Ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, έχει συγκεντρώσει μια ομάδα κορυφαίων επιστημόνων για να τον βοηθήσει να πραγματοποιήσει ένα από τα όνειρά του: να επιτύχει την αθανασία. Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στην νεοσύστατη την οποία υποστηρίζει ο Μπέζος, έχουν αναλάβει να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να καθυστερήσουν επ’ αόριστον τον θάνατο.
Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Altos Labs θα εκτείνεται σε όλες τις ηπείρους και θα στοχεύει στην καταπολέμηση των ασθενειών μέσω του επαναπρογραμματισμού των θεμελιωδών μηχανισμών των ζωντανών κυττάρων.
Στην επίσημη ανακοίνωσή της, η εταιρεία αποκάλυψε ότι έχει ήδη συγκεντρώσει 3 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς και τον τρόπο λειτουργίας της και τα ονόματα των κορυφαίων επιστημόνων που έχει στο δυναμικό της.
Αρχικά, η έδρα της εταιρείας θα είναι στο Σαν Ντιέγκο και στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο στις ΗΠΑ, καθώς και στο Κέιμπριτζ στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιαπωνία. Στην εταιρεία συμμετέχουν νομπελίστες επιστήμονες όπως ο Σίνια Γιαμανάκα ο οποίος βραβεύτηκε το 2012 για την έρευνά του πάνω στα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (induced Pluripotent Stem cells), αναπτύσσοντας τη μέθοδο μετατροπής διαφοροποιημένων κυττάρων ενηλίκων σε πολυδύναμα βλαστοκύτταρα.
With today’s launch of Altos Labs, we celebrate this community of leading scientists, clinicians, and industry leaders. We are excited to pursue cellular rejuvenation programming to restore cell health with the goal to reverse disease. https://t.co/c0YtwEH5SS
— Altos Labs (@altos_labs) January 19, 2022
Οι ερευνητές στα επιστημονικά ινστιτούτα με επικεφαλής τον Χουάν Κάρλος Μπελμόντε, πρώην καθηγητή στο Ινστιτούτο Salk που ειδικεύεται στην αναγέννηση οργάνων, τον Βολφ Ρέικ, επίτιμο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ που ασχολείται με τον επιγενετικό επαναπρογραμματισμό των κυττάρων και τον Πίτερ Γουάλτερ, ερευνητή στο Howard Hughes Medical Center που ειδικεύεται στον ποιοτικό έλεγχο των κυτταρικών πρωτεϊνών, θα επιχειρήσουν να απαντήσουν σε θεμελιώδη επιστημονικά ερωτήματα.
Ο Θορ Γκράπελ, καθηγητής στο University College του Λονδίνου και πρώην επικεφαλής της έρευνας στο Google Deep Mind, θα είναι επικεφαλής των λειτουργιών υπολογιστικής επιστήμης, τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης στην εταιρεία, ενώ το Institute of Medicine θα «μεταφράσει» τις γνώσεις που θα αποκτηθούν σχετικά με την υγεία των κυττάρων και τον προγραμματισμό τους, σε μετασχηματιστικά φάρμακα.
Η εκτελεστική ομάδα της εταιρείας αποτελείται από τον Χαλ Μπάρον ο οποίος σήμερα είναι ο επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής της GlaxoSmithkline, τον Ρικ Κλάουσνερ, πρώην διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, και την Ανν-Λι Κάρλον, πρώην ανώτερη αντιπρόεδρο της Genentech.
Στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας συμμετέχουν η Φράνσις Άρνολντ, η οποία βραβεύτηκε με το Νόμπελ Χημείας το 2018 για την πρωτοποριακή χρήση της κατευθυνόμενης εξέλιξης σε μηχανικά ένζυμα, η Τζένιφερ Ντούντνα, η οποία επίσης βραβεύτηκε με το Νόμπελ Χημείας το 2020 για την εφαρμογή μίας μεθόδου γενετικής τροποποίησης που ξαναγράφει τον κώδικα της ζωής και ο Ντέιβιντ Μπάλτιμορ, ο οποίος κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής το 1975 για τις ανακαλύψεις του αναφορικά με την αλληλεπίδραση ανάμεσα στους ιούς που προκαλούν όγκους και στο γενετικό υλικό των κυττάρων.
Το αν αυτή η ομάδα κορυφαίων επιστημόνων θα μπορέσει πραγματικά να αντιστρέψει τη γήρανση, απομένει να το δούμε. Ή μήπως είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορούν να λύσουν ούτε τα καλύτερα μυαλά ούτε τα πολλά χρήματα;