους, η δύναμη που δίνουν στο άτομο αψηφώντας ενδιάμεσους, είναι αυτά που ιντρίγκαραν τον ΜακΑφι. Ο ίδιος με τη σειρά του φρόντισε όλα αυτά τα χρόνια να ιντριγκάρει και να μεταλαμπαδεύει στο κοινό τη νέα μορφή ψηφιακού χρήματος που σιγά σιγά κατακτά τον κόσμο.

Ο ΜακΑφι υπήρξε τόσο ένθερμος υποστηρικτής, που είχε στοιχηματίσει δημόσια πως αν το Bitcoin δε φτάσει το 1 εκατ. δολάρια φέτος, θα φάει τα…. γεννητικά του όργανα.

Τζον ΜακΑφι: Αυτοκτόνησε ή... τον αυτοκτόνησαν;

Ο θάνατος λοιπόν του ΜακΑφι δε θα μπορούσε παρά να αποτελέσει –το λιγότερο- αφορμή για ένα άρθρο πάνω στην ταραχώδη αγορά κρυπτονομισμάτων, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει απασχολήσει από τα μεγαλύτερα διεθνή μίντια μέχρι τον περιπτερά της γειτονιάς.

Δεν πέρασαν άλλωστε ούτε τρεις μήνες αφότου εδώ στην Αξία είχαμε προειδοποιήσει (η στήλη αυτή πρέπει σοβαρά να μετονομαστεί σε «σας-τα-λέγαμε»!) για επικείμενο κραχ στο Bitcoin, όταν αυτό βρισκόταν στα 50-60.000 δολάρια. Και ο λόγος ήταν ακριβώς διότι η λέξη Bitcoin είχε φτάσει στα χείλη κυριολεκτικά των πάντων. Τα πάντα θύμιζαν Χρηματιστήριο του 1999, και πράγματι έτσι ακριβώς έγινε.

Κρυπτονομίσματα: Είμαστε σε bear market; όχι ακόμα

Παρ’ όλα αυτά, όπως είχαμε αναλύσει και στο αφιέρωμα για την bear market, η πτώση των τελευταίων εβδομάδων, παρότι τρομαχτική, δεν επιβεβαιώνει πως έχουμε εισέλθει σε μια bear market, με την έννοια της παρατεταμένης χρονικά (βάθος τουλάχιστον 1-2 χρόνων) καθοδικής τάσης, όπως έσπευσαν να υποστηρίξουν οι απανταχού γκουρού, οι οποίοι μέχρι χθες μας έλεγαν «αγοράστε!».

Εμείς όπως πάντα αντιμετωπίζουμε το θέμα με ψυχραιμία, σύνεση και εμπειρία. Κατά την άποψη του γράφοντος λοιπόν, η τελευταία βουτιά δεν αποτελεί παρά μια «παγίδα» για αρκούδες (bear trap). Μια ακόμη προσπάθεια οι λεγόμενες φάλαινες να πετάξουν εκτός αγοράς τα αδύναμα ψαράκια («shake off the weak hands»). Ενδεχομένως ήδη από τώρα να ξεκινήσει μια ανάκαμψη που θα κορυφωθεί τέλη καλοκαιριού, και η οποία θα συνοδευτεί φυσικά από ράλι στα διεθνή χρηματιστήρια, τα οποία όπως έχουμε εξηγήσει είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένα με τα κρύπτο.

Αν και αφού συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει πραγματικά να φοβόμαστε. Διότι οι αποτιμήσεις τόσο των μετοχών όσο και των κρύπτο (θα) είναι σε επίπεδα φούσκας. Σε καμία περίπτωση τα οικονομικά δεδομένα της πραγματικής παγκόσμιας οικονομίας δεν υποστηρίζουν (κατά την άποψη του γράφοντος πάντα) τις τρέχουσες και πιθανές αυξημένες μελλοντικές αποτιμήσεις. Ακόμη ένα τερατώδες υποπροϊόν του πληθωρισμού, για τον οποίο ήδη έχουμε γράψει αμέτρητες γραμμές, και ο οποίος επίσης αναμένουμε να χτυπήσει για τα καλά την πόρτα μας από χειμώνα.

Τζον ΜακΑφι: Αυτοκτόνησε ή... τον αυτοκτόνησαν;

Τελικά αυτοκτόνησε ο Γιάννης;

Πέρα από τις (αμφισβητήσιμες) μη κατονομαζόμενες πηγές της εφημερίδας El Pais που ανέφερε πως ο Τζον ΜακΑφι αυτοκτόνησε, δεν υπάρχει επίσημη νεκροψία δια στόματος ιατροδικαστή. Η χήρα γυναίκα του καθώς και ο στενός του κύκλος εμφανίζονται κατηγορηματικοί πως ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας δεν ήταν αυτοκτονικός.

Η “συνωμοσία” ουσιαστικά αναφέρει πως ο ΜακΑφι “αυτοκτονήθηκε” διότι γνώριζε… υπερβολικά πολλά για υψηλά ιστάμενους πρόσωπα της αμερικανικής κυβέρνησης, και όχι μόνο.

Από την άλλη, η εναλλακτική θεωρία αναφέρει πως ο ΜακΑφι, άσχετα αν δεν ήταν αυτοκτονικός, προχώρησε σε αυτοχειρία προκειμένου να γίνει “μάρτυρας”. Μην έχοντας πλέον τίποτα να χάσει, οδηγήθηκε σε μια τελευταία ακραία πράξη που ενδεχομένως να πυροδοτούσε κύματα συνωμοσιών και λαϊκής κατακραυγής κατά του “συστήματος” που αντιμαχόταν ο ίδιος ο ΜακΑφι εν ζωή. Και το προφητικό τατουάζ, φυσικά για “ξεκάρφωμα”.

Τζον ΜακΑφι: Αυτοκτόνησε ή... τον αυτοκτόνησαν;

Αυτό που ωστόσο δε στέκει σε αυτήν την θεωρία, πέρα απο το προφανές κομμάτι (δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα ιατροδικαστικά η αυτοκτονία του), είναι το ότι ο ΜακΑφι δεν είχε λόγο να το κάνει. Τουλάχιστον όχι ακόμη. Αν πράγματι γνώριζε πολλά για πολλούς, δε θα είχε νόημα να αυτοκτονήσει. Θα περίμενε την αποφυλάκισή του, ή κάποια τέλος πάντων ιδανική στιγμή προκειμένου να αποκαλύψει όσα θα ήθελε να αποκαλύψει. Γιατί να βάλει τέλος στη ζωή του, ειδικά εφόσον μαχόταν τόσο παθιασμένα για αυτόν τον σκοπό;

Γιατί η ιστορία μπάζει

Αν από την άλη δε γνώριζε πράγματα, τότε και πάλι, γιατί να αυτοκτονήσει; Και γιατί τώρα; Γιατί να μην το κάνει σε αμερικανικό έδαφος, όπου και θα ήταν πιο “πιστευτό” στον κόσμο ότι τον “αυτοκτόνησαν”, εφόσον υποτίθεται ήθελε να στείλει αυτό το μήνυμα; Κι αν δε γνώριζε τίποτα (και άρα δεν ήταν απειλή), γιατί να τον αυτοκτονήσουν; Όπως κι αν το πιάσεις, η ιστορία αυτή μπάζει.

Στο φινάλε ωστόσο δε θα μάθουμε ποτέ τι πραγματικά συνέβη, και αν ο ΜακΑφι πράγματι γνώριζε “καυτές” πληροφορίες που ενδεχομένως να μπορούσαν να ανατρέψουν τα γεωπολιτικά δεδομένα, να φέρουν τα πάνω-κάτω στην αμερικανική πολιτική ή ακόμη και χάος στα κρυπτονομίσματα και κατ’ επέκταση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Ακολουθεί ένα βίντεο με μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του ΜακΑφι, που συνοψίζει πολλές απόψεις του για τη ζωή. Για όσους ακολοθούσαν τον πρωτοπόρο “κομπιουτεράκια” γνώριζαν πως ήταν ένας άνθρωπος γεμάτος ζωή και αισιοδοξία.

Η φιλοσοφία του ήταν πάντα να αναζητάς τη χαρά σε κάθε στιγμή της ζωής, όσο άσχημο κι αν είναι το “φόντο”. Ουδέν κακό αμιγές καλού. Tweetαρε δεκάδες φορές πως ήταν καλά, και πως αν τον έβρισκαν νεκρό στο κελί του, ΔΕΝ θα ήταν αυτοκτονία. Θα μπορούσε ένας τέτοιος άνθρωπος να βάλει τέλος στη ζωή του; Φυσικά και θα μπορούσε, όλοι μας είμαστε ικανοί για όλα, αλλά… Τα συμπεράσατα δικά σας.

Διαβάστε ακόμη: 

CBDC: Το μέλλον ανήκει στα «τραπεζικά crypto»;