Η κ. Γέλεν είχε σήμερα (16/07) επαφές με εκπροσώπους χωρών, στο περιθώριο της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών της G20, στην Ινδονησία.

«Οι διμερείς συζητήσεις, αλλά και οι συνεδριάσεις στο πλαίσιο της συνάντησης, επικεντρώθηκαν στο ανθρωπιστικό και οικονομικό κόστος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα κράτη να καταδικάζουν κατηγορηματικά τις επαίσχυντες ρωσικές ενέργειες», επεσήμανε εν συνεχεία.

Πρόσφατα, είχε υποστηρίξει πως η εφαρμογή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου «αποτελεί ένα εκ των ισχυρότερων “όπλων” μας, διότι θα στερούσε από τον (σ.σ. Βλαντιμίρ) Πούτιν τα απαιτούμενα έσοδα για την τροφοδοσία της πολεμικής του “μηχανής”».

Το ΔΝΤ ζητά μέτρα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού το συντομότερο δυνατόν

Η Γενική Διευθύντρια, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, κάνει λόγο για «ασταθή εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας», προβλέποντας εκ νέου επιδείνωση των –ήδη δυσχερών– οικονομικών συνθηκών.

Η κ. Γκεοργκίεβα προειδοποίησε αξιωματούχους από την ομάδα της G20, προκειμένου να προχωρήσουν τάχιστα στη λήψη δραστικών μέτρων, για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

«Αν επικρατήσουν υψηλότερες τιμές, η κατάσταση ενδεχομένως να γίνει ακόμη χειρότερη. Η κλιμάκωση των ρωσικών πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, έχει αυξήσει την πίεση στις τιμές των προϊόντων και της ενέργειας», υπογράμμισε, μιλώντας στο συνέδριο της G20.

Ταυτόχρονα, οι δυσκολίες από την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού, εξακολουθούν να κάνουν δυσκολότερες τις οικονομικές δραστηριότητες.

Οι πιέσεις προς τις χώρες με μεγάλο εξωτερικό χρέος είναι εντονότερες, ενώ η κατάσταση διαχείρισης «επιδεινώνεται ταχύτατα», υπογράμμισε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ.

G20: Συμφωνία επί των θεμάτων, παρά την απουσία κοινού ανακοινωθέν

Οι Υπουργοί Οικονομικών της ομάδας G20 συμφώνησαν στα περισσότερα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων και προσπαθειών αντιμετώπισης της επισιτιστικής κρίσης, παρά την αποτυχία επίτευξης συμβιβασμού, αναφορικά με τις απόψεις των κρατών – μελών για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση.

Η Υπουργός Οικονομικών της Ινδονησίας, Σρι Μουλιάνι Ιντραουάτι, σημείωσε πως οι αρμόδιοι Υπουργοί συμφώνησαν, επίσης, για τη διατήρηση του πνεύματος της συνεργασίας και της πολυμέρειας στην προσέγγιση των διαφορετικών ζητημάτων, στη διάσκεψη του Μπαλί.