Αυτή κι αν ήταν έκπληξη! Η Τσεχία πέταξε έξω από το Euro τους υπερόπτες Ολλανδούς, που ήταν το φαβορί, και πήρε το εισιτήριο για τους «8».

Δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε ότι το ματς κρίθηκε σε μία φάση στο 55’. Η κόκκινη που αντίκρισε ο Ντε Λιχτ για ένα σταμάτημα της μπάλας με το χέρι αποδείχτηκε μοιραίο για τους Ολλανδούς, που είδαν την ομάδα τους να δέχεται ασφυκτική πίεση.

Έτσι λοιπόν λύγισαν, με την Τσεχία να ανοίγει το σκορ με μια κεφαλιά του Χόλες (68′) και να «σφραγίζει» τη νίκη – πρόκριση της με το γκολ του Σικ (80′).

Αυτή η νίκη δίνει συνέχεια στο όνειρο που ζει η Τσεχία, η οποία θα αντιμετωπίσει στην προημιτελική φάση του θεσμού τη Δανία, που διέσυρε την Ουαλία (0-4).

Το ματς

Η Ολλανδία προσπάθησε από το ξεκίνημα να επιβάλλει τον ρυθμό της, με γρήγορο και επιθετικό ποδόσφαιρο, κάτι που ήθελε να σταματήσει η Τσεχία και σε μεγάλο βαθμό τα κατάφερε.

Στο 22′ οι Τσέχοι απείλησαν όταν ο Σέφτσικ με ένα γύρισμα βρήκε τον Σούτσεκ και εκείνος με μια κεφαλιά έστειλε την μπάλα λίγο δίπλα από το δοκάρι, ενώ κοντά στο γκολ βρέθηκαν και στο 38′ με ένα σουτ του Μπαράκ από τη γωνία της μικρής περιοχής να περνάει έξω.

Στο 52′ οι Ολλανδοί «άγγιξαν» το γκολ, όταν ο Μάλεν έπειτα από μια εκπληκτική ενέργεια βρέθηκε σε θέση τετ α τετ, όμως επιχείρησε να τριπλάρει τον Βάτσλικ αντί να εκτελέσει και δεν τα κατάφερε.

Στην αμέσως επόμενη φάση ο Ντε Λιχτ στην προσπάθεια του να σταματήσει την κούρσα του Πάτρικ Σικ έδιωξε την μπάλα με το χέρι, ο Καράσεφ τον απέβαλλε και έτσι η Ολλανδία έμεινε με δέκα παίκτες.

Αυτό το εκμεταλλεύτηκαν οι Τσέχοι, που άρχισαν να πιέζουν ασφυκτικά. Η πίεση απέδωσε καρπούς και στο 68′ άνοιξαν το σκορ, όταν μετά από μια εκτέλεση κόρνερ με κεφαλιά ο Χόλες έκανε το 0-1.

Οι Ολλανδοί βγήκαν στην επίθεση στην απέλπιδα προσπάθεια τους να φέρουν το ματς στα ίσια και εκεί στην πρώτη κόντρα «χτύπησε« ο Σικ, ο οποίος στο 80′ έκανε το 0-2 και «κλείδωσε» τη νίκη – πρόκριση της Τσεχίας.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Φρανκ ντε Μπουρ): Στεκέλενμπουργκ, Ντάμφρις, Ντε Λιχτ, Ντε Φράι, Μπλιντ (81′ Τίμπερ), Φαν Άανχολτ (81′ Μπερχάους), Ντε Ρόον (73′ Βέχορστ), Βαϊνάλντουμ, Ντε Γιονγκ, Ντεπάι, Μάλεν (57′ Πρόμες).

ΤΣΕΧΙΑ (Γιάροσλαβ Σίλχαβι): Βάτσλικ, Τσούφαλ, Τσελούστκα, Κάλας, Καντεράμπεκ, Χόλες (85′ Κραλ), Σούτσεκ, Μάζοπουστ (79′ Γιάνκτο), Μπάρακ (90+2′ Μπάρακ), Σέβτσκικ (85′ Χλόζεκ), Σικ (90+2′ Κρμέντσικ)