Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους επεσήμανε πως την ερχόμενη Δευτέρα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα ανακοινώσει την χορήγηση της τρίτης δόσης στους άνω των 60 και στους υγειονομικούς.

Άλλωστε, και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, πριν από δύο ημέρες περίπου, είχε πει ότι «εμείς δεν ζητάμε κάτι, εκείνοι μας λένε επιστημονικά τι πρέπει να κάνουμε και αν κρίνουν οι ειδικοί ότι χρειάζεται είτε για όλο τον πληθυσμό είτε μετά από ένα χρονικό διάστημα κάποιων μηνών, θα ακολουθήσουμε τις κατευθύνσεις», σημειώνοντας ότι «πιστεύουμε μέσα στην επόμενη εβδομάδα να έχουμε εισήγηση για αυτό το θέμα».

Και η συζήτηση έχει «ανάψει για τα καλά» με τους πολίτες να αναρωτιούνται αν τυχόν θα επεκταθεί η τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό και αν ναι, πότε θα συμβεί αυτό.

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά», μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε χθες στην τρίτη δόση του εμβολίου, ποιοι πρέπει να την κάνουν και με ποια σειρά.

Πρώτα στους ανοσοκατεσταλμένους

Ερωτηθείς λοιπόν, για την τρίτη δόση του εμβολίου, ο καθηγητής Φαρμακολογίας τόνισε πως πρέπει να χορηγηθεί, όπως και έχει ανακοινωθεί, σε εκείνους που δεν κατάφεραν να ανοσοποιηθούν με τις 2 δόσεις του εμβολίου.

Πρόκειται για ένα μεγάλο ποσοστό των ανοσοκατεσταλμένων που έχουν αυτοάνοσα νοσήματα και πρέπει να έχουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα κατεσταλμένο για να μην αντιδρά ο οργανισμός τους. Επίσης, μεταμοσχευμένοι και καρκινοπαθείς που βρίσκονται υπό θεραπεία, «γνωρίζουμε ότι δεν αναπτύσσουν ανοσία».

Μετά στους υγειονομικούς

Η δεύτερη ομάδα είναι οι υγειονομικοί που έχουν εμβολιαστεί πολύ νωρίς, στις αρχές του έτους. «Επειδή είναι ασφαλέστατη η τρίτη δόση και λειτουργεί επαγωγικά στην ανοσία, πρέπει να προστατέψουμε τα νοσοκομεία μας από την πιθανότητα να έχουμε υγειονομικούς μολυσμένους», σχολίασε.

Έπειτα στους υπερήλικες

Η τρίτη κατηγορία, είναι οι υπερήλικες, άτομα άνω των 80 ετών που «έχουν κουρασμένο ανοσοποιητικό σύστημα και επειδή εμβολιάστηκαν και αυτοί από τους πρώτους».

Στο τέλος ο γενικός πληθυσμός και υπό προϋποθέσεις

Και τέλος, όπως υποστήριξε, η ενισχυτική δόση θα πρέπει μετά από 8-10 μήνες από τον πλήρη εμβολιασμό, να χορηγηθεί στον γενικό πληθυσμό, τονίζοντας πως «δεν μπορεί να ξεχάσει ο δυτικός κόσμος τον πληθυσμό των χωρών του τρίτου κόσμου».