Ο πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, ανακοίνωσε ότι στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία θα κατεβεί ως ανεξάρτητος υποψήφιος, προκαλώντας εύλογη αναστάτωση στο κόμμα του όσον αφορά την έδρα στη βόρεια Αγγλία.

Ο Κόρμπιν ουσιαστικά υποχρεώθηκε να παραιτηθεί, κατηγορούμενος ότι απέτυχε να αντιμετωπίσει καταγγελίες για αντισημιτισμό στο κόμμα το 2020.Ο Κόρμπιν έχει υπερασπιστεί τους Παλαιστινίους και έχει επικρίνει για πολλά χρόνια την πολιτική του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, ευρισκόμενος και ο ίδιος αντιμέτωπος με κατηγορίες για αντισημιτισμό, πράγμα που ίδιος απορρίπτει. Μετά το πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, ο διάδοχός του, Κιρ Στάρμερ, βρέθηκε αντιμέτωπος με επικρίσεις μέσα στο κόμμα, γιατί στήριξε το Τελ Αβίβ.

Οι Εργατικοί φέρονται το φαβορί για τις επικείμενες εκλογές. Ο 74χρονος Τζέρεμι Κόρμπιν κατέχει την έδρα του Βόρειου Άιλινγκτον από το 1983. Το όνομά του δεν έχει περιληφθεί στη λίστα με τους υποψήφιους την έδρα και αποφάσισε να κατεβεί στις εκλογές ως ανεξάρτητος. Σε βίντεο, με το οποίο ανακοίνωσε την απόφασή του, άφησε αιχμές για την ηγεσία του κόμματος, λέγοντας ότι «θέλω τα πολιτικά μας κόμματα να είναι δημοκρατικά, αλλά τα μέλη του Εργατικού Κόμματος του Βόρειου Άιλιγκτον στερήθηκαν το δικαίωμα να επιλέξουν υποψήφιο. Ως εκ τούτου οφείλουμε να ορθώσουμε το ανάστημά μας. Οφείλουμε να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να πούμε ότι δεν θα το ανεχτούμε αυτό άλλο. Θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Γι’ αυτόν τον λόγο θα είμαι ανεξάρτητος υποψήφιος για τους ανθρώπους του Βόρειου Άιλιγκτον», δεσμευόμενος ότι θα είναι «μια ανεξάρτητη φωνή για την ισότητα, τη δημοκρατία και την ειρήνη».

Σε συνέντευξή του στην τοπική εφημερίδα «Islington Tribune», ο Κόρμπιν είπε ότι θα αγωνιστεί για να διατηρήσει την έδρα του, την οποία κατέχει 40 χρόνια, και πρόσθεσε: «Είμαι εδώ για να εκπροσωπήσω τους ανθρώπους του Βόρειου Άιλιγκτον ακριβώς με τις ίδιες αρχές που υπερασπιζόμουν σε όλη μου τη ζωή: κοινωνική δικαιοσύνη, ανθρώπινα δικαιώματα και ειρήνη. Αυτές οι αρχές χρειάζονται τώρα περισσότερο από ποτέ».

Όπως είπε, δεσμεύεται να υπερασπιστεί «μια γνήσια εναλλακτική στα χρόνια διαφθοράς αυτής της κυβέρνησης των Τόρις», συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων ενοικίων, της δημόσιας ιδιοκτησίας ενέργειας και νερού, της κατάργησης του ανώτατου ορίου για τα επιδόματα δύο παιδιών, μιας Νέας Πράσινης Συμφωνίας και μιας ηθικής εξωτερικής πολιτικής που στηρίζεται στην ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Όταν εξελέγην πρώτη φορά, έδωσα υπόσχεση να σταθώ δίπλα στους ψηφοφόρους μου ό,τι κι αν γίνει. Στο Βόρειο Άιλιγκτον κρατάμε τις υποσχέσεις μας», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη: