Σε ένα άρθρο για τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ συμμετέχει ο Αλέξης Τσίπρας, ενθυμούμενος μερικές στιγμές μεταξύ τους.
Πιο συγκεκριμένα, σε ένα εκτενές αποχαιρετιστήριο αφιέρωμα στην Άγκελα Μέρκελ, δώδεκα πρώην και νυν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και άλλοι κορυφαίοι παράγοντες της διεθνούς πολιτικής, όπως ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, η Κριστίν Λαγκάρντ, ο Μπόρις Τζόνσον, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας γράφουν στη Zeit για τη δική τους σχέση τους με τη Γερμανίδα καγκελάριο, αποτιμώντας τη συμβολή της στην ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτική σκηνή.
Το πρώτο τηλεφώνημα για Τσίπρα και Μέρκελ
Όπως σημειώνεται στη Deutsche Welle, ο Αλέξης Τσίπρας σε προσωπικό τόνο θυμάται:
«Το πρώτο μας τηλεφώνημα έγινε το 2015 ύστερα από δική της πρωτοβουλία. Μου ζήτησε να συζητήσουμε για τις διαφορές των απόψεών μας πρόσωπο με πρόσωπο, αντί μέσω τρίτων. Αυτό ήταν χαρακτηριστικό της.
Σε αυτή την κρίση έπρεπε να πετύχουμε ισορροπία μεταξύ της πολιτικής εντολής που λάβαμε μέσω των εκλογών και της κοινής δέσμευσης να εγγυηθούμε ειρήνη για τους λαούς της Ευρώπης. Δεν ήταν εύκολη εξίσωση.
Το γεγονός ότι βρήκαμε έναν αποδεκτό συμβιβασμό παρά τις δυσκολίες ήταν κάθε άλλο παρά αυτονόητο και αναμενόμενο».
Η «ιδιωτική στιγμή το 2019 σε ψαροταβέρνα στον Πειραιά»
Και στη συνέχεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καταθέτει και μια πιο προσωπική στιγμή με τη Γερμανίδα καγκελάριο:
«Σε μια πιο ιδιωτική στιγμή το 2019 δειπνούσαμε σε μια ψαροταβέρνα στον Πειραιά. Εκεί μου αποκάλυψε την πεποίθησή της ότι όταν θέλουμε πραγματικά να λύσουμε τα προβλήματα, το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια.
Εκπροσωπήσαμε διαφορετικές πολιτικές κατευθύνσεις. Αλλά αυτή ακριβώς η ειλικρίνεια ήταν το ουσιώδες χαρακτηριστικό στη μεταξύ μας σχέση. Μας επέτρεψε να χτίσουμε εμπιστοσύνη, παρά τις αντιξοότητες.
Ο τρόπος, με τον οποίο η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης τις θέσεις της αλλά και η απόρριψή τους ήταν έντιμοι».
Πληθώρα δημοσιευμάτων για την Άνγκελα Μέρκελ
Στα πεπραγμένα της Άνγκελα Μέρκελ, της Γερμανίδας πολιτικού του CDU που ασκεί καθήκοντα καγκελαρίου της Γερμανίας από το 2005 έως και σήμερα, αναφέρονται- το τελευταίο διάστημα- δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο και μεταξύ αυτών, στο περιοδικό DER SPIEGEL και την εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.
DER SPIEGEL: «16 χρόνια Μέρκελ. Τα κατάφερε»
Αυτός ήταν ο τίτλος στο περιοδικό DER SPIEGEL για το μακροσκελές αφιέρωμα για τα 16 χρόνια της Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία, στους βασικότερους πολιτικούς σταθμούς της, τις πολλαπλές κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί και την προσωπικότητά της.
Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το αφιέρωμα αναφέρεται και στη διαχείριση της ευρωκρίσης. «Επί σειρά ετών για την καγκελάριο Μέρκελ το βασικό ερώτημα ήταν: Θα καταρρεύσει το ευρώ; Ως συνήθως ήθελε να λύσει τα προβλήματα με τη λογική, να συνδυάσει τους πάντες με τα πάντα, τις ανάγκες των χωρών που είχαν πρόβλημα, τους Γερμανούς που έχουν διαμορφωθεί με το να κάνουν οικονομία, τις χρηματοπιστωτικές αγορές».
Όπως ανέφερε το δημοσίευμα, «στις Βρυξέλλες διαπραγματεύτηκε ολόκληρες νύχτες με τους συναδέλφους της από τη νότια Ευρώπη, που τη θεωρούσαν πολύ λίγη ως Ευρωπαία, και στη συνέχεια έπρεπε να ακούει και το δικό της κόμμα, που της καταλόγιζε ότι παραμελεί τα γερμανικά συμφέροντα».
«Στριφογύριζε από εδώ κι από εκεί τις βίδες ώστε να κρατήσει την ευρωπαϊκή μηχανή λειτουργική, αυτό που έλειπε όμως ήταν μια ”μεγάλη στρατηγική” για την Ευρώπη».
«O κορυφαίος Γερμανός διανοούμενος Γιούργκεν Χάμπερμας της καταλόγισε ότι χρονοτριβούσε γαλήνια. Υπό μια έννοια αυτό ήταν επιτυχές: Το ευρώ δεν κατέρρευσε, εν μέρει χάρη σε μια γενναιόδωρη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».
Suddeutsche Zeitung: Αφιέρωμα με αναφορά στην ελληνική κρίση
Στο δικό της αφιέρωμα για την Άγκελα Μέρκελ, η Suddeutsche Zeitung αναφέρεται στο αποκορύφωμα της ελληνικής κρίσης χρέους το καλοκαίρι του 2015, όταν στο τραπέζι βρέθηκε το σενάριο ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Η SZ παρατηρεί πως «το καλοκαίρι του 2015 υποτίθεται ότι οι 17 από τους 19 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν ότι η δραματική κρίση χρέους στην Αθήνα θα μπορούσε να επιλυθεί καλύτερα εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε το κοινό νόμισμα».
«Τουλάχιστον αυτή είναι η ανάγνωση του τότε ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αποφάσισε όμως, κατά της σύστασης του υπουργού της μετά από μια δραματική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Η Ελλάδα έμεινε στην ευρωζώνη, o Σόιμπλε απογοητεύθηκε. Η απόφαση παρέμεινε αμφιλεγόμενη».
Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιέρ Γκραμένα, κάνοντας μια ανασκόπηση στους κρίσιμους μήνες του 2015, αναφέρει ότι «το γεγονός ότι τελικά καταφέραμε να επιλύσουμε με ομοφωνία την ελληνική κρίση δείχνει ότι αφήσαμε πίσω μας (στην ΕΕ) την εφηβεία και ενηλικιωθήκαμε».