O εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε ότι «Όπως το ανέφερε και ο πρόεδρος της Τουρκίας, ζητείται καθαρά ένα αίτημα. Οι χώρες που θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, σε κάθε περίπτωση πρέπει να διακόψουν τους δεσμούς με την τρομοκρατία».

Και πρόσθεσε ότι «Αν στο μέλλον μια άλλη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, όπως κάνουν μέχρι τώρα η Φινλανδία και η Σουηδία, συνεχίσει αυτές τις συμπεριφορές που απειλούν την Τουρκία-μέλος του ΝΑΤΟ, τότε δεν θα μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση εντός του ΝΑΤΟ διότι η Τουρκία θα βάζει βέτο».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του AKP επισήμανε ότι «Αφού οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία, το ΝΑΤΟ δεν θα μπορεί να πάρει καμία απόφαση».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα tourkikanea.gr, ο Ομέρ Τσελίκ αναφέρθηκε και στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ: «Είδα ότι ο τρόπος του Μητσοτάκη να αφηγείται τη δική του εθνική ιστορία με αναφορά στην αμερικανική ιστορία επικρίθηκε και στα ελληνικά ΜΜΕ».

Είπε επίσης ότι «Φυσικά το ποιος χειροκροτήθηκε και σε ποιο κοινοβούλιο δεν είναι τόσο σημαντικό. Τα χειροκροτήματα οποιουδήποτε κοινοβουλίου, δεν αποδίδουν και μια ιστορική αλήθεια στο άτομο που χειροκροτείται» πρόσθεσε.

Σημείωσε πως «Εδώ όμως υπάρχουν κάποιες αντιφάσεις. Φυσικά, μας ενδιαφέρει η αμερικανική Γερουσία και το Κογκρέσο. Μοιραζόμαστε τις απόψεις μας με τα εκεί αξιότιμα μέλη του Κογκρέσου και προσπαθούμε να συνεχίσουμε τις καλές σχέσεις. Σε ένα κοινοβούλιο δεν είναι πολύ σωστό να χειροκροτείτε όταν ένας από τους συμμάχους σας μιλάει κατά ενός άλλου συμμάχου».

«Ντροπιαστικό» για την Ελλάδα

Και επισήμανε ότι «Οποιοσδήποτε από τους γείτονές μας και τα λέω ιδιαίτερα στην Ελλάδα, είναι κάτι το ντροπιαστικό και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιοσέβαστο το να πηγαίνουμε με αυτό τον τρόπο σε άλλα κοινοβούλια και να παρακαλούμε να μην δώσουν όπλα στην Τουρκία».

Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στις υπερπτήσεις των τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές θέσεις της Τουρκίας:

«Συνεχώς μιλάτε για υπερπτήσεις πάνω από νησιά, ενώ εσείς, αλήθεια, τα νησιά που βάσει συμφωνιών πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα, με βάση ποιον νόμο και από που πήρατε το δικαίωμα να τα εξοπλίσετε»;

«Αυτό που αποκαλείτε πτήσεις πάνω από τα νησιά είναι η απάντηση της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στις παραβιάσεις που κάνει η δική σας Πολεμική Αεροπορία, δεν υπάρχει τίποτα το παράνομο σε αυτό», δήλωσε.

Τσελίκ: Βυθίζουν τις βάρκες

Την ίδια ώρα, ο Ομέρ Τσελίκ υποστήριξε και πάλι ότι η ελληνική πλευρά με τη Frontex βυθίζουν τις βάρκες των μεταναστών:

«Το ελληνικό λιμενικό και η FRONTEX που τους στηρίζει, είναι αυτοί οι οποίοι τρυπώντας τις βάρκες των μεταναστών οδήγησαν στον θάνατο πολλούς μετανάστες στη Μεσόγειο ή απλώς άνοιξαν τον δρόμο για να βρεθούν αντιμέτωποι με μια τέτοια απειλή».

Για το Κυπριακό είπε, τέλος, ότι «η πλευρά της οποίας έχουν σφετεριστεί τα δικαιώματα και προς την οποία δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν είναι η “ΤΔΒΚ”»

«Ας τους χειροκροτήσουν όλα τα κοινοβούλια του κόσμου, δεν έχει καμία σημασία», κατέληξε ο κ. Τσελίκ.