Προσγειώθηκε σήμερα πρόωρα στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου. Μέσα από ανάρτηση του στο Twitter μίλησε για την τουρκική μειονότητα στη Θράκη.

Στη λεζάντα της φωτογραφίας που ανέβασε από την άφιξή του ο Τσαβούσογλου έγραψε χαρακτηριστικά: «Στην Ελλάδα για να συναντήσω μέλη της τουρκικής μειονότητας στην Δυτική Θράκη και να συζητήσω τις διμερείς μας σχέσεις».

Υπενθυμίζεται πως στην τελευταία, επεισοδιακή συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στην Τουρκία, το ζήτημα είχε αποτελέσει σημείο αντιπαράθεσης, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να ξεκαθαρίζει τότε πως στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα, υπογραμμίζοντας πως αυτήν αναγνωρίζει η συνθήκη της Λοζάνης και αυτή είναι η άποψη του ελληνικού κράτους.

«Έρχομαι στην Αθήνα με θετική ατζέντα», είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους λίγο πριν από την αναχώρησή του από την Τουρκία, σύμφωνα με την Καθημερινή.

«Η Ελλάδα είναι μία ανοικτή, ευρωπαϊκή, δημοκρατική χώρα, δεν απαγορεύει ιδιωτικές επισκέψεις. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε ούτε να φοβηθούμε σε σχέση με τη μειονότητα, τα μέλη της οποίας απολαμβάνουν καθεστώτος ισονομίας και ισοπολιτείας όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες που θυμίζω ότι είναι και Ευρωπαίοι πολίτες», σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη για την «ιδιωτική» επίσκεψη τσαβούσογλου στη Θράκη.

Το διήμερο πρόγραμμα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου

O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Κομοτηνή, συνοδευόμενος από τα μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας και δημοσιογράφους, ενώ στις 12:15 αναμένεται να επισκεφθεί το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής. Στη συνέχεια στο πρόγραμμα του περιλαμβάνει επίσκεψη στο μειονοτικό Λύκειο Τζελάλ Μπαγιάρ στην Κομοτηνή, και γεύμα με τα μέλη της «συμβουλευτικής επιτροπής μειονότητας» σε ταβέρνα στο χωριό Θάμνα Ροδόπης.

Το πρόγραμμα στη Θράκη θα κλείσει με επίσκεψη στον τάφο του βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ στις 17:00. Στις 18.00 θα αναχωρήσει για την Αθήνα όπου το βράδυ είναι προγραμματισμένο δείπνο με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Το πρωί της Δευτέρας θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στη συνέχεια θα γίνει συνάντηση των διπλωματικών αποστολών των δύο χωρών στο υπουργείο Εξωτερικών ενώ θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου. Το μεσημέρι της Δευτέρας θα αναχωρήσει για την Άγκυρα, όπου θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Ερντογάν και θα ενημερώσει για τις επαφές του στην Ελλάδα.