Πέντε deals στους κλάδους των τροφίμων και του οργανωμένου λιανεμπορίου ειδών διατροφής, στην πλειονότητά τους με «ρίζες» στο 2024, εκτιμάται ότι θα οριστικοποιηθούν εντός του πρώτου τριμήνου του νέου έτους.
Μεταξύ των προδιαγεγραμμένων deals είναι η διάσωση της Avramar από την Aqua Bridge, που αναδείχθηκε ο προτιμητέος επενδυτής στην διαδικασία πώλησης, καθώς και η αλλαγή ιδιοκτησία στις εταιρείες Μπάρμπας Στάθης και Κάμπος Χίου.
Επίσης νέο «χτύπημα» αναμένεται από τον Ινδό Taizoon Khorakiwala, ιδρυτή της Switz Group, ενώ εκτιμάται ότι το ίδιο διάστημα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για την πώληση της αλυσίδας σούπερ μάρκετ ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός.
Η κινητικότητα στον κλάδο των τροφίμων και ποτών, που ξεχωρίζουν για το υψηλότερο μερίδιο τους σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας στη βιομηχανία με 32,0% το 2023, από 32,3% ένα έτος πριν, προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2025 με τις κατηγορίες των σνακς, των έτοιμων γευμάτων, του οίνου, των κατεψυγμένων ζυμών και των plant based προϊόντων να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των επιλογών των ενδιαφερόμενων επενδυτών.
Από την Χίο στον Όλυμπο
Σε επίπεδο τυπικών διαδικασιών το πιο ώριμο deal, μέχρι στιγμής, φέρεται ότι είναι η εξαγορά της εταιρείας χυμών Κάμπος Χίου από τον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη, όπως έχει αναφερθεί από τον ΟΤ.
Ήδη, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές οι δύο εμπλεκόμενοι έχουν υπογράψει προσύμφωνο και τις επόμενες ημέρες θα μπουν και οι υπογραφές της οριστικής συμφωνίας η οποία θα γνωστοποιηθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Εφόσον όλα πάνε κατ’ ευχήν, πληροφορίες του ΟΤ αναφέρουν ότι η παραγωγή χυμών που γινόταν μέχρι τώρα στο εργοστάσιο της Χίου με πρώτη ύλη κυρίως από την Πελοπόννησο και λιγότερο από το μυροβόλο ακριτικό νησί θα μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις που έχει η Ελληνικά Γαλακτοκομεία στη Λάρισα.
Το deal πέραν της προσθήκης ενός μικρού μεν αναγνωρίσιμου δε σήματος δεν θα αλλάξει δραματικά τις πωλήσεις του θεσσαλικού ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία, οι οποίες θα ξεπεράσουν εφέτος τα 650 εκατ. ευρώ από 600,118 εκατ. ευρώ το 2023.
Το 2023 ο καθαρός κύκλος εργασιών της Κάμπου Χίου αυξήθηκε στα 2,888 εκατ. ευρώ από 2,340 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ για μια ακόμη χρήση εμφάνισε ζημιές, που πέρσι μειώθηκαν οριακά στα 1,635 εκατ. ευρώ από ζημιές 1,650 εκατ. ευρώ το 2022.
Ας σημειωθεί ότι η συμφωνία, αξίας περί τα 5 εκατ. ευρώ, έχει περάσει «από σαράντα κύματα», καθώς οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην οικογένεια του εφοπλιστή Δαμιανού Ζαννάρα, που κατέχει τις μετοχές της Κάμπος Χίου, και της οικογένειας των αδελφών Τάκη και Μιχάλη Σαράντη του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία διαρκούν πάνω από 18 μήνες.
Ο πέμπτος ιδιοκτήτης της Μπάρμπα Στάθης
Μετά τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο (ΔΕΛΤΑ), τον Ανδρέα Βγενόπουλο (MIG) και τον Άλεξ Φωτακίδη (CVC) τον έλεγχο της Μπάρμπα Στάθης, όπως όλα δείχνουν, θα αποκτήσει ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου (Ideal Holdings).
Η ολοκλήρωση του mega deal πώλησης της Μπάρμπα Στάθης, που ιδρύθηκε το 1969 στη Θεσσαλονίκη από τον δραμινό επιχειρηματία Γιάννη Μιχαηλίδη και διατηρεί την ηγετική θέση στον κλάδο των κατεψυγμένων λαχανικών, κατέχοντας μερίδιο 40% σε αξία και 50% σε όγκο, εμφανίζει μια μικρή καθυστέρηση σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό. Κι αυτό γιατί πηγές κοντά στα συμβαλλόμενα μέρη –CVC (Vivartia) και Ideal- υποστήριζαν ότι οι υπογραφές θα έμπαιναν περί τα μέσα Δεκεμβρίου. Ωστόσο αυτό δεν συνέβη μιας και δεν έχουν οριστικοποιηθεί όλες οι παράμετροι και πλέον η συμφωνία οδεύει για τον Ιανουάριο του 2025.
Η αποτίμηση της Μπάρμπα Στάθης, που αποτελεί το πετράδι του στέμματος του ομίλου Vivartia όσον αφορά τις αποδόσεις, με βάση πληροφορίες από τραπεζικούς κύκλους εκτιμάται πώς κινείται πέριξ των 200 εκατ. ευρώ, με το deal να περιλαμβάνει τόσο την καταβολή μετρητών όσο και την ανάληψη δανεισμού.
Το ύψος των δανείων που θα αναλάβει ο νέος ιδιοκτήτης –εφόσον η συμφωνία καταλήξει επιτυχώς- θα είναι περίπου 40 εκατ. ευρώ.
Το επόμενο βήμα αφορά στη γνωστοποίηση συγκέντρωσης στον κλάδο από την Ideal προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την ανεξάρτητη Αρχή να υπολογίζεται ότι θα ανακοινώσει την απόφασή της επί του θέματος εντός του πρώτου τριμήνου του 2025.
Η διάσωση της Avramar
Επίσης σημαντική θέση στα deals – παρακαταθήκες του 2024, τα οποία εκτιμάται ότι θα κλείσουν οριστικά το πρώτο τρίμηνο του 2025, είναι η ολοκλήρωση της πώλησης του ελληνικού τμήματος του ομίλου Avramar, με ηγετικά μερίδια στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών.
Οι πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank), οι οποίες κατέχουν ως ενέχυρο το σύνολο των μετοχών της Avramar, υπό τον συντονισμό της ελεγκτικής εταιρείας Deloitte, επέλεξαν την πρόταση του αραβικού ομίλου Aqua Bridge,
Αυτή τη στιγμή «τρέχει» ο νομικός έλεγχος από την πλευρά του προτιμητέου επενδυτή, ενώ εξετάζεται πως θα γίνει το «κούρεμα» των δανείων της Avramar που φθάνουν στα 400 εκατ. ευρώ. Δηλαδή αν η εξυγίανση περάσει μέσα από το Πρωτοδικείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το «haircut» των δανείων είναι γενναίο καθώς προσεγγίζει το 70%, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνει και τα χρέη προς τους προμηθευτές, που θα πληρωθούν κανονικά.
Εφόσον το deal διάσωσης του μεγαλύτερου «παίκτη» των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών με περίπου 2.000 εργαζόμενους υπογραφεί, οι Άραβες σταδιακά θα «βάλουν» στην εταιρεία 75-80 εκατ. ευρώ προκειμένου να ορθοποδήσει, ενώ δεν αποκλείεται να μεταβιβάσει κάποια περιουσιακά στοιχεία (πάγια, άδειες) που θα αποκτήσει.
Η πώληση της Κρητικός και η νέα εταιρεία του Γιάννη Μασούτη
Το πρώτο τρίμηνο του 2025 είναι καθοριστικό και για τις εξελίξεις στην πώληση της αλυσίδας σούπερ μάρκετ ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός.
Προς το παρόν, το μόνο σίγουρο είναι ότι η αλυσίδα των αδελφών Άγγελου, Νεκτάριου και Δημήτρη Κρητικού με 890 σημεία (εταιρικά, franchise και αντιπρόσωποι) πανελλαδικά και 8 κέντρα διανομής, πωλείται.
Επίσης σίγουρο, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, είναι και το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες της Κρητικός διαπραγματεύονται με τον Γιάννη Μασούτη. Αυτό που μένει να φανεί είναι εάν τελικά υπάρχουν πιθανότητες να κλείσει το mega deal. Κι αυτό θα φανεί στην περίπτωση που τις επόμενες εβδομάδες ξεκινήσει από την πλευρά της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας το απαιτούμενο due diligence (νομικός και οικονομικός έλεγχος).
Σε ό,τι αφορά το τίμημα, οι διαπραγματεύσεις Κρητικού – Μασούτη γίνονται στο επίπεδο των 130 – 150 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πηγές με γνώση.
Το ύψος του δανεισμού της Κρητικός και οι προοπτικές να αποκτήσει η Μασούτης ένα έτοιμο δίκτυο πανελλαδικής κάλυψης, ειδικά σε περιοχές που δεν έχει παρουσία, είναι οι παράγοντες που θα κρίνουν την τύχη του deal.
Σε κάθε περίπτωση ο Γιάννης Μασούτης, που αν αγοράσει την Κρητικός θα κάνει το άλμα φθάνοντας στη δεύτερη θέση του κλάδου των σούπερ μάρκετ, είτε «ισοβαθμώντας» με τη Lidl είτε λίγο πάνω από την γερμανική εκπτωτική αλυσίδα, συνεχίζει τα αναπτυξιακά του πλάνα κάνοντας… συνεργατικό ντεμπούτο και στις εξαγωγές.
Συγκεκριμένα, τις προηγούμενες ημέρες ο Γιάννης Μασούτης, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και η κόρη του Γεωργία μαζί με τρία παιδιά τον Συμεών (Σίμου) Διαμαντίδη, προέδρου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και την Ολυμπία Πίτου, βασική συνεργάτιδα του ομίλου Δ. Μασούτης ίδρυσαν την ανώνυμη εταιρεία HELLENIC AUTHENTIC GOODS. Το κύριο αντικείμενο της νέας εταιρείας, με μετοχικό κεφάλαιο 60 χιλ. ευρώ, είναι «η εμπορία παντός είδους τροφίμων, καλλυντικών, ψιλικών, ειδών ενδύσεως, σκευών οικιακής χρήσης και λοιπών συναφών ειδών, εγχώριας ή και ξένης προέλευσης» καθώς και «η εξαγωγή διάθεση των παραπάνω προϊόντων στην αλλοδαπή».
Ινδικό κρεσέντο
Τέλος ο Ινδός εκατομμυριούχος, ο Taizoon Khorakiwala, ιδρυτής, της Switz Group, κρύβει κι άλλους άσους στο μανίκι, έχοντας «λοκάρει» ακόμη δύο ελληνικές εταιρείες τροφίμων με προοπτικές που ταιριάζουν στον όμιλο που διευθύνει.
Στους στόχους της Switz Group, που δραστηριοποιείται στις κατηγορίες του bakery, τις πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής, τα αυγά, τα μπισκότα, τις κατεψυγμένες ζύμες, καθώς και σε αλυσίδες retail, όπως ζαχαροπλαστεία, καφέ και αρτοποιεία, εντάσσονται επενδύσεις στις ζύμες, στα βιολογικά προϊόντα και στα logistics, ενώ σκοπεύει να δημιουργήσει και επενδυτικό fund.
Τελευταία εξαγορά της Switz Group ήταν αυτή της Ιωνικής Σφολιάτας από την οικογένεια Πορτοκαλίδη, αποκτώντας στη διάρκεια του 2023 το 51% των μετοχών της, ενώ πρόσφατα ενίσχυσε περαιτέρω το ποσοστό του στην εταιρεία αποκτώντας επιπλέον 26,3%. Πωλήτρια του εν λόγω ποσοστού ήταν η Vivartia που πούλησε επίσης 7,7% στον Γιώργο Πορτοκαλίδη.
Μέσα στην τελευταία επταετία ο Ινδός επιχειρηματίας εκτός της Ιωνικής Σφολιάτας έχει επενδύσει μεταξύ άλλων στις εταιρείες Olympic Food, Artizan Hellas, Κρητών Άρτος, Σαμούρη, Κουλουράδες, Troufa, Frankal, OAK και New Bake, ενώ έχει τοποθετηθεί και στην Optima Bank.
Υπολογίζεται ότι μέχρι στιγμής οι επενδύσεις του Taizoon Khorakiwala σε ελληνικές επιχειρήσεις υπερβαίνουν τα 100 εκατ. ευρώ.