O καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης και ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, εκτίμησαν ότι ο χειμώνας στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης θα είναι δύσκολος.

Ο κ. Καπραβέλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», τόνισε ότι η χθεσινή εφημερία στο νοσοκομείο έκλεισε όχι μόνο με εισαγωγές ασθενών από τη Θεσσαλονίκη αλλά και από νοσοκομεία των γύρω περιφερειών «τα οποία γεμίζουν σιγά –σιγά».

«Είμαστε σχεδόν στο 100% της διαθεσιμότητας» τόνισε ο κ. Καπραβέλος και πρόσθεσε ότι τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη Βόρεια Ελλάδα δημιουργούν την ανησυχία για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα στα νοσοκομεία.

Και πρόσθεσε ότι ενώ οι περιοχές αυτές έχουν θύματα ή περιστατικά σοβαρής νόσησης σε κάθε γειτονιά, οι άνθρωποι δεν πείθονται να εμβολιαστούν, καθοδηγούμενοι είτε από ένα προσωπικό τρόπο ζωής, είτε από ανθρώπους με ιδιοτελείς σκοπούς που τους παρασέρνουν.

Να ενημερώσει ο ΕΟΔΥ για τα ποσοστά εμβολιασμού σε ιερείς και μοναχούς

Ο καθηγητής πνευμονολογίας, εκτιμά ότι το 60%, 70%, «ίσως και παραπάνω» των ιερέων είναι ανεμβολίαστοι με βάση τοπικές μετρήσεις που ο ίδιος πραγματοποιεί. Στους μοναχούς και τις μοναχές στα μοναστήρια, υπολογίζει το ποσοστό των ανεμβολίαστων στο 80% με 90%.

«Μόλις την περασμένη εβδομάδα, πέθανε ο μοναχός ηγούμενος της Κρουσταλλένιας, Δαμιανός -μόλις 54 ετών από κορωνοιο, εδώ στη μονάδα της Κρήτης», τόνισε ο κ. Τζανάκης και πρόσθεσε ότι ο ΕΟΔΥ θα πρέπει να ενημερώσει για τον ακριβή αριθμό των εμβολιασμένων ιερέων, όπως γνωρίζουμε για τους γιατρούς ή για τα παιδιά.

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί σε εκπαιδευτικούς, ιερείς αν χρειαστεί – Τι δήλωσε ο Οικονόμου

Ανοιχτό είχε αφήσει το ενδεχόμενο για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε εκπαιδευτικούς και ιερείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Οι επιλογές για την επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι υπαρκτές παντού, όχι μόνο στα σχολεία. Ανάλογα με τα μεγέθη της πανδημίας και τον ρυθμό αύξησης του εμβολιασμού είναι μια επιλογή, την οποία έχουμε πάντα υπόψη μας να την επιστρατεύσουμε στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Υπάρχει επιλογή υποχρεωτικότητας για όλους, υπάρχει και για τους εκπαιδευτικούς αν παραστεί ανάγκη, αν και τα ποσοστά εμβολιασμών εκεί είναι αρκετά υψηλά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ενώ σε ερώτηση για τους ιερείς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «ακόμα και για την εκκλησία εξετάζεται η υποχρεωτικότητα παρότι κι εκεί είναι υψηλά τα ποσοστά εμβολιασμού».