Ο Τζεφ Μπέζος, ο οποίος ίδρυσε την Blue Origin το 2000 με στόχο να χρησιμοποιήσει κάποια από την περιουσία του από την Amazon στην ανάπτυξη τεχνολογίας πυραύλων για διάφορους επιχειρηματικούς σκοπούς, θα πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι στο Διάστημα μόλις 9 ημέρες αφότου ο δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον έκανε το δικό του.

Αλλά η πτήση του Μπέζος και η τεχνολογία που ανέπτυξε η εταιρεία του για να τον πάει εκεί είναι πολύ διαφορετική από εκείνη του Μπράνσον.

Οι 4 ταξιδιώτες του διαστήματος με το New Shepard

Το New Shepard της Blue Origin είναι ένας μικρός πύραυλος που θα απογειωθεί κατακόρυφα, δίνοντας μια μικρότερη χρονικά αλλά υψηλότερη ταχύτητα από το διαστημικό αεροπλάνο που δημιουργήθηκε από τη Virgin Galactic του Ρίτσαρντ Μπράνσον. Οπως και το αεροσκάφος της Virgin Galactic, το New Shepard έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει πελάτες που θα πληρώνουν τεράστια ποσά για να πετάξουν δεκάδες χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης, για λίγες στιγμές έλλειψης βαρύτητας και πανοραμικής θέας στη Γη.

Το New Shepard έχει κάνει 15 αυτοματοποιημένες δοκιμαστικές πτήσεις χωρίς κόσμο και ο Τζεφ Μπέζος ανακοίνωσε στις αρχές Ιουνίου ότι σκοπεύει να είναι στην πρώτη πτήση με πλήρωμα, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 20 Ιουλίου.

Το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει το θέαμα στο livestream της Blue Origin, όπου θα δείχνει εξωτερικές λήψεις του πυραύλου και της κάψουλας (οι λήψεις του εσωτερικού θα δοθούν στη δημοσιότητα μετά την πτήση).

Η αποστολή αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο μετά τις 3 μ.μ., καιρού επιτρέποντος.

Ας δούμε όλα όσα χρειάζεται να ξέρουμε πριν από το μεγάλο γεγονός.

Ποιοι θα ταξιδέψουν

Παρόλο που η κάψουλα New Shepard μπορεί να μεταφέρει έως και έξι άτομα, ο Τζεφ Μπέζος θα έχει μαζί του άλλους τρεις μόνο σε αυτό το εναρκτήριο ταξίδι. Συγκεκριμένα, μαζί του θα πετάξουν ο αδελφός του, Μαρκ Μπέζος, η Ουάλι Φανκ, η 82χρονη πιλότος, μία από τις γυναίκες του Mercury 13 και ένας 18χρονος που πρόσφατα αποφοίτησε από το Λύκειο, με το όνομα Όλιβερ Ντέμεν.

Ο 18χρονος συνεπιβάτης του Τζεφ Μπέζος, Όλιβερ Ντέμεν
Ο Τζεφ Μπέζος υποτίθεται ότι θα πετούσε μαζί με έναν μυστηριώδη πλειοδότη που κέρδισε σε μια πρόσφατη δημοπρασία της Blue Origin, συμφωνώντας να πληρώσει 28.000.000 δολάρια για μια θέση στην πτήση, αλλά η εταιρεία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το άτομο, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμο προς το παρόν, έπρεπε να αποχωρήσει διότι το πρόγραμμα και οι υποχρεώσεις του δεν του επιτρέπουν να ταξιδέψει τώρα.
Ο Ντέμεν -του οποίου ο πατέρας είναι ο ιδρυτής της ολλανδικής εταιρείας επενδύσεων Τζος Ντέμεν και ο οποίος πλήρωσε για το εισιτήριό του- θα πετάξει στη θέση του νικητή της δημοπρασίας.

Το livestream της Blue Origin

Οπτικά, το livestream της Blue Origin θα μοιάζει με την πλειονότητα των δοκιμών του New Shepard: ο πύραυλος και η κάψουλα θα εκτοξευτούν από τις ιδιωτικές εγκαταστάσεις της Blue Origin στο Τέξας. Στις δοκιμαστικές πτήσεις, το New Shepard έπιασε περίπου τρεις φορές την ταχύτητα του ήχου, περίπου 3.700 χλμ./ώρα, και πέταξε απευθείας προς τα πάνω μέχρι που ο πύραυλος κατανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων του.

Στη συνέχεια, η κάψουλα θα διαχωριστεί από τον πύραυλο στην κορυφή της τροχιάς και θα συνεχίσει για λίγο προς τα πάνω, προτού η κάψουλα σχεδόν αιωρηθεί στην κορυφή της πτητικής διαδρομής, δίνοντας στους επιβάτες λίγα λεπτά έλλειψης βαρύτητας. Θα μοιάζει περίπου όπως όταν βρίσκεται κάποιος στην κορυφή ενός τρένου λούνα παρκ, λίγο πριν η βαρύτητα τραβήξει προς το έδαφος τη διαστημική κάψουλα.

Έτσι θα γίνει η εκτόξευση του New Shepard

Στη συνέχεια, η κάψουλα New Shepard θα αναπτύξει ένα σύστημα από αλεξίπτωτα για να επιβραδύνει την κάθοδο σε λιγότερο από 32 χιλιόμετρα την ώρα, προτού φτάσει στο έδαφος.

Ο πύραυλος, που πετάει χωριστά μετά την απόσπασή του από την κάψουλα, θα ανάψει εκ νέου τους κινητήρες του και θα χρησιμοποιήσει τους ενσωματωμένους υπολογιστές του για να εκτελέσει μια ακριβή, όρθια προσγείωση. Η προσγείωση αυτή μοιάζει με εκείνη που κάνουν οι πύραυλοι Falcon 9 της SpaceX, αν και αυτοί οι πύραυλοι είναι πολύ πιο ισχυροί από το New Shepard και, ναι, είναι πιο επιρρεπείς σε έκρηξη.