Η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Αμερικανού διπλωμάτη μετά την επιστροφή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας του Κογκρέσου για την έγκριση του διορισμού του στη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα ενέργειας.

Ο κ. Πάιατ εξήγησε ότι η ενεργειακή διαφοροποίηση είναι ιδιαίτερα σημαντική, προκειμένου να ευδοκιμήσουν οι προσπάθειες που καταβάλει το γραφείο ενεργειακών υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ενίσχυση της προμήθειας καυσίμων στην παγκόσμια αγορά και την αποτροπή της χρήσης της ενέργειας ως πολεμικού «όπλου» από την Ρωσία.

Μάλιστα, στάθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε ως πρέσβης στην Αθήνα για να αναδείξει και να ενισχύσει τον ρόλο της Ελλάδας ως κορυφαίου συμμάχου των ΗΠΑ.

«Η ενεργειακή διαφοροποίηση είναι ζωτικής σημασίας για αυτή την προσπάθεια. Για περισσότερα από έξι χρόνια στην Αθήνα, είμαι υπερήφανος που συνεργάσθηκα με τις ελληνικές κυβερνήσεις για να βοηθήσω τη χώρα εκείνη να γίνει κορυφαίος σύμμαχος στην διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και των (ενεργειακών) οδών στην Ευρώπη.

Είναι σημαντικό ότι η ομάδα της πρεσβείας μας υποστήριξε επίσης την Ελλάδα στην (προσπάθεια της) να υιοθετήσει ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα ενεργειακής μετάβασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συχνά σε συνεργασία με αμερικανικές εταιρείες που δημιουργούν θέσεις εργασίας εδώ», τόνισε.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι ένας από τους βασικούς στόχους θα είναι να συνεργαστεί με συμμάχους και εταίρους για να τούς απελευθερώσει από την εξάρτηση που έχουν πάνω σε κακόβουλους παράγοντες, όπως η Ρωσία, ώστε να διασφαλισθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι θα επωφεληθούν από τις οικονομικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η «επανάσταση» στην καθαρή ενέργεια.

«Πρέπει να πετύχουμε ένα μέλλον με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, που θα παρέχει αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή ενέργεια σε όλα τα τμήματα της κοινωνίας», εξήγησε.

«Η βάναυση και απρόκλητη εισβολή του (σ.σ. Βλαντιμίρ) Πούτιν στην Ουκρανία, έχει ξαναγράψει τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάστηκαν με τους συμμάχους και τους εταίρους για να αντιμετωπίσουν τις σοβαρές επιπτώσεις, ειδικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Μεταξύ των πολλών εσφαλμένων υπολογισμών του Πούτιν κατά την έναρξη αυτού του πολέμου, ήταν η αποτυχία να προβλέψει πώς οι ενέργειές του θα έκαναν τις συμμαχίες μας ισχυρότερες και θα επιτάχυναν την ενεργειακή μετάβαση.

Μαζί με την Ένωση, τα κράτη – μέλη, τους παγκόσμιους συμμάχους και τον ιδιωτικό τομέα, αναδιαμορφώνουμε τον ενεργειακό εφοδιασμό στην Ευρώπη, αυξάνοντας τα μέτρα απόδοσης που μειώνουν τη συνολική ενεργειακή ζήτηση και επιταχύνοντας την ανάπτυξη τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», υπογράμμισε.

Ύστερα, ο Τζέφρι Πάιατ έκανε λόγο για μία κομβική στιγμή όσον αφορά τις αρμοδιότητες του γραφείου ενεργειακών υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς  «οι τίτλοι των ειδήσεων αντανακλούν τη σημασία που έχουν τα ενεργειακά θέματα για την οικονομία, την καθημερινή ζωή των Αμερικανών και την εθνική ασφάλεια».

«Τα ενεργειακά θέματα ήταν ένα σημαντικό θέμα, στο οποίο επικεντρώθηκα τις τελευταίες δύο δεκαετίες της καριέρας μου. Ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία, έβλεπα καθημερινά πώς η Ρωσία χρησιμοποίησε την ενέργεια ως “όπλο” για να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή κυριαρχία και να διευκολύνει τη διαφθορά.

Η βάναυση εισβολή του Πούτιν έχει προκαλέσει παγκόσμια άνοδο στις τιμές της ενέργειας και ως αποτέλεσμα, οι Αμερικανοί πολίτες υποφέρουν.

Η κυβέρνησή μας εργάζεται ακούραστα για να ελαχιστοποιήσει αυτόν τον πόνο, μεταξύ άλλων με τις κορυφαίες ιστορικά και συντονισμένες αποδεσμεύσεις στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου μαζί με τους εταίρους και τους συμμάχους μας».

Στόχος, η διασφάλιση της ενεργειακής τεχνολογικής ηγεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

«Ως διπλωμάτης έχων ασχοληθεί στην καριέρα μου με τα οικονομικά θέματα, παίρνω σοβαρά την επιτακτική ανάγκη να υπερασπιστώ την αμερικανική εμπορική και τεχνολογική ηγεσία.

Αν επικυρωθεί η υποψηφιότητά μου, θα συνεργαστώ με ηγέτες επιχειρήσεων και επιχειρηματίες για να προωθήσω τις επενδύσεις σε ενεργειακές τεχνολογίες υπό την ηγεσία σε όλους τους τομείς, ειδικά σε αυτούς που χρειάζονται για να έχουμε ένα μέλλον με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Η επιτυχία μας απαιτεί επίμονη και στρατηγική, εστιασμένη στη διπλωματία για την ενίσχυση των διεθνών ενεργειακών μας συνεργασιών», ολοκλήρωσε ο Τζέφρι Πάιατ στην τοποθέτησή του.