Ένα νέο ΕΣΥ που θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα πρόσβασης για όλους τους πολίτες σε αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για τις προκλήσεις της «επόμενης μέρας», μιλώντας στο συνέδριο του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑτος και του ygeiamou.gr.

Για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ η πανδημία είναι μια ιστορική τομή που αναγκάζει το πολιτικό σύστημα να αλλάξει τρόπο σκέψης και να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητές του με στόχο την ενίσχυση του Συστήματος Δημόσιας Υγείας.

https://www.youtube.com/watch?v=fmNfFpHgLuY

Ο ίδιος άλλωστε κάνοντας επίθεση στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την «φιλοσοφία» διαχείρισης της επιδημιολογικής κρίσης, επιχείρησε με την παρέμβασή του στο Συνέδριο να περιγράψει με ενάργεια το «επικαιροποιημένο» πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το ΕΣΥ και τις «διαχωριστικές γραμμές» ανάμεσα σε αυτό και εκείνο της κυβέρνησης. Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό υποστήριξε την ανάγκη άμεσων προσλήψεων στον χώρο της Υγείας κατηγορώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση ότι «έχοντας πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης κρίσιμων λειτουργιών του ΕΣΥ μέσω των ΣΔΙΤ και όχι σχέδιο ανάπτυξης του, αντιμετώπισε την υγειονομική κρίση ως μια «παρένθεση» αναγκαστικής στήριξης του ΕΣΥ με συμβασιούχους «μιας χρήσης», χωρίς προοπτική σοβαρής και μόνιμου χαρακτήρα επένδυσης στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας».

Σχέδιο με τρείς άξονες

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα τα θεμέλια του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ βασίζονται- όπως σημείωσε- σε τρεις συγκεκριμένους άξονες:

Ο πρώτος άξονας είναι ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο με τους εργαζόμενους στον χώρο της Υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό: Η γενναία αύξηση των απολαβών τους, αλλά ταυτόχρονα η πολύ αυστηρή τήρηση των νόμων απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς.

Ο δεύτερος άξονας είναι η γενναία αύξηση των οικονομικών πόρων του συστήματος συνολικά, ώστε αυτοί σε βάθος τετραετίας να εναρμονιστούν με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι σήμερα στο 7% του ΑΕΠ.

Ο τρίτος άξονας του σχεδίου μας είναι η αναδιανομή των οικονομικών πόρων εντός του συστήματος. Η αύξηση των δαπανών δεν είναι από μόνη της ικανή συνθήκη. Αν δεν θέλουμε να σπαταλήσουμε αλλά να επενδύσουμε πόρους, πρέπει να σχεδιάσουμε ένα άλλο μοντέλο αξιοποίησής τους.