Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τις δημοσκοπήσεις και τα κονδύλια για την καμπάνια επικοινωνίας κατά της covid 19, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την αποπομπή του τέως υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιου Λιβανού.

Ο κ. Τσίπρας είπε: «Εκφράζω την κάθετη διαφωνία μου με τον κ. Λιβανό. Δεν αποπέμφθηκε επειδή δεν παρήγαγε τίποτα, ούτε γιατί οι αγρότες δεν έχουν εισόδημα και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο υπέρογκο κόστος. Αποπέμφθηκε επειδή εξέφρασε κρίση για τις σακούλες με τα λεφτά που μοιράστηκαν μετά τις πυρκαγιές στην Ηλεία. Όπως ορθώς τα εξιστόρησε ο Δήμαρχος. Δεν μπορείς κ. Λιβανέ να χαρακτηρίζεις τα τριχίλιαρα εποποιία γιατί προσβάλλεις την κυβέρνησή σου. Αν είναι εποποιία τα τριχίλιαρα τι είναι τα εκατοντάδες εκατ. απευθείας αναθέσεις;» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Και συνέχισε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Όλα και όλα να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν μπορεί να προσβάλει την κυβέρνηση έτσι ο κ. Λιβανός και σωστά ο κ. Μητσοτάκης τον απέπεμψε. 

Το έπος της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη κυβέρνηση της Δεξιάς. Αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν έχε προηγούμενο. Δεν έχει προηγούμενο σε μια περίοδο που η συντριπτική πλειοψηφία ασφυκτιούν από το πρωτοφανές κύμα της ακρίβειας. Ένα στα δύο νοικοκυριά δεν βγάζει το μήνα και εσείς έχετε στήσει πάρτι με δημόσιο χρήμα.

Τα δεκάδες εκατομμύρια προς ΜΜΕ για να κάνουν προπαγάνδα είναι μόνο μια πτυχή του καθεστώτος σας. 5 δισ. ευρώ είναι οι απευθείας αναθέσεις. Τα εξοπλιστικά προγράμματα είναι επιπλέον.

Μοιράσατε με αδιαφάνεια τεράστιο δημόσιο χρήμα και σήμερα τολμάτε να πείτε στους πολίτες που κρυώνουν ότι θα εκτραπούμε δημοσιονομικά γι’ αυτό δεν τους στηρίζετε. Αντί να μειώσετε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, το ΦΠΑ στα τρόφιμα λέτε ότι θα ξεφύγουμε δημοσιονομικά».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκε «Τι κάνατε 2,5 χρόνια;» και σημείωσε «Σας αφήσαμε στρωμένη την οικονομία και το χρέος και εσείς μιλούσατε για το Μητσοτάκης effect. Πού πήγανε όλα αυτά τα χρήματα; Σε επιχειρήσεις και κουμπάρους. Ύστερα σας προσέβαλε τάχα η παραδοχή του κ. Λιβανού για το 2007. Δεν υπάρχει διαφορά. Είναι η ίδια πρακτική. Είτε με σακούλες, είτε με εμβάσματα, είτε οργανά εκτός πόθεν έσχες είναι το ίδιο. Είτε τα μοιράζουν οι Μαυρογυαλούροι του 1960, είτε οι γιάπηδες του 2022 το ίδιο είναι. Αυτή είναι η λογική σας».

«Η διαφορά η εξαγορά συνειδήσεων, το ψέμα και η προπαγάνδα είναι η παρακαταθήκη σας και το έχετε τερματίσει», συμπλήρωσε. 

Ακόμη, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «Είναι πλέον σαφές ότι ήρθατε με ψέματα, πατριδοκαπηλία, λάσπη και συκοφαντία για να γίνεται κυβέρνηση. Να κάνετε ρεσάλτο στις θυσίες ενός ολόκληρου λαού. Ενός λαού ο όποιος ως πραγματικός νοικοκύρης με θυσίες βγήκε από μια απίστευτη περιπέτεια χάρη και στις δικές μας προσπάθειες. Δημιούργησε ο λαός ένα κομπόδεμα και εσείς το έχετε βάλει στόχο να του το πάρετε.

Ροκανίζετε τα εφόδια. Δεν αυξάνετε τον κατώτατο μισθό αλλά έχετε θράσος να μοιράζετε χρυσούς μισθούς σε γαλάζια golden boys. Πρώτα στην ΔΕΗ τώρα και στον ΕΦΚΑ. Διαβάζω ότι αποφάσισε να ορίσει 8 χιλιάδες ευρώ μισθό το μήνα στον διοικητή του ΕΦΚΑ την ώρα που δεν ανεβάζει τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ. Αυτοί είστε την στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία του λαού δεν μπορούν να περάσουν το μήνα και δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα εσείς δίνεται παχυλούς μισθούς στα δικά σας παιδιά

Αυτά τα χρήματα που μοιράζετε στα φερέφωνά σας τα επικοινωνιακά και τους δικούς σας ανθρώπους είναι χρήματα και μισθοί που στερήθηκαν οι γιατροί και νοσηλευτές, το ΕΣΥ, οι άνθρωποι που έψαχναν κλίνες ΜΕΘ. Τα στερήθηκε το ΕΣΥ γι’ αυτό και γίναμε εκατόμβη νεκρών και χάθηκαν άδικα συνάνθρωποί μας».