Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξήγησε στους συμπατριώτες του χθες Τετάρτη το βράδυ (τοπική ώρα· τα ξημερώματα σήμερα ώρα Ελλάδας), κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματός του, πως αποφάσισε να εγκαταλείψει την εκστρατεία για την επανεκλογή του στο αξίωμα τον Νοέμβριο προκειμένου να «σωθεί η δημοκρατία» στη χώρα και να δώσει τόπο σε «νεότερες φωνές».

Ο Δημοκρατικός, 81 ετών, υποχώρησε τελικά την Κυριακή στις κλιμακούμενες πιέσεις που του ασκούνταν για εβδομάδες εξαιτίας των ανησυχιών για την ηλικία του και την πνευματική του οξύτητα.

Η εξέλιξη αποτέλεσε νέα δραματική ανατροπή στην εκστρατεία ενόψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου.

«Ήταν η τιμή και το προνόμιο της ζωής μου να είμαι ο πρόεδρός σας, όμως η υπεράσπιση της δημοκρατίας, η οποία διακυβεύεται, είναι πιστεύω σημαντικότερη από οποιονδήποτε τίτλο», είπε ο κ. Μπάιντεν στο διάγγελμα από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, έγινε προφανές για μένα ότι έπρεπε να ενώσω το κόμμα μου και το έθνος», υπογράμμισε, προσθέοντας πρόσθεσε πως «τώρα είναι η στιγμή, η εποχή» να «αποκτήσουμε νέες φωνές, νεότερες φωνές».

Όλοκλήρο το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου:

Η 59χρονη αντιπρόεδρός του Κάμαλα Χάρις, που έχει ήδη, μερικές ημέρες μετά την αποχώρησή του από την εκστρατεία, πρακτικά εγγυημένο το χρίσμα των Δημοκρατικών, είναι «έμπειρη, δυνατή, σκληρή και ικανή υποψήφια για το αξίωμα», διαβεβαίωσε.

«Υπήρξε απίστευτη συνεργάτιδα για μένα και ηγέτης για τη χώρα μας. Τώρα εναπόκειται σε εσάς, στον αμερικανικό λαό, να επιλέξετε», συνέχισε.

Ο κ. Μπάιντεν υπαινίχθηκε την προχωρημένη ηλικία του μιλώντας για την ανάγκη να παραχωρήσει τη θέση του σε νεότερη φωνή» αλλά δεν επεκτάθηκε πραγματικά στο ζήτημα αυτό.

Η καταστροφική επίδοση του Δημοκρατικού προέδρου στην τηλεμαχία του με τον Ρεπουμπλικάνο προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ την 27η Ιουνίου ήταν το γεγονός που προκάλεσε κρίση στο Δημοκρατικό κόμμα: εκδηλώθηκε με χιονοστιβάδα εκκλήσεων να παραμερίσει, να δώσει τη θέση του σε νεότερο υποψήφιο.

Το έπραξε όντως, με επιστολή που απλά μεταφόρτωσε στο X την Κυριακή.

Λίγη ώρα μετά το διάγγελμα του πρώην αντιπάλου του, ο Ντόναλντ Τραμπ βαθμολόγησε την ομιλία του Τζο Μπάιντεν: «μετά βίας κατανοητή», «τόσο κακή!».

Διαβάστε ακόμη: