Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας καταστράφηκε πριν από δεκαετίες σε ένα τρομερό ραδιενεργό ατύχημα. Αλλά αποδεικνύεται ότι οι πυρηνικές αντιδράσεις εξακολουθούν να υπάρχουν μέσα, ακόμα και τώρα. «Είναι σαν ένα λάκκο μπάρμπεκιου», δήλωσε ο επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, Neil Hyatt.

Αυτό λοιπόν, προκαλεί προβληματισμό και φόβο, σύμφωνα με ό,τι διατυπώνουν οι επιστήμονες, μετά το εύρημα ότι σε απρόσιτο θάλαμο στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, εντοπίστηκαν πυρηνικές αντιδράσεις που «σιγοκαίνε σαν τη χόβολη σε μπάρμπεκιου», όπως αναφέρει σε δημοσίευμα το futurism.

Τσερνόμπιλ

Πότε μπορεί να γίνει ένα νέο ατύχημα;

Κομμάτια καυσίμου ουρανίου που είναι θαμμένα κάτω από τα συντρίμμια του εργοστασίου παραγωγής ενέργειας, έχουν αρχίσει να αναδύονται προκαλώντας νέες αντιδράσεις πυρηνικής σχάσης, όπως σχολιάζει το Science Magazine. Ενόψει μιας πιθανής επανάληψης καταστροφής, οι ειδικοί προσπαθούν τώρα να καταλάβουν εάν οι ραδιενεργές «χοβόλεις» θα σταματήσουν μόνες τους ή εάν κάποιος πρέπει να μπει μέσα και να το φροντίσει.

Το Ινστιτούτο για τα Προβλήματα Ασφάλειας των Πυρηνικών Σταθμών (ISPNPP), ένας οργανισμός πυρηνικής ασφάλειας στο Κίεβο της Ουκρανίας, διαπίστωσε ότι η ισχύς των πυρηνικών αντιδράσεων φαίνεται να αυξάνεται. Αλλά αυτή η αύξηση συμβαίνει αργά, έτσι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να έχουν χρόνο για να καθορίσουν πρώτα εάν θα μπορούσε να συμβεί ένα νέο ατύχημα και στη συνέχεια να βρουν τον καλύτερο τρόπο για να το αποτρέψουν.

Τι πρέπει να κάνουν οι επιστήμονες;

«Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψιν», δήλωσε ο αξιωματούχος του ISPNPP Maxim Saveliev στο Science. «Αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ενός ατυχήματος». Μετά και τον εντοπισμό του ευρήματος, οι επιστήμονες ενδέχεται να κληθούν να παρέμβουν στον θάλαμο, στον οποίο κανείς δεν έχει εισέλθει μετά την πυρηνική καταστροφή, προκειμένου να αποτρέψουν μια ενδεχόμενη νέα έκρηξη.

Και προτού εξαχθούν τα όποια συμπεράσματα, οι ειδικοί πρέπει να φτάσουν στο ενεργό ουράνιο. Το γεγονός ότι είναι θαμμένο κάτω από σκυρόδεμα, σε συνδυασμό με επικίνδυνα επίπεδα ραδιενέργειας, θα κάνει ιδιαίτερα δύσκολη την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.