Ο ουρανοξύστης Tour Triangle που σχεδιάστηκε από το ελβετικό στούντιο Herzog & de Meuron πρόκειται επιτέλους να ξεκινήσει να κατασκευάζεται στο Παρίσι μετά από 15 χρόνια, εν μέσω μιας τελευταίας προσπάθειας να ματαιωθεί το έργο από τους επικριτές του.

Το κόστος του ανέρχεται στα 670 εκατ. ευρώ, το ύψος του θα είναι 180 μέτρα και οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του έτους και να ολοκληρωθούν το 2026 – 12 χρόνια αργότερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί. Ο Πύργος «Τρίγωνο», όπως ονομάζεται, θα είναι ο μεγαλύτερος ουρανοξύστης που θα εμφανιστεί στον ορίζοντα του κεντρικού Παρισιού από το 1973. Σχεδιασμένο για τη λεωφόρο Ernest-Renan, το κτίριο θα περιλαμβάνει γραφεία, ένα συνεδριακό κέντρο, καταστήματα, εστιατόρια και ένα ξενοδοχείο.

Ο Philippe Goujon, ο δήμαρχος του 15ου διαμερίσματος όπου θα χτιστεί το Τρίγωνο, είχε δεσμευτεί να κάνει έκκληση στο δημοτικό συμβούλιο να αναβάλει την ανάπτυξη, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Ouest-France, υποστηρίζοντας ότι το κτίριο δεν είναι πλέον σχετικό με τις ανάγκες των επιχειρήσεων στον απόηχο της πανδημίας Covid-19.

Καταγγελίες για τον ουρανοξύστη 

Εν τω μεταξύ η Le Parisien αποκάλυψε τον περασμένο μήνα ότι η Εθνική Οικονομική Εισαγγελία της Γαλλίας έχει ξεκινήσει έρευνα για καταγγελίες για ευνοιοκρατία από την πλευρά του δημάρχου του Παρισιού προς τη Viparis, την εταιρεία που διαχειρίζεται την τοποθεσία του Τριγώνου και είναι θυγατρική του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Paris Ile -De-France.

Η έρευνα θα μπορούσε να καθυστερήσει περαιτέρω το έργο, το οποίο η URW ήλπιζε προηγουμένως ότι θα ήταν έτοιμο εγκαίρως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι. Η αρχιτεκτονική εταιρεία Herzog & de Meuron ξεκίνησε να εργάζεται για πρώτη φορά πάνω στο πρότζεκτ το 2006 αλλά –με τις προτάσεις για ψηλά κτίρια να είναι πολύ αμφιλεγόμενες στο Παρίσι– το έργο καθυστέρησε σε μεγάλο βαθμό από μια σειρά μακροχρόνιων σχεδιασμών και νομικών μαχών.

 

Με 42 ορόφους και 91.351 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας, το Τρίγωνο θα γίνει το τρίτο ψηλότερο κτίριο εντός των ορίων της πόλης του Παρισιού, μετά τον Πύργο Μονπαρνάς και τον Πύργο του Άιφελ. Από το κέντρο του Παρισιού θα μοιάζει με λεπτό πύργο, αλλά από τα ανατολικά και τα δυτικά θα είναι ορατό όλο το πλάτος του.

Οι Herzog & de Meuron είπαν ότι το σχήμα, το οποίο έχει συγκριθεί ποικιλοτρόπως με την πυραμίδα του Λούβρου, ένα κομμάτι σοκολάτα Toblerone και ένα τριγωνικό κομμάτι τυρί μπρι, προορίζεται να μεγιστοποιήσει τις γωνίες θέασης για όσους βρίσκονται μέσα, ενώ μειώνει το μέγεθος της σκιάς που πέφτει στα γειτονικά κτίρια.

«Σχεδιάσαμε το Τρίγωνο για το Παρίσι και τους Παριζιάνους. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε περισσότερο με αυτό το κτίριο είναι να είναι ανοιχτό σε όλους» δήλωσαν οι ιδρυτές του στούντιο. Οι Herzog & de Meuron είναι η εταιρεία πίσω από την επέκταση της γκαλερί Tate Modern στο Λονδίνο και του Ολυμπιακού σταδίου The Bird’s Nest στο Πεκίνο.